ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Τώρα και τριήμερη εργασία!

Δουλιά τρεις μέρες τη βδομάδα, με περικοπή αποδοχών, στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΣΑΚΑΛΙΔΗ! Τετραήμερο στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΕΛΛΗΣ! Προς ομαδικές απολύσεις στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ... Και επιδοτούμενα δάνεια στους βιομήχανους, για να απολύουν και να μετακομίζουν...

Εκβιάζοντας με κλείσιμο των εργοστασίων και σπέρνοντας το φόβο της ομαδικής ανεργίας στους εργαζόμενους, ο ένας μετά τον άλλο, οι βιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας ανατρέπουν ωράρια, συλλογικές συμβάσεις, νομοθεσία, δικαιώματα και κατακτήσεις κάθε είδους. Την ίδια στιγμή - όπως αποκαλύπτεται - ανοίγουν νέα εργοστάσια στο προνομιακό γι' αυτούς πεδίο των πρώην σοσιαλιστικών χωρών με επιδοτούμενα δάνεια!

Στα "Κλωστήρια Σακαλίδη" στην Πάτρα, μετά τις απειλές για ομαδική διαθεσιμότητα των εργαζομένων, ο εργοδότης εμφανίστηκε ακόμα πιο ...σαφής: "Διαλέξτε μεταξύ της τριήμερης εργασίας τη βδομάδα ή εργασία βδομάδα παρά βδομάδα, γιατί διαφορετικά το κλείνω"! Με το μαχαίρι στο λαιμό και κάτω από την απειλή της ομαδικής ανεργίας, σε μια περιοχή που κατοικείται βασικά από ανέργους, οι εργαζόμενοι ...επέλεξαν την τριήμερη βδομάδα με αντίστοιχη μείωση, φυσικά, στις αποδοχές τους!

Καθεστώς τετραήμερης απασχόλησης με αντίστοιχη μείωση αποδοχών επέβαλε μέσα από ανάλογες διαδικασίες ...και η ιδιοκτησία των "Κλωστηρίων Πέλλης".Στην "Ελληνική Υφαντουργία Γιαννιτσών", οι εργαζόμενοι βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο σε κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας), καθώς η εργοδοσία απειλεί με 70 απολύσεις (αρχικά έκανε λόγο για 102 απολύσεις).

ΑΕ ΕΛΛΑΣ: "Μετακομίζουμε εις Αλβανία"...

"Υπάρχει σοβαρότατη περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης στην Πάτρα και μεταφοράς της εις Αλβανία, όπου το κόστος παραγωγής είναι μειωμένο...". Αυτή την "απάντηση" εισέπραξε το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση "ΑΕ ΕΛΛΑΣ" στο αίτημά του για συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, ένα τμήμα των οποίων βρίσκεται σε διαθεσιμότητα! Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το κλαδικό σωματείο ιματισμού Πάτρας και το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην ΑΕ ΕΛΛΑΣ καταγγέλλουν τους εκβιασμούς της επιχείρησης και επισημαίνουν την πορεία καταστροφής του κλάδου του ιματισμού και της κλωστοϋφαντουργίας, που συντελείται με την υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συνολική μείωση κατά 26%.

Στη Βουλή από το ΚΚΕ η κατάσταση στη Νάουσα

Την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή της Νάουσας, περιγράφει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρης.Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει, οι εργαζόμενοι έχουν περιοριστεί από 3.500 μόλις σε 1.200, ενώ οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι. Στα συγκροτήματα ΛΑΝΑΡΑ ανακοινώθηκαν 60 απολύσεις. Η ΤΡΙΚΟΛΑΝ μεταφέρει στη Βουλγαρία το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να μειωθούν από 250 σε 60-70, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 300 περίπου εργαζόμενοι, που μέχρι τώρα δούλευαν φασόν για λογαριασμό αυτής της επιχείρησης. Επίσης στα δυο εργοστάσια του ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ ανακοινώθηκαν 50 απολύσεις.

Το θέμα - υπογραμμίζεται - είναι ότι ο όμιλος ΛΑΝΑΡΑ ανοίγει εργοστάσια σε άλλες περιοχές και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με επιδοτούμενα δάνεια (4,7 δισ. δρχ.), ενώ ο όμιλος ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ - που πριν οχτώ χρόνια δημιούργησε το εργοστάσιο με 3,2 δισ. δρχ. από τα ΜΟΠ - δανειοδοτείται με 4,2 δισ. δρχ. με 35% επιδοτούμενο... Ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις, οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν προς το χειρότερο, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου μετατρέπονται σε ορισμένου, εντατικοποιείται η εργασία, κόβονται τα διαλείμματα, κορυφώνεται η τρομοκρατία.

Μετά από όλα αυτά, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να στηριχτεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού, να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και να τηρούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. Διατυπώνεται, επίσης, το αίτημα να γίνει έλεγχος κατά πόσο είναι απαραίτητα τα ποσά των δανείων που χορηγούνται.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Προσπάθειες αντιπερισπασμού και συγκάλυψης

Υπομνηματικό σημείωμα κατέθεσαν χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Δ. Κουμπούρης, τονίζοντας ότι για την προστασία των συμφερόντων του Οργανισμού πρέπει να παρέμβει η Βουλή

Υπομνηματικό σημείωμα κατέθεσαν χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Γεράκη οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Δ. Κουμπούρης, σχετικά με την κατάσταση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.Η έρευνα διεξάγεται μετά από αναφορά του υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου,ο οποίος επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο και ενώ αποφεύγεται η διερεύνηση της υπόθεσης από τα αρμόδια όργανα της Βουλής, να εξασφαλίσει κάποιο άλλοθι για τον πρώην πρόεδρο του ΟΕΚ, Θ. Χανακούλα,ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επανατοποθέτησης του τελευταίου στην προεδρία του Οργανισμού.

Στο υπομνηματικό τους σημείωμα οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στις σοβαρές παραλείψεις και στις αντιδεοντολογικές ενέργειες που έχουν διαπιστωθεί στο ΟΕΚ. Επίσης, στις ενδείξεις ότι συντελέστηκε στο χώρο αυτό παράβαση νόμων και καθήκοντος, καθώς επίσης στις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται από κυβερνητικούς παράγοντες "να απαλλάξουν από ποινικές τους ευθύνες εκείνους που είχαν την εντολή να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Οργανισμού, τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων". "Διαπιστώνουμε επίσης - σημειώνεται - μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, με υβριστικές επιθέσεις ενάντια στους βουλευτές του ΚΚΕ, στο ίδιο το κόμμα μας και στα σωματεία των οικοδόμων. Αυτή η στάση κυβερνητικών αρμοδίων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και προφανώς αποσκοπεί, το λιγότερο, να βάλει εμπόδια στην άσκηση των καθηκόντων μας ως βουλευτών...".

Επισυνάπτονται σχετικά κείμενα που φέρουν την υπογραφή του σημερινού υπουργού Εργασίας, καθώς επίσης και η πρόσφατη πρόταση του ΚΚΕ προς τα άλλα κόμματα για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής. "Το ΚΚΕ - σημειώνεται - επιμένει να υποστηρίζει ότι είναι σωστό και ωφέλιμο για τα συμφέροντα του Οργανισμού να παρέμβει η Βουλή,σύμφωνα με συγκεκριμένες διατάξεις του Κανονισμού της, που προβλέπουν ακόμα και οικονομική διαχείριση σε δημόσιους οργανισμούς, από επιτροπή της, σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες ότι δε γίνεται σωστά αυτή η διαχείριση".

Επιγραμματικά, σε ό,τι αφορά τα σκοτεινά σημεία γύρω από τη λειτουργία του ΟΕΚ, οι βουλευτές αναφέρονται: Στην επιμονή συγκεκριμένων παραγόντων να ταλαιπωρούν τον ΟΕΚ με το γνωστό σκάνδαλο Μπολτσή.Στη μη τήρηση του σχετικού νόμου και των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας για την κατάθεση των χρημάτων του Οργανισμού σε συγκεκριμένη τράπεζα. Στην επιστροφή οικοπέδων που αγόρασε ο ΟΕΚ με ευνοϊκούς όρους στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης στους πρώην ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα στο χώρα αυτό αντί για κατοικίες του ΟΕΚ, να υπάρχει τώρα κατάστημα του ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ κλπ.

Συγκεντρώσεις σήμερα σε Βόλο - Τρίκαλα

ΒΟΛΟΣ.-

Με απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, οι εργαζόμενοι του Βόλου και των Τρικάλων εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει την απαράδεκτη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και διαδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για ουσιαστικές αυξήσεις και τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Στο Βόλο,τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας", διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαυρίκος,γγ της ΓΣΕΕ, ο οποίος το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Στα Τρίκαλα,οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με απόφαση του οποίου πραγματοποιείται η κινητοποίηση.

Πρώτη η ΕΣΑΚ στους οικοδόμους Ρεθύμνου

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου,όπου ψήφισαν 454 οικοδόμοι, 100 περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές. Πήρε, συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ 296 ψήφους (ποσοστό 65,2%), πέντε έδρες στη διοίκηση του Συνδικάτου και τρεις αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 141 ψήφους (31%), δύο έδρες στη διοίκηση και δύο αντιπροσώπους. Δεκαέξι ψήφους πήραν οι ανεξάρτητοι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
Στο "λούκι" ιδιωτικής εταιρίας...

Με τις ψήφους των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας αποφάσισε χτες, κατά πλειοψηφία, τη συμμετοχή της οργάνωσης στην ίδρυση ιδιωτικής εταιρίας που φέρει την επωνυμία Οργανισμός Ανάπτυξης Βοιωτίας!Θα καταβάλει γι' αυτό το λόγο το ποσό των 500.000 δρχ., ενώ - όπως αναφέρθηκε - προβλέπεται χρηματοδότηση του Οργανισμού και από κοινοτικά κονδύλια. Οι ίδιες παρατάξεις μοιράστηκαν και τους αντιπροσώπους που θα έχει το ΕΚ Θήβας στον Οργανισμό, παίρνοντας από έναν...

Στην ίδια συνεδρίαση απορρίφθηκε, από τις ίδιες παρατάξεις, πρόταση των συμβούλων της ΕΣΑΚ για τη διατύπωση αιτήματος υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Απορρίφθηκε επίσης πρόταση της ΕΣΑΚ να ζητήσει το ΕΚ Θήβας τη μη υπογραφή της γνωστής συμφωνίας ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Να σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ" ζήτησαν την καταδίκη των συμβούλων της ΕΣΑΚ γιατί αποχώρησαν από την τελευταία Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ! Επιστράτευσαν γι' αυτό το καταγέλαστο... επιχείρημα ότι διευκολύνθηκε έτσι η υπερψήφιση της θέσης της ΠΑΣΚΕ, όταν είναι γνωστό ότι η ΠΑΣΚΕ διαθέτει, περιστασιακά, απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ!

Τέλος, μόνο με τη διαφωνία της ΔΑΚΕ, υπερψηφίστηκε πρόταση της ΕΣΑΚ για υλική και ηθική συμπαράσταση στο λαό της Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ