ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Θράσος και αναζήτηση συνενόχων!

"Εγκλημα" χαρακτηρίζει τώρα η ΠΑΣΚΕ την άρνηση του γγ της ΓΣΕΕ να υπογράψει τη σύμβαση της ντροπής, για την οποία πήρε μόνη της την ευθύνη! Αντιφάσεις και αλαλούμ από το "ΣΥΝ". Γ. Μαυρίκος: "Είναι υπόλογοι στην εργατική τάξη"

Φτάνοντας ως τα άκρα τις προκλήσεις της, η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έφτασε χτες στο σημείο να χαρακτηρίζει - διά στόματος του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πρωτόπαππα - "έγκλημα κατά των εργαζομένων" (!) την άρνηση του γενικού γραμματέα, Γ. Μαυρίκου,να βάλει την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία της ντροπής, στην οποία κατέληξε μόνη της η ΠΑΣΚΕ, υπακούοντας στα κελεύσματα του ΣΕΒ και της κυβέρνησης! Την άθλια επίθεση που ξεκίνησε με πρωινές δηλώσεις του Χρ. Πρωτόπαππα στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας", επανέλαβαν λίγο μετά με γραπτή τους δήλωση δυο στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην ΕΕ της ΓΣΕΕ, οι Σ. Στάμου και Γ. Ορφανός,ισχυριζόμενοι ότι "παρουσιάζεται τεχνικό πρόβλημα στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, που σαν αποτέλεσμα έχει να μην εκταμιεύουν οι εργοδότες τις αυξήσεις (σ.σ. 202 δρχ. τη μέρα!) και οι κλαδικές συμβάσεις να μην προχωρούν"! Τα "σκάγια" των στελεχών παίρνουν και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ και στέλεχος του "ΣΥΝ", Στ. Λαιμό,ο οποίος αρνείται επίσης να υπογράψει τη Σύμβαση, όχι γιατί θέλει να διαχωρίσει τη θέση του, αλλά γιατί δεν την υπογράφει ο γγ της ΓΣΕΕ!!! Αυτό ακριβώς ισχυρίστηκε με κάθε σοβαρότητα χτες σε συνέντευξη Τύπου της παράταξής του!

Ο Γ. Μαυρίκος,μιλώντας χτες σε πανεργατική συγκέντρωση στο Βόλο, υπογράμμισε σε σχέση με την Εθνική Σύμβαση: "Η εξέλιξη και η κατάληξη της ΕΓΣΕΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί λογική συνέπεια της τρίχρονης πορείας συμβιβασμού, ηττοπάθειας και υποχωρήσεων που ακολουθεί η ΓΣΕΕ, με συνενόχους την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και το "ΣΥΝ" που στη ΓΣΕΕ κινείται, δρα και συνδικαλίζεται σαν "μικρή ΠΑΣΚΕ". Σε αρμονία με την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε "αυξήσεις" των 202 δραχμών τη μέρα. Τώρα ψάχνουν για άλλοθι και αναζητούν συνενόχους. Επιτίθενται στον γενικό γραμματέα. Σήμερα η ΠΑΣΚΕ, διά στόματος "ΣΥΝ", μιλά για κρίση στη ΓΣΕΕ και έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Και την κρίση και τα κατά συρροή εγκλήματα τα δημιουργούν οι ίδιοι με τη Σύμβαση που κατέληξαν, υπονομεύοντας έτσι και τις κλαδικές συμβάσεις. Είναι υπόλογοι λοιπόν στην εργατική τάξη. Τώρα δικά τους τα γένια, δικά τους και τα... χτένια. Εμείς τέτοια Σύμβαση δεν υπογράφουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση με τους αγώνες και την πάλη τους για ικανοποιητικές κλαδικές συμβάσεις".

Η παράταξη του "ΣΥΝ", από την πλευρά της, έθεσε χτες σε συνέντευξη Τύπου θέμα λειτουργίας της ΓΣΕΕ με... "δημοκρατικό συγκεντρωτισμό". Μέσα σε ένα αντιΕΣΑΚικό παραλήρημα και πέφτοντας από αντίφαση σε αντίφαση, εμφάνισε την ΕΣΑΚ σαν εξωθεσμική και διασπαστική παράταξη που στηρίζει την... ΠΑΣΚΕ. Αγνοώντας το πολύχρονο χρονικό συμπόρευσής του με την κυβερνητική παράταξη, ο "ΣΥΝ" - ίσως και λόγω του Συνεδρίου του - κατηγόρησε την ΕΣΑΚ επειδή δεν υπογράφει τη Σύμβαση ο Γ. Μαυρίκος και επειδή υποστηρίζει τη δράση των συντονιστικών των σωματείων, "τα οποία δρουν ενάντια στους θεσμούς"!

Στη συνέχεια, ο Στ. Λαιμός,αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ξεχνώντας τα περί θεσμών, είπε ότι δεν υπογράφει ούτε αυτός τη Σύμβαση, όχι επειδή διαφωνεί, αλλά επειδή δεν την ψηφίζει ο Γ. Μαυρίκος!Μάλιστα, είπε ότι αν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ λείψει σε ταξίδι, θα πάει και ο ίδιος αλλού για να μην υπογράψει! Τέλος, τα μπέρδεψε λέγοντας ότι... διαφωνεί και με τη Σύμβαση.

Πάντως, στο γραπτό κείμενο της παράταξης του "ΣΥΝ", που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται επί λέξει: "Οι θέσεις μας για την ΕΓΣΣΕ είναι γνωστές. Ανεξάρτητα από αυτό, η "ΑΠ" δε θα αναλάβει την ευθύνη της υπογραφής της νέας ΕΓΣΣΕ, όχι γιατί θέλει με αυτό τον τρόπο να διαχωρίσει τη θέση της, αλλά για να αναδείξει με διάθεση επίλυσης ένα μείζον θεσμικό, λειτουργικό, αλλά και πολιτικό πρόβλημα που διαιωνίζεται στη ΓΣΕΕ. Την εξουσιοδότηση άλλωστε για την υπογραφή της σύμβασης την έχει ο γενικός γραμματέας"! Κατά τη συνέντευξη παραβρέθηκαν στην αίθουσα και μέλη άλλων παρατάξεων, που προχώρησαν σε δηλώσεις, οι οποίες ανταπαντήθηκαν από το στέλεχος του "ΣΥΝ" και, μέσα στη γενική σύγχυση και ένα απερίγραπτο αλαλούμ, έγινε αδέξια και άδοξη προσπάθεια να απαντηθεί γιατί είχε υπογράψει την προηγούμενη Σύμβαση ο τότε εκπρόσωπος του "ΣΥΝ", πράγμα που τελικά χαρακτηρίστηκε λάθος...

Μαχητικά στον αγώνα για πραγματικές αυξήσεις

Συγκεντρώσεις εργαζομένων χτες σε Βόλο και Τρίκαλα κατά της Εθνικής Σύμβασης της ντροπής

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Βόλου χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου,στην πλατεία Ελευθερίας,εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη σύμβαση ντροπής που αποφάσισε να υπογράψει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Α. Σκάρλας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και ο Γ. Τσαλούχος πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο οποίος αναφέρθηκε στα τοπικά προβλήματα ("Βαμβακουργία Βόλου", ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία) και κατάγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη Σύμβαση - παρωδία που αποφάσισε να υπογράψει.

Για τη στάση της ΕΣΑΚ, τόνισε: "Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στη ΓΣΕΕ, αποκάλυψαν, με επιστημονικό τρόπο, την κλοπή του λαϊκού εισοδήματος από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και τη συσσώρευση τεράστιων κερδών στο μεγάλο κεφάλαιο. Απέδειξαν πειστικά ότι ο λεγόμενος "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" και η "σύγκλιση" δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ενίσχυση του πολυεθνικού κεφαλαίου".

Σημείωσε επίσης ότι: "Διεκδικούμε αγωνιστικά, ενωμένοι, συντονισμένοι, συλλογικές συμβάσεις που θα αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα και θα εξασφαλίζουν μια διαβίωση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σημερινές διευρυμένες ανάγκες της εργατικής τάξης".

Στα Τρίκαλα

Εργατική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες, στις 6.30 το απόγευμα και στοΕργατικό Κέντρο Τρικάλων.Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Κ. Μπαλλάς,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να συμβιβαστεί και να υπογράψει την επαίσχυντη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη υψώνει φωνή διαμαρτυρίας κατά της αντεργατικής πολιτικής.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν σε ουσιαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και θα αποδίδουν την αύξηση του ΑΕΠ, νομοθετικά κατοχυρωμένη ΑΤΑ, 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και οι υπόλοιπες συντάξεις ίσες με το 80% του μισθού του εν ενεργεία εργαζόμενου, μείωση της φορολόγησης των ειδών πλατιάς κατανάλωσης, επέκταση του ν.2112 και στους εργατοτεχνίτες κ.ά.

Πρώτη η ΔΑΣ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους Ζακύνθου

Υπερτριπλασίασε τις δυνάμεις της η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,όπου ψήφισαν διπλάσιοι εργαζόμενοι απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.

Σε 295 έγκυρα ψηφοδέλτια, η ΔΑΣ πήρε 176 ψήφους, τρεις έδρες στη διοίκηση, δυο αντιπροσώπους για την ομοσπονδία και 18 για το Εργατικό Κέντρο. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχε πάρει 57 ψήφους, δυο έδρες, έναν αντιπρόσωπο για την ομοσπονδία και έξι για το ΕΚ.

Ο άλλος συνδυασμός, "Εργατική Ενότητα",πήρε 119 ψήφους, δυο έδρες στη διοίκηση, έναν αντιπρόσωπο στην ομοσπονδία και 12 στο ΕΚ. Στις προηγούμενες εκλογές είχε 93 ψήφους, τρεις έδρες, έναν αντιπρόσωπο για ομοσπονδία και 9 για το ΕΚ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις εκλογές του σωματείου τους και τους καλεί να αυξήσουν παραπέρα την παρουσία τους στη ζωή και τη δράση του σωματείου για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. "Με τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες - σημειώνει - δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις δυνάμεις της εργοδοσίας, στην κυβερνητική πολιτική, στις δυνάμεις του αποπροσανατολισμού, της ηττοπάθειας και της συναίνεσης. Η συμμετοχή στη ζωή και στη δράση του σωματείου, η ενότητα που οικοδομείται μέσα από τους αγώνες, είναι αυτή που θα αντιστρέψει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο μας".

Ζητούμενο η αλλαγή προσανατολισμού στην ΕΥΠ

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να πάψει να λειτουργεί σαν παιδί της CIA, υπογράμμισε ο Χρ. Λογαράς στο 9ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων

Η ανάγκη εφαρμογής του νόμου 1645/86, για την "πολιτικοποίηση" της ΕΥΠ, ο καθορισμός με απόλυτη σαφήνεια της δημοκρατικής και συνταγματικής λειτουργίας της, η λύση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των υπαλλήλων της, ήταν τα κεντρικά αιτήματα που προβλήθηκαν κατά το χτεσινό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων ΕΥΠ.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρέτισε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Χρ. Λογαράς,ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι πρέπει "να πάψει επιτέλους η ΕΥΠ να κινείται και να δρα με τη λογική του παρελθόντος της, ως παιδί της CIA και να είναι ξέφραγο αμπέλι ξένων υπηρεσιών".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Ν.1645, του οποίου την εφαρμογή εμπόδισε η ΝΔ και συνεχίζει να πράττει το ΠΑΣΟΚ και τόνισε: "Παραμένει ακόμα ως βασικό ζητούμενο η αλλαγή προσανατολισμού της ΕΥΠ. Μπορεί βέβαια ο αντικομμουνισμός να πέρασε σε δεύτερη μοίρα, μπορεί το προοδευτικό κίνημα και ο "εσωτερικός εχθρός" να μην είναι ο κύριος στόχος της, όμως, και σήμερα η ΕΥΠ υπακούει στις εντολές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Βεβαίωσε επίσης ότι το ΚΚΕ θα ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων για "ένα μόνιμο και διαρκή διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο της υπηρεσίας, διαφάνεια στα μυστικά κονδύλια. Κοινή στρατηγική και πολιτική στην υπεράσπιση του λαού και της χώρας, όχι για ξένα συμφέροντα. "Πόθεν έσχες" για όλους τους υπαλλήλους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, της υπηρεσίας, αξιοκρατική ανάδειξη των υπαλλήλων, για δίκαιες και τεκμηριωμένες, με κοινωνικά κριτήρια, μετατάξεις ή μεταθέσεις".

Μετά τις χειραψίες για τη συμφωνία της ντροπής με το ΣΕΒ, η ΠΑΣΚΕ ζητά συνενόχους και προκαλεί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ