ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολυσύνθετες... συζητήσεις για την υπόθεση των Σκοπίων

Ετοιμη για την υιοθέτηση της λύσης της σύνθετης ονομασίας εμφανίζεται, ανεπισήμως, η ελληνική κυβέρνησης, η οποία, παράλληλα, επιχειρεί να επιμερίσει το κόστος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων

Οι μάχες κατά των "ανεμόμυλων των Σκοπίων", που επί πέντε χρόνια έδιναν, συντεταγμένοι πίσω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες "επιφανείς παράγοντες" της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλάζουν περιεχόμενο.

Τώρα, επικρατεί η ρεαλιστική προσέγγιση, που επιβάλλει το κλείσιμο της υπόθεσης, όπως άλλωστε επιτάσσει η συγκυρία της αμερικανικής ειρήνης που διά της βίας επέβαλε το ΝΑΤΟ βορειότερα, στη Βοσνία. Οι αμερικανικές επιταγές, λοιπόν, αποδεικνύονται, για μια ακόμη φορά, πανίσχυρες, καθώς η κυβέρνηση απέκτησε ξαφνικά το θάρρος και τη διάθεση να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος και να λύσει το θέμα.

Ο πρωθυπουργός μετά τις συναντήσεις που είχε χτες με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Μ. Εβερτ, σε δηλώσεις του υπογράμμισε, ακριβώς, αυτή τη "ρεαλιστική προσέγγιση". Οι σχέσεις της Ελλάδας, είπε ο Κ. Σημίτης "με το γειτονικό κράτος αναπτύσσονται. Οι πάγοι λιώνουν. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών εξελίσσεται πολύ θετικά. Εχουν ανταλλαγεί διπλωματικές αποστολές και θα υπάρξουν επαφές σε πολιτικό επίπεδο". Σχετικά με τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός είπε πως "επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου πάνω σε κοινή βάση για το συγκεκριμένο θέμα". Οσο για τις αποφάσεις, όπως είπε ο Κ. Σημίτης, αυτές θα τις πάρει "η κυβέρνηση εν καιρώ και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

Το σενάριο επίλυσης της υπόθεσης των Σκοπίων, που "διαρρέουν" κυβερνητικοί κύκλοι, περιλαμβάνει "δημόσια συζήτηση", συζήτηση στη Βουλή και προσπάθεια σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις υπό τον Σ. Βανς για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας επί της ονομασίας του νέου κράτους, που δε θα είναι άλλη, από το "Νοβαμασεντόνια", έστω κι αν η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει τον όρο "Σλαβομακεδονία", ο οποίος θα απορριφτεί από τα Σκόπια.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις από τον Σ. Βανς, αλλά και από την πλευρά των Σκοπίων πως είναι αποφασισμένα να καταλήξουν σε μια λύση, αυτή της σύνθετης ονομασίας, έστω κι αν μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί να τοποθετούνται δημόσια υπέρ αυτής της πρότασης.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της, θεωρεί πως θα καταφέρει να ξεπεράσει, δίχως μάλιστα ιδιαίτερες δυσκολίες, τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις και ενδοκομματικές τριβές. Η εκτίμηση αυτή απ' ό,τι φαίνεται και από τις δηλώσεις του γνωστού "Μακεδονομάχου" Στ. Παπαθεμελή, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό είναι βάσιμη. Ο Στ. Παπαθεμελής, όταν ρωτήθηκε, αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που θα υιοθετηθεί η σύνθετη ονομασία, "ξέσπασε", λέγοντας πως "δεν έχω πει ποτέ τέτοιο πράγμα. Δε θα μου υπαγορεύσει κανείς τι θα κάνω".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ σε δηλώσεις του έκανε παρατηρήσεις επί της τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. "Μη βιαζόμαστε, είπε, μην τρέχουμε, μην ανοίγουμε τα χαρτιά μας" και συνέχισε: "Δεν μπορεί ενόψει μιας διαπραγμάτευσης να έρχεσαι να λες τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις". Περισσότερο προωθημένες οι απόψεις που διατύπωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η λύση αυτή την ώρα θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, διότι θα κλείσει ένα μέτωπο και θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προς την πλευρά της Τουρκίας".

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να προχωρήσει η συμφωνία, χωρίς αμερικανική επιδιαιτησία

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Το ΚΚΕ θα στηρίξει οριστική λύση σύνθετης ονομασίας, τάσσεται ενάντια στη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και υπέρ της συζήτησης στη Βουλή

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της ενδιάμεσης συμφωνίας και της πλήρους αποκατάστασης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας και με τη γειτονική χώρα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), χωρίς την επιδιαιτησία των Αμερικανών, τόνισε, κατά τη χτεσινή της συνάντηση, που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,η οποία, στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει μια σωστή κυβερνητική απόφαση.

"Για άλλη μια φορά, είπε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα, με συγκεκριμένο τρόπο εκθέσαμε στον πρωθυπουργό τις απόψεις μας για την πορεία των σχέσεων με την ΠΓΔΜ. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στις δύο χώρες να προχωρήσει. Να μην πισωγυρίσουμε. Θα είναι πολύ μεγάλη ζημιά, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν πιο ουσιαστικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το όνομα που θα πάρει η γειτονική χώρα". Και πρόσθεσε: "Για μας, ο όρος "Μακεδονία", "Μακεδονικός" έχει γεωγραφικό περιεχόμενο και εφόσον έχει συμφωνηθεί ο σεβασμός των συνόρων μπορεί να προχωρήσουν οι σχέσεις. Βεβαίως, και οι δύο κυβερνήσεις και η γειτονική χώρα πρέπει να δίνουν έμπρακτα δείγματα καταδίκης των εθνικιστικών απόψεων και τάσεων, που τυχόν υπάρχουν μέσα στην κοινωνία και καλλιεργούνται από εθνικιστικούς κύκλους".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο ρόλο των ΗΠΑ και την επιδίωξή τους για συνολικότερη λύση - πακέτο στην περιοχή, επισήμανε: "Εκφράσαμε στον πρωθυπουργό τη θέση ότι η συζήτηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να γίνεται χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς την επιβολή αξιώσεων από τις ΗΠΑ να λυθούν όλα τα προβλήματα πακέτο. Το πρόβλημα είναι ξεχωριστό, αυτοτελές, διμερές. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα ρόλο και καμία θέση".

Οσον αφορά τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση, αν κλείσει το θέμα με σύνθετη ονομασία, τόνισε: "Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς δεν είμαστε τυχοδιώκτες. Εχουμε μια θέση πάγια και σταθερή και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην στηρίξουμε μια σωστή κυβερνητική απόφαση σ' αυτό το ζήτημα. Για μας, σημασία έχει η σωστή θέση, απ' όπου κι αν προέρχεται. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες, ούτε κόμμα ευκαιριακής πολιτικής".

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς τοποθετείται το ΚΚΕ στο ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Δε νομίζω ότι έχει να προσφέρει τίποτα το συμβούλιο αρχηγών. Είναι γνωστές οι θέσεις όλων των κομμάτων. Η κυβέρνηση πρέπει, για άλλη μια φορά, να τις ακούσει και από κει και πέρα να πάρει η ίδια την ευθύνη. Την ευθύνη της απόφασης την έχει η κυβέρνηση. Ολα τα κόμματα έχουν πάρει συγκεκριμένη θέση. Εκείνο το κόμμα, που κατά τη γνώμη μου "πότε κλαίει πότε γελάει" είναι η ΝΔ. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Και οποιοδήποτε κόμμα θελήσει να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο "σκοπιανό" για εσωτερική κατανάλωση, αυτό το κόμμα πρέπει διπλά να τιμωρηθεί".

Αντίθετα, για το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος στη Βουλή, τόνισε: "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Ναι, να γίνει". Ωστόσο, επισήμανε: "Ολη αυτή η ιστορία της ονομαστικής ψηφοφορίας χρησιμοποιείται τρομοκρατικά. Οποιος ψηφίσει "ναι" στις σχέσεις είναι προδότης, όποιος ψηφίσει "όχι" είναι πατριώτης. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς έχουμε μια σαφή θέση από την αρχή, καθόλου καιροσκοπική και, επιτέλους, και σ' αυτό το ζήτημα να σταματήσει η πατριδοκαπηλία, από κόμματα που σκύβουν το κεφάλι και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και σε όλους τους δυτικούς επιθετικούς στρατιωτικούς οργανισμούς".

Η Αλ. Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε για το αν βρίσκουν οι προτάσεις του ΚΚΕ πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, είπε: "Αυτό δεν το ξέρω ακριβώς. Θα φανεί από τους χειρισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση. Αυτό θα φανεί στο αποτέλεσμα".

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στη Λεγεώνα της Τιμής

Με την κορυφαία τιμητική διάκριση, τίμησε η Γαλλία τον Ελληνα μουσικοσυνθέτη

Με τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής, τιμήθηκε χτες ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, από τη Γαλλική Δημοκρατία, σε ειδική εκδήλωση απονομής του σχετικού παρασήμου, που έγινε χτες το βράδυ στην Πρεσβεία της Γαλλίας. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η πρωτοβουλία για την απονομή της διάκρισης ξεκίνησε από τον εκλιπόντα Φ. Μιτεράν και ολοκληρώθηκε από τον νυν Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζ. Σιράκ.

Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής αποδόθηκε από τον Γάλλο πρέσβη Μπερνάρ Κεσεντιάν, για την καλλιτεχνική προσφορά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά την απονομή, ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης, τόνισε ότι η βράβευση "εντάσσεται απολύτως μέσα στη λογική μιας εγκάρδιας και δημιουργικής συνεργασίας" ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα και στην "κοινή πίστη να εργαστούμε για έναν κόσμο καλύτερο, έναν κόσμο Ειρήνης και Ανθρωπιάς".

Στη χτεσινή τελετή, παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Πυλαρινός, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Εμμονή στην πολιτική της ονοματολογίας

Ανυποχώρητος στην πολιτική της ονοματολογίας εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντ. Σαμαράς,ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό αρνήθηκε να συζητήσει επί της ουσίας του προβλήματος για να μη δώσει, όπως είπε, άλλοθι ότι "δήθεν υπήρξε διάλογος πριν το συμβιβασμό". Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση, θύμισε στον πρωθυπουργό την "εθνική γραμμή" που χαράχτηκε στο συμβούλιο αρχηγών υπό τον Κ. Καραμανλή και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή.

Ο Αντ. Σαμαράς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση "με την υποστήριξη και άλλων παρασκηνιακών παραγόντων" ασκεί εις βάρος του λαού "ψυχολογικό εκβιασμό", προκειμένου "να περάσει εύκολα η δική της ανιστόρητη υποχώρηση". Και κάλεσε τον Κ. Σημίτη "αν πιστεύει ότι άλλαξε η εθνική γραμμή" να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών, να το θέσει στη Βουλή, αλλά και στο λαό, βάζοντας έτσι έμμεσα ζήτημα πρόωρων εκλογών. Επίσης υποστήριξε ότι "φθάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε τους Σκοπιανούς" να αποδεχτούν "αυτά που δε δικαιούμαστε να δώσουμε ούτε να διαπραγματευτούμε".

  • Την επιτάχυνση και ενίσχυση της διαδικασίας για λύση του προβλήματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με σύνθετη ονομασία ζήτησε, από τον πρωθυπουργό, όπως είπε μετά τη χτεσινή τους συνάντηση ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος.Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα επικρατήσει ο απλός όρος Μακεδονία. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος τοποθετήθηκε υπέρ της σύγκλησης κάποια στιγμή του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ