ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σε διαδικασία συνεχούς υποβάθμισης

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας δίνουν τη μάχη κόντρα στον αποπροσανατολισμό και τον καιροσκοπισμό που προωθούν οι άλλες παρατάξεις

Σε ένα υποτονικό κλίμα, που καλλιεργούν οι κυρίαρχες παρατάξεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να κρύψουν τη γύμνια της πολιτικής τους και να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας δίνουν τη μάχη της πραγματικής ενημέρωσης των φοιτητών, αλλά και της αγωνιστικής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Δίνουν τη μάχη για να μεταφέρουν στους φοιτητές το μήνυμα του αγώνα, της ανάγκης να παλέψουν για ριζικές λύσεις των προβλημάτων εναντίον του ενόχου που τα δημιουργεί. Την ίδια ώρα που ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και διάφοροι άλλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συμφωνούν στην ίδια πολιτική που υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ΠΚΣ, με συγκεκριμένες προτάσεις, καλούν τους φοιτητές σε αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική, τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, που καταδικάζουν σε μαρασμό την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο μαρασμός αυτός και η ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας μας εκφράζονται γλαφυρά στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθήνας, η οποία περιλαμβάνει τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας, Γεωλογίας και Πληροφορικής.Οι αυριανοί επιστήμονες που θα βγουν από τη Σχολή Θετικών Επιστημών καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους χωρίς εργαστηριακό εξοπλισμό, με έντονο κτιριακό πρόβλημα, με βιβλιοθήκες που δε λειτουργούν, αφού δεν υπάρχουν υπάλληλοι και όταν λειτουργούν δεν έχουν την απαραίτητη βιβλιογραφία και προγράμματα σπουδών, που αργά, αλλά σταθερά υποβαθμίζονται.

Περισσεύουν τα προβλήματα

Σε κάθε Τμήμα ξεχωριστά και σε όλα μαζί τα προβλήματα περισσεύουν, ξεκινώντας από τις αίθουσες - κλουβιά του Μαθηματικού Τμήματος και φτάνοντας στα σχεδόν πάντα ανύπαρκτα εργαστηριακά όργανα του Χημικού.

Στα περισσότερα μαθήματα οι φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος στοιβάζονται κυριολεκτικά πάνω από 150 άτομα σε αίθουσες που με το ζόρι χωράνε 60-70. Το ίδιο Τμήμα μέχρι πριν από λίγο διάστημα είχε σοβαρό πρόβλημα και στα εργαστήρια, όπου διδασκόταν το μάθημα της πληροφορικής, αφού δεν υπήρχαν υπολογιστές.

Οι φοιτητές του Χημικού, του Βιολογικού και του Γεωλογικού Τμήματος, κατ' εξοχήν εργαστηριακές ειδικότητες, συναντούν σοβαρά προβλήματα στα εργαστήρια, αφού ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι δυσεύρετος, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να αγοράσουν όργανα που τους είναι χρήσιμα. Στο Βιολογικό Τμήμα το πρόγραμμα σπουδών αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να μπαίνει καθαρά πλέον ζήτημα ισοτιμίας των πτυχίων των παλιότερων αποφοίτων και των σημερινών.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό που εργάζεται στα εργαστήρια. Στην καλύτερη περίπτωση, στο Τμήμα της Χημείας αντιστοιχεί ένας για 20 το λιγότερο φοιτητές. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και τραυματισμών φοιτητών στη διάρκεια εκτέλεσης πειραμάτων. Η ενασχόληση με επικίνδυνες τοξικές ουσίες χρειάζεται τη στενή επίβλεψη κάποιου που γνωρίζει. Αυτοί, όμως, λείπουν, αφού το Πανεπιστήμιο δεν έχει τα χρήματα για να κάνει προσλήψεις.

Η υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών και συνεπώς η υποβάθμιση του πτυχίου έρχεται να προστεθεί στις ελλείψεις της υλικοτεχνικής υποδομής και του διδακτικού προσωπικού. Ετσι, σε πολλά Τμήματα γίνονται συμπτύξεις μαθημάτων των προπτυχιακών ετών και μεταφορά τους στα μεταπτυχιακά. Ενα μάθημα δηλαδή που διδασκόταν στο πρώτο έτος, σπάει σε δύο μαθήματα και μεταφέρεται στο επόμενο εξάμηνο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί κι η επαγγελματική αβεβαιότητα των φοιτητών, αφού ως γνωστό οι καθηγητικές σχολές πλέον με καθαρή ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων δίνουν πτυχία ανεργίας.

Οι καιροσκόποι

Τι λένε για όλα τα παραπάνω όμως οι άλλες παρατάξεις; Τις περισσότερες φορές δε λένε τίποτα, κάνοντας "παρτάκια", προσφέροντας άρτο και θέαμα. Ακόμη και όταν λένε κάτω από την πίεση των προβλημάτων, οι προτάσεις τους είναι καθαρά καιροσκοπικού χαρακτήρα ή καλλιεργούν συντεχνιακές αντιλήψεις. Για παράδειγμα αναφέρουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Φαρμακευτικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου. Εκτός του ότι και εκεί ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι ελλιπής και ότι οι φοιτητές αναγκάζονται να μεταφέρονται συνεχώς στα δύο διαφορετικά κτίρια που κάνουν μάθημα, στο Γουδί και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αρχίζει και απασχολεί έντονα τους φοιτητές το θέμα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία, το ελληνικό κράτος δε θα μπορεί να χορηγεί άλλες άδειες φαρμακείων, στέλνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των σημερινών φοιτητών στην ανεργία. Απ' την άλλη, η εργασία των αποφοίτων σε βιομηχανίες φαρμάκου είναι εξαιρετικά αβέβαιη, αφού ο συγκεκριμένος τομέας απασχόλησης απορροφά και αποφοίτους άλλων συγγενών Τμημάτων (Χημικοί και Βιολόγοι).

Η ΔΑΠ, λοιπόν, προτείνει την αναβολή εφαρμογής της οδηγίας αυτής για δύο χρόνια (οι ψήφοι των σημερινών φοιτητών είναι το ζητούμενο), ενώ - σε μια καθαρά συντεχνιακή λογική - ζητά αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών για να είναι καλύτερη η θέση των αποφοίτων του Φαρμακευτικού σε σύγκριση με αυτούς του Χημικού, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία.

Οσο για το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των Μαθηματικών, που η επετηρίδα τους έχει κλείσει για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια, η ΔΑΠ προτείνει να εισαχθούν οικονομικά μαθηματικά στο Τμήμα, για να μπορούν οι μαθηματικοί να βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο ως λογιστές και οικονομολόγοι. Το αποτέλεσμα βέβαια κάτι τέτοιου θα ήταν η σύγκρουση των φοιτητών του Μαθηματικού Τμήματος με τους φοιτητές και σπουδαστές των οικονομικών σχολών.

Η ΠΑΣΠ, στο ίδιο μήκος κύματος και στο πιο φιλοκυβερνητικό, αφού για παράδειγμα στο Τμήμα Χημείας πρότεινε να μειωθεί ο χρόνος φοίτησης στα 3 χρόνια με άλλα 2 χρόνια προαιρετικά. Η πρόταση αυτή δείχνει καθαρά την υποταγή της στα κυβερνητικά και ευρωπαϊκά κελεύσματα, αφού πολύ απλά αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του πτυχίου.

Τα ΕΑΑΚ από την άλλη δρουν με τον ίδιο πάνω - κάτω τρόπο, βάζοντας βέβαια και λίγη κόκκινη απόχρωση στις αφίσες τους. Για τα ΕΑΑΚ δεν ευθύνεται η χρηματοδότηση για όλα τα παραπάνω προβλήματα, αλλά οι "κακοί καθηγητές που τρώνε με χρυσά κουτάλια"!

Αναγκαία η ενίσχυση των ΠΚΣ

Μιλώντας στο "Ρ" για τη δράση των ΠΚΣ στη Σχολή Θετικών Επιστημών, αλλά και για τις εκλογές, η Νέλλη Γεωργοπούλου,στέλεχος της παράταξης, δήλωσε:

"Φέτος, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι άνοδος της παράταξης.Και αυτό γιατί στα μικρά και μεγάλα προβλήματα οι ΠΚΣ στάθηκαν στο πλάι των φοιτητών, μέσα στους αγώνες κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πώς θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα της Σχολής μας είναι φανερό ότι οφείλονται στην χρηματοδότηση και τον οικονομικό μαρασμό των Πανεπιστημίων. Η έλλειψη σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού, νέων εξοπλισμένων βιβλιοθηκών, επαρκούς εκπαιδευτικού προσωπικού είναι προβλήματα που απορρέουν από τη χρηματοδότηση. Η πολιτική που υποτάσσεται στα κελεύσματα ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου ευθύνεται για την υποβάθμιση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, όπως και για το τέρας της ανεργίας που τρομάζει κάθε φοιτητή".Αναφερόμενη στη δράση της παράταξης το προηγούμενο διάστημα, τόνισε: "Εμείς δε μείναμε τα χέρια σταυρωμένα, καλούσαμε τους φοιτητές να αγωνιστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους κόντρα στη γνωστή σε όλους μας πολιτική, που ευθύνεται. Καλούσαμε σε αγώνες, εστιάζοντας στο περιεχόμενο των αγώνων και όχι στη μορφή που αυτές μπορούν να πάρουν. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι με τη δράση μας άρχισαν να παίρνουν ξανά ζωή οι φοιτητικοί σύλλογοι.Τα ΔΣ των συλλόγων, εξαιτίας των σημερινών συσχετισμών, ακόμα και την περίοδο των μεγάλων αγώνων του φοιτητικού κινήματος, έμεναν πίσω από τις απαιτήσεις του καιρού. Εμείς καταφέρναμε με τη συλλογή υπογραφών φοιτητών να αναγκάζουμε τα ΔΣ να καλούν γενικές συνελεύσεις. Οι συνελεύσεις ήταν μαζικές και δέσποζε ο προβληματισμός. Ετσι οι φοιτητές άρχιζαν να βλέπουν και να κρίνουν τον καθένα ποιος είναι και τι ρόλο παίζει.Με όσες δυνάμεις είχαμε προσπαθούσαμε να αγγίζουμε τα προβλήματα των φοιτητών, από το ειδικό μέχρι και το γενικότερο, με αποτέλεσμα η καθημερινή αυτή δράση των μελών και των φίλων των ΠΚΣ να μας κάνει αισιόδοξους. Πιστεύουμε ότι και φέτος οι ΠΚΣ θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων".

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πορεία διαμαρτυρίας αύριο

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών, ύστερα από πρόταση των ΠΚΣ και παρά την προσπάθεια ψηφοθηρίας και αποπροσανατολισμού των άλλων παρατάξεων

Πορεία διαμαρτυρίας ενάντια σε όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα ενάντια στις προτάσεις για "αξιολόγηση" των ιδρυμάτων και το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή κατάσταση των μελών ΔΕΠ πραγματοποιούν αύριο, 20 Μάρτη, οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

Οπως καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας του Τμήματος Ιστορίας, η παραπάνω απόφαση δεν πάρθηκε χωρίς περιπέτειες. Αιτία ήταν η στάση της ΔΑΠ που κατήγγειλε τη γενική συνέλευση που έγινε στις 11 Μάρτη για το θέμα της κινητοποίησης για έλλειψη απαρτίας και μετά αποχώρησε, με στόχο να δημιουργηθεί σύγχυση στη συνέλευση, η οποία συνεχίστηκε με δευτερολογίες τη δεύτερη μέρα. Η στάση αυτή της ΔΑΠ εντάσσεται στη μάχη που δίνει εδώ και καιρό για την αποδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος στην Κέρκυρα, ειδικότερα ενόψει των εκλογών, καταγγέλλουν οι ΠΚΣ.

Στην κύρια μέρα της συνεδρίασης και ενώ όλες οι παρατάξεις κατηγορούσαν τα νομοσχέδια (μεταξύ αυτών και η ΠΑΣΠ με "κεντροαριστερή" φρασεολογία) απέφευγαν να δείξουν τον πραγματικό ένοχο, δηλαδή τη συγκεκριμένη πολιτική που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ. Αντίθετα, τα βέλη τους στρέφονταν στον "κακό υπουργό" και το "καθηγητικό κατεστημένο".

Ετσι λοιπόν, όλοι εμφανίζονταν να "θέλουν" την πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, όμως η ΠΑΣΠ καταψήφισε και την πρόταση των ΠΚΣ για ψήφισμα στην ΕΦΕΕ (το οποίο πλειοψήφησε στο Σώμα) γιατί έθιγε την ΕΕ και γιατί ήθελε να αποκρύψει τις ευθύνες της ΠΑΣΠ στην ΕΦΕΕ.

Τα δε ΕΑΑΚ θέλησαν να ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στο Τμήμα Ιστορίας βάζοντας στη γενική συνέλευση θέμα "Μαζικά κοψίματα στις εξετάσεις", χτυπώντας το "καθηγητικό κατεστημένο" και αποπροσανατολίζοντας από τις άλλες πολικές κινητοποιήσεις με τέτοια ψηφοθηρικά θέματα.

Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν τη στάση των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ που προσπαθούν να αποδιοργανώσουν το φοιτητικό κίνημα στην Κέρκυρα και καλούν τους φοιτητές να στρέψουν στις 28 Μάρτη την ψήφο τους στη μόνη παράταξη που ενισχύει τη φωνή του αγώνα και επιδιώκει συμμαχίες στο λαϊκό κίνημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική συναυλία

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συναυλία διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη,την Παρασκευή 22 του Μάρτη στο κινηματοθέατρο της Α Φοιτητικής Εστίας και ώρα 7 το βράδυ. Στη συναυλία συμμετέχει το λατινοαμερικάνικο συγκρότημα "Sol y sal" και το μουσικό συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Στην εκδήλωση θα μιλήσει για τις εξελίξεις στην Κούβα ο Οσβάλντο Κοβάτσο,επιτετραμμένος της κουβανικής πρεσβείας στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ