ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διήμερη απεργία στη ΔΕΗ

Αύριο και την Παρασκευή απεργούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 11 το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ, διεκδικώντας τη λύση οξυμένων προβλημάτων τους

Τις επόμενες δυο μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απεργούν,διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο περί "εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ", ζητώντας δικαιότερη τιμολόγηση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτώντας τη λύση των ασφαλιστικών προβλημάτων τους και διεκδικώντας την αποδοχή των αιτημάτων τους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 1996. Στις 11 το πρωί την Πέμπτη θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στην οδό Χαλκοκονδύλη, μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, τόνισε ότι, αν δεν υπάρξουν λύσεις, ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί θα συνεχιστεί. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο "εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ",που προωθεί η κυβέρνηση, το χαρακτήρισαν "ψευδεπίγραφο" και ότι επιχειρεί να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις επιχειρήσεις τις οποίες αφορά. Καταγγέλθηκε, επίσης, η "αφανής ιδιωτικοποίηση" με την εισβολή των εργολάβων στη ΔΕΗ, εργολάβων που χρησιμοποιούν Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, χωρίς ασφάλιση και με ελάχιστη αμοιβή, ενώ ταυτόχρονα πληρώνονται κανονικά από τη ΔΕΗ για τα έξοδα προσωπικού.

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ επανέλαβε την πρότασή της για τιμολόγηση με εσωτερική κλιμάκωση για κατανάλωση μέχρι 2.000 KWH το τετράμηνο και χρέωση της συνολικής κατανάλωσης με τη μέγιστη τιμή, αν ξεπεραστεί αυτό το όριο. Το σημερινό σύστημα τιμολόγησης, που "φούσκωσε" τους λογαριασμούς, το χαρακτήρισαν "λανθασμένο και άδικο" και εξέφρασαν την ελπίδα να λάβει υπόψη της η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου τις προτάσεις της ΓΕΝΟΠ και της ΓΣΕΕ για δικαιοσύνη και ελάφρυνση των οικιακών καταναλωτών. ΓΣΕΕ και ΓΕΝΟΠ θα συναντήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου για το θέμα αυτό. Πάντως, δεν έγινε αναφορά στις σκανδαλώδεις συμφωνίες της ΔΕΗ με την ΠΕΣΙΝΕ και άλλες βιομηχανίες που μένουν στο απυρόβλητο των όποιων αυξήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Α. Τσώλη,αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και συμψηφισμό με τους λογαριασμούς που έχουν πληρώσει μέχρι τώρα οι καταναλωτές, υπάρχει μηχανισμός που μπορεί να διαπιστώσει τις διαφορές. Αντίθετη γνώμη για αυτή τη δυνατότητα είχε εκφράσει ο Ν. Μπάκουλης,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε επίσης ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί η τιμή του ρεύματος με την τελεσίδικη δικαστική δικαίωση των χιλιάδων συμβασιούχων, επειδή η συντριπτική πλειοψηφία τους εργάζεται ήδη από το καλοκαίρι του 1994.

Σχετικά με το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ζητήθηκε από τη ΓΕΝΟΠ να αναγνωρίσουν η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση την αναλογιστική μελέτη, που αποκαλύπτει πλεόνασμα του ασφαλιστικού φορέα 1.344 τρισ. δραχμών, και τόνισαν ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι "κατακρεούργησαν" τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ζητά αυξήσεις μόλις 10% για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1996, αλλά ακόμα κι αυτό το χαμηλό ποσοστό δε φαίνεται διατεθειμένη να το δώσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Μάλιστα, χτες, έγινε νέα συνάντηση, η οποία απέβη επίσης άκαρπη.

Παλλεσβιακή απεργία στις 26 Μάρτη

Εικοσιτετράωρη παλλεσβιακή απεργία την Τρίτη 26 Μάρτη, αποφάσισε η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου (ΠΕΚ) και καλεί τα σωματεία - μέλη του σε σύσκεψη, την Πέμπτη 21 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., προκειμένου να οργανώσουν από κοινού την απεργία. Την ίδια μέρα της απεργίας πραγματοποιείται και το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου: "Η απεργία κηρύχτηκε εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης των κυβερνήσεων προς τους κατοίκους της προβληματικής και παραμεθόριας περιοχής. Αφορμή της, η συμπαράσταση στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά η ουσία της είναι η φτώχεια, η μιζέρια, η υποανάπτυξη και η αποβιομηχάνιση της περιοχής μας, που σπρώχνει νέες μάζες στην ανεργία".

Τα κύρια αιτήματα, που προβάλλει το ΠΕΚ, είναι: Η υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, με συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της ίδρυσης νέων βιομηχανικών μονάδων και καταπολέμησης της ανεργίας. Να μην συνταχθούν δικογραφίες για τις φθορές που υπέστησαν το Δημοτικό Θέατρο και το υπουργείο Αιγαίου από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κτηνοτρόφων.

  • Το ποσό των 10 εκατομμυρίων δραχμών, θα καταβάλει η Εργατική Εστία στη ΓΣΕΕ για την κάλυψη των δαπανών της 1ης Διαβαλκανικής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Γενάρη στην Αθήνα. Σχετική απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας.

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στη Σύμβαση της ντροπής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, "που συμφώνησε και αποφάσισε την υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης, με την οποία οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στη λιτότητα για την επόμενη διετία", καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Η συνέλευση καλεί, επίσης, την εργατική τάξη να "αντιδράσει δυναμικά" για τη μη υπογραφή της σύμβασης και την επαναδιαπραγμάτευσή της για μονοετή διάρκεια και αυξήσεις, που να καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων, τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ.

Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εθνική σύμβαση ντροπής, την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

- "Την απαράδεκτη δίχρονη σύμβαση ντροπής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που υπέγραψε η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και υποστήριξαν οι ηγεσίες ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ"", καταγγέλλει το κλαδικό σωματείο Ιματισμού της Πάτρας. Καταγγέλλει, επίσης, "το μεροκάματο της εξαθλίωσης που αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό", το οποίο στην πράξη σημαίνει "απώλειες για τους μισθούς των εργαζομένων, πολλαπλάσια κέρδη για τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές".

- Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων στο έτοιμο σκυρόδεμα και στα οικοδομικά υλικά της Κω.

Στάσεις στο μετρό

Με τετράωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, ξεκίνησαν χτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, οι οποίες θα συνεχιστούν έως τις 26 του Μάρτη και σταδιακά θα καλύψουν όλα τα εργοτάξια του μετρό. Η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις πάρθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του παραρτήματος εργαζομένων στο μετρό, μετά την αρνητική στάση της κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό" και την αδιαφορία των υπεργολάβων να συζητήσουν για τη λύση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που τους έχουν τεθεί.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής: Σήμερα θα πραγματοποιηθούν 4ωρες στάσεις εργασίας στα εργοτάξια των Σεπολίων - Αγ. Κωνσταντίνου, στ. Αττικής - στ. Λαρίσης, Κεραμεικός - Ιακχού, Παλαιολόγου - Ασωμάτων, Καραϊσκάκη - Πολύκαρπου. Την Πέμπτη 21 Μάρτη στα εργοτάξια Σύνταγμα - Μοναστηράκι, Ακαδημία - Ομόνοια - Πλ. Αττικής, Αμερικής, Μ. Βρετάνια και Μητρόπολη. Την Παρασκευή 22 Μάρτη στους υπεργολάβους Κυρομήτη, Λιοσάτο, Βρούσα, Τραβλό και Εξαρχο, στα εργοτάξια Δάφνης - Μπουμπουλίνας - Αγ. Ιωάννης - Ανάλατος - Φιξ - Ν. Κόσμος - Ζάππειο και Ηρώδου Αττικού. Τέλος, τηνΤρίτη 26 Μάρτη, θα γίνει 4ωρη στάση σε όλα τα εργοτάξια τις τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ