ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Οι καθηγητές να πάρουν την πρωτοβουλία
  • Καλεί τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, κόντρα στην "αγωνιστική αφλογιστία" που μεθοδεύει η ηγεσία της ΟΛΜΕ
  • Προτείνει συλλαλητήρια και εκδηλώσεις το διάστημα 22 - 30 Απρίλη, απεργία στις 8 - 9 Απρίλη σε συνεργασία με τους δασκάλους και πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 8 Μάη

"Σήμερα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα. Πρέπει να πούμε "όχι" στη λογική της μιζέριας που ακολουθεί η ηγεσία της ΟΛΜΕ. Η πρωτοβουλία των κινήσεων να περάσει στη βάση, μέσα από τις ΕΛΜΕ, ώστε σύντομα να πλειοψηφήσει πανελλαδικά, παρά τα εμπόδια της ηγεσίας, το αγωνιστικό πνεύμα".

Αυτό τονίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για να καμφθεί η αγωνιστική διάθεση που αναπτύσσεται στους καθηγητές. Η ΔΕΕ καλεί τους καθηγητές και τις τοπικές ΕΛΜΕ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, κόντρα στον εφησυχασμό και στην υποταγή που καλλιεργεί η ηγεσία. Προσθέτει, δε, ότι "με όλες τις δυνάμεις της θα δώσει τη μάχη για το συντονισμό και τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού αγωνιστικού μετώπου, που θα αντιστέκεται στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη λιτότητα και την ιδιωτικοποίηση και θα παλεύει για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Η ΔΕΕ καλεί τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να προχωρήσουν σε τοπικά ή ευρύτερα συλλαλητήρια και να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις από 22 έως 30 του Απρίλη σε συνεργασία με άλλους φορείς. Προτείνει επίσης την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 8 και 9 Απρίλη σε συνεργασία με τους δασκάλους και την πραγματοποίηση πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 8 του Μάη. Ακόμη προτείνει την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων στις ΕΛΜΕ μέχρι τις 16 του Μάη και να ακολουθήσει γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ για να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Η ΔΕΕ υπογραμμίζει ότι η ηγεσία της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ), αντί να αναπτύξει κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, όπως προσδοκούσε η βάση των καθηγητών, καλλιεργούσε επί δύο μήνες συνειδητά κλίμα "νεκρής περιόδου" και την πλήρη απραξία.

Οι παραπάνω παρατάξεις, αντί να προχωρήσουν στην ανάπτυξη κοινού μετώπου διεκδίκησης με γονείς, μαθητές και δασκάλους, ανέπτυξαν μέτωπο με το υπουργείο Παιδείας, συμμετέχοντας στην επιτροπή συνδιοργάνωσης του λεγόμενου "Μαθητικού Συμποσίου" χειραγώγησης των συνειδήσεων, όπου καλούν τους μαθητές να απαντούν σε ερωτήματα του τύπου "ευρωπαϊκή διάσταση της παιδείας" και "χρηματοδότηση της εκπαίδευσης". "Υλοποίησαν δηλαδή, τονίζει η ΔΕΕ, κάποιο από τα προγράμματα της ΕΕ, για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων και την προετοιμασία αποδοχής των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" και της έκθεσης του ΟΟΣΑ περί υπονόμευσης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων".

Για το "Μαθητικό Συμπόσιο" η ΔΕΕ υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω παρατάξεις ακολούθησαν την ίδια στάση σιωπής που ακολούθησαν σε όλα τα ζητήματα, τα οποία αφορούσαν την εκπαίδευση (ΙΕΚ, επιμόρφωση, αξιολόγηση μαθητών στο γυμνάσιο, "αποκέντρωση", "Λευκή Βίβλο" κλπ.).

Η ΔΕΕ στην ανακοίνωση καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε ακόμα και τώρα το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη συνέχιση της αγωνιστικής "αφλογιστίας" του κλάδου των καθηγητών. "Τοποθέτησαν τη γενική συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ στις 22 του Μάρτη, αφαιρώντας τη δυνατότητα κινητοποίησης πριν το Πάσχα", αναφέρει η ΔΕΕ και συνεχίζει: "Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 3 του Μάη με 24ωρη απεργία στήριξής του. Στην πραγματικότητα, τονίζει η ανακοίνωση, θέλουν να κλείσουν και τυπικά τους αγώνες (ουσιαστικά τους έχουν εγκαταλείψει) με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο. Η εισήγηση υπογράφεται από το κλασικό δίδυμο της συναίνεσης ΠΑΣΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ο ρόλος της ΔΑΚΕ τελείωσε για φέτος), που ως Πόντιοι Πιλάτοι μάς καλούν να αναζητήσουμε μαζί τους τα αίτια που δεν προχώρησαν οι αγώνες μας!"

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
"Πλάτες" σε σχολάρχη

Οι γονείς του 13ου Γυμνασίου καταγγέλλουν τις προσπάθειες παρεμπόδισης και, τελικά, ματαίωσης της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οικοπέδου για ανέγερση σχολικού κτιρίου

Φουντώνει η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών της εργατοσυνοικίας Ν. Ζωής Περιστερίου, από τον εμπαιγμό που υφίστανται στο θέμα ανέγερσης νέου κτιρίου για το 13ο Γυμνάσιο. Γιατί, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, "η κυβέρνηση, βάζοντας πλάτες στον σχολάρχη "Παπαχαραλάμπους", δεν προχωράει στην απαλλοτρίωση και ανέγερση του νέου διδακτηρίου".

"Το πρόβλημα δεν είναι άλλο, από την ανάγκη να σπουδάσουν οι νέοι, όχι σε αποθήκη - "φωλιά των ποντικών", αλλά σε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα προς κάθε κατεύθυνση για τη συνεχή και επίμονη προσπάθεια του ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων "Παπαχαραλάμπους", με τη στήριξη διαφόρων παραγόντων, πολιτικών (επερώτηση Α. Λεντάκη στη Βουλή, 3/11/1995) και εκκλησιαστικών (επιστολή μητροπολίτη Περιστερίου προς τον υπουργό Παιδείας, 8/3/1995), αλλά και με δημοσιεύματα στον Τύπο ("Ελευθεροτυπία", 10/1/1996), να παρεμποδιστεί και, τελικά, να ματαιωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, για την ανέγερση σχολικού κτιρίου από τον ΟΣΚ, ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου 1618 του Δήμου Περιστερίου. Στο χώρο αυτό στεγάζονται σε παλαιά μισθωμένα κτίρια το 13ο Γυμνάσιο και από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια "Παπαχαραλάμπους" μόνο το Γυμνάσιο - Λύκειο", καταγγέλλουν οι γονείς.

"Με κατάπληξη και απορία, παρακολουθούμε να χαρακτηρίζεται μεν η πρόθεση ανέγερσης από τον ΟΣΚ σύγχρονου διδακτηρίου για τη στέγαση ενός δημοσίου Γυμνασίου ως "κατάχρηση της κρατικής εξουσίας" και ως αιτία "δημιουργίας μεγάλης κοινωνικής αναταραχής" (στην επερώτηση του Α. Λεντάκη), η δε μεταφορά σε άλλο χώρο ενός πολυσυλλεκτικού ιδιωτικού Γυμνασίου - Λυκείου με έξι συνολικά τμήματα μαθητών, ως "εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα για το Περιστέρι" (επιστολή μητροπολίτη)!", τονίζουν και συνεχίζουν: "Ολα αυτά προέρχονται από παράγοντες, που θα έπρεπε να θεωρούν εαυτούς ταγμένους στην υπηρεσία των ευρύτερων δικαίων και νομίμων κοινωνικών συμφερόντων και όχι στη στήριξη προνομιούχων οικονομικών ομάδων πολιτών και ιδιωτικών επιχειρησιακών συμφερόντων".

Ο Δήμος Περιστερίου, με απόφασή του, ζητάει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου και την άμεση ανέγερση δημοσίου σχολείου, ενώ τονίζει: "Η κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης, σύντομα θα αναμετρηθεί με τη λαϊκή οργή και τον ενωμένο αγώνα του περιστεριώτικου λαού. Ο χώρος ανήκει στο λαό και στις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών του. Κανένας σχολάρχης, πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, δεν μπορεί να "κάνει στραβά μάτια"".

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απέσπασαν δεσμεύσεις για λύσεις

Με τη ρητή δέσμευση του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη, ότι τα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης θα επιλυθούν άμεσα, έληξε η χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας με τον υφυπουργό.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αναβολής στράτευσης, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι με επιστολή που έστειλε στον υφυπουργό Αμυνας, Γ. Κουρή,οι νυχτερινοί μαθητές που παρουσιάζονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης τους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουν προσωρινή αναβολή έως ότου υπάρξει συνολικό νομοσχέδιο που θα κατοχυρώνει τα πέντε χρόνια αναβολής. Για το θέμα του εξοπλισμού των νυχτερινών σχολείων με υλικοτεχνική υποδομή, ο υφυπουργός είπε ότι θα υπάρξει καταγραφή των ελλείψεων και θα σταλεί στα σχολεία ό,τι λείπει.

Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων επανέλαβαν στον υφυπουργό το αίτημά τους για εξάωρο με αποδοχές οκταώρου και άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις και εκείνος απάντησε ότι σε επαφή που είχε με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας αντιμετώπισαν το θέμα θετικά.

Ο υφυπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι το Γραφείο Νυχτερινής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσει άμεσα και είπε επίσης ότι θα συσταθεί από το υπουργείο ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στη νυχτερινή εκπαίδευση (επιμόρφωση εκπαιδευτικών, 4η χρονιά, περιεχόμενο σπουδών κλπ.). Επίσης, ο υφυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία δύο διυπουργικών επιτροπών με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και των υπουργείων Αμυνας και Εργασίας, όπου θα εξεταστούν τα αιτήματα που αφορούν στα εργασιακά και την αναβολή στράτευσης.

Μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αθήνας Α. Νταβαρίνου δήλωσε στο "Ρ" ότι αυτά που είπε ο υφυπουργός ήταν θετικά. "Αν όμως δεν υλοποιηθούν, εμείς θα πραγματοποιήσουμε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Ειδικά αν αύριο (σ.σ. σήμερα) δε σταλεί στα Στρατολογικά Γραφεία η εντολή για αναβολή στις σειρές του ερχόμενου τριμήνου, θα αντιδράσουμε δυναμικά και άμεσα".

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης μιλώντας στο "Ρ" δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε μια συστηματική δουλιά για το θέμα της νυχτερινής εκπαίδευσης. "Το υπουργείο, σημείωσε, θα προσπαθήσει στο επόμενο διάστημα να εξετάσει όλα εκείνα τα ζητήματα που την αφορούν και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις".

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ
Πανελλαδική απεργία και καταλήψεις

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και καταλήψεις των κτιρίων διοίκησης όλων των πανεπιστημίων της χώρας, πραγματοποιεί σήμερα το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ της χώρας. Η συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, ενώ στη 1 η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Διοικητικών υπαλλήλων έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας του Διοικητικού Προσωπικού των ΑΕΙ που κήρυξε το ΚΣ της Ομοσπονδίας έπειτα από κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους όλων των Συλλόγων του διοικητικού προσωπικού της χώρας. Το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ διεκδικεί αύξηση κατά 35% του βασικού μισθού, ένταξη στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο, καθώς και μια σειρά άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Από την τελευταία κινητοποίηση των μαθητών νυχτερινών σχολείων


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ