ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη μάχη εντυπώσεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ
  • Τη στάση των δύο αυτών παρατάξεων, αλλά και των ΕΑΑΚ, που εδώ και τρία χρόνια δε συγκαλούν συνέδριο της ΦΕΑΠΘ, καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας
  • Το Σάββατο διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική συναυλία

Στη μάχη των εντυπώσεων, μακριά από τα υπαρκτά προβλήματα των φοιτητών και των σπουδαστών, έχουν ριχτεί οι φοιτητικές παρατάξεις ενόψει των εκλογών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με εξαίρεση τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που διευρύνουν τα μέτωπα πάλης και συζήτησης στα ζητήματα της ειρήνης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Κορυφαία εκδήλωση των ΠΚΣ αποτελεί η αντιιμπεριαλιστική συναυλία που γίνεται την Παρασκευή 22 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο της Α Φοιτητικής Εστίας με τη συμμετοχή του λατινοαμερικανικού συγκροτήματος SOL Y SAL και του συγκροτήματος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Επίσης, συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου που πραγματοποιούν οι ΠΚΣ στα συγκροτήματα Σίνδου και Ευκλείδη των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Για το κλίμα που θέλουν να διαμορφώσουν σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ κλπ., μιλάει στο "Ρ" ο Νίκος Κούρος, στέλεχος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας: "Μετά το πάρτι της ΔΑΠ και τα θεάματα τύπου "εικονική πραγματικότητα", άρχισε η παρέλαση "γαλάζιων" και "πράσινων" βουλευτών, οι οποίοι περιδιαβαίνουν τα αμφιθέατρα συμμετέχοντας σε τοκ σόου, αντιγραφή παρόμοιων κακόγουστων τηλεοπτικών. Χαρακτηριστικό της κωμικοτραγικής κατάστασης των ημερών είναι το γεγονός ότι ο Στ. Παπαθεμελής έχει πάρει μέρος σε εκδήλωση των Νέων Οριζόντων (παράταξη της Πολιτικής Ανοιξης) και ετοιμάζεται να εμφανιστεί σε άλλες δύο εκδηλώσεις, μία της ΔΑΠ και η άλλη της κυπριακής παράταξης "Πρωτοπορία". Παντού, καταλήγει, εμφανίζεται σαν ειδικός επί των εθνικών θεμάτων".

Οι ΠΚΣ από την πλευρά τους επιδιώκουν να οργανωθούν και να διεξαχθούν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των συλλόγων. Ηδη, στο Σύλλογο Σπουδαστών Ηλεκτρονικής (Ευκλείδη), μετά από την πίεση των ΠΚΣ, πραγματοποιήθηκε μαζική γενική συνέλευση, ενώ έχουν προγραμματιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες γενικές συνελεύσεις και σε άλλους συλλόγους του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Το "φάντασμα της ΦΕΑΠΘ"

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη τακτική φοιτητικών παρατάξεων να μην συγκαλούν συνέδριο της ΦΕΑΠΘ. "Η υποκρισία και η γελοιότητα δεν έχουν τέλος για μερικούς. Ο λόγος για ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και τους συνοδοιπόρους τους, που εδώ και τρία χρόνια έχουν μετατρέψει το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών Θεσσαλονίκης, τη ΦΕΑΠΘ, σε φάντασμα που εδώ κι εκεί σέρνει αλυσίδες για να φοβίσει ποιους - κανείς δεν ξέρει", τονίζουν οι ΠΚΣ.

"Συνέδριο δεν έγινε, τονίζουν οι ΠΚΣ, γιατί τη ΔΑΠ δεν τη νοιάζει ο συντονισμός των φοιτητών που διεκδικούν αγωνιστικά τη λύση των προβλημάτων τους. Η ΠΑΣΠ παρουσίασε κώλυμα "εσωοργανωτικό" (δεν μπόρεσε να μαζέψει τους συνέδρους της) - στην ουσία θα έχανε έδρες και γι' αυτό δεν τη βόλευε. Αλλωστε ακόμα και στο θέμα του συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ αποδεικνύεται ότι δε διαφέρει σε τίποτα με την ομογάλακτη ΔΑΠ. Συνέδριο δεν έγινε γιατί τα ΕΑΑΚ βολεύονται με τις θεσούλες που είχε μέχρι τότε στην ουρά της ΠΑΣΠ και στη σκιά της ΔΑΠ. Το απέδειξαν άλλωστε μοιράζοντας μαζί με την ΠΑΣΠ και τις ευλογίες της ΠΑΣΠ συγκλητικές έδρες, γνωρίζοντας ότι δεν είχαν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Εξάλλου, καταγγέλλουν οι ΠΚΣ, τα ΕΑΑΚ είχαν τα δικά τους "συντονιστικά επιτροπάτα" μακριά από το φοιτητικό κίνημα και τις ανάγκες των φοιτητών".

Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν τη στάση αυτή στους φοιτητές και απαιτούν άμεση σύγκληση του συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και της παιδείας.

"ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανώτατη Εκπαίδευση: Ωρα μηδέν!

Με αιχμή τις καταστροφικές εξελίξεις για την παιδεία που οφείλονται στη σταδιακή εφαρμογή όσων επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της "Λευκής Βίβλου" δίνουν τη μάχη των φοιτητικών εκλογών οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενημέρωσης των φοιτητών, εξέδωσαν ενημερωτικό έντυπο στο οποίο αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τα σχέδια του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για την παιδεία, όπως αυτά περιγράφονται στη "Λευκή Βίβλο". Συνοπτικά, στο έντυπο αναφέρεται ότι οι κατευθύνσεις της στοχεύουν σε:

  • Αμεση κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποβάθμιση των σημερινών πτυχίων, γενική πολυδιάσπαση και αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Στόχος είναι η δημιουργία μιας σπονδυλωτής εκπαίδευσης, όπου τελικά ο καθένας θα ακολουθεί ένα ατομικό πρόγραμμα σπουδών "διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση" σε συνδυασμό με τη μερική, προσωρινή ή άτυπη απασχόλησή τους στην παραγωγή. Με μια σειρά μέτρων και μηχανισμούς που ήδη έχουν μπει σε ένα βαθμό στη φάση εφαρμογής τους (ΕΣΥΠ, πιστωτικές μονάδες κλπ) επιχειρείται ο κατακερματισμός των επιπέδων σπουδών και η δημιουργία πολλών μεταλυκειακών βαθμίδων, κατηγοριών και ταχυτήτων εκπαίδευσης.
  • Αλλαγή του τρόπου και του περιεχομένου των σπουδών. Στόχος είναι η πλήρης υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στις άμεσες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, που απαιτεί να μη μαθαίνει κανείς τίποτα παραπάνω από αυτό που είναι αναγκαίο για τις επιχειρήσεις. Με δυο λόγια μεθοδεύεται η πλήρης υποταγή της ολοκληρωμένης μόρφωσης και η ταυτόχρονη ενίσχυση της κατάρτισης για βραχύβια χρήση με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
  • Πλήρη υποταγή στο κεφάλαιο και στους νόμους του κέρδους. Το μεγάλο κεφάλαιο αναγορεύεται σε ανεξέλεγκτο κριτή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παρεμβαίνει άμεσα στον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η υλοποίηση της κατεύθυνσης αυτής θα σημάνει τον πλήρη έλεγχο και καθορισμό των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, με βάση τις επιθυμίες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.
Η διέξοδος στους αγώνες

Τα σχέδια αυτά υποστηρίζονται ενεργά από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας χειροκροτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ"). Το σύνολο των τελευταίων μέτρων του υπουργού Παιδείας που αντιπάλεψαν οι σύλλογοι των φοιτητών τη φετινή χρονιά, έχει στόχο την υλοποίηση ακριβώς αυτών των κατευθύνσεων (βιβλιοκάρτα, θεσμοθέτηση του ΕΣΥΠ, πρόταση αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος κλπ).

Μπροστά σε αυτόν τον οδοστρωτήρα "μέτρων" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι φίλοι και τα μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας καλούν κάθε φοιτητή και σπουδαστή να βαδίσει μαζί με τις ΠΚΣ στον αγώνα. Για να μην περάσουν οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου". Για μια Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής διεξόδου για την ελληνική κοινωνία. Ο δρόμος αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος, είναι όμως η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τα συμφέροντα των φοιτητών. Γι' αυτό ο δρόμος του αγώνα, στο πλευρό του λαού είναι μονόδρομος.

Η ανάπτυξη αγώνων είναι μονόδρομος
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Εκδήλωση με θέμα την κατάσταση και το μέλλον της υγείας ως κοινωνικό αγαθό πραγματοποίησαν χτες οι ΠΚΣ της Ιατρικής

Εκδήλωση με θέμα "Υγεία, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα και οι επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα αυτό", πραγματοποίησαν χτες στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.Στην εκδήλωση πήραν μέρος η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, από το τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Ζαχαρόγιαννης από την ΕΙΝΑΠ, ο Χ. Χατζής,γιατρός εργασίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και η Χ. Παπανικολάου, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα σημερινά προγράμματα σπουδών στις ιατρικές σχολές καθώς και μια σειρά τρέχοντα προβλήματα, όπως η απουσία μιας σειράς ειδικοτήτων όπως κοινωνική ιατρική εργασία κ.ά. Από τους ομιλητές χαρακτηρίστηκε "ψευτοπρόβλημα" η συζήτηση για τη δήθεν υπερσυσσώρευση ιατρικού δυναμικού τη στιγμή που υπάρχουν ολόκληρες περιοχές ακάλυπτες από ιατρική περίθαλψη.

Η Χ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή στην ομιλία της τόνισε την ανάγκη κατοχύρωσης και αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της υγείας με την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Τόνισε επίσης την ανάγκη για εκπαίδευση όλου του ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο των γιατρών και κατοχύρωση ενός νέου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε κανένας να μην μείνει ανασφάλιστος.

Ο Χ. Χατζής απευθυνόμενος στους αυριανούς επιστήμονες, τόνισε ότι πρέπει να αντιστρατευτούν και αυτοί στη νεοσυντηρητική αντίληψη ότι υγιής είναι αυτός που δεν είναι άρρωστος και στην εμπορευματοποίηση της υγείας που μετατρέπει το γιατρό σε συνταγολόγο που παραπέμπει τον ασθενή σε ατέλειωτους καταλόγους εξετάσεων και που θέλει τελικά την υγεία ένα ακόμα καταναλωτικό προϊόν.

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Λάρισας

Εκδήλωση με θέμα τα προβλήματα της τεχνολογικής εκπαίδευσης αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, πραγματοποιεί σήμερα, στις 11.30 π.μ., η οργάνωση του ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Η ενημέρωση των φοιτητών και σπουδαστών για τις εξελίξεις στην Παιδεία

Η ενημέρωση των φοιτητών και σπουδαστών, για τις εξελίξεις στην παιδεία και τις θέσεις των ΠΚΣ, αποτελεί την αιχμή του προεκλογικού αγώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ