Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη μάχη εντυπώσεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ
  • Τη στάση των δύο αυτών παρατάξεων, αλλά και των ΕΑΑΚ, που εδώ και τρία χρόνια δε συγκαλούν συνέδριο της ΦΕΑΠΘ, καταγγέλλουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας
  • Το Σάββατο διοργανώνουν αντιιμπεριαλιστική συναυλία

Στη μάχη των εντυπώσεων, μακριά από τα υπαρκτά προβλήματα των φοιτητών και των σπουδαστών, έχουν ριχτεί οι φοιτητικές παρατάξεις ενόψει των εκλογών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με εξαίρεση τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που διευρύνουν τα μέτωπα πάλης και συζήτησης στα ζητήματα της ειρήνης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Κορυφαία εκδήλωση των ΠΚΣ αποτελεί η αντιιμπεριαλιστική συναυλία που γίνεται την Παρασκευή 22 του Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο της Α Φοιτητικής Εστίας με τη συμμετοχή του λατινοαμερικανικού συγκροτήματος SOL Y SAL και του συγκροτήματος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Επίσης, συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου που πραγματοποιούν οι ΠΚΣ στα συγκροτήματα Σίνδου και Ευκλείδη των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Για το κλίμα που θέλουν να διαμορφώσουν σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ κλπ., μιλάει στο "Ρ" ο Νίκος Κούρος, στέλεχος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας: "Μετά το πάρτι της ΔΑΠ και τα θεάματα τύπου "εικονική πραγματικότητα", άρχισε η παρέλαση "γαλάζιων" και "πράσινων" βουλευτών, οι οποίοι περιδιαβαίνουν τα αμφιθέατρα συμμετέχοντας σε τοκ σόου, αντιγραφή παρόμοιων κακόγουστων τηλεοπτικών. Χαρακτηριστικό της κωμικοτραγικής κατάστασης των ημερών είναι το γεγονός ότι ο Στ. Παπαθεμελής έχει πάρει μέρος σε εκδήλωση των Νέων Οριζόντων (παράταξη της Πολιτικής Ανοιξης) και ετοιμάζεται να εμφανιστεί σε άλλες δύο εκδηλώσεις, μία της ΔΑΠ και η άλλη της κυπριακής παράταξης "Πρωτοπορία". Παντού, καταλήγει, εμφανίζεται σαν ειδικός επί των εθνικών θεμάτων".

Οι ΠΚΣ από την πλευρά τους επιδιώκουν να οργανωθούν και να διεξαχθούν οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των συλλόγων. Ηδη, στο Σύλλογο Σπουδαστών Ηλεκτρονικής (Ευκλείδη), μετά από την πίεση των ΠΚΣ, πραγματοποιήθηκε μαζική γενική συνέλευση, ενώ έχουν προγραμματιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες γενικές συνελεύσεις και σε άλλους συλλόγους του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Το "φάντασμα της ΦΕΑΠΘ"

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη τακτική φοιτητικών παρατάξεων να μην συγκαλούν συνέδριο της ΦΕΑΠΘ. "Η υποκρισία και η γελοιότητα δεν έχουν τέλος για μερικούς. Ο λόγος για ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και τους συνοδοιπόρους τους, που εδώ και τρία χρόνια έχουν μετατρέψει το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών Θεσσαλονίκης, τη ΦΕΑΠΘ, σε φάντασμα που εδώ κι εκεί σέρνει αλυσίδες για να φοβίσει ποιους - κανείς δεν ξέρει", τονίζουν οι ΠΚΣ.

"Συνέδριο δεν έγινε, τονίζουν οι ΠΚΣ, γιατί τη ΔΑΠ δεν τη νοιάζει ο συντονισμός των φοιτητών που διεκδικούν αγωνιστικά τη λύση των προβλημάτων τους. Η ΠΑΣΠ παρουσίασε κώλυμα "εσωοργανωτικό" (δεν μπόρεσε να μαζέψει τους συνέδρους της) - στην ουσία θα έχανε έδρες και γι' αυτό δεν τη βόλευε. Αλλωστε ακόμα και στο θέμα του συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ αποδεικνύεται ότι δε διαφέρει σε τίποτα με την ομογάλακτη ΔΑΠ. Συνέδριο δεν έγινε γιατί τα ΕΑΑΚ βολεύονται με τις θεσούλες που είχε μέχρι τότε στην ουρά της ΠΑΣΠ και στη σκιά της ΔΑΠ. Το απέδειξαν άλλωστε μοιράζοντας μαζί με την ΠΑΣΠ και τις ευλογίες της ΠΑΣΠ συγκλητικές έδρες, γνωρίζοντας ότι δεν είχαν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Εξάλλου, καταγγέλλουν οι ΠΚΣ, τα ΕΑΑΚ είχαν τα δικά τους "συντονιστικά επιτροπάτα" μακριά από το φοιτητικό κίνημα και τις ανάγκες των φοιτητών".

Οι ΠΚΣ καταγγέλλουν τη στάση αυτή στους φοιτητές και απαιτούν άμεση σύγκληση του συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και της παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ