Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Καφενείον "Η Ισότης"

Εγκαινίασαν το νέο χώρο του συλλόγου τους "Η Εστία της Γυναίκας" οι Περαματιώτισσες

Από το 1964, οπότε και ιδρύθηκε, περιπλανιόταν από το ένα κτίριο στο άλλο. Από το 1964, με μοναδική διακοπή την περίοδο της χούντας, βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες του Περάματος και τα προβλήματά τους. Ο λόγος για το σύλλογο "Εστία της Γυναίκας", που το βράδυ της Δευτέρας γιόρτασε την απόκτηση δικής του στέγης, στην οδό Ιερολοχιτών 7, στο Πέραμα. Γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα μέλη του συλλόγου και τις φίλες του, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια η "Εστία της Γυναίκας" έμεινε χωρίς γραφεία, στερούμενη έναν δικό της χώρο που θα στέγαζε τις γυναικείες ανησυχίες, προβληματισμούς και εκδηλώσεις.

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, η "Εστία της Γυναίκας", θα υποδέχεται παλιά και νέα μέλη, φίλες ή και φίλους, στο Καφενείον "Η Ισότης",όπως ονομάστηκαν τα δύο "επικοινωνούντα" δωμάτια στην είσοδο του κτιρίου. Από το Σεπτέμβρη, επίσης, υπάρχει φιλοδοξία να φιλοξενούνται, πειραματικά στην αρχή, για κάποιες ώρες τη βδομάδα, τα μικρά παιδιά των γυναικών της πόλης, στον παιδότοπο του κτιρίου. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, αν αναλογιστεί κανείς τη διαλυτική εικόνα που παρουσιάζεται στη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών και του βρεφονηπιακού σταθμού στο Πέραμα, που καλούνται να εξυπηρετήσουν 300 νήπια και 20 βρέφη, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και κενές θέσεις. Πριν δέκα μέρες, μάλιστα, "κατέβασε τα ρολά" και ο 3ος κρατικός παιδικός σταθμός της πόλης, λόγω έλλειψης παιδαγωγού.

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,που παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του συλλόγου, τόνισε πως "η πρωτοβουλία αυτή καλύπτει μια έλλειψη, αφού στο Πέραμα δεν έχουμε βρεφονηπιακό σταθμό". Αναφερόμενος στη σημασία της ύπαρξης της "Εστίας της Γυναίκας" και τη θέση της Περαματιώτισσας γενικότερα στο χώρο εργασίας, είπε στο "Ρ": "Οι γυναίκες του Περάματος αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς δεν μπορούν να βγουν στην παραγωγή και να προσφέρουν έτσι στην οικογένειά τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σήμερα στο Πέραμα, με τη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης υπάρχουν μόνο 300 θέσεις εργασίας, στις οποίες απασχολούνται γυναίκες. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας και σ' αυτόν τον αγώνα συμβάλλει και η ύπαρξη του συλλόγου αυτού".

Κοντά στις νέες γυναίκες

Τη δράση του συλλόγου συμπληρώνουν παρεμβάσεις σε σχολεία για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, την αντισύλληψη, την πληροφόρηση για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που αναλαμβάνει. "Απευθυνόμαστε κυρίως στις νέες κοπέλες της πόλης μας, που αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της ανεργίας", μας είπε η Σούλα Πρεκετέ,γραμματέας της "Εστίας της Γυναίκας". Παράλληλα, τόνισε πως στους άμεσους στόχους πέρα από τη φύλαξη παιδιών από υπεύθυνη παιδαγωγό στον παιδότοπο του κτιρίου του συλλόγου, περιλαμβάνεται η διδασκαλία ζωγραφικής από ζωγράφο - μέλος του συλλόγου, το παζάρι χειροποίητων αντικειμένων, η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας και άλλα. Τα εγκαίνια χαιρέτισε η Ασπα Μανδηλαρά,από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), της οποίας είναι μέλος η "Εστία της Γυναίκας", σημειώνοντας πως "στην τρέλα της σύγχρονης εποχής, οι γυναίκες είναι δυο φορές θύματα". Στην ανάγκη ανάπτυξης του γυναικείου κινήματος και ανάδειξης των γυναικείων προβλημάτων αναφέρθηκε η Ελπίδα Μαλαγαρδή,από το κλιμάκιο της ΟΓΕ Πειραιά, που χαιρέτισε, επίσης, στα εγκαίνια, ενώ η πρόεδρος του συλλόγου, Μάτα Παπαοικονόμου αφιέρωσε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου στα 20χρονα γενέθλια της ΟΓΕ.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ