Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Ευτυχώς! "Μπήκε μπροστά μια θεώρηση των προβλημάτων"

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αφού δήλωσε "δεν είμαι ο μάγος με τα δώρα", αρκέστηκε να πει ότι έχει βάλει μπροστά "μια θεώρηση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα για την ελληνική γεωργία!". Και αμέσως μετά αποχώρησε...

Κανένα απολύτως μέτρο για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν είχε να ανακοινώσει χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Την ώρα που αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα διαδήλωναν για την επιβίωσή τους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός αγνόησε τη φωνή τους και προχώρησε σε μια ανέξοδη, αλλά και προκλητική ομιλία, "παγώνοντας" ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη της υποταγμένης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που περίμεναν την εξαγγελία έστω και κάποιων ημιμέτρων, καθώς και το ακροατήριο. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού έδωσαν την ευκαιρία στον αρχηγό της ΝΔ Μ. Εβερτ να δημαγωγήσει εκ του ασφαλούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την άσχημη κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, βγάζοντας το κόμμα του απ' έξω. Προηγουμένως ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος,ξεκινώντας τις εργασίες της συνέλευσης, ανέγνωσε μια πολυσέλιδη εισήγηση, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική αναφορά στις πολιτικές που οδηγούν στην καταστροφή την αγροτική οικονομία, στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και στους τρόπους επίλυσής τους.

Ο Ν. Λιόλιος, στην εισήγησή του, δεν μπορούσε παρά να αναφέρει πως οι εξελίξεις που διαμορφώνονται για τον αγροτικό κόσμο της χώρας θα είναι ιδιαίτερα επίπονες και επικίνδυνες, αν δε ληφθούν και δεν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής. Ωστόσο όμως, προσπάθησε να διαστρεβλώσει την κατάσταση και να υποβαθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι είπε ότι η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε γύρω 270 δραχμές το κιλό... Οσο για τα αιτήματα που έθεσε, αυτά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων. Οσο για το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Ν. Λιόλιος τον προσδιόρισε λέγοντας πως μαζί με τις άλλες τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να κρατούν ενήμερους... τους Ελληνες αγρότες για τις εξελίξεις και τα γεγονότα που τους αφορούν. Και βέβαια ο ίδιος, αποκομμένος από τους αγώνες των αγροτών και θεωρώντας προφανώς τον εαυτό του "θεματοφύλακα" των αγροτικών προβλημάτων, είχε το θράσος να κάνει λόγο για διασπαστικές ενέργειες από ορισμένες "αυτοπροσδιοριζόμενες τοπικές ομάδες", όπως χαρακτηριστικά είπε!

Ο Κ. Σημίτης, που διαδέχτηκε τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ στο βήμα, έδειξε καθαρά την προσήλωσή στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Μη έχοντας να εξαγγείλει τίποτε επί της ουσίας, το 'ριξε στη μελλοντολογία, κάνοντας λόγο για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής. Και, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τη μη ανακοίνωση μέτρων στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, είπε: "Δεν είμαι και δε θέλω να είμαι "ο μάγος με τα δώρα". Διότι υπάρχει μια παραδοσιακή πρακτική ότι ο υπουργός, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, πηγαίνει σε μια γενική συνέλευση και ανάλογα με τις πιέσεις, ανάλογα με τη συγκυρία, ανάλογα με τις διαδηλώσεις υπόσχεται το ένα ή το άλλο" Και συνέχισε: "Εκείνο το οποίο θα κάνω είναι να βάλω μπροστά - και το έχω ήδη βάλει μπροστά - μια θεώρηση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα για την ελληνική γεωργία". Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή.

Ο Μ. Εβερτ, με τη σειρά του, είπε πως "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση και την αμεσότητα του προβλήματος. Διότι η αγρότισσα και ο αγρότης αυτή τη στιγμή δε ζητούν δώρα. Ζητούν μόνο ένα πράγμα: Να μπορέσουν να επιβιώσουν". Εδώ επίσης ανέφερε την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, το οποίο όμως εκτίναξε στα ύψη η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά τ' άλλα ο Μ. Εβερτ, μη έχοντας διαφωνήσει επί της ουσίας σε κάτι άλλο με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη μακροχρόνιου σχεδιασμού στη χάραξη αγροτικής πολιτικής.

Η συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά το "στραπάτσο" που δέχτηκε από την ομιλία του Κ. Σημίτη, εξέδωσε χτες το απόγευμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ απογοητεύτηκε! Επίσης αναφέρει ότι μετά την εξέλιξη αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ θα έχει συνάντηση αύριο με τη ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάντια καρεκλοκένταυρων! (2000-07-28 00:00:00.0)
Γαλαζοπράσινο φιάσκο (2000-07-21 00:00:00.0)
Μοίρασαν τις καρέκλες στην ΠΑΣΕΓΕΣ (1997-06-06 00:00:00.0)
Φιέστα κοροϊδίας των αγροτών (1997-01-11 00:00:00.0)
Παραλειπόμενα (1997-01-11 00:00:00.0)
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ