Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Συνάντηση εντυπώσεων με τον πρωθυπουργό είχαν χτες τα προεδρεία των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Ταυτόχρονα η ΑΤΕ ετοιμάζει τραπεζικές "ρυθμίσεις", για να μαζέψει τα χρέη των αγροτών

Να αποπροσανατολίσουν την αγροτιά, ενόψει των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων στις 7 και 8 του Μάρτη, επιχειρούν με διάφορα "τερτίπια" η κυβέρνηση, η ΑΤΕ και οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, κυβέρνηση και ΑΤΕ φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που αυτή τη φορά "μελετάται" να γίνει με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, πράγμα που σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα των υπερχρεωμένων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Χτες επίσης τα προεδρεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, αρχικά, και της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, στη συνέχεια, συναντήθηκαν διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - παρουσία και του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα - για να του θέσουν υποτίθεται τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και η επίσκεψη των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ του έδωσε μια καλή ευκαιρία να κάνει γενικόλογες δηλώσεις και να εκφράσει την κατανόησή του... για τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως οι αγρότες υφίστανται τις επιπτώσεις της διεθνοποίησης της οικονομίας και πως η κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τον αγροτικό κόσμο. Βρήκε επίσης την ευκαιρία να αναφερθεί στην - πενιχρή - επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τόνισε πως θα εξεταστούν ποια άλλα μέτρα είναι αναγκαία σε ειδικούς κλάδους της γεωργίας. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή.

Οσον αφορά τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αγροτικών χρεών, που πολύς ντόρος γίνεται τις μέρς αυτές, η ΑΤΕ έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο που αφορά: Μεμονωμένους αγρότες, συνεταιρισμούς, ΟΤΑ και ιδιώτες. Με βάση το σχέδιο αυτό θα διαγράφεται ένα μέρος των τόκων υπερημερίας, καθώς και των συμβατικών τόκων για χρέη μέχρι το 1993, ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής που θα καταβάλλεται έναντι των χρεών, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε 10 ετήσιες δόσεις. Η ρύθμιση θα γίνει με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, χωρίς καμία ανάληψη μέρους των χρεών από μεριάς του κράτους - σε παρόμοιες ρυθμίσεις είχαν προχωρήσει πέρσι η ΕΤΒΑ και Κτηματική - και αποσκοπεί βασικά στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας και για να εισρεύσει στα ταμεία της "ζεστό" χρήμα. Λεπτομέρειες της ρύθμισης δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα και το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΑΤΕ με τον υπουργό Γεωργίας. Αυτό που φαίνεται καθαρά, πάντως, είναι ότι και η ρύθμιση αυτή δεν αγγίζει τους εξαθλιωμένους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που δεν έχουν την ικανότητα να καταβάλουν μεγάλες προκαταβολές που απαιτεί η ΑΤΕ για τη διαγραφή μέρους τόκων υπερημερίας και να απαλλαγούν από τα χρέη, τα οποία σε τελική ανάλυση προκλήθηκαν από την πολιτική που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΑΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ