Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα αιτήματα

Αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων είναι η λύση των οξυμένων προβλημάτων της κτηνοτροφίας, η προστασία του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η ρύθμιση των χρεών, ο διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων, αλλά και η απαίτηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου ν' αντισταθεί η κυβέρνηση και να μην εφαρμόσει τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ, που αφορούν σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα:

Για τους κτηνοτρόφους:

- Θέσπιση αγορανομικών διατάξεων, που να υποχρεώνουν όλες τις βιομηχανίες γάλακτος να καταβάλουν στους κτηνοτρόφους ελάχιστες αποδεκτές τιμές, με βάση το κόστος και εισοδηματικές ενισχύσεις για την κάλυψη των απωλειών από τα μέτρα της ΓΚΑΤΤ, ώστε, τελικά, να διαμορφωθεί ελάχιστη τιμή παραγωγού, κατά κιλό, στις 275 δραχμές για το πρόβειο γάλα, 185 για το γίδινο και 130 για το αγελαδινό.

- Να χρησιμοποιηθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν απορροφά η αγορά, για επισιτιστική βοήθεια.

- Πάταξη της αισχοκέρδειας στο κύκλωμα των ζωοτροφών με τον καθορισμό ανωτάτου κέρδους στους βιομήχανους και τους εμπόρους, που θα προσδιορίζεται με βάση πραγματικά κοστολόγια.

- Πάταξη της αισχοκέρδειας των γαλακτοβιομηχανιών για τις υπερβολικές τιμές που πουλάνε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Να απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Για τους βαμβακοπαραγωγούς:

- Εισοδηματική ενίσχυση για την αποκατάσταση των απωλειών από την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) βαμβακιού, με την παρακάτω κλιμάκωση: Για παραγωγούς μέχρι 70 στρέμματα, ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό, για μέχρι 140 στρέμματα 35 δραχμές το κιλό, για μέχρι 200 στρέμματα 25 δραχμές το κιλό, για πάνω από 200 στρέμματα 15 δραχμές το κιλό, γι' αυτούς που έχουν ενοικιασμένα χωράφια μέχρι 150 στρέμματα, ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό.

- Να εξοφληθεί, άμεσα, όλη η παραγωγή που έχει παραδοθεί.

- Αν προκύψει μείωση του προστίμου συνυπευθυνότητας, λόγω μικρότερης παραγωγής, να δοθεί ολόκληρη στους παραγωγούς με τη λήξη της εμπορικής περιόδου.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής:

- Διπλασιασμός των κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα υποδομής (στραγγιστικά, αρδευτικά, εκτροπή Αχελώου, ταμιευτήρας Κάρλας, φράγμα Σμοκόβου κ.ά.).

- Επιδοτούμενα επιτόκια για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων.- Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων ζωοτροφής κ.ά.

- Κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

- Μείωση του ΦΠΑ στις αγορές των αγροτών στο 8%.

- Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζεται στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Μείωση του κόστους οικοδομικής άδειας για την κατοικία του αγρότη και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των συνεταιρισμών.

Για τα χρέη αγροτών και κτηνοτρόφων:

- Ρύθμιση με αφαίρεση των τόκων υπερημερίας και εξόφλησή τους σε 15 χρονιάτικες δόσεις.

Οι αγρότες ζητούν ακόμα καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καπνού (18 δισ. δραχμές) για εφάπαξ ενίσχυση σ' όλους τους μικροκαλλιεργητές καπνού που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 4.000 κιλά ανατολικού τύπου, ή τα 7.000 κιλά αμερικανικού τύπου.

Επίσης, να ληφθούν μέτρα για τη διάθεση της περσινής παραγωγής μήλων.

Τέλος, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος απαιτεί από την κυβέρνηση ν' απορρίψει το προτεινόμενο από την Επιτροπή της ΕΕ πακέτο τιμών για τα αγροτικά προϊόντα και οι τιμές να διαμορφωθούν με βάση τις περσινές, αυξημένες τουλάχιστον στο διπλάσιο του πληθωρισμού. Επίσης ζητούν την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που θέτει η ΕΕ στα μεσογειακά προϊόντα, όπως και την απόρριψη των νέων προτάσεων για την προς το χειρότερο αναθεώρηση του καθεστώτος για οπωροκηπευτικά, κρασί, λάδι, καπνό κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ