ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ
Ευτυχώς! "Μπήκε μπροστά μια θεώρηση των προβλημάτων"

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αφού δήλωσε "δεν είμαι ο μάγος με τα δώρα", αρκέστηκε να πει ότι έχει βάλει μπροστά "μια θεώρηση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα για την ελληνική γεωργία!". Και αμέσως μετά αποχώρησε...

Κανένα απολύτως μέτρο για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων δεν είχε να ανακοινώσει χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Την ώρα που αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα διαδήλωναν για την επιβίωσή τους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός αγνόησε τη φωνή τους και προχώρησε σε μια ανέξοδη, αλλά και προκλητική ομιλία, "παγώνοντας" ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη της υποταγμένης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που περίμεναν την εξαγγελία έστω και κάποιων ημιμέτρων, καθώς και το ακροατήριο. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού έδωσαν την ευκαιρία στον αρχηγό της ΝΔ Μ. Εβερτ να δημαγωγήσει εκ του ασφαλούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την άσχημη κατάσταση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, βγάζοντας το κόμμα του απ' έξω. Προηγουμένως ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιος,ξεκινώντας τις εργασίες της συνέλευσης, ανέγνωσε μια πολυσέλιδη εισήγηση, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική αναφορά στις πολιτικές που οδηγούν στην καταστροφή την αγροτική οικονομία, στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και στους τρόπους επίλυσής τους.

Ο Ν. Λιόλιος, στην εισήγησή του, δεν μπορούσε παρά να αναφέρει πως οι εξελίξεις που διαμορφώνονται για τον αγροτικό κόσμο της χώρας θα είναι ιδιαίτερα επίπονες και επικίνδυνες, αν δε ληφθούν και δεν εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής. Ωστόσο όμως, προσπάθησε να διαστρεβλώσει την κατάσταση και να υποβαθμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι είπε ότι η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε γύρω 270 δραχμές το κιλό... Οσο για τα αιτήματα που έθεσε, αυτά σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων. Οσο για το ρόλο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Ν. Λιόλιος τον προσδιόρισε λέγοντας πως μαζί με τις άλλες τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να κρατούν ενήμερους... τους Ελληνες αγρότες για τις εξελίξεις και τα γεγονότα που τους αφορούν. Και βέβαια ο ίδιος, αποκομμένος από τους αγώνες των αγροτών και θεωρώντας προφανώς τον εαυτό του "θεματοφύλακα" των αγροτικών προβλημάτων, είχε το θράσος να κάνει λόγο για διασπαστικές ενέργειες από ορισμένες "αυτοπροσδιοριζόμενες τοπικές ομάδες", όπως χαρακτηριστικά είπε!

Ο Κ. Σημίτης, που διαδέχτηκε τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ στο βήμα, έδειξε καθαρά την προσήλωσή στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Μη έχοντας να εξαγγείλει τίποτε επί της ουσίας, το 'ριξε στη μελλοντολογία, κάνοντας λόγο για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής. Και, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τη μη ανακοίνωση μέτρων στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, είπε: "Δεν είμαι και δε θέλω να είμαι "ο μάγος με τα δώρα". Διότι υπάρχει μια παραδοσιακή πρακτική ότι ο υπουργός, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, πηγαίνει σε μια γενική συνέλευση και ανάλογα με τις πιέσεις, ανάλογα με τη συγκυρία, ανάλογα με τις διαδηλώσεις υπόσχεται το ένα ή το άλλο" Και συνέχισε: "Εκείνο το οποίο θα κάνω είναι να βάλω μπροστά - και το έχω ήδη βάλει μπροστά - μια θεώρηση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρχει ένα αποτέλεσμα για την ελληνική γεωργία". Ζήσε μαύρε μου, δηλαδή.

Ο Μ. Εβερτ, με τη σειρά του, είπε πως "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση και την αμεσότητα του προβλήματος. Διότι η αγρότισσα και ο αγρότης αυτή τη στιγμή δε ζητούν δώρα. Ζητούν μόνο ένα πράγμα: Να μπορέσουν να επιβιώσουν". Εδώ επίσης ανέφερε την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής, το οποίο όμως εκτίναξε στα ύψη η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά τ' άλλα ο Μ. Εβερτ, μη έχοντας διαφωνήσει επί της ουσίας σε κάτι άλλο με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη μακροχρόνιου σχεδιασμού στη χάραξη αγροτικής πολιτικής.

Η συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά το "στραπάτσο" που δέχτηκε από την ομιλία του Κ. Σημίτη, εξέδωσε χτες το απόγευμα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ απογοητεύτηκε! Επίσης αναφέρει ότι μετά την εξέλιξη αυτή η ΠΑΣΕΓΕΣ θα έχει συνάντηση αύριο με τη ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η "παράκληση" και το "στραπάτσο"...

"Δε συζητώ με κανέναν μέχρι τέλος του χρόνου", ήταν η προκλητική απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου στην "παράκληση" του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, να ασχοληθεί η Κομισιόν με τα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. "Στραπάτσο" και στο θέμα των οπωροκηπευτικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΝΙΝΙΑ).-

"Επιτρέψτε μου (!) να απασχολήσω το Συμβούλιο για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τη χώρα μου. Πρόκειται για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος, πέραν των μόνιμων μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζει στη χώρα μου, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη κοινωνική αναστάτωση στην ομαλή ζωή της χώρας. Οι λόγοι αυτής της κρίσης οφείλονται στη σοβαρή απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών, που προέρχεται κυρίως από την πτώση τιμής του πρόβειου και αιγείου γάλακτος. Θα παρακαλούσα (!) την Κομισιόν να εξετάσει την κατάσταση και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα".

Αυτά είπε, όλα κι όλα, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας στην "παρέμβασή του", που έγινε χτες, όταν ήρθε η σειρά να συζητηθούν τα "διάφορα θέματα", στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του, όπως άλλωστε αναφέρονται και στην επίσημη υπουργική ανακοίνωση, ενώ αμέσως μετά την καθιερωμένη συνέντευξη στους Ελληνες δημοσιογράφους απολογήθηκε, δηλώνοντας: "Δεν μπορούσα να θέσω συγκεκριμένα πράγματα στο Συμβούλιο".

Ετσι, μετά την "υπενθύμιση" του προβλήματος, ο αρμόδιος επίτροπος αυστριακός Φρανς Φίσλερ αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση και δήλωσε: "Δεν κουβεντιάζω με κανέναν μέχρι το τέλος του χρόνου", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι "θα συζητήσει" το 1997. Ενώ σχετικά με τη δραματική κατάσταση της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, ο Φίσλερ δεν καταδέχτηκε ούτε καν να απαντήσει συγκεκριμένα στον Ελληνα υπουργό και, ειρωνικά, δήλωσε ότι "το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένο (!), μετά την αναγνώριση του ονόματος της φέτας".Αρνήθηκε, δηλαδή, οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το αίτημα αύξησης της ελληνικής ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος κατά 125.000 τόνους. Τι πιο φυσικό και επόμενο, αφού ο Ελληνας υπουργός αρκέστηκε να "παρακαλέσει" την Κομισιόν (η οποία είναι η βασική υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση), να "επιλύσει" το πρόβλημα. Και, βέβαια, ο επίτροπος Φίσλερ απάντησε ειρωνευόμενος, ενώ οι υπόλοιποι "εταίροι" αδιαφόρησαν πλήρως... Κατά τα άλλα, θα ξαναέχουμε - όπως πάντα - δηλώσεις για "σκληρές διαπραγματεύσεις" κλπ. κλπ.

"Στραπάτσο" και για τα οπωροκηπευτικά

"Στραπάτσο" έπαθε, όμως, η ελληνική πλευρά και στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση της "Κοινής Οργάνωσης Αγοράς" (ΚΟΑ) στα νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά που έχει προτείνει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Τζουμάκα, η ελληνική πλευρά παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο με έναν κατάλογο "δέκα" αιτημάτων και μέσα σε λίγες ώρες τα πήρε πίσω και συνέχισε τη διαπραγμάτευση μόνο με τα ...τρία αιτήματα ανώδυνων βελτιώσεων. Δηλαδή:

  • Δεν αμφισβητείται η σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού απόσυρσης, αλλά ο "χαμηλός" μεσοπρόθεσμος περιορισμός (ποσόστωση) του 100% στην ποσότητα απόσυρσης (ανεξάρτητα από ενδεχόμενα πλεονάσματα) και η "βάση εκκίνησης" για τη δραστική μείωση της τιμής απόσυρσης.
  • Δεν αμφισβητείται η νέα μορφή και ενίσχυση του ρόλου των "ομάδων παραγωγών" (ΟΠ), που θα εξοντώσει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, αλλά τα "χαμηλά" ποσοστά της λεγόμενης "συγχρηματοδότησης", δηλαδή τα ψίχουλα δημόσιας και κοινοτικής χρηματοδότησης του 10% της εμπορεύσιμης ποσότητας απόσυρσης.

Με άλλα λόγια, το υπουργείο δεν αμφισβητεί ουσιαστικά καμιά από τις προτάσεις της Κομισιόν, εκλιπαρεί για κάποιες μικροβελτιώσεις. Ε, λοιπόν, ηΚομισιόν αρνείται ακόμη κι αυτές τις μικροπαραχωρήσεις.

Ο Φίσλερ δήλωσε ρητά ότι "δεν υπάρχουν λεφτά" και η Κοινότητα έχει "δημοσιονομική στενότητα".Σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, "του είπε" ότι τα κονδύλια να αναζητηθούν "εκεί που βρίσκονται τα χρήματα υποστήριξης προς τα κράτη - μέλη του Βορρά". Και τι απάντησε ο επίτροπος; "Εβαλε τα γέλια"!

Η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών θα συνεχιστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στα τέλη Απρίλη. Εκεί θα αρχίσει και η ουσιαστική συζήτηση και για το φετινό φαρμακερό "πακέτο" τιμών και συνοδευτικών μέτρων που έχει προτείνει η Κομισιόν από το Φλεβάρη και, όπως κάθε χρόνο, θα υιοθετηθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές το Μάη ή τον Ιούνη. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη εξουδετερωθεί από τώρα. Και, βέβαια, δεν είναι θέμα που οξύνθηκε εξαιτίας μόνο της πολιτικής "αδυναμίας" του νυν υπουργού. Ο Στ. Τζουμάκας είναι απλά ο νυν διεκπεραιωτής προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας, για τα οποία υπάρχει συσσωρευμένο κόστος πολύχρονων πολιτικών υποταγής προς τις Βρυξέλλες και υποκρισίας προς τους Ελληνες αγρότες. Αλλά δεν είναι μόνο τα φαρμακερά "πακέτα" τιμών. Εντός των ημερών, αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για παρακράτηση από την Ελλάδα 166 εκατομμυρίων ECU (περίπου 50 δισ. δραχμές), που είχαν καταβληθεί το 1992 από γεωργικό ταμείο για βαμβάκι, καπνό, λάδι και σε μικρότερο βαθμό σιτηρά και πριμοδοτήσεις από πρόβειο γάλα. Η διαδικασία των λογαριασμών του οικονομικού έτους 1992 εκκρεμεί από το Σεπτέμβρη του 1995, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν πιστοποίησαν με έκθεση τις παρατυπίες και τις απάτες.

Τι ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα του χτεσινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου, που εγκρίθηκε ομόφωνα, ανάμεσα στα άλλα επισημαίνεται:

Η κρίση που μαστίζει τον αγροτικό τομέα προήλθε και συντηρείται από την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Μ' αυτή την πολιτική, διπλή είναι η ληστεία του αγρότη. Ακριβά αγοράζει τα εφόδια και φτηνά πουλάει τα προϊόντα του. Και οι καταναλωτές ακριβοπληρώνουν αυτά που ο έμπορος και ο βιομήχανος παίρνουν "τσάμπα" από τον γεωργό και κτηνοτρόφο.

Με την ευθύνη των κυβερνήσεων και όσων συμφωνούν ότι "εκσυγχρονισμός" είναι ό,τι εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη στους εκκοκκιστές, γαλακτοβιομήχανους, καπνοβιομηχάνους, εμπόρους γεωργικών προϊόντων και γεωργικών μηχανημάτων, φτάσαμε στα πρόθυρα της οριστικής χρεοκοπίας, όχι μόνο των μικρών και μεσαίων αγροτών, αλλά συνολικά του τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Το αγροτικό κίνημα για άλλη μια φορά δίνει στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα τις προτάσεις του για το σταμάτημα του κατήφορου και την αντιστροφή της κατάστασης, για στήριξη του μικρού και μεσαίου αγροτικού νοικοκυριού, την αναγέννηση και ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων στα προβλήματά μας θα καθορίσουμε κι εμείς από εδώ και πέρα τη δική μας στάση απέναντί τους

Αμεσα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών 1. Για τους βαμβακοπαραγωγούς:

Κατάργηση στην πράξη του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι με μονομερή μέτρα της κυβέρνησης.

α) Να συμπληρωθεί η τιμή του βαμβακιού με ενίσχυση, έτσι που να φτάσει τουλάχιστον στην τιμή των 300 δραχμών για φέτος, όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Γεωργίας στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα.

β) Να αποκλειστούν από την ενίσχυση οι ιδιοκτήτες που φαίνονται ως συγκαλλιεργητές.

γ) Να επιδοτηθούν ή ενισχυθούν, κλιμακωτά, πάνω από τις 300 δραχμές το κιλό οι μικρομεσαίοι αγρότες που κινδυνεύουν με αφανισμό. Μέχρι 100 στρέμματα με 50 δραχμές το κιλό, μέχρι 150 στρέμματα με 35 δραχμές, μέχρι 200 στρέμματα με 20 δραχμές. Οι ενοικιαστές να επιδοτηθούν για όλη την ποσότητα ως μικροκαλλιεργητές.

δ) Προγραμματισμός και ενίσχυση δυναμικών καλλιεργιών, όπως καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα κλπ., για να μη γίνει μονοκαλλιέργεια το βαμβάκι στην Ελλάδα.

2. Για τους κτηνοτρόφους:

α. Θέσπιση αγορανομικών διατάξεων που θα υποχρεώνουν όλες τις βιομηχανίες γάλακτος να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον, τις τιμές που καταβάλλει η ΔΩΔΩΝΗ για την αγορά του γάλακτος (215 δραχμές το κιλό για το πρόβειο, 120 δραχμές το κιλό για το γίδινο και 110 δραχμές το κιλό για το αγελαδινό).

β. Συμπληρωματική εισοδηματική ενίσχυση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος από την εφαρμογή της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, ώστε να διαμορφωθεί ελάχιστη τιμή: Στο πρόβειο 275 δραχμές, στο γίδινο 185 δραχμές και στο αγελαδινό 130 δραχμές.

γ. Πάταξη της αισχροκέρδειας των γαλακτοβιομηχανιών για τις υπερβολικές τιμές που πουλάνε τα γαλακτομικά προϊόντα.

ε. Ν' απαλλαγούν οι αγελαδοτρόφοι από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

3. Για τους καπνοπαραγωγούς:

Καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού (δηλαδή 18 δισ.) για εφάπαξ ενίσχυση σ' όλους τους μικροκαλλιεργητές καπνού, που η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 4.000 κιλά ανατολικού τύπου καπνού ή τα 7.000 κιλά αμερικάνικου τύπου.

4. Για τους παραγωγούς μήλων:

Αμεσα να παρθούν μέτρα για τη διάθεση της περσινής παραγωγής.

5. Διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων

6. Ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και μετατροπή της υπόλοιπης οφειλής σε μακροπρόθεσμο άτοκο δάνειο 15ετούς εξόφλησης με τριετή περίοδο χάριτος.

7. Απόρριψη του προτεινόμενου από την Επιτροπή της ΕΕ πακέτου τιμών και επιδοτήσεων και διαμόρφωσή τους με βάση τις περσινές τιμές και επιδοτήσεις αυξημένες τουλάχιστον στο διπλάσιο του πληθωρισμού.

Προτάσεις για να σταματήσει ο κατήφορος

1. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής:

α) Διπλασιασμός των κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα υποδομής (στραγγιστικά, αρδευτικά, εκτροπή του Αχελώου, ταμιευτήρας Κάρλας, φράγμα Σμόκοβου κλπ.).

β) Επιδοτούμενα επιτόκια για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Κίνητρα για τη συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

γ) Ελεγχος των τιμών των αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων ζωοτροφής κλπ.

δ) Κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.

ε) Μείωση του ΦΠΑ στις αγορές των αγροτών στο ελάχιστο επίπεδο (8%).

στ) Να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο των ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζεται στο σύνολό της η αγροτική παραγωγή, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

ζ) Μείωση του κόστους οικοδομικής άδειας για την κατοικία του αγρότη και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και των συνεταιρισμών.

2. Για την προοπτική της αγροτικής οικονομίας:

α) Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας, στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική (βαμβάκι, λάδι, καπνά κ.ά.). Εφαρμογή στην πράξη της κοινοτικής προτίμησης. Για τα προϊόντα που η ΕΕ είναι αυτάρκης ή πλεονασματική, αλλά η χώρα μας ελλειμματική (γάλα, ζάχαρη) να αυξηθούν οι ποσοστώσεις τουλάχιστον στα επίπεδα αυτάρκειας της χώρας μας.

β) Οι μειώσεις στις εξαγωγικές επιδοτήσεις και στους δασμούς εισαγωγής που επέβαλε η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ να αντισταθμιστούν με επιδοτήσεις, που στόχο θα έχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, για να αποκατασταθεί η θέση τους στην αγορά.

γ) Να τροποποιηθούν ριζικά οι κανονισμοί για το βαμβάκι και τα καπνά. Να δοθούν ποσοστώσεις σε νέους αγρότες καπνοκαλλιεργητές.

δ) Να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για το ρύζι. Να αλλάξει το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων των σιτηρών, να ενισχυθεί η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών (καλαμπόκι, κριθάρι, κλπ.).

ε) Να καταργηθεί το πλαφόν στον αριθμό των επιδοτούμενων επιλέξιμων αιγοπροβάτων και να δοθεί δικαίωμα επιδότησης σε νέους κτηνοτρόφους.

στ) Να απορριφθεί ο προτεινόμενος από την Επιτροπή κανονισμός για το κρασί, που επιταχύνει το ξερίζωμα των αμπελιών κλπ.

ζ) Να απορριφθεί ο προτεινόμενος κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά, που επιταχύνει και επεκτείνει το ξερίζωμα των οπωρώνων (ροδακινιές, μηλιές) και να καταργηθούν οι χωματερές.

η) Να προστατευτεί η εγχώρια ζωοκομική παραγωγή από ανεξέλεγκτες εισαγωγές, για να απορροφηθεί ομαλά η εγχώρια φέτα. Να γίνει αυστηρός έλεγχος στη νοθεία και αγορανομικός έλεγχος στις τιμές που φθάνουν στον καταναλωτή, γιατί η ψαλίδα τιμών δε δικαιολογείται.

Τέλος, δηλώνουμε ότι, όπως οι κολίγοι της Θεσσαλίας πριν από 86 χρόνια στο ΚΙΛΕΛΕΡ, με τους αγώνες τους απαλλάχτηκαν από τους τσιφλικάδες, έτσι κι εμείς σήμερα με την ενότητα και τον αγώνα μας είμαστε αποφασισμένοι να απαλλαγούμε από τους εκσυγχρονισμένους εκμεταλλευτές μας, για να μη γίνουμε ξανά κολίγοι.

Συμπαράσταση στον αγώνα

Χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλαν στη χτεσινή συγκέντρωση οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης και Γ. Θεωνάς,όπου τόνιζαν: "Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στα δίκαια αιτήματά σας και τη διεκδίκησή τους με τη σημερινή εκδήλωσή σας. Αποδοκιμάζουμε τις αποπροσανατολιστικές διασπαστικές του αγώνα σας δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας ότι αυτή υποκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Καταδικάζουμε τις θέσεις του στο χτεσινό και σημερινό (σ. σ. προχτεσινό και χτεσινό) Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ότι θα διευκολύνει το έργο του στην προώθηση και εφαρμογή μέτρων αντίθετων με τα δίκαια αιτήματά σας, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτός υποκινείται από πολιτικά ελατήρια υποταγής στα θέσφατα της αντιαγροτικής ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ".

Κοινή επιστολή συμπαράστασης στους αγρότες έστειλαν οι δήμαρχοι Ταύρου Π. Βακαλόπουλος,Πετρούπολης Γ. Γιώργος,Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,Ζεφυρίου Κ. Λιάρος,Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,Βύρωνα Ν. Ρογκάκος,Λυκόβρυσης Χρ. Σκαμνάκης και ο Λέων Αυδής, επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Στην επιστολή τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα:

Εκπροσωπώντας του δήμους μας και θεωρώντας πως με την επιστολή μας αυτή διερμηνεύουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των συνδημοτών μας, εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα σας. Τίποτα δε χωρίζει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που διεκδικούν καλύτερες τιμές και διάθεση χωρίς περιορισμούς και πρόστιμα για τα προϊόντα που παράγουν. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων διαπιστώνουν καθημερινά πως στην αγορά έχουν κατακλύσει αγροτικά, κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα από ξένες χώρες. Οσο δε για το μύθο που συστηματικά καλλιεργήθηκε, πως όλα αυτά είναι προς όφελος του καταναλωτή που θα μπορεί να αγοράζει καλύτερα και φθηνότερα, οι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα διαπιστώνουν πως σε τίποτα δεν ωφελούνται όταν χάνουν τις δουλιές τους και όταν οι αμοιβές τους μένουν κάτω από το ανεκτό όριο διαβίωσης.

Τα λαϊκά στρώματα στο Λεκανοπέδιο νιώθουν καλά, όπως και εσείς, τι θα πει πρόγραμμα "σύγκλισης". Στην κυριολεξία νιώθουν να περνάει πάνω από τα δικαιώματά τους και να τα σαρώνει. Στην εργασία, την υγεία, στις αμοιβές, στην παιδεία, στην πρόνοια. Υπάρχουν δήμοι που ξεκίνησαν να μοιράζουν συσσίτιο σε απόρους και άστεγους. Θεωρούμε πως η μαχόμενη προοδευτική Αυτοδιοίκηση έχει χρέος όχι μόνο να εκδηλώσει τη συμπάθεια και συμπαράστασή της σε δίκαιους αγώνες, όπως ο δικός σας, αλλά να κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να διαλύονται τα νέφη του αποπροσανατολισμού και της συσκότισης των πραγματικών αιτιών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν χτες το υπουργείο Γεωργίας

Ολος ο "θίασος" επί σκηνής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Ελένη ΠΑΤΟΥΛΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ

Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ