ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Ασκήσεις, εκλογές και εξοπλισμοί

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κίνας - ΗΠΑ τον Απρίλη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με αφορμή το θέμα της Ταϊβάν, καθώς άρχισε ο νέος γύρος των στρατιωτικών αεροναυτικών γυμνασίων της Κίνας, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην πώληση πυραύλων τύπου "Στίνγκερ" στην Ταϊβάν. Την ίδια ώρα, στο νησί της Ταϊβάν η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται, καθώς η διεξαγωγή των πρώτων (όχι και τόσο) ελεύθερων εκλογών πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο.

Ο αρχικός γύρος των κινεζικών αεροναυτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν για εννιά μέρες στα στενά της Ταϊβάν ολοκληρώθηκε, ενώ συνεχίζεται ο δεύτερος γύρος των ασκήσεων, που θα διαρκέσει ως την 25η Μάρτη - δυο ημέρες μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", η περιοχή είναι πλέον ελεύθερη στη διεθνή ναυσιπλοϊα. Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χτες δημοσιεύματα της εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην πώληση πυραύλων "Στίνγκερ" στην Ταϊβάν. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την πώληση ραντάρ προηγμένης τεχνολογίας και εξοπλισμού για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι "δε θ υπάρξει πρόβλημα" και επίσης ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες μετεκπαίδευσης Ταϊβανών αξιωματούχων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", ομάδα ειδικών από την Ταϊβάν πρόκειται να μεταβεί στις ΗΠΑ για να αναλύσει τις πιθανότητες κινεζικής εισβολής το νησί και να συζητήσει την ενίσχυση της άμυνάς της.

Η κίνηση αυτή την αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, αντιτίθεται τόσο στην ως πρόσφατα αμερικανική πολιτική της "μιας Κίνας" και ακόμη παραβιάζει παλιότερες αμερικανικές υποσχέσεις για μη πώληση στρατιωτικού υλικού στην Ταϊβάν.

Συνάντηση Κρίστοφερ - Τσιάν Τσισέν

Χτες επιβεβαιώθηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, με τον Κινέζο ομόλογό του. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη, την 21η Απρίλη και το κύριο θέμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, θα είναι - φυσικά - η Ταϊβάν.

Κίνα και Οργανισμός Εμπορίου

Δε θα ενταχθεί η χώρα τον τρέχοντα χρόνο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας στον ΟΗΕ. Οι πολυμερείς συνομιλίες με τις κύριες χώρες - μέλη του ΟΗΕ επαναλήφθηκαν χτες, αλλά δε φάνηκε να υπάρχει πιθανότητα καταληκτικής συμφωνίας.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι "η Κίνα δεν πρόκειται να θυσιάσει την οικονομική της ανάπτυξη για να καταστεί μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", καθώς αρκετοί εκπρόσωποι Δυτικών χωρών - μεταξύ άλλων και των ΗΠΑ - ζητούν η οικονομία της Κίνας να μη χαρακτηρίζεται πλέον "αναπτυσσόμενη", λόγω του τεράστιου μεγέθους της.

Καταστρεπτικός Σεισμός

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 35 τραυματίστηκαν από το σεισμό, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες στη Βορειοδυτική Κίνα.

Οι υλικές καταστροφές είναι τρομακτικές, καθώς "περίπου 20 - 30% των κτιρίων στην επαρχία Ζιασί έχουν υποστεί ζημιές", σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες.

ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Διπλωματική "προετοιμασία του εδάφους"

Ολομέτωπη "διπλωματική" επίθεση εξαπέλυσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία προς Ανατολάς, θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδιά της για διεύρυνση. Κομβικό σημείο, βέβαια, για την επιτυχία του σχεδίου αυτού είναι η κάμψη των αμφιβολιών και των αντιστάσεων που φέρεται να προβάλει η Ρωσία.

Στη Μόσχα έφθασε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για διήμερη επίσημη επίσκεψη κατά την οποία επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιεβγκένι Πριμακόφ, και τον υπουργό Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενότερα με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Κατά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε διευκρινίσει ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να καθησυχάσει τη ρωσική ηγεσία, η οποία βλέπει την επιθυμία του ΝΑΤΟ για διεύρυνση προς Ανατολάς ως απειλή παραγκωνισμού της Ρωσίας από το μοίρασμα των ευρωπαϊκών ζωνών επιρροής. Ο Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκε και με τον Σεργκέι Σόιγκου, υπουργό υπεύθυνο για την πολιτική προστασία, με τον οποίο υπέγραψε μνημόνιο, που δεσμεύει τη Ρωσία να βελτιώσει τον κρατικό της μηχανισμό και τα μέσα αντιμετώπισης καταστάσεων φυσικών καταστροφών.

Την ίδια στιγμή, που ο Σολάνα είχε συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, μιλούσε στη σύνοδο των 12 υπουργών Εξωτερικών της πρώην ανατολικής συμμαχίας, που πραγματοποιείται στην Πράγα. Ο Κρίστοφερ, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρό ύφος, υπογράμμισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιθυμεί και θα πετύχει τη διεύρυνσή της προς την Ανατολική Ευρώπη και καθησύχασε όσες ανατολικές χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ότι δε θα περιμένουν για πολύ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να υπερσκελίσει τους ενδοιασμούς της και να προσεγγίσει το ΝΑΤΟ, γιατί η "ιστορία δε γυρίζει πίσω και δεν πρόκειται να σταματήσει". Μάλιστα, στιγμάτισε την πρόσφατη απόφαση της Δούμας για την κατάργηση του νόμου περί επίσημης διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και κατέληξε ότι "το ΝΑΤΟ θα προοδεύσει και θα είναι πολύ άσχημο η Ρωσία να βρεθεί απομονωμένη και αδύναμη, επειδή θα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτήν την πρόοδο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων, της εύπορης Δυτικής Ευρώπης, της μεσαίας Κεντρικής Ευρώπης και της δυστυχισμένης Ρωσίας! ".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και τρομοκρατία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ανέβηκε, πάλι, το θερμόμετρο στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου, μετά από μια νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της "Χεζμπολά" εναντίον ισραηλινής περιπόλου. Ενταση, όμως, συνεχίζει να επικρατεί και στη Δυτική Οχθη καθώς, χτες, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε 7 σπίτια φανατικών ισλαμιστών. Αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι θα εντείνει το ανθρωποκυνηγητό κατά των μαχητών της "Χαμάς" και της "Τζιχάντ".

Ενας Ισραηλινός αξιωματικός σκοτώθηκε και 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν, χτες, όταν ένας κομάντος αυτοκτονίας της εξτρεμιστικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά" ανατινάχτηκε δίπλα στην ισραηλινή περίπολο μέσα στη "ζώνη ασφαλείας" του Νοτίου Λιβάνου. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, λίγο αργότερα, και επίσημα η "Χεζμπολά" μέσω ραδιοφωνικής ανακοίνωσής της, στην οποία τονίζεται ότι η ενέργειά της αυτή αποτελεί απάντηση στη λεγόμενη"Διάσκεψη των ειρηνοποιών", που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Ο ισραηλινός στρατός κατοχής απάντησε, ανοίγοντας πυρ κατά των θέσεων της οργάνωσης, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν υπήρχαν απώλειες.

Στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες, στη Χάιφα, έσπευσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του. Δήλωσε, μάλιστα, ότι "ο ισραηλινός στρατός δεν κάνει πολιτική στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης και θα χτυπήσει τη "Χεζμπολά" την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος", χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στον κατεχόμενο Νότιο Λίβανο, προσπαθώντας να καταστείλει τη δράση της "Χεζμπολά".

Ενταση, όμως, επικρατεί και στη Δυτική Οχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τα σπίτια εφτά Παλαιστινίων φανατικών ισλαμιστών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις σχετικά με το μέτρο που φέρεται διατεθειμένος να υιοθετήσει ο Σιμόν Πέρες, δηλαδή να απελαύνει τους φανατικούς ισλαμιστές, τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τη Δυτική Οχθη. Αντιδρώντας στην ισραηλινή αυτή πρόταση, η λιβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί στο έδαφός της κανέναν απελαθέντα Παλαιστίνιο, στην περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το μέτρο.

Τη δυσαρέσκεια και την οργή του παλαιστινιακού λαού, όμως, προκάλεσαν, χτες, και οι δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ισραηλινή κυβέρνηση, δεσμεύτηκε να συνεχίσει το ανθρωποκυνηγητό εναντίον των φανατικών ισλαμιστών μέχρι να "ξεριζώσει" και τον τελευταίο. Ηδη, δημιουργήθηκαν επεισόδια, χτες, στην πόλη της Γάζας, όταν συγγενείς φυλακισμένων μελών των ισλαμικών οργανώσεων διαδήλωσαν έξω από τα κρατητήρια, κατηγορώντας την παλαιστινιακή αρχή ότι τους κρατά παράνομα. Η παλαιστινιακή Αστυνομία επενέβη και χρησιμοποίησε γκλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές, αλλά και άλλες πολιτικές προσωπικότητες της παλαιστινιακής σκηνής υπογραμμίζουν ότι, ήδη, η δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων από τον παρατεινόμενο αποκλεισμό είναι μεγάλη και ότι οι "κατασταλτικές" αυτές δηλώσεις του Αραφάτ "ρίχνουν λάδι" στη φωτιά και μπορούν, κάλλιστα, να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη.

ΕΕ - ΗΠΑ
Ενταση στις εμπορικές σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κρίσιμη φάση φαίνεται πως διέρχονται τον τελευταίο καιρό οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αφορμές που πυροδοτούν την ένταση στις δύο πλευρές είναι αρκετές, μεταξύ των οποίων οι δύο κύριες: ο αμερικανικός νόμος "ΧΕΛΜΣ - ΜΠΑΡΤΟΝ" που απειλεί να τορπιλίσει τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα και, τώρα, οι ποσοστώσεις που επιθυμεί να καθιερώσει η Ουάσιγκτον στις εξαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και ημιαγωγών στην Ιαπωνία...

Χτες, λοιπόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα εξωτερικού εμπορίου, Βρετανός, Λίον Μπρίταν, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο"Ευρωπαϊκό Ιδρυμα" στην Ουάσιγκτον εξαπέλυσε δριμεία λεκτική επίθεση κατά της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής και των ανοιγμάτων που επιθυμεί η κυβέρνηση Κλίντον στην ιαπωνική αγορά αυτοκινήτου και ημιαγωγών σημειώνοντας: "Οι αυθαίρετα διευθυνόμενες συναλλαγές που συνίστανται στην εφαρμογή ποσοτικών ορίων στις εισαγωγές της Ιαπωνίας από τις ΗΠΑ επικρίθηκαν σε σημαντικό βαθμό και από τις υπόλοιπες χώρες (σ.σ. εκτός της Βρετανίας, και των άλλων εταίρων της ΕΕ) που τις θεωρούν ως διάκριση σε βάρος των συμφερόντων τους". Ο Ευρωπαίος επίτροπος παίρνοντας, στη συνέχεια, ανοιχτά το μέρος της Ιαπωνίας τόνισε ότι η συγκεκριμένη αμερικανική πολιτική προκαλεί και στο Τόκιο "μεγάλη αγανάκτηση" και "αυξανόμενη διάθεση για αντίδραση στην υλοποίησή της" προσθέτοντας πως οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται για το λόγο αυτό τον τελευταίο καιρό αποδεικνύουν πως οι ημέρες τις παλιάς, μονομερούς αμερικανικής προσέγγισης είναι μετρημένες!

Ο Λ. Μπρίταν, κάνοντας αναφορά στις αντιδράσεις που επιφυλάσσουν και άλλες χώρες - μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πάνω στην πολιτική της Ουάσιγκτον δήλωσε χαρακτηριστικά: "αυξανόμενος αριθμός χωρών είναι εφεξής ώριμες να αντισταθούν στις μονομερείς πιέσεις και τούτο μακροπρόθεσμα πρόκειται να ευνοήσει το πολυδιάστατο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών".

Ο Ου. Κρίστοφερ με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ