ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Κινεζικές αντιδράσεις

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για την "υπεράσπιση" της Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ.-

Την έντονη αντίδραση της ηγεσίας της Κίνας προκαλεί η υιοθέτηση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδίου απόφασης, που προβλέπει την υπεράσπιση της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης και επίσης η απόφαση για πώληση όπλων στην Ταϊβάν, τη συγκεκριμένη μάλιστα χρονική στιγμή.

"Χονδροειδή" ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας χαρακτήρισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών την υιοθέτηση του αμερικανικού σχεδίου απόφασης περί υπεράσπισης της Ταϊβάν. Ο Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε τη δεδομένη κινεζική θέση ότι "η Ταϊβάν αποτελεί ιερό και απαραβίαστο έδαφος της Κίνας και όχι προτεκτοράτο των Ηνωμένων Πολιτειών".

Οσον αφορά την απόφαση για πώληση αμερικανικών όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της νήσου, ο Κινέζος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η απόφαση κλιμακώνει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο βρίσκεται, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος, ο οποίος πραγματοποιεί συνομιλίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο αξιωματούχος - συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπερτ Αϊνχορν - πρόκειται να θίξει το ζήτημα των "εξαγωγών πυρηνικής τεχνολογίας και γενικότερα τη μη διάδοση των πυρηνικών". Δεν έγινε γνωστό αν ο διπλωμάτης πρόκειται να έχει συνομιλίες για το θέμα της Ταϊβάν, σε προκαταρκτικό στάδιο, πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, τον Απρίλη.

Πάντως, η επίσκεψη του Αϊνχορν πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Κίνας, αφού έχουν διατυπωθεί υποψίες για πώληση στο Πακιστάν μηχανημάτων που προορίζονται για παραγωγή πυρηνικών καυσίμων.

Ο φιλοκινεζικός Τύπος

Εάν οι ΗΠΑ διατάξουν το αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" να κινηθεί στα στενά της Φορμόζας, γράφει η φιλοκινεζική εφημερίδα "Ουέν Ουέι Πο" του Χονγκ Κονγκ, "θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι και (οι ΗΠΑ) θα φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση κάποιου ατυχούς γεγονότος". Πιθανοί εισβολείς, γράφει η εφημερίδα, θα απωθηθούν "σε μια θάλασσα φωτιάς".

Αν η αμερικανική αρμάδα "δημιουργήσει φασαρίες", ο στρατός της Κίνας μπορεί να την απωθήσει, προειδοποιεί ο αρθρογράφος - χωρίς πάντως να διευκρινίζει τι είδους "φασαρίες" θα προκαλέσουν στρατιωτική αντίδραση.

Απέλαση "υπόπτου" από την Ταϊβάν

Ενας Αμερικανοκινέζος επιχειρηματίας, ο Τόνι Γιανγκ, απελάθηκε χτες από την Ταϊβάν, καθώς διατυπώθηκε εναντίον του η κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία κάποιου υποψηφίου των προεδρικών εκλογών.

Η κατηγορία προήλθε από τον υποψήφιο Πενγκ Μινγκ Μιν, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της νήσου. Ο Πενγκ δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αλλά μίλησε για μια ομάδα 15 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν στο νησί υπό την ηγεσία του επιχειρηματία. Οι αρχές τον συνέλαβαν και τον απέλασαν...

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Αμετάβλητα άσχημη η κατάσταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Καμία διάθεση να χαλαρώσει τα μέτρα κατά των Παλαιστινίων δε δείχνει η ισραηλινή κυβέρνηση, που συνεχίζει τις κατεδαφίσεις και σχεδιάζει απελάσεις. Ενταση έχει δημιουργηθεί και από τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν τη συνεργασία των φανατικών ισλαμιστών με Ισραηλινούς ακροδεξιούς. Τις διπλωματικές αυτές αντιπαραθέσεις, όμως, σκιάζει η δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Δυτική Οχθη, εξαιτίας του παρατεινόμενου αποκλεισμού. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση, χτες, για άμεση χορήγηση βοήθειας πολλών εκατομμυρίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολόγησε πρόγραμμα εφοδιασμού των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών με τρόφιμα.

Στα πλαίσια του "ολοκληρωτικού πολέμου" κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει τις κατεδαφίσεις σπιτιών, που ανήκουν είτε σε Παλαιστινίους καμικάζι είτε ακόμα και σε απλούς υπόπτους. Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στο σφράγισμα του σπιτιού ενός φανατικού ισλαμιστή που θεωρείται ύποπτος για μια επίθεση που έγινε το 1994! Η κατασταλτική τακτική του Ισραήλ έχει αρχίσει να προκαλεί τη δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας. Χτες, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες να σταματήσει τις κατεδαφίσεις και το σφράγισμα σπιτιών, καθώς και να αναστείλει τις απελάσεις, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει την έντονη και πιθανώς δικαιολογημένη αντίδραση του παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γ. Αραφάτ, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Αχράμ", υποστηρίζει ότι η παλαιστινιακή Αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επιδρομών που πραγματοποίησε στα κρησφύγετα των φανατικών ισλαμιστών, ανακάλυψε σύγχρονους πυραύλους και αντιαρματικά οπλικά συστήματα, τα οποία βρίσκει κανείς μόνο μέσα σε ισραηλινά κέντρα εκπαίδευσης και μόνο μέσω διασυνδέσεων με υψηλά ιστάμενους στρατιωτικούς κύκλους. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας απέφυγαν να σχολιάσουν επίσημα το γεγονός και αρκέστηκαν να αφήσουν να διαρρεύσει η διάψευση των ισχυρισμών του Αραφάτ.

Την ίδια στιγμή, ο Τ. Λάρσεν, συντονιστής των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, μιλώντας στη συνάντηση αντιπροσωπειών από 30 δωρήτριες προς τους Παλαιστινίους χώρες, υπογράμμισε ότι είναι "θέμα ζωής και θανάτου" η άμεση αποστολή 40 εκατομμυρίων δολαρίων στα αυτόνομα εδάφη, αφού η οικονομία τους έχει, ήδη, αρχίσει να καταρρέει. Σχεδόν τις ίδιες ώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθετε, περίπου, 965.000 δολάρια για την αγορά τροφίμων και την άμεση αποστολή τους στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις και τρομοκρατία στους Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Τα αστυνομικά μέτρα στη Γερμανία συνεχίστηκαν, καθώς η αστυνομία πραγματοποίησε περισσότερες από 123 συλλήψεις Κούρδων, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Από τους συλληφθέντες συνεχίζονται να κρατούνται 21, ενώ συνεχίζεται η επιτήρηση των αρχών στις εκδηλώσεις. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, πάντως, όλα κυλούσαν ομαλά.

Στο μεταξύ, η Βόννη επανέλαβε την πρόθεσή της να "πάρει αποτελεσματικά μέτρα" για να χτυπήσει τις παράνομες δραστηριότητες του ΡΚΚ στη Γερμανία.

Με αφορμή τις τουρκο-γερμανικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αγκυρα, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας - Γερμανίας, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Βόννης ετοιμάζεται να σκληρύνει το νόμο για τους αλλοδαπούς, σε μια προσπάθεια να προληφθούν πιθανές ταραχές από πλευράς Κούρδων.

Στην Τουρκία, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αρχές συνέλαβαν 19 μέλη ισπανικής αντιπροσωπείας, η οποία είχε μεταβεί στην περιοχή για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Νεβρόζ (Νέα εποχή).

Οι τουρκικές αρχές, πάντως, αρνήθηκαν ότι η πληροφορία αληθεύει.

Στη Βόννη, το συντονιστικό γραφείο των οργανώσεων για την προάσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τα μέλη δύο αντιπροσωπειών - μιας ισπανικής και μιας η οποία αποτελούνταν από Γερμανούς και Αυστριακούς - στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αρχίζει η σφαγή της φώκιας

ΟΣΛΟ.-

Με αίμα θα βαφτούν και πάλι, μετά από έξι χρόνια, οι παγωμένες ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε να επιτρέψει από σήμερα και για δύο μήνες το κυνήγι της φώκιας, ηλικίας από 10 ημερών και άνω.

Οι φρικιαστικές σκηνές από ντοκιμαντέρ που είχαν γυριστεί στο βορειοανατολικό Ατλαντικό μέχρι το 1989 με θέμα το κυνήγι της φώκιας αναμένεται να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους. Ηταν τότε που εκατοντάδες φώκιες με τα νεογνά τους σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ με κασμάδες πάγου από Νορβηγούς και άλλης εθνικότητας κυνηγούς!

"Αντιμετωπίζουμε το θαλάσσιο περιβάλλον ως ένα σύνολο και επιδιώκουμε να το διατηρήσουμε στην πληρότητά του" ισχυρίστηκε ο Ιαν Χένρι Ολσεν, αρμόδιος υπουργός για θέματα "Διαχείρισης Φυσικών Πηγών και Αλιείας" της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ. Η ΓΚΡΙΝΠΙΣ αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Νορβηγίας, αναφέροντας ότι αριθμός του συγκεκριμένου θηλαστικού αντιστοιχεί σήμερα στο 10% εκείνου που υπήρχε πριν από 70 χρόνια.

ΒΟΣΝΙΑ
Και άλλα κρησφύγετα φανατικών μουσουλμάνων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ έκαναν χτες το απόγευμα επιδρομή σε "εκπαιδευτικό" κέντρο στο νότιο τμήμα της Βοσνίας, όπου υπάρχουν υποψίες ότι στεγάζονται φανατικοί μουσουλμάνοι μαχητές.

Η παραπάνω είδηση έγινε γνωστή από ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, μιας που η προθεσμία, που προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον για την απομάκρυνση αλλοδαπών εθελοντών μαχητών, έχει περάσει εδώ και πολλές μέρες, ενώ μέχρι και το περασμένο 48ωρο η βοσνιακή ηγεσία παρείχε πλήρη κάλυψη στους δεκάδες μουτζαχεντίν, που φαίνεται πως παραμένουν στο έδαφός της, ανακοινώνοντας κάθε τόσο είτε πως έχει άγνοια επί του θέματος είτε πως δεν "υφίσταται" τέτοιο ζήτημα.

Το ίδιο 24ωρο, ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι περίπου 1.000 άνδρες των δυνάμεων των Σερβοβόσνιων άρχισαν να αναπτύσσονται στις στρατηγικής σημασίας περιοχές του Μίρκονιτς Γκραντ και του Σίποβο της κεντρικής Βοσνίας. Οι περιοχές αυτές είχαν καταληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από τα κροατομουσουλμανικά στρατεύματα και παραδόθηκαν την Τετάρτη στη σερβική πλευρά, σύμφωνα με όσα σχετικά προβλέπει και η Συνθήκη του Ντέιτον.

Στο μεταξύ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάντλιν Ολμπράιτ, πραγματοποίησε χτες μια αξέχαστη επίσκεψη στην αγορά του Βούκοβαρ. Δεκάδες Σέρβοι προπηλάκισαν την Αμερικανίδα, αποκαλώντας την "πόρνη" και "φασίστρια". Μικρές υλικές ζημιές υπέστησαν δύο από τα αυτοκίνητα που αποτελούσαν τη συνοδεία της Αμερικανίδας πρέσβειρας...

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στους Τσετσένους

ΜΟΣΧΑ.-

Η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε χτες το πρωί πολλές θέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών στην περιοχή Ουρούς - Μαρτάν στη Νοτιοδυτική Τσετσενία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ρωσικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τα μικρά χωριά Αλκαζούροβο και Κομσομόλσκαγια, που βρίσκονται κοντά στο Μπαμούτ, καθώς και το Ορέχοβο. Οι περιοχές αυτές δέχονται τις τελευταίες μέρες καταιγιστικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.

  • Απόπειρα δολοφονίας έγινε στις 20 Μάρτη κατα τη διάρκεια της νύχτας εναντίον του στρατιωτικού υποδιοικητή της Σταυρούπολης, συνταγματάρχη Αντρέι Γιανένκο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται σε κώμα. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, τη στιγμή που ο Γιανένκο οδηγούσε το αυτοκίνητό του εξερράγη βόμβα, η οποία ήταν τοποθετημένη κάτω απ' αυτό.

Σέρβοι διαδηλωτές πετροβολούν το αυτοκίνητο της Αμερικανίδας πρέσβειρας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ