ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διά στόματος Ελύτη...

Αξίζει τον κόπο να επανέλθουμε στους διανοούμενους εκείνους, που, από τηλεοπτικά τραπέζια και από δημοσιογραφικές στήλες τους, υπερκαταναλώνουν την αντικομμουνιστική "μελάνη" της γλώσσας ή της πένας τους, συκοφαντώντας την "ορθόδοξη" Αριστερά, όπως αποκαλούν το ΚΚΕ, ισχυριζόμενοι, λ.χ., ότι απέρριπτε τον Ελύτη, επειδή ο ποιητής, ταξικά, ήταν από "καλή γενιά". Θα επανέλθουμε με λόγια του Ελύτη, ειπωμένα μεταξύ άλλων το 1986 στην πατρίδα των γονιών του, τη Μυτιλήνη, που φανερώνουν τη δική του εκτίμηση για την Αριστερά:

"Εμείς οι Μυτιληνιοί μπορεί να έχουμε, όπως όλοι, τα ελαττώματά μας. Εννοούμε, όμως, να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία. Μην ξεχνούμε ότι σ' αυτά τα χώματα ο δημοτικισμός βρήκε πολύ νωρίς τους πιο ένθερμους οπαδούς του. Και ότι τα πρώτα κινήματα διανοουμένων της Αριστεράς σημειώθηκαν εδώ. Η λεσβιακή παράδοση διαθέτει μια πλούσια σειρά εκπαιδευτικών και λογοτεχνών, που έμειναν στην Ιστορία για το προοδευτικό τους πνεύμα".

... "προβλέψεις"

Και, όπως πάντα, μαζί με τον Ε. Γιαννόπουλο, η "Ελευθεροτυπία". Σε ρόλο στυλοβάτη της κυβερνητικής παράταξης και πρωτοστατούσα στις συκοφαντικές επιθέσεις κατά της ΕΣΑΚ. Στο χτεσινό της ρεπορτάζ, ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι η ΕΣΑΚ στήριξε την ΠΑΣΚΕ στην υπογραφή της Σύμβασης των 202 δρχ. "αύξησης" και ακόμα ότι ακολουθεί σχέδιο διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος!

Επειδή, όμως, όλα έχουν ένα όριο, ας συγκρατηθεί κάπου, γιατί γελά μαζί της και το "παρδαλό κατσίκι", για να θυμηθούμε τον προχτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της ίδιας εφημερίδας.

Η ώρα των "νικητών"

Εδέησε, τελικά, η κυβέρνηση να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, αλλά οι "ενδιαφερόμενοι", απ' ό,τι φαίνεται, ούτε αυτό δεν μπορούν ν' αντέξουν και θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως ήρθε η ώρα τους για να μιλήσουν.

Ηδη, οι κατασκευαστικές και άλλες εταιρίες, που αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες από το δημόσιο πάνω από 1 δισ. δρχ., άρχισαν τα "μουρμουρητά": "Δεν προλαβαίνουμε να οργανωθούμε μέχρι τις 2 Μάη, που αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος...". Ενώ δε λείπουν και οι υπαινιγμοί: "Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας...".

Δεν αμφιβάλλουμε ότι στο τέλος θα νικήσουν. Με ή χωρίς την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος. Ακριβώς, γιατί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να τους διευκολύνει και όχι να τους δημιουργήσει εμπόδια.

Εκτός κλίματος

Είναι γεγονός ότι είμαστε ολίγον εκτός κλίματος. Χαμός χτες με τον Αντρέα Παπανδρέου κι εμείς έχουμε "πρώτο θέμα", σχετικά με τις δηλώσεις του Σημίτη.

****

Αυτός, ντε, που 'ναι πρωθυπουργός, τόσο γρήγορα ξεχάστηκε; Κακώς, γιατί μας "κρέμασε" πάλι στην Ιταλία, αλλά, τουλάχιστον, ...κάνει δηλώσεις.

****

Πάντως, καλύτερα "εκτός κλίματος", παρά εντός ΑΥΤΟΥ του ανθυγιεινού κλίματος.

****

Διότι, με τις χτεσινές "φιέστες", είναι να απορεί κανένας, για το ποιος ήτανε τελικά ο άρρωστος. Αυτός που βγήκε από μέσα, ή οι άλλοι οι ..."απέξω" από το "Ωνάσειο"!

****

Δε μιλάμε για τον κόσμο. Αστο καλύτερα...

****

Για τα μίντια και τους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ μιλάμε, που φαγωθήκανε ντε και καλά να μας πείσουν ότι, τέλος πάντων, κάτι άλλαξε στα πολιτικά πράγματα...

****

Τι ζωντανές συνδέσεις, τι αυτόματες και αυτοκινούμενες κάμερες, τι κάλυψη της πορείας προς την Εκάλη!

****

Πώς κορυφωνόταν η αγωνία! Εκεί που η "Μερσεντές" έρχεται παράλληλα με το βυτιοφόρο, "Αποφράξεις Βόθρων ο ΓΙΓΑΣ", η Ελλάδα ανατριχιάζει. Θα προσπεράσει; Θα προλάβει το φανάρι, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, πράσινο;****

Τελικά, μετά από μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους (ύποπτοι ταξιτζήδες, νταλίκες με απροσδιόριστες προθέσεις), φτάνουν αισίως. Πανοραμικό πλάνο της βίλας με την πισίνα και ..."χάπι εντ"!

****

Τέλος, γι' αυτούς δηλαδή, διότι εμείς θα υποστούμε από εδώ και πέρα τα σχετικά με τον επικείμενο "πολιτικό του ρόλο". Βοήθειά μας.

Οι κομήτες

Ο κομήτης Χιακουτάκι θα περάσει ξυστά από τη Γη, στις 25 Μάρτη, και αν βγούμε στα μπαλκόνια μας και σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι θα τον δούμε, λέει, σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Αν, όμως, για κάποιο λόγο χάσουμε αυτό το θέαμα, ας μην απελπιστούμε, διότι η μέρα είναι τέτοια, που και άλλα "ουράνια σώματα" θα κάνουν την εμφάνισή τους και μπορούμε, έτσι, να δούμε κάποιο από αυτά αντί του Χιακουτάκι. Στην τηλεόραση, λόγου χάρη, θα μπορέσουμε να δούμε τους διάφορους ..."αερόλιθους", που δήθεν θα αναλύουν το νόημα της "εθνικής επετείου", ενώ, αν τυχόν πάμε στην παρέλαση, σίγουρα θα δούμε εκεί πολλούς από τους "κομήτες" της πολιτικής, που, είτε μπλε είτε πράσινοι είναι, συνηθίζουν να ...εκτροχιάζονται και να καταλήγουν οι μπαγαπόντες πάντα στην τσέπη μας!

Οταν έσβησαν τα φώτα

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, στην οποία επικρατεί ένα γενικό "μπάχαλο". Η συγκεκριμένη, όμως, υπηρεσία είναι από αυτές που χρησιμοποίησε ο Δ. Αβραμόπουλος, για να πείσει πως δεν είναι "Βαλκάνιος", αλλά ένας καλλιεργημένος "Νοτιοευρωπαίος". Πρόκειται για το Κέντρο Σκίτσου του δήμου, στο οποίο για κάποια στιγμή έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας - όσο επέβαλαν οι "ίματζ μέικερ" του δημάρχου - και μετά ...στάχτη και μπούρμπερη. Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στο κείμενο παραίτησης, που υπέβαλε ο διευθυντής του κέντρου, Ηλ. Ταμπακέας - πήρε των ομματιών του κι έφυγε ο άνθρωπος - το υπόγειο δεν έχει ακόμα στεγανοποιηθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν έργα καλλιτεχνών κι εκείνα τα 100 εκατομμύρια, που θα δίνονταν για τη λειτουργία του, δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί. Τώρα ο δήμαρχος καλείται από τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδή, να ρίξει λίγο πραγματικό φως στην υπόθεση και να ενημερώσει τουλάχιστον το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για το τι συμβαίνει. Εν αναμονή.

Χρυσοφόρα σκουπίδια

Στα βόρεια προάστια κλείνουν το δρόμο για να μη γίνει εκεί το ένα από τα τρία εργοστάσια ανακύκλωσης που προβλέπεται να αντικαταστήσουν την υπερκορεσμένη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Στα ανατολικά προάστια που αντικειμενικά πρέπει να γίνει το δεύτερο εργοστάσιο, θα κλείσουν επίσης το δρόμο για τον ίδιο λόγο. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται απολύτως φυσιολογική η αντίδραση των Λιοσίων που ανακοίνωσαν ότι κι εκεί θα κλείσουν το δρόμο ζητώντας από τους υπόλοιπους να βρουν στον τόπο τους μέρος για τα σκουπίδια τους. Μόνο που η αλήθεια δε βρίσκεται πάντα σε ό,τι φαίνεται. Πίσω από την όλη ιστορία και τα επιμέρους δίκια, βρίσκεται απλά η επιδίωξη να τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα ανακύκλωσης και υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και να υλοποιηθεί ως αναπόφευκτη η μέθοδος της καύσης των σκουπιδιών, μέθοδος που παγκοσμίως ήδη εγκαταλείπεται σαν ιδιαίτερα ρυπογόνα. Κι αν έτσι πάνε τα πράγματα οι Γερμανοί προμηθευτές του εργοστασίου καύσης και οι εδώ "ντίλερ" θα τρίβουν τα χέρια τους.

"ΣΥΝ", όπως ΠΑΣΟΚ...

Τη συμπαράσταση του "ΣΥΝ" στις κινητοποιήσεις, αναφέρει η "Αυγή" επικαλούμενη σχετική απόφαση του συνεδρίου, το οποίο συνέδριο έγινε πριν τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων στο υπουργείο Γεωργίας, όπου διαδήλωσαν, κατά κοινή παραδοχή, πολλές χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι. Μάλιστα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων που έγινε ποτέ στην Αθήνα, έγινε κόντρα στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις - ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος, την παραμονή δήλωνε ξεδιάντροπα πως κανένας αγρότης δε θα συμμετέχει!

Κι όμως, ενώ ο "ΣΥΝ" στα λόγια φέρεται να συμπαραστέκεται, στην πράξη συμμετέχει στην υπονόμευση των αγροτικών αγώνων! Κι αυτό, γιατί συμφωνεί απόλυτα με τη στάση και τη διασπαστική τακτική, που, από κοινού, εκφράζουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ που συμμετέχει με το γνωστό στέλεχός του Παν. Πεβερέτο. Αλλωστε, όχι μόνον ο τελευταίος αλλά και όλα τα στελέχη του "ΣΥΝ", "κρύφτηκαν στα λαγούμια" τους, απέχοντας επιδεικτικά από το συλλαλητήριο. Μια ακόμα φορά, λοιπόν, ο "ΣΥΝ" αποδείχνεται ένα μικρό δίγλωσσο ΠΑΣΟΚ...

Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος πώς είναι δυνατό να επιδιώκει η κυβέρνηση μείωση του πληθωρισμού στο 5% στο τέλος του έτους και ταυτόχρονα να επιβάλλει αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, ανατιμήσεις στα καύσιμα κτλ.;

"Αναλύσεις" και...

Την ίδια ώρα προχθές που στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" ένωναν τα πυρά τους κατά της "διασπαστικής" ΕΣΑΚ και κατά του "υπονομευτή των θεσμών" γενικού γραμματέα της Συνομοσπονδίας, ο υπουργός Εργασίας "ανέλυε" στους δημοσιογράφους το καταστατικό της ΓΣΕΕ και αποφάνθηκε, "χωρίς να ανακατεύεται", ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση είναι έγκυρη και μόνο με την υπογραφή του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Αλλωστε και το 1985, "χωρίς να ανακατεύεται", ο Ε. Γιαννόπουλος καθοδηγούσε τον αλήστου μνήμης Θέμελη και συνολικά το γνωστό κυβερνητικό - δικαστικό πραξικόπημα...

Η ακόρεστη βουλιμία του ΣΕΒ

"Σταματήστε να δίνετε λεφτά στις "προβληματικές", όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και δώστε τα σε μας". Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση και έσπευσε να το αποδεχτεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος.

Οι βιομήχανοι με το γνωστό κυνισμό τους δεν έκρυψαν ότι θέλουν να ιδιοποιηθούν οι ίδιοι τα κονδύλια που προορίζονται για τις "προβληματικές", αφού αξίωσαν να αυξηθούν από 25 δισ. σε 50 δισ. δρχ. τα κονδύλια με βάση τον "αναπτυξιακό" νόμο, ως "κίνητρα" για επενδύσεις.

Δεν τους φτάνουν τα όσα δανεικά και αγύριστα παίρνουν καθημερινά. Δεν τους αρκούν τα σκανδαλώδη προνόμια που καρπώνονται. Τα θέλουν όλα.

Για την υποκρισία τους ας μη γίνεται λόγος. Εχουν το θράσος και μιλούν για το κλείσιμο των προβληματικών και ξεχνούν ότι αυτοί είναι που καθημερινά γεννούν προβληματικές και οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες οικογένειες.

Προκαλεί ο ΟΤΕ

Εξοργιστική και προκλητική η διαφημιστική καμπάνια για την εισαγωγή του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο. Στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν το "κύρος" και να πείσουν για την πώληση των μετοχών του Οργανισμού, δε διστάζουν να καυχηθούν ότι "τα κέρδη του ΟΤΕ ξεπερνούν τα κέρδη των 30 πρώτων βιομηχανιών" ή "τα κέρδη των 5 μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών".

Απορία πρώτη: Αφού ο ΟΤΕ είναι κερδοφόρος, γιατί τον ξεπουλάνε στους ιδιώτες;

Απορία δεύτερη: Πώς προέκυψαν τα κέρδη του ΟΤΕ; Αποστολή του ΟΤΕ είναι η διαρκώς αυξανόμενη κερδοφορία και η απομύζηση των λαϊκών κυρίως πελατών του, για να πριμοδοτεί τις μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών;

Απορία τρίτη: Πόσα κέρδη ακόμα θα είχε ο ΟΤΕ, αν δεν είχε ήδη εκχωρήσει κερδοφόρες δραστηριότητες (π. χ. κινητή τηλεφωνία) στα μεγάλα αφεντικά;

Ας σταματήσουν, τουλάχιστον, να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους συνδρομητές του Οργανισμού.

Εξοδος

Βγήκε

απ' το "Ωνάσειο",

είναι ήδη

στο σπίτι

κι αν ίσως

δεν πιστεύετε

κοιτάξτε

το Σημίτη,

πώς κάνει "αχ",

σαν να 'βγαλε

...καλόγερο

στη μύτη!

Βγήκε

απ' το "Ωνάσειο"

βρίσκεται

πλέον οίκοι,

κι αν ίσως

δεν πιστεύετε,

θα δείτε

που οι "Μιμίκοι",

απ' αύριο

θα τον κουνούν

στους "νυν"

σαν ...μορμολύκι!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ