ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΜΕΤΟΧΕΣ"

Βάλλανε μπροστά όλα τα σύγχρονα μέσα πληροφόρησης και τους μηχανισμούς προώθησης προϊόντων. Τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά κανάλια, εφημερίδες κλπ. κατακλύζονται από ένα χείμαρρο διαφημιστικών καταχωρίσεων, για τη σπουδαία "πραμάτεια τους".

Η "πραμάτεια" δεν είναι τίποτε άλλο από τον κολοσσό της ελληνικής οικονομίας, τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Σύγχρονοι πραγματευτάδες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η διοίκηση του ΟΤΕ, με τη χρυσοπληρωμένη βοήθεια μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας.

Βάλθηκαν να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία για την οικονομική ευρωστία και τις άριστες προοπτικές του Οργανισμού! Γιατί άραγε τέτοια ευαισθησία για ενημέρωση του ελληνικού λαού; Μήπως για να μάθει ο λαός ότι ο δημόσιος ΟΤΕ πάει καλά και να 'ναι ήσυχος ότι οι κρατούντες κάνουν καλά τη δουλιά τους; Μήπως για να μάθουμε όλοι μας για τα σημερινά επιτεύγματα του ΟΤΕ και τα μελλούμενα;

Οχι, βέβαια!

Οι κρατούντες και η διοίκηση του ΟΤΕ, ούτε είχαν ούτε έχουν έννοια τους τη δική μας ενημέρωση. Αλλος είναι ο στόχος τους. Επιδιώκουν με όλα τα μέσα τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού και την αποσιώπηση των εγκληματικών ευθυνών τους, για το έγκλημα, την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ! Από κοντά και το δέλεαρ των μετοχών για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ αλλά και τους εργαζόμενους γενικότερα.

Θέλουν συνένοχους στην πολιτική τους. Το "ναι" στις μετοχές:

  • για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, είναι ΝΑΙ στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, είναι αποκήρυξη των αγώνων τους.
  • για τους εργαζόμενους γενικότερα, είναι ΝΑΙ στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματά τους και αντιστρατεύεται τα συμφέροντά τους.

***

Μέσα στον Οργανισμό, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω των πολύχρονων αγώνων ενάντια στην ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, κάνουν και "ευκολίες" δίνουν δάνειο δύο τακτικούς μισθούς για την αγορά των μετοχών.

Στο χώρο του ΟΤΕ, οι κομμουνιστές έδωσαν την απάντηση στους επίδοξους διάδοχους του Στ. Μάνου (ο υπουργός Εθν. Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ που "έδινε" δωρεάν τις μετοχές, για να πιάσει το κόλπο). Κατάγγειλαν στους εργαζόμενους την επιχείρηση εκμαυλισμού της συνείδησης των εργαζομένων και τάχτηκαν κατά της αγοράς των μετοχών από τους εργαζομένους. Οικοδομούν το μέτωπο αντίστασης στην ίδια την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και την ιδεολογία της υποταγής και αποδοχής των "τετελεσμένων".

Η υπόθεση του ΟΤΕ, δεν είναι παρά μια πράξη του έργου "ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ". Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει (νόμοι της ΝΔ που διατήρησε το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι "δικοί" του ανάλογοι νόμοι) δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το έργο θα συνεχιστεί.

Αλλωστε είναι έτοιμο το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο "Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ". Προβλέπει τη μετατροπή των ΔΕΚΟ και δημόσιων Οργανισμών σε "πολυμετοχικές επιχειρήσεις", την καθιέρωση "ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας" και μια σειρά ρυθμίσεις ενάντια στις εργασιακές σχέσεις και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Επιβάλλεται, λοιπόν, έγκαιρα μάλιστα, να αναπτυχθεί μια πολύμορφη αντίσταση ενάντια στο εγχείρημα εγκλωβισμού των εργαζομένων στη λογική της αγοράς των μετοχών. Η πολιτική της "μετοχοποίησης" (βλέπε ιδιωτικοποίησης - ξεπουλήματος στο μεγάλο κεφάλαιο των δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών) είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές αλλά και το λαό γενικότερα.

Η κατάσταση σ' αυτές τις επιχειρήσεις δεν αλλάζει από την ύπαρξη ενός αριθμού μετοχών στα χέρια των λαϊκών στρωμάτων. Επιπλέον, αργά ή γρήγορα, όπως έδειξε και η πράξη (Μ. Βρετανία στις τηλεπικοινωνίες κλπ.) οι μετοχές παίρνουν τον κατήφορο και μαζεύονται σε ελάχιστα χέρια.

Τα Χρηματιστήρια δεν έγιναν από τους καπιταλιστές και το "κράτος τους" για να κερδίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά για να τραβάνε τις λαϊκές αποταμιεύσεις και να τις εκμεταλλεύονται για περισσότερα κέρδη.

***

Τα "παιχνίδια" με τις μετοχές είναι "σικέ". Δε λύνουν κανένα από εκείνα τα προβλήματα που ταλανίζουν την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Τροφοδοτούν με κέρδη τους καπιταλιστές και διαβρώνουν τη συνείδηση σε φιλοκαπιταλιστική κατεύθυνση, σε κατεύθυνση αποδοχής του καπιταλισμού και των "καλών του".

Ο μόνος δρόμος για τους εργατοϋπαλλήλους - συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες εμπόρους, την εργαζόμενη αγροτιά είναι η αντίσταση και πάλη στην πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, η ταξική πάλη για ανάπτυξη σε όφελος του λαού και του τόπου, η πάλη για μια σοσιαλιστική κοινωνία!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Τα "παιχνίδια" με τις μετοχές είναι "σικέ". Δε λύνουν κανένα από εκείνα τα προβλήματα που ταλανίζουν την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Τροφοδοτούν με κέρδη τους καπιταλιστές και διαβρώνουν τη συνείδηση σε φιλοκαπιταλιστική κατεύθυνση, σε κατεύθυνση αποδοχής του καπιταλισμού και των "καλών του"

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η διάσπαση δε θα περάσει

- Πού αποσκοπεί η προσπάθεια δημιουργίας διασπαστικής Συνομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων;

- Στο διάστημα που αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε σύσκεψη εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων στη Λάρισα - που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Θ. Νασίκα, προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, στελέχους και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ - προτείνεται η δημιουργία διασπαστικής Κτηνοτροφικής Συνομοσπονδίας. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ούτε ο χρόνος που επιλέχθηκε είναι τυχαίος, ούτε, βεβαίως, είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις διασπαστικές προσπάθειες πρωτοστατούν στελέχη της ΝΔ. Το κόμμα αυτό έχει και τη σχετική εμπειρία - θυμηθείτε τη δημιουργία της διασπαστικής ΣΥΔΑΣΕ με εντολή του τότε αρχηγού της Ε. Αβέρωφ - και δεν κρύβει την αποστροφή του στην ανάπτυξη ενός ενωτικού αγροτικού κινήματος, που θα παλεύει κατά της πολιτικής της ΕΕ, στην οποία και η αξιωματική αντιπολίτευση ορκίζεται πίστη και υποταγή. Η προσπάθεια ίδρυσης διασπαστικής Συνομοσπονδίας αποσκοπεί στη διάσπαση του κοινού αγωνιστικού μετώπου γεωργών και κτηνοτρόφων, που αγωνίζεται για τη λύση των κοινών τους προβλημάτων.

- Ηταν "κεραυνός εν αιθρία", αυτή η διασπαστική ενέργεια;

- Οχι, είχε προετοιμαστεί εδώ και αρκετό διάστημα. Να θυμίσω ότι ο Θ. Νασίκας άλλαξε την ημερομηνία του συλλαλητηρίου κτηνοτρόφων για να μη συμπέσει με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών Θεσσαλίας. Οτι η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας "έλαμψε διά της απουσίας της" στην πρόσφατη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα. Οτι πολλές φορές ο Θ. Νασίκας, προσπάθησε από τα τοπικά ΜΜΕ να σπείρει "ζιζάνια" και διχόνοια ανάμεσα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, επιμένοντας ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεχωριστά προβλήματα και πρέπει ν' αγωνίζονται μόνοι τους. Βεβαίως, δεν ενεργεί από μόνος του - αν και έχει και προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες - αλλά υπό την προτροπή και καθοδήγηση της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια ακόμα τριτοβάθμια γραφειοκρατική οργάνωση, ξεκομμένη από τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που θα ελέγχει ασφυκτικά και θα χρησιμοποιεί "κατά το δοκούν" για εξυπηρέτηση των κομματικών της συμφερόντων.

- Πώς θ' αντιδράσει το αγροτικό κίνημα στις νέες διασπαστικές προσπάθειες;

- Ο αγώνας γεωργών και κτηνοτρόφων για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής, την υπεράσπιση του εισοδήματός τους και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, είναι και θα είναι κοινός. Η πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ - την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση και με την οποία συμφωνεί πλήρως, παρά τη δημαγωγία της, η ΝΔ - συνεγείρει όλο τον αγροτικό κόσμο, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές προτιμήσεις. Το αγροτικό κίνημα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ενότητα δράσης μέσα στους κόλπους του και να "βάλει στη θέση τους" όλους όσοι επιχειρούν να το διασπάσουν και ν' αποπροσανατολίσουν την πάλη του. Το ζητούμενο είναι οι αγρότες να συντονίσουν το αγωνιστικό βήμα τους με τους εργάτες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αντίστασης και πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ενός μαζικού και ισχυρού λαϊκού μετώπου, που θα είναι σε θέση να επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων του λαού και του τόπου μας και κατά αυτών των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου.

Π. Ρ.

χεράκια

ΕΤΑΙΡΙΑ - "ΜΑΪΜΟΥ" στήθηκε δίπλα στη ΒΟΚΤΑΣ, η οποία, ενώ έχει επί μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, εκβιάζει για νέα θαλασσοδάνεια (σελίδα 15).

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο σημείωσε η Ενιαία σ. α. κ στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (σελίδα 14).

ΦΩΤΙΕΣ ανάβει και στην Κερατέα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποκλεισμένη χτες η πόλη (σελίδα 21).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ Κέντρο, λέει πως θέλει να κάνει το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθήνας ο δήμαρχος της πόλης. Οι γιατροί εξηγούν στον δήμαρχο τι είναι πολιτισμός (σελίδα 20).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για το Συνεδριακό Κέντρο που χτίζει ο Λαμπράκης στο χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 22).

ΕΚΒΙΑΖΕΙ ωμά για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά έβαλε στόχο το Δήμο Ζεφυρίου, που τολμά να αντιστέκεται (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ