ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ραν" για όλες τις εποχές

Το γιαπωνέζικο ιστορικό έπος του μεγάλου Ακίρε Κουροσάβα "ΡΑΝ",που θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 στις 23.30 κυριαρχεί στην αποψινή βραδιά. Πρόκειται για μια εξαιρετική διασκευή του σαιξπηρικού "Βασιλιά Λιρ" με έξοχες έως και μνημειακές θα μπορούσαμε να πούμε σκηνές, με εκπληκτικά χρώματα, με ένα απίστευτα όμορφο φυσικό ντεκόρ και συνταρακτικές, συγκλονιστικές ερμηνείες. Με λίγα λόγια η ταινία είναι επιβλητική, σχεδόν δωρική, αλλά ταυτόχρονα λυρική και ποιητική. Η δράση τοποθετείται στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 16ου αιώνα. Ο σκηνοθέτης προεκτείνει τις εικαστικές του αναζητήσεις και τον προβληματισμό για τα ανθρώπινα - τι άλλο; - αγκαλιάζει την ειρήνη και την ευημερία και μας προσφέρει ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, θα βάλει στο στόμα ενόςήρωά του να λέει: Δεν υπάρχει ούτε θεός ούτε Βούδας, αλλά είναι ο ουρανός που κλαίει. Και ο άνθρωπος, δυστυχώς, υποτάσσεται σ' αυτά που ίδιος επέβαλλε στον εαυτό του. Την κατάκτηση της δύναμης και της εξουσίας, με αποτέλεσμα η ζωή του να γίνεται κόλαση και η "κόλαση" ένα κολασμένο χάος.

Από το STAR στις 00.45 "Σοκ στο σύστημα" του Τζαν Ενγκελσον.

Ενα νεότερο στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρία περιμένει την προαγωγή του με ανυπομονησία. Παρόλο το άγχος του έχει κατορθώσει να διατηρήσει και χιούμορ του και την ψυχραιμία του, όμως τα χάνει όταν ο νεότερός του Μπομπ παίρνει τη θέση την οποία εκείνος περίμενε. Ετσι όπως προχωράει απελπισμένος στους δρόμους άθελά του και από απροσεξία του σκοτώνει έναν αλήτη, ρίχνοντάς τον στις γραμμές του τρένου. Αφού μένει ατιμώρητος αποφασίζει να ασκήσει την τέχνη του εγκλήματος και να ξεκινήσει τις "δραστηριότητες" με την πλούσια αλλά αντιπαθητική γυναίκα του και αμέσως μετά να συνεχίσει το συνάδελφό του που του έφαγε την προαγωγή... Μια μαύρη, πικρή κωμωδία με τον εξαιρετικό Μάικλ Κέιν.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.30 "Η συνωμοσία των δέκα" του Φρανκ Ρόνταμ.

Στα 1964 ένας δόκιμος σε στρατιωτική σχολή ερευνά τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συμφοιτητή του και ανακαλύπτει μια παραστρατιωτική ρατσιστική οργάνωση που ευθύνεται γι' αυτόν τον άδικο θάνατο. Μια ταινία, που δείχνει την καθημερινή απάνθρωπη ζωή στις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές. Με τους Ντέιβιντ Κιθ και Ρόμπερτ Πρόσκι.

Ελύτης και ΕΤ-2

Τα αφιερώματα στον μεγάλο ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, επαναλαμβάνει αύριο και μεθαύριο η ΕΤ-2, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία πολλών τηλεθεατών. Αύριο Κυριακή στις 11 πμ,θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Ελύτης - Λέσβος",μια από τις εκπομπές της σειράς "Η δε πόλις ελάλησεν", που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σμαραγδής. Τη Δευτέρα 25η Μάρτη στις 18.15,επαναπροβάλλεται η τελετή που έγινε προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη το 1984 στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. Μιλά ο ίδιος ο ποιητής, ενώ το έργο του Ελύτη παρουσιάζει ο Τάσος Λιγνάδης. Απαγγέλλει ο Φάνης Χηνάς και τραγουδούν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Κώστας Λεοντίδης. Στο πιάνο συνοδεύει ο Λίνος Κόκοτος. Η καλλιτεχνική ευθύνη είναι της Ελένης Σμαραγδή, η διεύθυνση φωτογραφίας του Νίκου Σμαραγδή και η σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Το βράδυ της ίδιας μέρας, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα προβληθεί σ' επανάληψη η συναυλία που έδωσε στο Ηρώδειο ο Μίκης Θεοδωράκης με το έργο του Οδυσσέα Ελύτη "Αξιον εστί". Τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Ο "Οθέλος" του Βέρντι

Μη χάσετε το αριστούργημα του Τζιουζέππε Βέρντι "Οθέλος",που παρουσιάζεται στην ΕΤ-3 στις 23.15 από την εκπομπή βραδιά της όπερας. Είναι μια όπερα σε τέσσερις πράξεις, σε λιμπρέτο Αρινγκο Μπόιτο, βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ. Η παραγωγή ανήκει στη Χορωδία και στην Ορχήστρα του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Χέμπερτ φον Κάραγιαν. Ο Τζιουζέππε Βέρντι (1813 - 1901) θεωρείται ο βασιλιάς της Οπερας. Ελάχιστοι συνθέτες γνώρισαν τόσα πλούτη και τόσες τιμές, ενώ ακόμη ζούσαν, όσες ο Βέρντι. Την τέχνη του τη χαρακτηρίζει ένας εξαιρετικός συγκερασμός δραματικού πάθους και μελωδικού λυρισμού και έμεινε παγερά αδιάφορος στην ατέρμονη μελωδία του Βάγκνερ, ενώ παραμένει πιστός στον πατροπαράδοτο ιταλικό "γεωμετρικό" χωρισμό της Οπερας σε άριες, σε ντουέτα, ρετσιτατίβα και χορωδιακά. Ο"Οθέλος" είναι ένα δύσκολο έργο. Είναι ένα έργο με πολύ πάθος, με ζήλια, με πολύ έρωτα που καταλήγει στον θάνατο.

Σκηνή από το αριστούργημα του Ακίρα Κουροσάβα "ΡΑΝ", που προβάλλει η ΕΤ-2 στις 23.30

Λόρδος Βύρων

To έργο του Αλέκου Λιδωρίκη "Λόρδος Βύρων" παρουσιάζει η "Θεατρική βραδιά" του Πρώτου Προγράμματος, στα πλαίσια του κύκλου μεταδόσεων με έργα που εμπεριέχουν "επαναστατική" διάθεση. Το έργο "Λόρδος Βύρων" ηχογραφήθηκε το 1971 για την Ελληνική Ραδιοφωνία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και μουσική επιμέλεια Ισμήνης Μεντάκη. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Νίκος Τζόγιας, Τίμος Περλέγκας, Αννυ Πασπάτη, Κάκια Παναγιώτου, Νίκος Βασταρδής, Βούλα Χαριλάου, Ελένη Νενεδάκη, Αγνή Βλάχου, Σπύρος Ολύμπιος και Λουίζα Ποδηματά.Εισηγητής ρεπερτορίου είναι ο Βάιος Παγκουρέλης (Κυριακή ΕΡΑ-1 22.00).

"Απάντηση" στους σκηνοθέτες

Στις κατηγορίες της Εταιρείας Σκηνοθετών κατά του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών Συγγραφέων και Οπτικοακουστικών Εργων, απαντά με επιστολή του το ΔΣ του Οργανισμού. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Παύλος Τάσιος, και μέλη της επιτροπής για την εφαρμογή του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα είχαν καταγγείλει το ΔΣ του Οργανισμού για "ενδοτικότητα, ολιγωρία και παρατυπίες". Το ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι δεν είναι "διατεθειμένο να απαντήσει σε λίβελους ή λασπολογίες" και πως οι διαφωνούντες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις αντιρρήσεις τους στη γενική συνέλευση και όχι σε "επιτροπές με αδιευκρίνιστα κίνητρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ