Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ραν" για όλες τις εποχές

Το γιαπωνέζικο ιστορικό έπος του μεγάλου Ακίρε Κουροσάβα "ΡΑΝ",που θα παρουσιάσει η ΕΤ-2 στις 23.30 κυριαρχεί στην αποψινή βραδιά. Πρόκειται για μια εξαιρετική διασκευή του σαιξπηρικού "Βασιλιά Λιρ" με έξοχες έως και μνημειακές θα μπορούσαμε να πούμε σκηνές, με εκπληκτικά χρώματα, με ένα απίστευτα όμορφο φυσικό ντεκόρ και συνταρακτικές, συγκλονιστικές ερμηνείες. Με λίγα λόγια η ταινία είναι επιβλητική, σχεδόν δωρική, αλλά ταυτόχρονα λυρική και ποιητική. Η δράση τοποθετείται στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 16ου αιώνα. Ο σκηνοθέτης προεκτείνει τις εικαστικές του αναζητήσεις και τον προβληματισμό για τα ανθρώπινα - τι άλλο; - αγκαλιάζει την ειρήνη και την ευημερία και μας προσφέρει ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή, θα βάλει στο στόμα ενόςήρωά του να λέει: Δεν υπάρχει ούτε θεός ούτε Βούδας, αλλά είναι ο ουρανός που κλαίει. Και ο άνθρωπος, δυστυχώς, υποτάσσεται σ' αυτά που ίδιος επέβαλλε στον εαυτό του. Την κατάκτηση της δύναμης και της εξουσίας, με αποτέλεσμα η ζωή του να γίνεται κόλαση και η "κόλαση" ένα κολασμένο χάος.

Από το STAR στις 00.45 "Σοκ στο σύστημα" του Τζαν Ενγκελσον.

Ενα νεότερο στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρία περιμένει την προαγωγή του με ανυπομονησία. Παρόλο το άγχος του έχει κατορθώσει να διατηρήσει και χιούμορ του και την ψυχραιμία του, όμως τα χάνει όταν ο νεότερός του Μπομπ παίρνει τη θέση την οποία εκείνος περίμενε. Ετσι όπως προχωράει απελπισμένος στους δρόμους άθελά του και από απροσεξία του σκοτώνει έναν αλήτη, ρίχνοντάς τον στις γραμμές του τρένου. Αφού μένει ατιμώρητος αποφασίζει να ασκήσει την τέχνη του εγκλήματος και να ξεκινήσει τις "δραστηριότητες" με την πλούσια αλλά αντιπαθητική γυναίκα του και αμέσως μετά να συνεχίσει το συνάδελφό του που του έφαγε την προαγωγή... Μια μαύρη, πικρή κωμωδία με τον εξαιρετικό Μάικλ Κέιν.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 02.30 "Η συνωμοσία των δέκα" του Φρανκ Ρόνταμ.

Στα 1964 ένας δόκιμος σε στρατιωτική σχολή ερευνά τα αίτια της αυτοκτονίας ενός συμφοιτητή του και ανακαλύπτει μια παραστρατιωτική ρατσιστική οργάνωση που ευθύνεται γι' αυτόν τον άδικο θάνατο. Μια ταινία, που δείχνει την καθημερινή απάνθρωπη ζωή στις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές. Με τους Ντέιβιντ Κιθ και Ρόμπερτ Πρόσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ