Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ματιές στη Θεσσαλονίκη
  • Στην αίθουσα τέχνης "Τερρακόττα" (Βασ. Ολγας 150, Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται αυτές τις μέρες έκθεση έργων του Μίλτου Παντελιά.Τη δουλιά του τη χαρακτηρίζει μια εξαιρετική σχεδιαστική ευχέρεια. Τα περισσότερα έργα του είναι μεικτές τεχνικές, σχέδια με μολύβια, λιθογραφικά τυπώματα και κολάζ σε χαρτί ή μουσαμά. Στην πιο πρόσφατη δημιουργία του η διάσπαση μιας σύνθεσης σε επιμέρους ενότητες, που αυτονομούνται σαν ξεχωριστοί πίνακες μέσα στον ίδιο πίνακα χωρίς να χάνουν την ενότητά τους, δίνει την αίσθηση της φθοράς του χρόνου και διαρρηγνύει τη θεματική ολοκλήρωση, προς όφελος της ελευθερίας του σχεδίου. Το κεντρικό θέμα της γυναίκας πλαισιώνεται με αποσπάσματα γραφών και φυσιοδιφικών καταλόγων. Κάποιες άλλες στιγμές η αινιγματική θηλυκή φιγούρα δίνει τη θέση της στο τοπίο με την εσωτερική ενόραση.
  • Στη δεύτερη αίθουσα "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13) παρουσιάζεται η πρόσφατη εικαστική δημιουργία της Ελένης Θεοφυλάκτου και του Στέφανου Καράμπαμπα.

Μέσα στους πίνακες της Ελ. Θεοφυλάκτου υπάρχουν ιστορίες καθημερινής τρέλας, αληθινές ή σκηνοθετημένες που τις χαρακτηρίζει μια ανεπαίσθητη υπέρβαση του ρεαλισμού. Στο έργο του Στ. Καράμπαμπα οι χειρονομίες, οι ρυθμικές διατάξεις επαναλήψεων και οι γραφισμοί δίνουν ένα πλήθος εικόνων που εμπεριέχουν ή εμπεριέχονται σε μία. Το μοίρασμα των σκούρων και ανοιχτών επιφανειών και των μαύρων γραμμών πλάθουν το χώρο, δομούν και ισορροπούν τη σύνθεση.

  • Στην αίθουσα τέχνης "Παρατηρητής" (Πρ. Κορομηλά 38 - Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Νικόλα Κληρονόμου.Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα μεγάλων διαστάσεων, λάδι σε ξύλο, από την πρόσφατη δουλιά του που ονομάζει "Πρόσωπο".Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στον κατάλογο: "Είναι ορατή η διάθεση του καλλιτέχνη να παρουσιάσει το πρόσωπο ως μία τοπιογραφία της νόησης, μη νατουραλιστικό αλλά πραγματικό". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάρτη.
  • Μέχρι τις 12 Μάη διαρκεί η έκθεση έργων του Διονύση Φωτόπουλου που φιλοξενείται στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.Τίτλος της: "Τα μυστικά της σκηνογραφίας μέσα από το έργο του Διονύση Φωτόπουλου".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ