ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια προκλήσεων και έντασης γύρω από τα Ιμια

Κλίμα έντασης καλλιεργείται και πάλι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή διάφορα σενάρια προκλήσεων που σκηνοθετούνται γύρω από τα Ιμια, αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνέλθει την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Διάφορες ενέργειες προβοκατόρικου χαρακτήρα που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 τουΜάρτη φορτίζουν το κλίμα και εκφράζονται φόβοι για παραπέρα κλιμάκωση τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, προετοιμάζεται απόβαση "οικολόγων" στα Ιμια, με πρόσχημα την... παροχή βοήθειας στα κατσίκια που βόσκουν εκεί. Από την άλλη πλευρά εθνικιστικοί κύκλοι, σε εκτέλεση υπόπτων σχεδίων, φέρονται να έχουν προγραμματίσει, με πρόσχημα τον εορτασμό της εθνικής επετείου, εκδηλώσεις επί των βραχονησίδων. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση της τουρκικής αεροναυτικής παρουσίας στην περιοχή των Ιμια, ενώ παράλληλα οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, κυρίως στην περιοχή της Δωδεκανήσου, αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για συνολικότερο σχέδιο της Τουρκίας, απέδωσε τις τουρκικές ενέργειες στις προσπάθειες που κάνει "να θεμελιώσει τις διεκδικήσεις της" και πρόσθεσε ότι "με τεχνάσματα τέτοιου είδους προσπαθεί να εκδηλώσει την παρουσία της στην περιοχή". Οσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, ο Δ. Ρέππας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ωστόσο εκτίμησε ότι "υπάρχουν περιθώρια μέχρι εκείνη τη στιγμή οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα". Σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης "βέτο" από την Ελλάδα το εμφάνισε ως τελείως υποθετικό ενδεχόμενο, λέγοντας πως "αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να το ασκήσουμε θα το ασκήσουμε".

Χτες επίσης ένα ακόμα αρνητικό γεγονός επισκίασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν οι τουρκικές αρχές έκαναν έρευνα στις αποσκευές της συζύγου του Ελληνα πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη κατά την αναχώρησή της από το αεροδρόμιο της πόλης προς την Αθήνα. Για την ενέργεια αυτή διατυπώθηκε διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΠΑΣΟΚ
Διαμάχη για τον Α. Παπανδρέου

Σε πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο κυβερνών κόμμα εξελίσσεται ο ρόλος του Α. Παπανδρέου στα εσωκομματικά πράγματα. Τα σενάρια και οι αντιπαραθέσεις φούντωσαν την επομένη της επιστροφής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο σπίτι του. Οι λεγόμενοι προεδρικοί και προσκείμενοι στον Α. Παπανδρέου προσβλέπουν σε ένα ενεργό ρόλο του Α. Παπανδρέου ενόψει του συνεδρίου, ώστε να βελτιωθούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί προς όφελός τους, ενώ οι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,επιφυλάσσουν ένα ρόλο "συμβόλου ενότητας" στον πρώην πρωθυπουργό.

Στα πλαίσια αυτά η αντιπαράθεση εστιάζεται προς το παρόν στην ανάγκη ανάδειξης αντιπροέδρου ή μη από το συνέδριο. Οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη δεν επιθυμούν εκλογή αντιπροέδρου, ενώ οι "προεδρικοί" παραπέμπουν τη λήψη αποφάσεων για αργότερα, προσδοκώντας βελτίωση της υγείας του Α. Παπανδρέου, στον οποίο αναθέτουν και τη λήψη της απόφασης.

Το θέμα του αντιπροέδρου συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, μετά το τέλος της οποίας ο γραμματέας της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδης,δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση αλλά μια πρόταση της ΚΕ προς τις οργανώσεις για τις καταστατικές αλλαγές. Ενώ για το ρόλο του Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα αποφασίσει μόνος του πώς θα παίξει καλύτερα το ρόλο του προέδρου του κινήματος.

Στη συνεδρίαση του ΕΓ ορισμένα μέλη του (Βενιζέλος, Σκανδαλίδης κ.ά.) επέκριναν τις δηλώσεις και τους χειρισμούς του Θ. Πάγκαλου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο Γερ. Αρσένης επανέλαβε την πρότασή του να γίνει συζήτηση στα όργανα κόμματος και κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ