ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Επιτροπή πρωτοβουλίας και στη Λαμία

Διευρύνονται οι πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές

Επιτροπή πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη διακυβερνητική διάσκεψη συγκροτήθηκε και στη Λαμία.Η απόφαση της συγκρότηση πάρθηκε μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λαμίας και στη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε η σημασία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης του λαού και η δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη που θέλει να προσφέρει στη συγκεκριμένη προσπάθεια και θα ασχοληθεί με την εξεύρεση τρόπων ενημέρωσης των πολιτών της Λαμίας. Θα συγκεντρώσει υπογραφές, θα οργανώσει συσκέψεις, θα πραγματοποιήσει περιοδείες στις γειτονιές και τα χωριά του νομού και θα εργαστεί για την ανάπτυξη αγώνων που θα ισχυροποιούν τη διεκδίκηση του δημοψηφίσματος. Η επιτροπή αποτελείται από τους:

Αλεξόπουλο Αλέξη,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και αντιπρόεδρος του σωματείου SOYLIS.

Ηλιόπουλο Ιωάννη,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Καμένων Βούρλων.

Τσέτσο Θύμιο,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υδρευσης - Αποχέτευσης και πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑΛ.

Αναγνωστόπουλο Θεόδωρο,πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων νομού Φθιώτιδας.

Φίτσιο Τάκη,αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Νομού Φθιώτιδας.

Καραπέτσα Τάσο,δημοτικό σύμβουλο Δήμου Στυλίδας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Στυλίδας.

Βενιζέλο Αντώνη,δημοτικό σύμβουλο Δήμου Καμένων Βούρλων.

Τσακατούρα Ηλία,συνταξιούχο Γεωπόνο.

Καλαπέτσα Κώστα,συνδικαλιστή αγρότη.

Αλεξίου Δημήτρη,συνδικαλιστή οικοδόμο και

Αναστασοπούλου Αλέκα,υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Στυλίδας.

  • Η τοπική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ στο Βόλο πραγματοποιεί σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο της Ν. Ιωνίας συζήτηση με θέμα: "Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το αίτημα και η τεκμηρίωσή του".Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του λαού της Μαγνησίας για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ενόψει και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που αρχίζει την Παρασκευή στο Τορίνο. Ομιλητής θα είναι οΓ. Γκικόπουλος πρώην γενικός γραμματέας της ΓΕΣΑΣΕ.
  • Η τοπική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ που συγκροτήθηκε στη Ζάκυνθο διοργανώνει το Σάββατο 30 Μάρτη στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Στα αιτήματα της Επιτροπής περιλαμβάνονται, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε, όπως τονίζεται στη διακήρυξη που εκδόθηκε, να αποφανθεί ο λαός με "ναι" ή "όχι" συνολικά για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή αν δέχεται εκχώρηση κυριαρχικών του δικαιωμάτων, αφού προηγηθεί του δημοψηφίσματος ενημέρωση του ελληνικού λαού για όλες τις πλευρές της συνθήκης. Επίσης, όπως τονίζεται στη διακήρυξη, στην Επιτροπή έχει θέση κάθε πολίτης που στηρίζει το αίτημα για δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει για τον ρόλο και τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
ΒΥΡΩΝΑΣ
Την Κυριακή η 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία

Στις 9.30 το πρωί της Κυριακής 31 του Μάρτη ξεκινά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Βύρωνα, η 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία.Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα, "διοργανώνουμε την 1η Νικηφορίδειια Ειρηνοδρομία, για να τιμήσουμε τον Βυρωνιώτη ήρωα αγγελιοφόρο της Ειρήνης, Νίκο Νικηφορίδη, που εκτελέστηκε στις 5 Μαρτίου 1951 σε ηλικία 23 χρόνων για τα ιδανικά της Ειρήνης". Να σημειώσουμε ότι στη διοργάνωση της ειρηνοδρομίας συμμετέχει και ο Δήμος Βύρωνα.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις

Τη ματαίωση διακρατικής στρατιωτικής άσκησης στα Βαλκάνια, ζητά το Συντονιστικό Γραφείο των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης

Την αντίθεσή του "στην ολοένα και περισσότερη στρατικοποίηση και προσπάθεια πρόσδεσης των βαλκανικών χωρών στο άρμα του ΝΑΤΟ και στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων", εκφράζει το Βαλκανικό Συντονιστικό Γραφείο Κινημάτων Ειρήνης, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και βαλκανικών χωρών, στα πλαίσια του σχηματισμού "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", που απέχει πολύ από το να δικαιολογεί τον τίτλο του.

Στις κοινές ασκήσεις, συμμετέχουν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, καθώς και η Ελλάδα, με στρατιωτικές δυνάμεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Γραφείο των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης, "καλούμε τα φιλειρηνικά κινήματα και τους λαούς της περιοχής μας, να κινητοποιηθούν ενάντια σε τέτοιες ενέργειες που προετοιμάζουν το έδαφος για νέες εντάσεις και πιθανές επεμβάσεις στην περιοχή μας και αλλού". Τέλος, εκφράζεται η απαίτηση για ματαίωση των ασκήσεων και για χρήση των κονδυλίων, που απαιτούνται για την τέλεσή τους, σε ειρηνικούς σκοπούς.

Στη Βοσνία ο Γερ. Αρσένης

Για το Σαράγεβο αναχωρεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης,ο οποίος ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα επισκεφτεί το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, που έχει σταλεί εκεί στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής δύναμης για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον και θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Ελληνική Δύναμη Βοσνίας, όπως ονομάζεται, έχει έδρα στο Βίσοκο, βορειοδυτικά του Σαράγεβο εντός του μουσουλμανικού τομέα και αποτελείται από ένα τάγμα μεταφορώνμ με δύναμη περίπου 300 εθελοντών οπλιτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών, καθώς και από 100 περίπου οχήματα, κυρίως φορτηγά. Στα πλαίσια της ίδιας ΝΑΤΟικής επιχείρησης έχουν σταλεί στην Αδριατική και τρία πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν σταλεί για τον ίδιο σκοπό σε αεροδρόμιο της Ιταλίας.

Επιμονή στην ονοματολογία

Στο "αδιαπραγμάτευτο του ονόματος της Μακεδονίας" επιμένει, δογματικά προσηλωμένη στην αποτυχημένη τακτική της ονοματολογίας, η συντονιστική επιτροπή των δημάρχων της Μακεδονίας και Θράκης, η οποία επαναδραστηριοποιείται παγιδευμένη στα γνωστά αδιέξοδα.

Η επιτροπή ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό μέσα στη βδομάδα, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών με την πολιτική ηγεσία θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει μορφές αντίδρασης ή όχι. Στην επιστολή της προς τον Κ. Σημίτη, η συντονιστική επιτροπή αναφέρει ότι "οι δήμαρχοι δεν κατανοούν τους λόγους που επιβάλλουν τη βιασύνη στην επίλυση του θέματος κάτω από αμφίβολης σοβαρότητας διλήμματα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ