ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "σχέση" με τους κόκκινους

"Ανθούν" σήμερα οι ωραίες και ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες στη μικρή οθόνη. Τις υπογράφουν οι Γουόρεν Μπίτι, Κάρλος Σάουρα και Αντριαν Λιν. Ξεκινάμε με την τιμημένη με Οσκαρ ταινία του Γουόρεν Μπίτι "Οι κόκκινοι". Ενα ιστορικό έπος, που αναφέρεται στον αριστερό Αμερικανό δημοσιογράφο Τζον Ριντ, συγγραφέα του έργου "Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο". Η ταινία καταγράφει τα τελευταία χρόνια της ζωής του συγγραφέα, που υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους της αριστερής αμερικανικής διανόησης. Ο Ριντ συμμετείχε ενεργά στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Αμερική, ενώ έκανε πολλά ταξίδια στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Κοντά του όλο αυτό το διάστημα στάθηκε η φεμινίστρια συγγραφέας Λουίζ Μπράιαντ, με την οποία ο Ριντ είχε μια θυελλώδη σχέση. Ο Γουόρεν Μπίτι, που εκτός από σκηνοθέτης είναι και πρωταγωνιστής, σκιαγραφεί έξοχα το κλίμα της εποχής στις αρχές του αιώνα, παρουσιάζοντας συγχρόνως και τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στο κίνημα της Αριστεράς. Εκτός από τον Γουόρεν Μπίτι, πρωταγωνιστούν οι Νταϊάν Κίτον, Τζακ Νίκολσον, Μορίν Στάπλετον και Τζιν Χάκμαν (ΑΝΤΕΝΝΑ 22.45).

Το STAR στις 22.00 θα μεταδώσει το αμερικανικό ερωτικό θρίλερ του Αντριαν Λιν "Ολέθρια σχέση".Ενας επιτυχημένος δικηγόρος κάνει μια εξωσυζυγική σχέση με μια γοητευτική γυναίκα, που, όμως, είναι σχιζοφρενής. Πολύ καλές ερμηνείες από τους Μάικλ Ντάγκλας, Γκλεν Κλόουζ και Αν Αρτσερ.

Η ΕΤ - 2 από την ταινιοθήκη της Πέμπτης θα προβάλει στις 23.30 την ισπανική ταινία του Κάρλος Σάουρα "Ζήσε τη ζωή".Ο Σάουρα, μέσα από την ιστορία μιας παρέας νεαρών, που προσπαθούν να ρουφήξουν τη ζωή με οποιοδήποτε τίμημα, σκιαγραφεί την Ισπανία της μεταφρανκικής περιόδου. Παίζουν οι Μπέρτα Αρκο, Χοσέ Αντόνιο Βαλδελομάρ και Χοσέ Μαρία.

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Βάλια Δρακωνάκη

10.00 - 10.30 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Ελένη Κατροδαύλη και ο Ηλίας Λέγγερης απαντούν σε ερωτήματα ακροατών πάνω στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα του Κόμματος: Το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού και την Εκθεση Δράσης του Κόμματος από το 14ο στο 15ο Συνέδριο.

10.30 - 11.00 "ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ"

11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Αννα Μπαλλή

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της μέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Μάρω Φωτάκη

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ (επανάληψη)

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Μάρτυρες...

"Αυτόπτες μάρτυρες", θα είναι οι εκπρόσωποι του STAR στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να δώσουν "εξηγήσεις" για τις επίμαχες "σατανιστικές" εκπομπές, που παρουσίασε ηΒικτωρία Νταγκουνάκη στην εκπομπή της "Αυτόπτης μάρτυρας". Το ΕΣΡ, στη χτεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να καλέσει τους υπεύθυνους του STAR, για να εκθέσουν τις απόψεις τους για τις εκπομπές, στις οποίες η εν λόγω παρουσιάστρια φιλοξένησε έναν "πρώην αρχιερέα του σατανά" που ...ομολόγησε ότι έκανε μία σειρά δολοφονιών.

Σε επόμενες συνεδριάσεις του ΕΣΡ, θα τεθεί και το θέμα των υιοθεσιών, μετά τις καταγγελίες που έκανε το Κέντρο Βρεφών Μητέρα, κατά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και των εκπομπών του.

Οπυ Ζούνη: φωτιά κάτω από τον πάγο

Το σημερινό "Παρασκήνιο" της ΕΤ-1 στις 18.50, κλέβει στην κυριολεξία την αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Διάλεξε για απόψε δυο καταπληκτικά θέματα. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στους "Ηνωμένους φωτορεπόρτερ", τους τέσσερις φωτογράφους, που συστεγάζονται εδώ και πενήντα χρόνια και φωτογραφίζουν την Ελλάδα από το 1930 και το δεύτερο είναι αφιερωμένο στη ζωγράφο Οπυ Σαρπάκη - Ζούνη.Ο τίτλος της εκπομπής "Η φωτιά κάτω από τον πάγο" είναι δανεισμένος από ένα κείμενο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, η οποία κοιτάζοντας το έργο της Οπυς Ζούνη αναρωτιέται: "Ποιο είναι άραγε το κενό που ακούραστα κλείνει η Οπυ Ζούνη στο θέατρο της του φωτός, αν όχι η εκστατική έρευνα του εαυτού της, μια ψυχολογική ανίχνευση με στόχο να συνειδητοποιηθούν τα αποθημένα ή σκοτεινά συναισθήματα και να γίνει ο κόσμος της κατανοητός;". Το "Παρασκήνιο επιχειρεί ένα διάλογο με τη ζωγράφο της οποίας η έκθεση, "Φαντασία του σήμερα: Κίονες. Χρώματα. Σκιές", συνεχίζεται μέχρι το Πάσχα στην γκαλερί "Κρεωνίδη", στην οδό Κανάρη. Επιχειρεί, λοιπόν, η εκπομπή ένα διάλογο για θέματα εικαστικά αλλά και καθημερινά και προσπαθεί να αποκαλύψει τη φωτιά που κρύβεται κάτω από τον πάγο. Η Οπυ Σαρπάκη - Ζούνη γεννήθηκε το 1941 στο Κάιρο και από το 1963 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Κάιρο και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Εχει παρουσιάσει τη δουλιά της σε 38 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες 25 έγιναν στην Ελλάδα. Εργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Γιουγκοσλαβία και ΗΠΑ.

"Kίονες και σκιές" της Οπυς Ζούνη, που παρουσιάζει το "Παρασκήνιο"
  • Νέο δάνειο ύψους 18 δισ. "απέκτησε" χτες και επίσημα η ΕΡΤ. Στο Λονδίνο υπογράφηκε χτες η σύμβαση για τη χορήγηση δανείου, ύψους 175 εκατομ. δολαρίων, από δεκαεφτά διεθνείς τράπεζες με επικεφαλής την τράπεζα "Χιλ Σάμουελ".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ