ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιρεσίες ΤΑΣΕΗ

Το ΔΣ του ΤΑΣΕΗ καλεί τα μέλη του στην τρίτη κατά σειρά τακτική εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, που θα γίνει την Τρίτη 2 του Απρίλη,στις 12μ, στο θέατρο "Βεάκη" με θέματα ημερήσιας διάταξης: Εκλογή προεδρείου, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής γενικής συνέλευσης, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής αρχαιρεσιών, διοικητικός απολογισμός, οικονομικός απολογισμός - προϋπολογισμός, έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, ομιλίες, ψηφοφορίες. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στα γραφεία του ΤΑΣΕΗ (Κάνιγγος 33) 2ος όροφος, τη Μ. Δευτέρα,από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

"Αγγέλα" στην ΚΘΒΕ

Ξεκίνησαν, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης,οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ,με την "Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου,σε σκηνοθεσίαΠαντελή Βούλγαρη,σκηνικά - κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου,μουσικήΣταμάτη Κραουνάκη.Παίζουν: Αντιγόνη Αλικάκου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Πάνος Ελευθεριάδης, Χρήστος Λύγκας, Αλέξανδρος Μούκανος, Ολγα Παππά, Μάνια Παπαδημητρίου, Λένα Σαββίδου, Χριστόδουλος Στυλιανού.

Η "Αγγέλα",έργο γραμμένο στη Σοβιετική Ενωση το 1958, αναμετρήθηκε με το χρόνο μέσα από πολλές παραστάσεις και παραμένει μέχρι σήμερα μια θεατρική πρόκληση. Πρόκειται για έργο που δεξιοτεχνικά ζωγραφίζει τον κοινωνικό χάρτη μιας "πικρής" για τον απλό άνθρωπο Ελλάδας.

  • Στην Κεντρική Σκηνή του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί (2,3,4/4), η "Αποκάλυψη του Ιωάννου του Θεολόγου",σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη,σκηνικά και κοστούμια Βασιλικής.Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει: Το ορατόριο της Αποκάλυψης από τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο και εικοσιπενταμελή χορωδία Μακεδονίας και το μουσικό χρονικό της Αποκάλυψης από τονΚυριάκο Καλαϊτζίδη και το επταμελές μουσικό σχήμα "Εν χορδαίς".Η μουσική σύνθεση είναι του Πέτρου Θεοδώρου.Συμμετέχει η Ξανθίππη Καραθανάση σε βυζαντινό μέλος. Η επιμέλεια της παρουσίασης είναι τουΔημήτρη Καρέλλη.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Βάγιας, Ακύλας Καραζήσης, Δημήτρης Καρέλλης, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Μουστάκας, Γιώργος Ντουμούζης, Στέργιος Τζαφέρης.
Η Πρώην Γιουγκοσλαβία, λογοτεχνικά

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου στρέφει το βλέμμα στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία και στους λογοτέχνες της, οργανώνοντας (από 1-29/4) σχετικές εκδηλώσεις με τίτλο "Ανίχνευση διά του λόγου". Τη Δευτέρα (1/4) μέσω του Παύλου Μάτεσι θα παρουσιάσει τον Ντράγκοσλαβ Μιχαϊλοβιτς.Στις 8/4 η μεταφράστρια Γκάγκα Ρόσιτς θα παρουσιάσει τον Ράντοσλαβ Πέτκοβιτς.Στις 19/4 ο Δημοσθένης Κούρτοβικ θα παρουσιάσει τον Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς.Στις 22/4 θα παρουσιαστεί ο Ζάρκο Πετάν.Στις 26/4 η μεταφράστρια Λόισκα Αβαγιανού θα παρουσιάσει τον Ντράγκο Γιάντσαρ.Στις 29/4 θα γίνει στρογγυλό τραπέζι με τους Ντούσαν Κοβάσεβιτς, Π. Μάτεσι, Γκ. Ρόσιτς, Μ. Καραϊτίδη, Αμ. Σαραφιανού, Γ. Μότσιο, για τους "Λογοτεχνικούς δρόμους των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

Με το γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών, Ζοάο

Με τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών, Ζοάο Κορέα,θα συναντηθούν, αύριο (11π.μ.), τα μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,προκειμένου να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας "Τοσίτσα 11).

Τιμούν την Πέπη Δαράκη

Αφιερωμένη στην συγγραφέα Πέπη Δαράκη είναι η εκδήλωση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων στις 7 του Απρίλη, στις 11πμ, στον κινηματογράφο "Αστορ" (Σταδίου 28). Για την λογοτέχνιδα και αγωνίστρια Πέπη Δαράκη θα μιλήσουν οι Θ. Κατριβάνος, Γ. Χατζηβασιλείου, Αν. Ιωννάτου, Μ. Τσιάμης, Παν. Στυλιανίδης και Παν. Πλωμαρίτου.

Βραδιά - αφιέρωμα

Βραδιά - αφιέρωμα στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής τη Δευτέρα, 1 του Απρίλη (8μμ), στη Βίλλα Στέλλα (Σοφίας και Γαλήνης). Ποιήματά του θα απαγγείλει ο Κώστας Καζάκος,ενώ στη συνέχεια θα δοθεί συναυλία με συντελεστές από το Ωδείο Ριζοπούλου.

Συναυλία για τη φύση

"Ωδή στη Φύση" είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης, που διοργανώνει (3/4, 8.30μ.μ.) το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς), στο Μέγαρο Μουσικής. Τα έσοδα της εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχει αφιλοκερδώς η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,θα διατεθούν για την προστασία των ελληνικών δασών. Με μαέστρο τον Μπάρι Γουρντσγουόρθ, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη "Ραψωδία του Νόρφολκ" του Γουίλιαμς, το "Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε σι ύφεση μείζονα" του Μπραμς και τη "Φανταστική Συμφωνία" του Μπερλιόζ. Σολίστ θα είναι ο πιανίστας Κρίστιαν Μπλακσάου. Τιμές εισιτηρίων: 5.000, 3.500, 2.500 και 1.000 (φοιτητικά).

Διεθνής διαγωνισμός

Τον πλήρη κανονισμό του Διεθνούς Διαγωνισμού "Δημήτρης Μητρόπουλος",που θέσπισε το ΥΠΠΟ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μαέστρου, ανακοίνωσε χτες η "Ορχήστρα των Χρωμάτων".Η διοργάνωση του διαγωνισμού, που θα είναι ετήσιος και θα αφορά εκ περιτροπής στη διεύθυνση ορχήστρας και τη σύνθεση συμφωνικής μουσικής, ανατέθηκε στην ορχήστρα σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, όπου και θα διεξάγεται. Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός διεύθυνσης ορχήστρας θα πραγματοποιηθεί στο ΜΜ (23 - 28/11/96) σε τρεις φάσεις. Θα δοθούν τρία βραβεία (8, 5 και 3 εκατομμύρια δρχ.), ενώ ο πρώτος νικητής, εκτός του χρηματικού βραβείου, θα διευθύνει δύο συναυλίες της "Ορχήστρας των Χρωμάτων" και της "Καμεράτα".

Τη δεκαεξαμελή τιμητική επιτροπή του διαγωνισμού πλαισιώνουν μεταξύ άλλων οι Θ. Αντωνίου, Αρ. Γαρουφαλής, Κ. Χ. Ντρέζε, Λ. Καβάκος, Μ. Καρύδης, Απ. Κώστιος, Γ. Κουρουπός, Θ. Μικρούτσικος, Κρ. Πεντερέτσκι κ.ά. με πρόεδρο τον Χρ. Λαμπράκη. Τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν στα τέλη του Απρίλη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ορχήστρα (Αλ. Σούτσου 18, τηλ. 3627.412).

Τη Δευτέρα (8μμ) στο Κολέγιο Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Π. Ψυχικό) θα προβληθεί, σε επίσημη πρεμιέρα, η νέα ταινία της Γουόλτ Ντίσνεϊ "Η ιστορία των παιχνιδιών", με πρωταγωνιστές τον Γούντι και τον Μπαζ Λάιτγιερ.

Χρώματα και όνειρα

Το έργο του Ευγένιου Τριβιζά "Το όνειρο του Σκιάχτρου" παρουσιάζει η "Θεατρική Σκηνή" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής,στο θέατρο του δήμου. Με την παράσταση αυτή, η "Θεατρική Σκηνή" εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας της. Στα 11 χρόνια της, πέρασαν από τη "Θεατρική Σκηνή",περισσότεροι από τριακόσιοι νέοι ερασιτέχνες, δημιουργώντας έναν ισχυρό πυρήνα θεατρικής πράξης. "Το όνειρο του σκιάχτρου",έργο γεμάτο φαντασία, μουσική, χορό και χρώματα ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαθεοδώρου - Μπελίτση,μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη και σκηνικά - κοστούμια Χρυσάνθης Ψαροπούλου - Γεωργιάδη.Παίζουν: Μπ. Μαρίνου, Ν. Τριανταφυλλόπουλος, Α. Δρίτσουλα, Γ. Γουρνά,κ. ά.

Μίλερ επί δύο

Τις 200 παραστάσεις του θα γιορτάσει, μετά το Πάσχα, ο θίασος του Νικήτα Τσακίρογλου με το έργο του Αρθουρ Μίλερ "Ψηλά από τη γέφυρα",που παίζεται με επιτυχία στο θέατρο "Πόρτα".Στις 18/4 θα τιμηθεί ο συγγραφέας για την προσφορά του στο κοινωνικό θέατρο με ομιλίες για το έργο του. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι την Κυριακή των Βαϊων και μετά το Πάσχα μέχρι 28/4. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Ανδρέας Ζησιμάτος, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Απόστολος Γκλέτσος, Δημήτρης Μαυρόπουλος,κ. ά.

  • Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και το "Σπασμένο γυαλί" του Μίλερ στο "Θέατρο Εξαρχείων".Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα. Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλλα,σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα,μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν: Αννίτα Δεκαβάλλα, Στάθης Λιβαθινός, Αλεξάνδρα Μπατσαλιά, Τάκης Βουτέρης κ. ά.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη ενίσχυσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Ιστορική, επιμορφωτική και εκπαιδευτική είναι η αποστολή του "Μουσείου Εθνικής Αντίστασης" στην Ηλιούπολη.Ενα Μουσείο, που αποτελεί πρωτοβουλία και απόφαση του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.

Στις προσπάθειες ανέγερσής του αναφέρεται η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ,Μήτσου Κωστόπουλου και Ορέστη Κολοζώφ,προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εθνικής Αμυνας.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρουν: "Ο δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης ανταποκρίθηκαν θετικά και αποδέχτηκαν ενεργό συμμετοχή στους σχεδιασμούς, στην ανέγερση και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Μουσείου. Οι εργασίες άρχισαν το 1995 και σήμερα έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου,ενώ από τα 105 εκατ. δραχμές,που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρώτη φάση του έργου δαπανήθηκαν τα 97 εκατ.Ομως, για την αποπεράτωση του έργου απαιτούνται ακόμα 150 εκατ. για τη συγκέντρωση των οποίων δεν υπάρχουν άλλοι πόροι.Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού την οικονομική συνδρομή τους για την ολοκλήρωση του έργου. Οι οικονομικές δυνατότητες αυτή τη στιγμή έχουν σχεδόν εξαντληθεί και χωρίς την οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, το κτίριο θα παραμείνει δυστυχώς στη σημερινή του κατάσταση".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Πολιτισμού και Εθνικής Αμυνας "εάν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα αίτημα του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και να δώσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την αποπεράτωση του συγκεκριμένου Μουσείου".

Εξιτήριο πήρε, χθες, από τον "Ευαγγελισμό" ο υπουργός Πολιτισμού,

Εξιτήριο πήρε, χτες, από τον "Ευαγγελισμό" ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος.Ο υπουργός υπεβλήθη σε εξετάσεις, ύστερα από την ξαφνική λιποθυμία που είχε στην Καλαμάτα. Χτες, όμως, ένιωσε καλύτερα και ζήτησε την... έξοδό του. Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ