ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστικό "παρών" στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη

Την καταστροφική πολιτική εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατήγγειλαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι προχτές στη Λάρισα και χτες στη Θεσσαλονίκη. Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους

Την πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό, κατήγγειλαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, εκδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις - για μετά το Πάσχα προγραμματίζουν νέο δυναμικό συλλαλητήριο με κλείσιμο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων τους - διεκδικώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη σωτηρία των ΜΜΕ και την ανακούφιση του βιοτεχνικού κι εμπορικού κόσμου.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δ. Γιαννούκας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λάρισας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η αγορά - φορολογική αφαίμαξη, κατακόρυφη πτώση του τζίρου, ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων στη Θεσσαλία, χρεοκοπίες και πτωχεύσεις κ. ά. - και στη συνέχεια μίλησε ο Γ. Κραχτόπουλος,εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Μαγνησία.

Στην ομιλία του ο Δ. Κορφιάτης,πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική διωγμού σε βάρος των μικρομεσαίων. Οι εξαγωγές στην ΕΕ, υπογράμμισε, καλύπτουν μόνο το 22% των εισαγωγών απ' αυτήν και το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο πέρσι ξεπέρασε τα 10 δισ. δραχμές, προέρχεται κατά 67% από την ΕΕ. Αναφερόμενος στη φορολόγηση των μικρομεσαίων, επισήμανε ότι ο φόρος το 1995, με τα "αντικειμενικά" κριτήρια, αυξήθηκε κατά 140% και για φέτος αναμένεται νέα αύξηση κατά 20%. Ταυτόχρονα, ομόλογα, ρέπος κλπ. χαίρουν άκρας φορολογικής ασυλίας και οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν ούτε το ένα τοις χιλίοις των φόρων.

To ψήφισμα

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα αιτήματα των ΕΒΕ και εμπόρων, τα κυριότερα των οποίων είναι:

- Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχούς πτώσης του τζίρου και την τόνωση της αγοράς, που θα εξασφαλιστεί με την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων, των αγροτών και των εμποροϋπαλλήλων

- Κατάργηση του 35% σε ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, των"αντικειμενικών" κριτηρίων, του βιβλίου απογραφών και του δημοτικού φόρου 5% στα επισιτιστικά επαγγέλματα.

- Φραγμός στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα που οδηγούν σε αφανισμό τις ΜΜΕ.

- Αμεση ψήφιση νόμου για την επαγγελματική στέγη, για την απόδοση του συνδικαλιστικού πόρου και νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου.

- Λήψη μέτρων για τη χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους, των ΜΜΕ και κατά της ακρίβειας και της ανεργίας.

Τέλος, καλούνται η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ να προχωρήσουν άμεσα σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη

Την πολιτική της κυβέρνησης, που ευνοεί τις πολυεθνικές εις βάρος των ντόπιων επιχειρήσεων, κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά εκατοντάδες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της Θεσσαλονίκης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα. Ο κεντρικός ομιλητής και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Διονύσης Κορφιάτης,στιγμάτισε την αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των ΕΒΕ της χώρας. Οπως είπε, ήδη 11 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 40% της αγοράς τροφίμων της χώρας, με συνέπεια τα 4 τελευταία χρόνια να κλείσουν 10.000 μικρά καταστήματα.Με δηλώσεις του στο "Ρ", ο Δ. Κορφιάτης τόνισε πως οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι ο μόνος δρόμος, που έχουν να διαλέξουν οι μικρομεσαίοι της χώρας και δεν απέκλεισε να κορυφωθούν με κλείσιμο των καταστημάτων μετά το Πάσχα.Τέλος, κάλεσε την ηγεσία των Εμπορικών Συλλόγων να συνταχθεί με τους επαγγελματοβιοτέχνες σε κοινό μέτωπο ενάντια σε κοινά προβλήματα.

Την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, μετέφερε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Κόμματος Γιάννης Κατσαρός,ο οποίος κατήγγειλε τη δημαγωγική τακτική των άλλων κομμάτων και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν επίσης τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι άλλων κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ: Κέρδη 500 εκατομ. δρχ. είχε πέρσι η συνεταιριστική εταιρία "Σεβάθ", ο τζίρος της οποίας αυξήθηκε σε 5 δισ. δρχ. (από 4 δισ. δρχ.) για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ενώ αυξημένες κατά 25% ήταν και οι πωλήσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Σεβάθ" κάνει όλες τις προμήθειές της από την περιοχή της Θράκης, δημιουργώντας εισοδήματα για χιλιάδες παραγωγούς της περιοχής, παράλληλα με την απασχόληση 250 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Συμφωνία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφορικού τραπεζικού συστήματος, υπέγραψε πρόσφατα η "Ιντρασόφτ" με την ιδιωτική τράπεζα του Λιβάνου "Beirut Riyad Bank". Το υπερσύγχρονο σύστημα περιλαμβάνει όλη την γκάμα εκτέλεσης των συνήθων τραπεζικών εργασιών, πλέον ενός πρωτοποριακού συστήματος "Φωνητικής Εξυπηρέτησης" (phone banking), μέσω του οποίου οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληροφοριακές ή εγχρήματες συναλλαγές μέσω τηλεφώνου (ερώτηση υπολοίπου, μεταφορά λογαριασμών κτλ).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (1): Δυο προγράμματα θεραπευτικού τουρισμού για 15.000 άτομα συνολικά και για 15 διανυκτερεύσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του γγ του ΕΟΤ Β. Κουρτέση. Το πρώτο πρόγραμμα καλύπτει 10.000 δικαιούχους και γίνεται σε συνεργασία με το ΙΚΑ (συμμετοχή 2.700 δρχ. την ημέρα) και το δεύτερο υλοποιείται αποκλειστικά από τον ΕΟΤ καλύπτοντας 5.000 μη δικαιούχους του θεραπευτικού τουρισμού του ΙΚΑ (ημερήσιο κόστος 3.000 δρχ. για Ιούλη και Αύγουστο και 2.500 δρχ. για τους υπόλοιπους μήνες). Οσοι εκμεταλλευτές ξενοδοχείων ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 12 Απρίλη στον ΕΟΤ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ(2): Στις ιδιαίτερες σχέσεις και δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού και το ενδιαφέρον της Ελλάδας να δει ένα μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων τουριστών, αναφέρθηκε ο γγ του ΕΟΤ Β. Κουρτέσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μόσχα. Στη διάρκεια συνάντησής του με το Ρώσο υπουργό Μεταφορών επίσης, συζήτησε τις δυνατότητες διευκόλυνσης τόσο των θαλάσσιων, όσο και των εναέριων επικοινωνιών μεταξύ των δυο χωρών. Ο γγ του ΕΟΤ μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα σαν επικεφαλής μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας με την ευκαιρία της 3ης Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης ΜΙΤΤ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ: Κέρδη, προ φόρων, 610 εκατομ. δρχ. αποκόμισε η τράπεζα για το πρώτο δίμηνο του 1996, έναντι 295 εκατομ. δρχ. το αντίστοιχο δίμηνο του 1995 (αύξηση 106%). Αύξηση εμφανίζουν επίσης, συγκρίνοντας το ίδιο χρονικό διάστημα, οι χορηγήσεις (57%) και οι καταθέσεις (8,3%).

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μείον 1,11% στο α' 3μηνο του '96

Μικρή υποχώρηση των τιμών των μετοχών κατά 1,11% και ελαφρά αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας που έφτασε τα 128,7 δισ. δρχ. παρατηρήθηκε το Μάρτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο των χρηματιστηριακών εξελίξεων της Ιονικής Τράπεζας. Η αξία των μηνιαίων συναλλαγών πάντως κινήθηκε σε σημαντικά ψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενη με το Φλεβάρη του 1995, μήνα που οι συναλλαγές ήταν ύψους 54,3 δισ. δρχ. Από τους 21 κλαδικούς δείκτες που καταρτίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, το μήνα που μας πέρασε μόνο 8 παρουσίασαν άνοδο των τιμών τους, ενώ οι υπόλοιποι 13 σημείωσαν πτώση. Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε ο κλάδος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (+13,8%), ενώ αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο κλάδος των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης (-8,5%).

Καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών έπαιξε - σύμφωνα με την Ιονική - η είσοδος του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, που ώθησε πολλούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν τους τίτλους τους για να αγοράσουν μετοχές του Οργανισμού, πιέζοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών. Οπως πάντως επισημαίνεται, σειρά κυβερνητικών αποφάσεων όπως η υπογραφή της σύμβασης Σταυρού - Ελευσίνας και η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και οι ψηλές και για φέτος μερισματικές αποδόσεις των περισσότερων εισαγμένων εταιριών, αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική ψυχολογία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο επενδυτικό κοινό.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Να κατατεθεί τώρα ο εμπορικός κώδικας

Την άμεση κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του νέου εμπορικού κώδικα και την άμεση εφαρμογή του εμπορικού μητρώου, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι οι κώδικες οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τη νομοθετική εξουσία εφαρμόστηκαν σε μια εποχή στην οποία δεν υπήρχαν πωλήσεις εξ αποστάσεως. Σήμερα, συνεχίζει, από πολιτική ατολμία, άγνοια και έλλειψη ευαισθησίας όλων των προηγούμενων υπουργών, η χώρα χρησιμοποιεί το "ναπολεόντειο" εμπορικό κώδικα, έναν πτωχευτικό κώδικα ο οποίος κηρύσσει πτωχό τον αφελή ή τον έντιμο, δικαιώνει τον ανέντιμο και δολοπλόκο και επιτρέπει τόσο τους συναλλασσόμενους με αυτόν όσο και την πολιτεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ