ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

"Τα αποτελέσματα της έναρξης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Τορίνο ήταν τελικά θετικά για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, γιατί στο τελικό κείμενο διατυπώθηκαν θέσεις που επεδίωξε" (!). Με αυτή τη δήλωση - μνημείο υποτέλειας και στρουθοκαμηλισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, σχολίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των "15" στο Τορίνο, με την οποία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Και όσον αφορά τις θέσεις που επεδίωξε η κυβέρνηση, έχει εν μέρει δίκιο ο Δ. Ρέππας. Πράγματι, οι σαφείς εντολές και οι κατευθύνσεις, που έδωσαν οι ηγέτες των 15 κρατών - μελών, για κατάργηση της ομοφωνίας και του βέτο, για επέκταση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων, καθώς και η επίσημη θεσμοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολλών ταχυτήτων, είναι θέσεις που υποστηρίζει και ψήφισε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διακρίνεται για τη συνέπειά του στις αρχές της "ενοποίησης της ΕΕ". Απ' αυτή την άποψη, έχει δίκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι "πέρασαν" στο τελικό κείμενο οι κυβερνητικές θέσεις... Τα περί "ενίσχυσης των συνόρων", "κοινοτικής αλληλεγγύης" κλπ., μόνον ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούν να εκληφθούν και, βέβαια, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σοβαρά.

Πέρα, όμως, από τη συμμετοχή της κυβέρνησης Σημίτη στο όραμα των πολυεθνικών για την "Ευρώπη του 2000" και τη συνυπευθυνότητά της, για την πλειοδοσία της σε μια αντιδραστικότερη ΕΕ, υπάρχει το μείζον πρόβλημα της αποδοχής και νομιμοποίησης αυτών των επιλογών από τους πολίτες των χωρών - μελών της ΕΕ. Ηδη, σε μια σειρά χώρες, η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει αποδοκιμαστεί και καταδικαστεί, είτε με τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων είτε με αντιδράσεις και κινητοποιήσεις λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται βάναυσα από την εφαρμογή της.

Η αγωνία και ο φόβος, για τη νομιμοποίηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και αυτής που θα την αντικαταστήσει, μετά το πέρας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ήταν διάχυτα στη Σύνοδο των "15" στο Τορίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι "πρόταξαν" στο κείμενο των συμπερασμάτων το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, σε μια κακότεχνη επιχείρηση αποπροσανατολισμού και διασκέδασης της αγωνίας και των αντιδράσεων των 20 και πλέον εκατομμυρίων ανέργων της ΕΕ και των εργαζομένων, γενικότερα. Βέβαια, την ίδια ώρα, δεν έκαναν βήμα πίσω, από τις αρχές και τους νόμους της περιβόητης "ελεύθερης αγοράς", της πολύμορφης ενίσχυσης της ασυδοσίας των πολυεθνικών, τους όρους και τους δείκτες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και την προσήλωσή τους στη "Λευκή Βίβλο". Η εξασφάλιση της ελάχιστης ανοχής των εργαζομένων στις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές επιλογές τους είναι αυτό, που ολοφάνερα προέχει για τους "15".

***

Στη χώρα μας, οι θιασώτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα, επιμελώς, να εκθέσουν στη λαϊκή ετυμηγορία τις επιλογές τους, για την πρόσδεση της χώρας μας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και τη μετατροπή της σε νομαρχία της ΕΕ. Με κάθε τρόπο επίσης, κράτησαν στο σκοτάδι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για τις βαριές και πολύμορφες συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αντίθετα, πάμπολλες φορές επιχείρησαν και συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν και να εξωραϊζουν τις νεοσυντηρητικές επιλογές του Μάαστριχτ και τις δικές τους.

Ομως, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι γυναίκες, οι φοιτητές και η νεολαία έμαθαν, μέσα από την εμπειρία τους, τι σημαίνει Μάαστριχτ και έχουν πλέον διαμορφωμένη σε μεγάλο βαθμό συνείδηση για τις ολέθριες συνέπειές του στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, αλλά και στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Δεν είναι, επόμενα, καθόλου παράξενα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ, που δημοσίευσε προχτές ο "Κυριακάτικος Ριζοσπάστης" και σύμφωνα με τα οποία το 43% των ερωτώμενων δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ μόλις το 35% έχει θετική. Ενα ποσοστό, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση, με το σύνολο της εκλογικής δύναμης των κομμάτων, που έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της συνθήκης και ξεπερνά το 90% (!). Η ολοφάνερη αυτή κρίση αντιπροσώπευσης γίνεται ακόμη περισσότερο έντονη στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, όπου το 58% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ μόνο το 24% απαντά αρνητικά.

***

Η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και οι συνοδοιπόροι της στο δρόμο του Μάαστριχτ, οι οποίοι σε κάθε τόνο διακηρύσσουν ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι μονόδρομος και ότι "αν δεν είχε ψηφιστεί θα έπρεπε να την εφεύρουμε", δεν μπορούν να αγνοήσουν την πρόκληση. Αφού πιστεύουν ότι ο λαός τούς ακολουθεί, ιδού η Ρόδος: Δημοψήφισμα τώρα!

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι βαριές και πολύμορφες συνέπειές της, εις βάρος των εργαζομένων και της χώρας, μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε βασικό σημείο αναφοράς της διαμόρφωσης των πολιτικών εξελίξεων

Αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθούν!

Του Κ. Χριστοφορίδη, δημοτικού συμβούλου της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" στο Κερατσίνι

- Τι σημαίνει επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ για την περιοχή της Χαραυγής;

- Για όλο το Λεκανοπέδιο και το Κερατσίνι, το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στις εκπομπές του φουγάρου. Για μας εδώ, είναι η ίδια μας η ζωή. Το σχολείο βρίσκεται σε ευθεία 50 μέτρων από το φουγάρο και τα πρώτα σπίτια στα 6 με 8 μέτρα απ' το μαντρότοιχο. Για μας, είναι η επικινδυνότητα, οι τρανταγμοί, οι οσμές, οι τεράστιες θερμοκρασίες, που εκπέμπονται και η ηχορύπανση. Θα μας κάνουν πειραματόζωα, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία, θα χειριστούν για πρώτη φορά φυσικό αέριο, χωρίς να το γνωρίζουν. Πέρσι, είχαμε δύο ατυχήματα με το μαζούτ, που χύθηκε στο λιμανάκι την πρώτη φορά και πλημμύρισε το δρόμο τη δεύτερη. Αν κάτι τέτοιο γίνει με φυσικό αέριο, θα τιναχτούμε στον αέρα. Πούλησαν 15 χρόνια αγώνων, όπως οι ιθαγενείς την ελευθερία τους, για τα καθρεφτάκια και τις χάντρες των αποικιοκρατών. Είναι πολύ βαριές οι επιπτώσεις και εμείς τις ζούμε στο πετσί μας. Πώς να κοιμηθούμε ήσυχοι το βράδυ...

- Πώς νιώθει ο κάτοικος της Χαραυγής για τα όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο;

- Προσπάθησαν να μην το πάρει είδηση ο κόσμος. Στο Κερατσίνι, όμως, στα καφενεία, όπου πηγαίνουμε, συναντάμε κυρίως τα μειδιάματα και την ειρωνεία των κατοίκων, για τα πολυδιαφημισμένα ανταλλάγματα που θα πάρει η πόλη από την επαναλειτουργία. Τους κατάλαβαν. Κατάλαβαν την κοροϊδία και χαμογελάνε ειρωνικά, γιατί ξέρουν πως το εργοστάσιο απλώς επαναλειτουργεί, όπως και να παρουσιαστεί. "Αν ισχύουν όσα επικαλούνται, μας είπε χαρακτηριστικά χτες κάτοικος της περιοχής, κι εγώ θα γίνω ...δεσπότης της Αττικοβοιωτίας". Πρόσχημα και προπομπό βρήκαν, για να επιβάλουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Κανένας, μικρός ή μεγάλος, δεν τους πιστεύει. Οσο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μόνο πομπώδη λόγια ήξεραν να λένε στις συγκεντρώσεις που κάναμε, αλλά πουθενά αλλού δεν κούνησαν ποτέ το δαχτυλάκι τους, απ' τη μια μέρα στην άλλη, αλλάξανε και συντάχθηκαν με την κομματική γραμμή εις βάρος του κερατσινιώτικου λαού. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι, που ψήφισαν να λειτουργήσει το εργοστάσιο, αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κερατσινιώτικου λαού, τα απεμπόλησαν για να υπηρετήσουν τις κομματικές σκοπιμότητες. Από δω κι εμπρός, όπου κι αν βρισκόμαστε, θα τους καταγγέλλουμε ανοιχτά.

- Πώς θα αποτρέψετε την επαναλειτουργία;

- Αυτό είναι το βασικότερο. Τόσα χρόνια έχει μπει στο μεδούλι του Κερατσινιώτη ότι πρέπει να φύγει "ο δράκος". Η Συντονιστική Επιτροπή, οι δημοτικές ομάδες, οι Δημοτικές Κινήσεις της μειοψηφίας, θα μεθοδεύσουμε στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνεδρίαση της Επιτροπής τον αγώνα μας, ώστε να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να παλέψουμε αποφασιστικά και συντονισμένα, για να τους σταματήσουμε. Ετσι θα καταλάβει ο δήμαρχος την εγκληματική του ενέργεια! Θα ήταν ευκολότερο, αν είχαμε το δήμο στο πλευρό μας, αλλά και χωρίς αυτούς έχουμε το λαό. Θα έπρεπε να είχαν ζητήσει τη γνώμη του, γιατί οι αγώνες δεν πουλιούνται με 17 ψήφους. Ας είχαν ενημερώσει τον κόσμο και ας τολμούσαν να κάνουν δημοψήφισμα. Αργά ή γρήγορα, θα τιμωρηθούν!

Γερ. Τρ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ κτηνοτρόφων της Β. Ελλάδας σήμερα στη Θεσσαλονίκη (σελίδα 18).

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, εξωθεί ο υπουργός Γεωργίας τους κτηνιάτρους (σελίδα 18).

ΕΝΑΣ "τρίτος δρόμος" ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης παρουσιάζεται υποκριτικά ως λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας ανεργίας. Αυτή είναι, τουλάχιστον, η κατεύθυνση που έδωσε με την εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο της Ομάδας των εφτά πιο ανεπτυγμένων χωρών ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ (σελίδα 11.)

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ "σχέδιο ειρήνης" στη Ρωσία. Ο Μπ. Γιέλτσιν, με σημαντική καθυστέρηση, πρότεινε μια διαδικασία ειρήνευσης με τους αυτονομιστές της Τσετσενίας (σελίδα 10).

ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ Νοσοκομείο της Νίκαιας έδωσε "κάτι παραπάνω" στην καταβολή του 55% των αναδρομικών από το επίδομα των 18.000 δραχμών και τώρα τα παρακρατά από το μισθό του Απρίλη (σελίδα 20).

ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ καλένδες παραπέμπεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Λογοθέτη, μετά την εξάμηνη αναβολή που εξασφάλισε χτες, για να απολογηθεί για τις οικονομικές ατασθαλίες (σελίδα 23).

ΜΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δραχμές επιδοτούνται από το κράτος εργοδότες των κλάδων κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού, ενώ την ίδια ώρα απειλούν με κλείσιμο και αφαίρεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων (σελίδα 12).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ