ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής άρχισε χτες η 48ωρη απεργία. Πρόταση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων συζητά σήμερα η ΕΕ της Ομοσπονδίας. Του χρόνου, ίσως, να πάρετε αυξήσεις, ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η κυβέρνηση στους απεργούς

Πρόταση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με ανοιχτή την ημερομηνία που θα γίνουν αυτές, εξετάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, καθώς η κυβέρνηση παρέπεμψε και πάλι για ικανοποίηση των αιτημάτων κάπου στο μέλλον. Χτες άρχισε η 48ωρη πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ και παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που λειτούργησε στο Δήμο της Αθήνας, στην υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά συμμετοχής ξεπέρασαν το 85%. Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τρίωρες στάσεις εργασίας αύριο και μεθαύριο, με αφορμή τη δίκη των συνδικαλιστών που αρχίζει αύριο για την απεργία του 1992.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη, απ' όπου στη συνέχεια οι απεργοί κατευθύνθηκαν με μια δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μόνοι απόντες οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, των οποίων η διοίκηση του σωματείου τους υποτάχθηκε στους εκβιασμούς του Αβραμόπουλου και κήρυξε εικονική, ουσιαστική κινητοποίηση, για την ερχόμενη βδομάδα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, που πασχίζει το τελευταίο διάστημα να καλλιεργήσει ένα διαφορετικό προφίλ από αυτό του προϊσταμένου του υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας αρκέστηκε να επαναλάβει ό,τι είχε δηλώσει μία βδομάδα πριν ο Α. Τσοχατζόπουλος. Οτι η πολιτική της λιτότητας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα φέτος και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν τη σύνταξη του νέου μισθολογίου τους, που δεν ισχύσει πριν το 1997. Επίσης στο αίτημα για τη μη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών απάντησε ότι γενικώς μελετάται και ότι "θα" υπάρξει κάποια ρύθμιση στο μέλλον. Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο βλέπει τα αιτήματα θετικά! Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε και στο αίτημα για πρόσληψη 5,5 χιλιάδων μονίμων υπαλλήλων με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Δεν είπε όμως πότε θα εκφραστεί με πράξεις αυτή η θετική ματιά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 17%, πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών.

Τη συμπαράστασή της στην απεργία εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα ζητήματα των εργαζομένων, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και στο ρόλο των εργαζομένων σ' αυτή.

Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, μπροστά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και πορεία προς την πλατεία Δημοκρατίας, έκαναν χτες οι απεργοί δημοτικοί υπάλληλοι του Νομού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οι περισσότερες από τις κοινοτικές και δημοτικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν και οι εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην απεργία. Σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης εργάστηκε μόνο το προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των απορριμμάτων από νοσηλευτικά ιδρύματα και λαϊκές αγορές. Οπως τονίζει ο ΣΕΔΘ το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, πέρα από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, λόγω των μεγάλων και ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, παραμένει ανοιχτό. Σε πρώτη φάση και με αφορμή την εκδίκαση των διώξεων που έχουν ασκηθεί από τον εισαγγελέα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 1992, αύριο και μεθαύριο θα γίνουν 3ωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους διωχθέντες μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
}Θα ζητήσουν ό,τι τους δώσουν

Χρήματα και προσωπικό δεν έχουν, τις αρμοδιότητες όμως προβάλλουν ως κύριο πρόβλημά τους. Είναι αιρετοί και θα έπρεπε να διεκδικούν λύσεις σε λαϊκά προβλήματα, όμως οι ίδιοι επιμένουν να παίζουν το ρόλο του αιρετού χαλίφη που αντικαθιστά απλά τον διορισμένο από την κυβέρνηση νομάρχη. Λόγος για τους νομάρχες, που προετοιμάζονται για το συνέδριο της Ενωσής τους (ΕΝΑΕ), το οποίο αρχίζει την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη και το οποίο -κρίνοντας κάποιος από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης - είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης. Το γεγονός, μάλιστα, ότι στο συνέδριο θα παραστεί ο ίδιος πρωθυπουργός έχει οδηγήσει στο να περιστρέφεται ήδη η όλη συζήτηση, για τα αναμενόμενα αποτελέσματα του συνεδρίου, γύρω από το ποιες θα είναι οι εξαγγελίες του Κ. Σημίτη. Εξαγγελίες, που με τη σειρά τους έχουν ήδη προαναγγελθεί και κατά κύριο λόγο δεν αφορούν τίποτα άλλο παρά την επισημοποίηση της κατάργησης της θέσης του περιφερειακού διευθυντή, που, παίζοντας μέχρι τώρα έναν παράλληλο ρόλο με τους νομάρχες, τους εμπόδιζε να εμφανίζονται αυτοί ως οι πραγματικοί γενικοί δερβέναγες στις περιοχές τους. Το γεγονός ότι η κατάργηση της θέσης του περιφερειακού διευθυντή συνοδεύεται με μέτρα άσκησης ασφυκτικότερου κρατικού ελέγχου από τον περιφερειάρχη δε φαίνεται να ενοχλεί την ηγεσία της ΕΝΑΕ, η οποία με τα μέχρι τώρα δεδομένα εμφανίζεται να ξεχνά ένα από τα παλιά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, τη θεσμοθέτηση και Γ βαθμού αιρετής Αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής της ΕΝΑΕ Ε. Κουλουμπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, οριοθέτησε τα πλαίσια στα οποία κινούνται οι διεκδικήσεις των νομαρχών και οι οποίες δεν είναι άλλες από αυτές που και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι γενικώς θα ικανοποιήσει. Εκτός από το θέμα του περιφερειακού διευθυντή, έγινε αναφορά στο ζήτημα των νομαρχιακών προϋπολογισμών, στο θέμα του προσωπικού και στις αρμοδιότητες. Για τα οικονομικά ο Ε. Κουλουμπής είπε πως οι νομάρχες ζητούν να τους δοθεί το 20% του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και το 20% του ΦΠΑ. Για τις ελλείψεις σε προσωπικό επικέντρωσε στο αίτημα για προσλήψεις τεχνοκρατών χωρίς διαγωνισμό, ενώ για τις αρμοδιότητες επανέλαβε ότι πρέπει να επιστραφούν στις νομαρχίες όσες αρμοδιότητες τους αφαιρέθηκαν.

Για ένα από τα σοβαρότατα προβλήματα, που έχει άμεση σχέση με τον προσανατολισμό της πολιτικής που ασκούν οι νομαρχίες, την κατάρτιση των προϋπολογισμών της με μοναδικό κριτήριο τις επιλεξιμότητες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ δεν είπε κουβέντα κι ας είναι γεγονός ότι το σύνολο των προϋπολογισμών του 1996 επιστράφηκαν από την κυβέρνηση στις νομαρχίες με περικοπές που φτάνουν μέχρι και το 50%. Εκτός ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου έχει τεθεί επίσης η αναγκαία συζήτηση για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας σε κατεύθυνση σύμφωνη με τις πραγματικές της ανάγκες.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εξάμηνη αναβολή στον Λογοθέτη

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Λογοθέτη μετά την εξάμηνη αναβολή, που εξασφάλισε χτες ο δήμαρχος Πειραιά για να απολογηθεί για τις οικονομικές ατασθαλίες στο δήμο. Την αναβολή έδωσε το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, στο οποίο είχε προσφύγει ο Λογοθέτης για να ξεπεράσει το σκόπελο της εξελισσόμενης ανακριτικής διαδικασίας που εκτελείται από τον 2ο τακτικό ανακριτή Πειραιά Ι. Δουρουκλάκη.Ο Στ. Λογοθέτης είχε ζητήσει αναβολή έως ότου ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βάσιμες ελπίδες ότι τα αποτελέσματα, που θα προκύψουν από εκεί, θα τον βοηθήσουν στο δικαστικό του αγώνα. Το Δικαστικό Συμβούλιο με το 231/96 βούλευμά του έκανε χτες δεκτό το αίτημα, παραχωρώντας του "παράταση μέχρις ότου ολοκληρωθεί και όχι πέραν του εξαμήνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, καθώς θεωρεί αναγκαία την έκδοσή του για την ολοκλήρωση της έρευνας". Το συμβούλιο χαρακτηρίζει την υπόθεση "πολύπλοκη και ιδιαιτέρως δυσχερή την εξιχνίασή της, τόσο εκ της φύσεως όσο και του είδους των αποδιδόμενων πράξεων"! Η απόφαση ήρθε ως αναμενόμενη, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φήμες για πιέσεις που ασκούνται από πολύ ψηλά για το "σβήσιμο" της υπόθεσης.

Από την πλευρά του ο ανακριτής θεωρούσε ώριμο το χρόνο για να απολογηθεί ο Στ. Λογοθέτης για το τμήμα των υποθέσεων για τις οποίες η δικαστική διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί, καθώς δε χρειαζόταν - για να υπάρξει γι' αυτές αποτέλεσμα - να έχουν διερευνηθεί στο σύνολό τους όσες υποθέσεις εμπλέκεται ο δήμαρχος του Πειραιά.

Προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε συμπληρώνεται το εξάμηνο, η πραγματογνωμοσύνη, το Δικαστικό Συμβούλιο διεύρυνε το σώμα των ελεγκτών από δύο σε πέντε άτομα, τοποθετώντας τον προϊστάμενο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Δ. Βλάσση,τον πολιτικό μηχανικό Α. Λιάσκο και τον μηχανολόγο - ηλεκτρολόγο Λ. Κλάδη.

ΜΕΤΕΩΡΑ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Δεν τα καλύπτουν οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ

Πορεία σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την έσχατη μορφή διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας, διάλεξαν εδώ και 15 μέρες πέντε μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του συνοικισμού Μετεώρων του Δήμου Πολίχνης Θεσσαλονίκης, ζητώντας να δοθεί ένα τέλος στο χρόνιο δράμα 600 οικογενειών, που ζουν επί μία εικοσαετία κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι απεργοί ζητούν να υλοποιηθεί στην πράξη το δικαίωμα στη στέγη. Εχουν στήσει τα αντίσκηνά τους στην πλατεία Δικαστηρίων, στο κέντρο της πόλης και καλούν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε συμπαράσταση, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους. Σήμερα στις 6 το απόγευμα οι απεργοί πείνας μαζί με τους άλλους κατοίκους των Μετεώρων θα κάνουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για οικογένειες εργαζομένων και ανέργων, που αυθαίρετα κάτω από το βάρος της ανέχειας και της στεγαστικής ανάγκης έχτισαν κατοικίες σε κοινοτική γη στην περιοχή Μετεώρων του Δήμου Πολίχνης. Ολα αυτά τα χρόνια μαζί με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είχαν να αντιμετωπίσουν πέρα από τις μηνήσεις και τις συνεχείς διώξεις και την παντελή έλλειψη των στοιχειωδών όρων διαβίωσης, όπως το νερό, το ρεύμα και την αποχέτευση. Εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ασθένειες αυτοί και τα παιδιά τους, μέχρι τώρα θρήνησαν και τρία θύματα από εκρήξεις των γεννητριών ρεύματος που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν.

Οι 400 οικογένειες έχουν σπίτια εκτός σχεδίου πόλης και οι υπόλοιπες 200 εντός σχεδίου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταπατήσει οικόπεδα που δεν ξεπερνούν τα 300 τμ, ενώ υπάρχουν και ελάχιστοι που κοντά στο δράμα των πολλών επωφελήθηκαν και καταπάτησαν 1 ή 2 στρέμματα. Μετά από επανειλημμένες κινητοποιήσεις ο δήμος και η πολιτεία προχώρησαν σε κάποια ρύθμιση του προβλήματος, η οποία όμως δεν ικανοποιεί τους κατοίκους, γιατί για μια ακόμη φορά "τσουβαλιάζει" καταπατητές ολόκληρων οικοπέδων και μεροκαματιάρηδες. Ζητούν να υπάρξει μια ρύθμιση, που να δίνει στους κατοίκους τη δυνατότητα αποζημίωσης των οικοπέδων ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Συγκεκριμένα ζητούν να δοθεί σε όλους το δικαίωμα εξαγοράς μέχρι και 300 τμ, από τα οποία τα 2/3 να εκτιμηθούν στο 1/3 της τρέχουσας αντικειμενικής τιμής και το υπόλοιπο στην κανονική τιμή. Παράλληλα να ρυθμιστεί η αποπληρωμή σε άτοκες δόσεις που να καλύπτουν μια δεκαετία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο σύλλογοι των κατοίκων Μετεώρων, "η Ελπίδα" και "η Πρόοδος" τονίζουν για την επικείμενη τροπολογία που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ: "Η τροπολογία αγνοεί επιδεικτικά κάθε κοινωνική διάσταση στο ζήτημα της στέγης, επιχειρεί να τσουβαλιάσει έχοντες και μη έχοντες, πρώτη κατοικία και επαύλεις σε μια ενιαία αντιμετώπιση".

Χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιάννη Θεωνά επισκέφτηκε τους απεργούς στο χώρο της πλατείας Δικαστηρίων και εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Φτηνότερο το ζεστό νερό

Φτηνότερα θα πληρώνουν το νερό οι ένοικοι των πολυκατοικιών, οι οποίοι υδρεύονται από ένα υδρόμετρο που τροφοδοτεί όμως κοινόχρηστες εγκαταστάσεις παροχής θερμού νερού (συστήματα μπόιλερ). Στις περιπτώσεις αυτές ο λογαριασμός θα επιμερίζεται σε όλους τους ενοίκους και επομένως θα υπολογίζεται με βάση χαμηλότερο τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένη, πάντως, απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται να λάβει εντός των προσεχών ημερών το ΔΣ της επιχείρησης.

Ο επιμερισμός των λογαριασμών νερού θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις συνύδρευσης από κοινό ρολόι, καθώς με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Μ. Λουκάκη τροποποιείται ο κανονισμός ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ και παρέχεται πλέον τέτοιο δικαίωμα στο ΔΣ της Εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ