Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής άρχισε χτες η 48ωρη απεργία. Πρόταση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων συζητά σήμερα η ΕΕ της Ομοσπονδίας. Του χρόνου, ίσως, να πάρετε αυξήσεις, ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η κυβέρνηση στους απεργούς

Πρόταση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με ανοιχτή την ημερομηνία που θα γίνουν αυτές, εξετάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, καθώς η κυβέρνηση παρέπεμψε και πάλι για ικανοποίηση των αιτημάτων κάπου στο μέλλον. Χτες άρχισε η 48ωρη πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ και παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που λειτούργησε στο Δήμο της Αθήνας, στην υπόλοιπη χώρα τα ποσοστά συμμετοχής ξεπέρασαν το 85%. Στη Θεσσαλονίκη οι απεργοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τρίωρες στάσεις εργασίας αύριο και μεθαύριο, με αφορμή τη δίκη των συνδικαλιστών που αρχίζει αύριο για την απεργία του 1992.

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη, απ' όπου στη συνέχεια οι απεργοί κατευθύνθηκαν με μια δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μόνοι απόντες οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, των οποίων η διοίκηση του σωματείου τους υποτάχθηκε στους εκβιασμούς του Αβραμόπουλου και κήρυξε εικονική, ουσιαστική κινητοποίηση, για την ερχόμενη βδομάδα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, που πασχίζει το τελευταίο διάστημα να καλλιεργήσει ένα διαφορετικό προφίλ από αυτό του προϊσταμένου του υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας αρκέστηκε να επαναλάβει ό,τι είχε δηλώσει μία βδομάδα πριν ο Α. Τσοχατζόπουλος. Οτι η πολιτική της λιτότητας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα φέτος και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν τη σύνταξη του νέου μισθολογίου τους, που δεν ισχύσει πριν το 1997. Επίσης στο αίτημα για τη μη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών απάντησε ότι γενικώς μελετάται και ότι "θα" υπάρξει κάποια ρύθμιση στο μέλλον. Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο βλέπει τα αιτήματα θετικά! Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε και στο αίτημα για πρόσληψη 5,5 χιλιάδων μονίμων υπαλλήλων με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Δεν είπε όμως πότε θα εκφραστεί με πράξεις αυτή η θετική ματιά.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 17%, πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών υπηρεσιών.

Τη συμπαράστασή της στην απεργία εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα ζητήματα των εργαζομένων, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης και στο ρόλο των εργαζομένων σ' αυτή.

Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, μπροστά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και πορεία προς την πλατεία Δημοκρατίας, έκαναν χτες οι απεργοί δημοτικοί υπάλληλοι του Νομού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οι περισσότερες από τις κοινοτικές και δημοτικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν και οι εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην απεργία. Σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης εργάστηκε μόνο το προσωπικό ασφαλείας για την αποκομιδή των απορριμμάτων από νοσηλευτικά ιδρύματα και λαϊκές αγορές. Οπως τονίζει ο ΣΕΔΘ το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, πέρα από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, λόγω των μεγάλων και ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, παραμένει ανοιχτό. Σε πρώτη φάση και με αφορμή την εκδίκαση των διώξεων που έχουν ασκηθεί από τον εισαγγελέα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 1992, αύριο και μεθαύριο θα γίνουν 3ωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους διωχθέντες μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο Τετάρτη «νεκρώνουν» οι χώροι δουλειάς, διαδηλώνουν για μισθούς και ΣΣΕ οι εργαζόμενοι (2024-04-16 00:00:00.0)
Δυναμώνει το απεργιακό μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση (2020-01-18 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία για ΒΑΕ και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (2018-10-03 00:00:00.0)
Μεθοδεύει τον εκφυλισμό των αγώνων (2010-11-24 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα (1996-04-03 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα πανελλαδικά (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ