Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
Αλλα 8 εκατομμύρια μετοχές σε ξένους επενδυτές

Η κυβέρνηση απευθύνεται τώρα σε 38 ξένους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ η "πράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ εγκαταλείπει πλέον και στα λόγια τη θέση για 100% δημόσιο ΟΤΕ

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος υπέγραφε απόφαση για την πώληση του 2% από το υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, η "πράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ εγκαταλείπει πλέον και στα λόγια την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος, που διαμορφώθηκε μέσα από πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, για να παραμείνει ο ΟΤΕ 100% στο δημόσιο.

Με την πώληση των επιπλέον 8 εκατομμυρίων μετοχών - πέραν των 24 εκατομμυρίων που πωλήθηκαν με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού - ολοκληρώνεται η πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Κάτοχοι των 8 εκατομμυρίων μετοχών θα γίνουν 38 ξένοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται γνωστοί οίκοι των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι επίδοξοι συνιδιοκτήτες - ουσιαστικά - του ΟΤΕ, επιλέχτηκαν με κριτήριο την αξιοπιστία τους, την εκτίμηση ότι η τοποθέτησή τους έχει... μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς και την επίτευξη διασποράς των μετοχών.

Η κυβέρνηση δεν παρέλειψε να θριαμβολογήσει για την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης και υποστήριξε πως η ευκολία με την οποία η διεθνής αγορά απορρόφησε τις μετοχές είναι δείγμα της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ. Το αναληθές όμως τέτοιων ισχυρισμών το ζει καθημερινά ο Ελληνας εργαζόμενος που βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται, την ανεργία να καλπάζει, τον πληθωρισμό να παίρνει και πάλι την ανηφόρα... Σ' αυτούς τους δείκτες βρίσκεται η πραγματική εικόνα της οικονομίας και όχι στους παραμορφωτικούς καθρέφτες της Σοφοκλέους.

Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ, χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ υιοθέτησαν πλέον ανοιχτά τη μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, αλλά εμφανίστηκαν να "αντιδικούν" μεταξύ τους μόνο για το ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών. Σε ανακοίνωση, μάλιστα, της Ομοσπονδίας που υπογράφεται από τον πρόεδρο Γ. Μανιάτη και τον γενικό γραμματέα Στ. Ανέστη, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "ο ΟΤΕ αν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν αναπτυχθεί με ή χωρίς μετοχοποίηση δεν έχει μέλλον". Με αυτό το λεκτικό εύρημα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, προσπαθούν να αντιπαρέλθουν μια μεγάλη αλήθεια, που και οι ίδιοι στις αναλύσεις τους είχαν αποδεχτεί. Πως κανένας εκσυγχρονισμός και καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει στον ΟΤΕ με την ασφυκτική "παρουσία" των ιδιωτών.Απέδιδαν, μάλιστα, τη μη ανάπτυξη του Οργανισμού και στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που συγκρούονταν γύρω του.

Στην ίδια ανακοίνωση, αν και επαναλαμβάνουν τη θέση για "έναν ΟΤΕ δημόσιο... ", επιβεβαιώνουν παρ' όλα αυτά, πως το σύνθημα με το οποίο ζήτησαν και πήραν την ψήφο των εργαζομένων "Ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες", αποτελεί για την παράταξή τους παρελθόν.

Τη στάση της ΠΑΣΚΕ κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ - ΟΤΕ, οι οποίοι επισήμαναν το γεγονός πως, ενώ η κυβερνητική παράταξη την κρίσιμη περίοδο δεν παρεμπόδισε την ιδιωτικοποίηση, τώρα υπονομεύουν τη μελλοντική πορεία του συνδικάτου. Η προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ - σχολίασαν - να αλλοιώσει τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και να το κάνει να αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη βούληση των εργαζομένων που έχει εκφραστεί και με δημοψήφισμα.

Η ΕΣΚ-ΟΤΕ ζήτησε από τα άλλα μέλη της διοίκησης να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, για να ακυρωθεί η μετοχοποίηση και ξεκαθάρισε πως εάν η ΠΑΣΚΕ ή οποιαδήποτε άλλη παράταξη επιθυμεί να αλλάξει θέση η Ομοσπονδία στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, αυτό να γίνει με αρχαιρεσίες σε όλα τα σωματεία, ώστε οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους να διατυπώσουν τη δική τους επιλογή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ...ξεπούλημα(2008-03-27 00:00:00.0)
Σε βάρος του λαού η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών(2007-12-15 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι(1998-05-16 00:00:00.0)
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σιωπούν για το ξεπούλημα του ΟΤΕ(1997-06-12 00:00:00.0)
Περήφανη η κυβέρνηση από το πρώτο βήμα(1996-03-30 00:00:00.0)
"Τρέχουν" για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ(1996-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ