Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σιωπούν για το ξεπούλημα του ΟΤΕ

ΕΣΚ - ΟΤΕ: Η ιδιωτικοποίηση θα ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων. Ο στόχος για ΟΤΕ 100% δημόσιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον άξονα της αγωνιστικής συνείδησης όλων μας

Σε ανοιχτή σύγκλιση οδηγούνται πλέον οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, γεγονός που φάνηκε καθαρά και στις εργασίες του τελευταίου 20ού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ, η σύμπλευση αυτή αποτυπώθηκε στο ψήφισμα του συνεδρίου που ενέκριναν από κοινού, με την πλήρη συμφωνία τους στα πιο κρίσιμα θέματα όπως "κοινωνικός διάλογος", ιδιωτικοποίηση, θυγατρικές, "ανάπτυξη" κλπ.

Και ενώ στα λόγια με περισσή υποκρισία κάνουν λόγο για δημόσιο ΟΤΕ, στην πράξη, όπως σημειώνει η παράταξη της ΕΣΚ, θεωρούν το θέμα της ιδιωτικοποίησης τελειωμένη υπόθεση και αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε, παρά μόνο δηλώνουν τη "διαφωνία" τους. Καθώς, "την ίδια ώρα προτείνουν να διευκολύνουν τα σωματεία τους συναδέλφους να... πάρουν μετοχές, ενώ εκφράζουν (οι συνδικαλιστές τους) την έντονη επιθυμία να γίνουν μέτοχοι τώρα, όσοι την πρώτη φορά δεν το έκαναν!!! Κι όλα αυτά όταν τα διαφημιστικά μηνύματα για τη μετοχοποίηση έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης".

Τα παραπάνω άκρως αποκαλυπτικά διαμείφθησαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΤ-ΟΤΕ και εκφράστηκαν εν χορώ και από την ΠΑΣΚΕ και από τη ΔΑΚΕ. "Η Ομοσπονδία θα μπορούσε να παρέμβει αν ήθελε παρ' όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της μεταβατικής κατάστασης(εκλογή νέου ΔΣ, μη συγκρότηση Εκτελεστικής Επιτροπής). Οσο για τα άλλα σωματεία, συνεχίζουν το λήθαργό τους", επισημαίνει η ΕΣΚ.

Κόντρα στο ρεύμα των καιρών και παρά την υπονομευτική τακτική των ριψασπίδων η ΕΣΚ συνεχίζει να επαναλαμβάνει και να παλεύει με συνέπεια τη θέση της: "Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων. Ο στόχος για ΟΤΕ 100% δημόσιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον άξονα της αγωνιστικής συνείδησης όλων μας, ανεξάρτητα από την προσωρινή υποχώρηση που σημειώθηκε στο ζήτημα αυτό, με ευθύνη της πλειοψηφίας στα συνδικάτα. Κι αυτή η αγωνιστική συνείδηση θα εκφραστεί με τη σφυρηλάτηση του ταξικού εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη της πάλης του".

Ακόμη η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, η σύνθεση των οργάνων των συνδικάτων πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική και προσθέτει πως θα καταθέσει την πρότασή της στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σημειώνει δε ότι "παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη βούληση της πλειοψηφίας, η ΕΣΚ θα αξιοποιήσει και πάλι τις όποιες δυνατότητες έχουν τα στελέχη της στο ΔΣ της ΟΜΕ για να βάζουν ζητήματα, να καταθέτουν προτάσεις, να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, να παλεύουν για τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ".

Για τις επενδύσεις

Τέλος, με αφορμή τα μετέωρα βήματα του ΟΤΕ για επενδύσεις σε ξένες αγορές η ΕΣΚ σημειώνει ότι "μερικοί έσπευσαν να "πανηγυρίσουν" επειδή ο ΟΤΕ απέκτησε το 20% των μετοχών του ΟΤ Σερβίας, λες και κέρδισαν αυτοί". Και θέτει ορισμένα καίρια ερωτηματικά:

- Αραγε, τι ωφελούνται από αυτή την ενέργεια οι εργαζόμενοι;

- Θα εμποδιστεί μήπως το ξεπούλημα του ίδιου του ΟΤΕ;

- Θα πάψει η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων;

- Θα σωθεί το ασφαλιστικό ταμείο; Θα ακυρωθεί η μείωση της επικουρικής σύνταξης;

- Θα σωθούμε από την επίθεση του "κοινωνικού διαλόγου";

- Θα γλιτώσει το έργο των εργαζόμενων από την εκχώρησή του σε εργολάβους;

- Θα σταματήσει η διάλυση του ΟΤΕ με τις θυγατρικές;

"Ας μην προσπαθούν κάποιοι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από την ουσία των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε", καταλήγει η ΕΣΚ- ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ