Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλαλούμ με τα στοιχεία

"Ζήτησα στοιχεία από όλους τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου, πόσο επιτέλους είναι το ΑΕΠ και πώς κατανέμονται αυτά τα στοιχεία".

Αυτή η αποστροφή του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αποκαλύπτει τη βάση των έωλων επιχειρημάτων περί επιστημονικών προσεγγίσεων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που - δήθεν - στηρίζουν το ΕΣΥ και θα εξοικονομήσουν πόρους.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που θεωρούν ότι οι διατιθέμενοι πόροι είναι αρκετοί και αρκεί μόνο η ανακατανομή τους για να λύσει το πρόβλημα. Και για το λόγο αυτό επικαλούνται στοιχεία από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, τα οποία στοιχεία τα δίνουν απ' την Ελλάδα.

Ιδού λοιπόν το αλαλούμ:

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που είδε το φως της δημοσιότητας ("Καθημερινή" της 1.6.1997) οι συνολικές δαπάνες υγείας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι 5,2%.Προχτές η Σχολή Δημόσιας Υγείας έδωσε ότι οι συνολικές - ιδιωτικές και δημόσιες - δαπάνες για την υγεία το 1995 ήταν 7,2% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα όμως με μελέτη του ΟΟΣΑ για τα συστήματα υγείας το 1996, οι δαπάνες υγείας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι μόλις 3,6% εκ των οποίων οι 2,8% είναι οι δημόσιες δαπάνες (Βλέπε και το σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε). Τα στοιχεία αυτά έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και τα παραχώρησε χτες στο "Ρ", ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Π. Κοντολέων.

Τα νούμερα που έχει ο ΟΟΣΑ, όπως είπε ο υπουργός, αξιοποιούνται απ' την κυβέρνηση, αλλά διαφέρουν. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι εκείνο που είναι σωστό είναι από το πως έχει βρει την κατανάλωση στο 8%. Αυτό, είπε, είναι πολύ και επομένως κατά τον υπουργό εκείνο που "έχει σημασία είναι το πώς θα δώσουμε υπηρεσίες υγείας με το λιγότερο δυνατό κόστος".

Εκείνο δηλαδή που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση επιχείρησε έναν λογικό περιορισμό του κόστους των δαπανών υγείας υποτασσόμενη στις γενικότερες υποδείξεις των διεθνών οργανισμών. Τα περί εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, είναι το ψευδοεπικάλυμμα των πιο ανθυγιεινών επιδιώξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ