Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Κατά το 80% των ΟΤΑ της Εύβοιας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Οι σφοδρές αντιδράσεις κοινοτικών συμβουλίων και συμβουλίων περιοχής, κοινοταρχών, δημάρχων, αιρετών και των κατοίκων της Εύβοιας, στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναγκαστικών συνενώσεων των ΟΤΑ, πήραν ακόμα εντονότερο χαρακτήρα. Και αυτό έπειτα από τη διαμόρφωση πρότασης από την ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και την έγκρισή της από την Επιτροπή Συνενώσεων του νομού.

Στην πρόταση δεν καταγράφεται η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 165 ΟΤΑ του νησιού, σε ποσοστό 80%, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Αντίθετα, εντελώς δικολαβικά, ΤΕΔΚ και Επιτροπή Νομού, αποδεικνύοντας ποιους πραγματικά εκπροσωπούν, έστειλαν πρόταση για συνενώσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, ταυτιζόμενες πλήρως με τη ρήση "αν δε θέλετε τις συνενώσεις, θα τις επιβάλουμε" του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,σε ημερίδα της ΤΕΔΚ Εύβοιας. Η στάση των κυβερνητικών φερέφωνων της ΤΑ προκάλεσε την οργή των αιρετών, που καθημερινά βομβαρδίζουν τα γραφεία της Ενωσης με ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Ηδη, αρκετοί ΟΤΑ έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίζουν λαϊκές συνελεύσεις, ενώ οι περισσότεροι προχωρούν στην έκδοση ψηφισμάτων από τα κοινοτικά συμβούλια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, με ψήφισμα διαμαρτυρίας, για την πρόταση της ΤΕΔΚ, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους και καταγγέλλουν την απόφαση - πρότασή της, που εξυπηρετεί μεμονωμένα συμφέροντα μελών της διοικούσας επιτροπής της, οι πρόεδροι 13 κοινοτήτων (Ανω Κουρουνίου, Αγιου Βλάση, Βρύσης, Καδίου, Κάτω Κουρουνίου, Κήπων, Κονιστρών, Κρεμαστού, Μακρυχωρίου, Μανικίων, Μονοδρίου, Ταξιαρχών και Οξυλίθου).

Τασσόμαστε, σημειώνουν στο ψήφισμα, ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας νέου δήμου, βιώσιμου και δυναμικού, όπως ορίζει η 4η Γεωγραφική Ενότητα και η Κοινότητα Οξυλίθου και όχι για δημιουργία νέου Δήμου Κύμης με 23 κοινότητες (όπως ορίζει η πρόταση της ΤΕΔΚ). Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλώνουν ότι δε θα συμμετέχουν και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα η Κοινότητα Αγ. Αννας στη Βόρεια Εύβοια καλεί τους κατοίκους της, την Κυριακή, σε λαϊκή συνέλευση, στην οποία θα παραβρεθούν και τα Κοινοτικά Συμβούλια Αμελάντων, Αχλαδίου, Κεράμιας, Κερασιάς, Κοτσικιάς και Παππάδων.

Φωκίδα

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις αναγκαστικές συνενώσεις νέο πλήγμα, ενάντια στο θεσμό της ΤΑ, που δεν έχει σκοπό την ανασυγκρότησή της και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Αντίθετα, σκοπεύει στην αποκοπή της ΤΑ από τους δημότες, τον περιορισμό του διεκδικητικού χαρακτήρα της, τον ασφυκτικό έλεγχό της και τη μετατροπή της σε επιχείρηση, που θα εφαρμόζει και θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, την ανταποδοτικότητα και την επιβολή πρόσθετης φορολογίας, επισημαίνει η ΝΕ.

Η ΝΕ καλεί τους κοινοτάρχες και τα κοινοτικά συμβούλια να συγκαλέσουν λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων, όπου θα καταδικαστεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης. Καλεί, τέλος, την ΤΕΔΚ Φωκίδας να πάψει να λειτουργεί σαν εντολοδόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ