Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Τι κι αν η παιδική ηλικία είναι δώρο μιας φοράς...

Με κεντρικό σύνθημα "Η παιδική ηλικία είναι δώρο μιας φοράς", οι αφρικανικές χώρες γιορτάζουν στις 16 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής. Φέτος σκοπός αυτής της μέρας είναι η επισήμανση της ανάγκης για εδραίωση της ειρήνης και ανάπτυξη στην πιο ταραγμένη ήπειρο του πλανήτη, η ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από τη διεθνή κοινότητα για την ανακούφιση των παιδιών - θυμάτων του πολέμου στην Αφρική.

Οπως τονίζει η "Γιούνισεφ", παρ' όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για εκατομμύρια παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που ζουν στη Νότια Σαχάρα. Το εξωτερικό οικονομικό χρέος, η αργή οικονομική ανάπτυξη, οι ανεπαρκείς επενδύσεις στους κοινωνικούς τομείς, η ξηρασία και η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η εξάπλωση του ιού του Εϊτζ, η πολιτική αστάθεια και οι ένοπλες συρράξεις παρεμποδίζουν την πρόοδο στην περιοχή. Δεινό πρόβλημα παραμένει ο υποσιτισμός, που πλήττει το 30%-40% του παιδικού πληθυσμού. Κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλά, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση είναι αυξημένη και η συμμετοχή στο σχολείο υψηλή, παρότι παραμένουν έντονες οι διακρίσεις των δύο φύλων.

Μερικές από τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στην Αφρική είναι:

  • Ο ρυθμός παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών έχει μειωθεί στο μισό από το 1960 και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 13 χρόνια.
  • Οι αφρικανικές κυβερνήσεις - με την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανισμών όπως η "Γιούνισεφ" και ο Ερυθρός Σταυρός - παρείχαν ασφαλές νερό και αποχέτευση σε ακόμη 120 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στη δεκαετία του '80 και σήμερα περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, που ζει σε αστικές περιοχές, έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Τα κορίτσια της Αφρικής ακόμη αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες σε σχέση με τα αγόρια, αλλά παρ' όλα αυτά το 69% παρακολουθεί τη βασική εκπαίδευση έναντι του 40% το 1970.

Στόχος της "Γιούνισεφ" για το 2000 είναι η μείωση κατά 1/3 των παιδικών θανάτων και μείωση στο μισό του παιδικού υποσιτισμού, ασφαλές νερό και σύστημα αποχέτευσης για όλους, καθώς και βασική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ