ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι "ευχαριστίες" των αφεντικών

Δεν μπορούν να κρύψουν το θαυμασμό τους για την κυβέρνηση Σημίτη τα αφεντικά του ΜΜΕ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το δείχνουν. Ενδεικτικά είναι τα πρωτοσέλιδα θέματα των κυριακάτικων εφημερίδων, τα οποία παρουσιάζουν όχι μόνο ειδυλλιακή την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και την κοινωνία. Η κυριακάτικη του συγκροτήματος Λαμπράκη, η οποία επί 4 χρόνια έχει πρωτοστατήσει να δηλητηριαστεί ο λαός με τον εθνικισμό, τώρα ανακαλύπτει ότι πέρα από τα βόρεια σύνορά μας υπάρχουν άνθρωποι ...σαν και μας και υπό τον τίτλο "τι είδαμε στα Σκόπια" παρουσιάζει τρία ρεπορτάζ, επιχειρώντας να στηρίξει τις προθέσεις της κυβέρνησης Σημίτη.

Η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ως ναυαρχίδα του "εκσυγχρονισμού", παρουσιάζει και καθαγιάζει με "ουδέτερο" δήθεν τρόπο νομοσχέδιο για τον κρατικό τζόγο. Αβανταδόρικο και το πρωτοσέλιδο του "Εθνους της Κυριακής" που διακρίνει "έκτακτα μέτρα στην αγορά"!

Το ίδιο βέβαια κλίμα αναπαράγεται και στα φύλλα της Δευτέρας. Ενδεικτικά στο "Εθνος" το πρώτο θέμα είναι ότι "11 υπουργοί ξέχασαν τον Σημίτη" (!), στα "Νέα" "15 SOS για τις τρελές αγελάδες" κ. ο. κ.

Με λίγα λόγια, μόνο με τα ...λαϊκά, εθνικά κτλ. προβλήματα ασχολούνται οι αδέσμευτες εφημερίδες.

Είναι όμως ευεξήγητη η στάση τους. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει προχωρήσει με ικανοποιητικό ρυθμό στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στα μεγάλα αφεντικά (αναθέσεις μεγάλων έργων, ιδιωτικοποιήσεις, ανατιμήσεις, κ. ο. κ.).

Ούτε πρωταπριλιάτικο

Το είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, αλλά ούτε για πρωταπριλιάτικο αστείο "επίδειξης πατριωτισμού" δεν μπορεί να εκληφθεί. "Ο κ. Κλίντον δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από την Ελλάδα να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή σε οποιαδήποτε σχέση της Ελλάδας με άλλη χώρα" (!).

Μετά από αυτό αναμένεται να ζητήσει από τον Κ. Σημίτη να ανακαλέσει τις "ευχαριστίες" του...

Ευρω-γκάλοπ

Οποιου τ' αρέσει

η ΕΟΚ, το χέρι

να σηκώσει.

Για να μετρήσω...,

δύο, τρεις,

σύνολο "υπέρ"

τρακόσιοι,

εφτά στους δέκα,

δηλαδή, μας έχουν

"καπελώσει"!

Οποιου τ' αρέσει

η "Σύγκλιση",

εμπρός,

ας το φωνάξει.

Μάλιστα, τάσσεται

υπέρ η άρχουσα

η τάξη,

και ο λαός

ολόκληρος,

που έχει αναστενάξει,

αρνείται

να 'ναι ο ...γάιδαρος

στων λίγων

το αμάξι!

Ο οίστρος

Αντιστοιχίες

Η ΑΓΕΤ, που ξεπουλήθηκε από τη ΝΔ στην "Καλτσεστρούτσι", σημείωσε αύξηση κερδών, που ξεπερνά το 50% σε σχέση με το 1994, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 12,5 δισ. δραχμές. Το ΠΑΣΟΚ, που το 1993 κατέλαβε την κυβερνητική εξουσία και μια από τις εξαγγελίες του ήταν η επιστροφή της ΑΓΕΤ στο ελληνικό δημόσιο, βρίσκεται ακόμα στην κυβέρνηση. Η ΑΓΕΤ βρίσκεται ακόμα στα χέρια των Ιταλών...

Λιτότητα για το ... καλό των εργαζομένων

Ακούστηκε κι αυτό στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν εφαρμόζει εισοδηματική πολιτική λιτότητας, επειδή εξυπηρετεί την πολιτική αναδιανομής εισοδημάτων εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αντίθετα λέει, η λιτότητα αποβλέπει στο καλό των εργαζομένων και την τιμωρία των βιομηχάνων, που κερδοσκοπούν ασύστολα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί - λένε οι κακές γλώσσες των δημοσιογράφων - με την εφαρμογή εισοδηματικής πολιτικής μείωσης των μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση αποτρέπει τους εργαζόμενους καταναλωτές να τρώνε κρέατα, προστατεύοντάς τους έτσι από τις επικίνδυνες νόσους των τρελών αγελάδων και κοτόπουλων, των φυματικών γουρουνιών και όλων των παραγώγων τους!

Ποιος είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ...σοσιαλιστική;

Συγκυριακά φαινόμενα

Τι σου είναι βρε παιδί μου αυτές οι "τρελές αγελάδες" και η κακοκαιρία, άνοιξη καιρό! Ολόκληρη αντιπληθωριστική πολιτική ανατρέπουν! Αυτό είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Το κοίταξαν οι άνθρωποι από δω, το εξέτασαν από κει και αποφάνθηκαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού και οι απανωτές ανατιμήσεις στα καύσιμα, τα οπωροκηπευτικά, τα αρνάκια είναι ..."συγκυριακά" φαινόμενα. Κατά τη γνώμη τους, σαφώς, δε φταίει η ανεξέλεγκτη ...κερδοσκοπία της "ελεύθερης αγοράς".

Πάντως, ο κύριος Παπαντωνίου μάς καθησυχάζει ότι οι αυξήσεις είναι "αντιμετωπίσιμες". Ουφ, κι ανησυχήσαμε....

Οι "μερσεντές" "τίμησαν" το Κιλελέρ

Οι πολυτελείς "μερσεντές" ήταν εκεί, αλλά έλειπαν οι αγρότες. Ο χώρος στο μνημείο του Κιλελέρ γέμισε από αστραφτερές λιμουζίνες, αλλά μόνο 50 περίπου επίσημοι "τίμησαν" την Κυριακή τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, παίρνοντας μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Για την ιστορία ας καταγράψουμε κάποιους επίσημους από τους 50 συνολικά που παραβρέθηκαν σ' αυτόν το "γιορτασμό". Ηταν εκεί με τα πολυτελή αυτοκίνητά τους, ο Γ. Δρυς, υφυπουργός Οικονομικών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Στάθης και Φ. Χατζημιχάλης, ο Δ. Κανελλόπουλος, διοικητής της ΑΤΕ, οι Ν. Λιόλιος, Μ. Γιαννακίδης και Μ. Πήττας, πρόεδροι των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ αντίστοιχα, ο Αχ. Μπουχλαριώτης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας - μοναδικός, ίσως, εκπρόσωπος δευτεροβάθμιας αγροτικής οργάνωσης - ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Β. Εξαρχος κι εκπρόσωπος του νομάρχη Λάρισας. Επίσης - αυτοί χωρίς "μερσεντές" - ο πρόεδρος της κοινότητας και ο παπάς του χωριού και κάποιοι άλλοι.

Δε θα μπορούσε, φυσικά, να γίνει διαφορετικά, αφού οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν εκπροσωπούν παρά τον εαυτό τους. Οι αγρότες τούς έχουν προ πολλού γυρίσει την πλάτη, όπως έδειξαν και οι μεγαλειώδεις περσινές και φετινές κινητοποιήσεις τους, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν δουλικά και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, υπονομεύοντας, ταυτόχρονα, την ενωτική πάλη του ταξικού αγροτικού κινήματος.

"Μετατοπίσεις" και αποχωρήσεις

Δε διστάζουν να διαπιστώνουν και να κάνουν λόγο για "συντηρητική μετατόπιση" του ΠΑΣΟΚ ηγετικά στελέχη του Κινήματος, γεγονός που είναι πασιφανές και στον τελευταίο πολίτη, ακριβώς για να δείξουν ότι "έχουν γνώση" του προβλήματος και ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να το αντιμετωπίσουν! Ενδεικτική είναι η αποστροφή του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη στην κυριακάτικη του συγκροτήματος Λαμπράκη. "Δίνουμε, είπε, εικόνα προϊούσας αποσύνδεσης από κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και αποτελούν τον πλειοψηφικό κορμό του. Αναφέρομαι ειδικότερα σε τμήματα της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, των βιομηχανικών εργατών, της νέας γενιάς... Αυτό δημιουργεί αίσθηση αποστασιοποίησης από την παραδοσιακή μας βάση και συντηρητικοποίησης των κοινωνικών μας αναφορών".

Ομως ας μην αυταπατώνται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι με τέτοιες "διαπιστώσεις" ή άλλα φληναφήματα περί κεντροαριστεράς θα καταφέρουν να διατηρούν εγκλωβισμένο τον κόσμο που τόσα χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ. Γιατί πέρα από τα λόγια τους, που 22 χρόνια τα έχουν βαρεθεί, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες ούτε για διλήμματα του τύπου "ή εμείς ή η επάρατος Δεξιά".

Αυτά ας τα ξεχάσουν. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν, από την ίδια την εμπειρία τους, ότι αποτελούν βασικό στήριγμα της οικονομικής ολιγαρχίας και των "διαπλεκόμενων συμφερόντων". Καλύτερο και από αυτό της ΝΔ.

Πλακίτσες

Αρκετές οι πλακίτσες που έγιναν χτες - λόγω πρωταπριλιάς - αλλά η πιο έξυπνη ήταν αυτή που έκαναν τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στον Πρόεδρο του Κινήματος. Συνεδρίαζαν ένα δίωρο για το "νέο πολιτικό του ρόλο"...

********

Δυστυχώς δεν έχει την ίδια αίσθηση του χιούμορ κι η Βάσω Παπανδρέου. Για να διαλύσουμε κάθε σύγχυση, σας βεβαιώνουμε ότι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ όσα είπε για τα νέα κλιμακωτά τιμολόγια της ΔΕΗ.

********

Το σύστημά της, μας χωρίζει σε τρεις κατηγορίες με βάση τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε: "Κορόιδα", "Θύματα" και "Μαδημένους". Η επιλογή είναι δική σας!

********

Πρόκειται για την εφαρμογή της περίφημης λογικής "Διαίρει και... κατάκλεβε".

********

"Συγκυριακή" είναι λέει η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Επειδή όμως οι μηδαμινές αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο δεν είναι καθόλου "συγκυριακές", ας αφήσει καλύτερα τις δηλώσεις...

********

Δε φτάνει που ο κόσμος δεν έχει φράγκο να ψωνίσει, δε φτάνει που πρέπει να έχει κάνει... διδακτορικό στη βιολογία προκειμένου να διαβάσει τις συνθέσεις των προϊόντων, φοβούμενος για "Κρόιφελντ - Γιάκομπς", ας μην τον δουλεύουμε κι από πάνω.

*********

Συναγερμός στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", δε γίνονται πτήσεις λόγω έλλειψης αεροσυνοδών! Μα καλά χάθηκε τελείως το φιλότιμο, εκεί στην Εκάλη;

Δεν έχει το Θεό του

Δεν έχουν το Θεό τους αυτοί οι Αθηναίοι. Διαμαρτύρονται για το συνεχές χαράτσωμά τους από τη δημοτική αρχή, ενώ τα πράγματα είναι απλά. Το είπε χτες και ο δήμαρχος, μιλώντας στο ραδιόφωνο. Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη δεν πρέπει να λογίζονται ως αυξήσεις, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή στους δύο πρώτους χρόνους της θητείας της είχε επιβάλει αυξήσεις 71%, ενώ η σημερινή στον πρώτο χρόνο της θητείας της έχει επιβάλει μόνο 35%!

Θα μπορούσε να ρωτήσει βέβαια κάποιος το δήμαρχο πόσα θέλει για να μας τρελάνει, αλλά ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Χτες έφτασε στο σημείο να διατυπώνει ευχή να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για να φυτέψει πράσινο και μία βδομάδα πριν ενέκρινε την τσιμεντοποίηση και του πάρκου της Ρηγίλλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ