ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερο το θέατρο

Πέθανε προχτές και κηδεύεται σήμερα στις 11.30 π.μ. από το Α' Νεκροταφείο, ο Νίκος Τζόγιας

Ενας ακούραστος εργάτης του θεάτρου, "ξεκουράζεται" από προχτές το βράδυ σε "άγνωστο" για όλους εμάς τους θνητούς τόπο. Το θέατρο πενθεί ακόμη έναν πιστό του "υπηρέτη". Ο Νίκος Τζόγιας πέθανε, προχτές το βράδυ, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 74 χρόνων. Μισό αιώνα σχεδόν κατέθεσε την ψυχή και το ταλέντο του σε ρόλους και έργα που "καταγράφηκαν" στο άγραφο, ακόμη, χρονολόγιο του σύγχρονου θεάτρου μας, όπως τόσων άλλων σπουδαίων ηθοποιών. Ο Νίκος Τζόγιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922.Εγκατέλειψε τις σπουδές του στην Πάντειο Σχολή για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά τελικά τον κέρδισε το θέατρο. Αποφοίτησε με άριστα από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και κάνει την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, το 1943, στη Λυρική Σκηνή με την οπερέτα "Μια νύχτα στη Βενετία".Συνέχισε με το "Δον Κάρλος",ενώ εντυπωσίασε με την ερμηνεία του στο έργο "Ο ανακριτής έρχεται" στο "Θέατρο Τέχνης" το 1948.

Τρεις φορές αποκλείστηκε, την εποχή εκείνη, από το Εθνικό Θέατρο,εξαιτίας της ΕΑΜικής του δράσης και των αριστερών, μέχρι το τέλος της ζωής του, πολιτικών του πεποιθήσεων. Εργάστηκε με το θίασο "Κατερίνα" και για πολλά χρόνια με τον θίασο Μουσούρη,ενώ το 1954 έκανε δικό του θίασο με την Ελένη Χατζηαργύρη.Οι μεγάλοι ρόλοι τον περίμεναν στο Εθνικό Θέατρο, όπου έπαιξε πολλούς ρόλους σε ελληνικά έργα, όπως "Υπάλληλος", "Φοιτητές",αλλά και έργα του διεθνούς δραματολογίου όπως "Βασιλιάς Λιρ", "Ριχάρδος Γ", "Εμπορος της Βενετίας",κ. ά. και βέβαια σε αρχαίες τραγωδίες, όπως"Βάκχες", "Αγαμέμνων", "Εκάβη", "Μήδεια",κ. ά.

Για δώδεκα χρόνια ήταν διευθυντής και δάσκαλος της δραματικής σχολής τουΕθνικού Θεάτρου και για ένα διάστημα, από το 1991, διετέλεσε, πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Τζόγιας υπερασπίσθηκε επίμονα το δημοσίου δικαίου θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικοποιημένων σήμερα κρατικών σκηνών. Τον τελευταίο του ρόλο τον ερμήνευσε πέρσι, στο Εθνικό Θέατρο, στο έργο του Ντούσαν Κοβάσεβιτς "Ο Αγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο".

Από το γάμο του με τη μεταφράστρια Αννα Βαρβαρέσου απέκτησε μια κόρη, ενώ για πολλά χρόνια συντρόφισσα της ζωής του ήταν η συνάδελφός του Μαρία Σκούντζου.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 11.30 πμ, από το Α Νεκροταφείο.

Περί Ιμβρου και Τενέδου

Με επισημότητα και μεγάλο συνωστισμό των λεγόμενων "προεδρικών" και "φιλοπροεδρικών" κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, των επικεφαλής κατά τη νοσηλεία του Α. Παπανδρέου ιατρών του "Ωνασείου", αλλά και επιστημόνων και καλλιτεχνών του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάστηκε χτες στην Παλαιά Βουλή το βιβλίο του βουλευτή Λέσβου και πρώην υπουργού Τουρισμού Νίκου Σηφουνάκη "Ιμβρος - Τένεδος. Οι τελευταίες ελληνικές ημέρες",σε έκδοση του οίκου "Νέα Σύνορα" - Α. Α. Λιβάνη. Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία του Ν. Σηφουνάκη, βασισμένη σε "Μαρτυρίες από έγγραφα και σημειώσεις του τελευταίου Ελληνα επάρχου Ιωάννη Παπουτσιδάκι", όπως υποτιτλίζει το βιβλίο του, το οποίο αφιερώνει στον πατέρα του, συνταγματάρχη Οδυσσέα Σηφουνάκη - "έναν από τους καβαλάρηδες της Μικρασιατικής Εκστρατείας", όπως τον αποκαλεί. Ο συγγραφέας προλογίζοντας το βιβλίο του κάνει λόγο για την ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια και για το "αδιαπραγμάτευτο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Για το βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει και φωτογραφίες - ντοκουμέντα για τα δύο νησιά (από ιστορικά γεγονότα, από την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον τους, χερσαίο και θαλάσσιο), μίλησαν οι υπουργοί Γερ. Αρσένης, Ευαγ. Βενιζέλος και οι Γρ. Γιάνναρος, Σπ. Μελετζής και Λ. Παπαδόπουλος.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αύριο (7.30μμ) ο Σύνδεσμος Επιστημόνων

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αύριο (7.30μμ) ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιά διοργανώνει συναυλία με 70 σπουδαστές του Μουσικού Τμήματος ενός κολεγίου του Τορόντο. Θα ερμηνευθούν κλασικά και ελληνικά έργα από χορωδία και ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων.

Τιμούν την Πέπη Δαράκη

Εκδήλωση προς τιμήν της συγγραφέα, λογοτέχνιδας και αγωνίστριας Πέπης Δαράκη διοργανώνει στις 7 του Απρίλη η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο "Αστορ" (Σταδίου 28), στις 11πμ. Θα μιλήσουν οι: Θ. Κατριβάνος: "Η Πέπη Δαράκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", Γ. Χατζηβασιλείου: "Η Πέπη Δαράκη και η Μυτιλήνη", Α. Ιωαννάτου: "Η αγωνίστρια Πέπη Δαράκη,Μ. Τσιάμης: "Το αφηγηματικό ήθος στο έργο της Π. Δαράκη", Π. Στυλιανίδης: "Η συμβολή της Πέπης Δαράκη στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων", Π. Πλωμαρίτου: "Η Πέπη Δαράκη και οι πολιτιστικοί σύλλογοι". Παράλληλα με την εκδήλωση, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων της συγγραφέα.

Δυσκολεύεται και το ΥΠΕΧΩΔΕ...

Διάταγμα, με όρους δόμησης διαφορετικούς από εκείνους της υπόλοιπης περιοχής Μακρυγιάννη,πρέπει να εκδώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με το νέο Μουσείο Ακρόπολης.Η έκδοση του διατάγματος καθυστερεί ένα μήνα. Φαίνεται πως ακόμα και το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ δυσκολεύεται να "στηρίξει"... τον τεράστιο όγκο του Μουσείου, πάνω από ακριβώς από την κούφια γη του μετρό.Αυτή η καθυστέρηση σημαίνει ότι θα αργήσει με τη σειρά του το ΣτΕ να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του διατάγματος, όπως σημαίνει και ότι θα αργήσει και η υπογραφή της σύμβασης με τους Ιταλούς μελετητές, οι οποίοι όμως θα πάρουν επιπλέον 280 εκατομ. δραχμές για τη μελέτη περιορισμού του όγκου του Μουσείου. Οπως λέει και το αρχαίο ρητό: Ενός κακού (ο τρόπος προκήρυξης του διαγωνισμού, η άκριτη επιλογή της θέσης Μακρυγιάννη, ο... υπερφίαλος πολεοδομικά όγκος της μελέτης των Ιταλών, η οποία και βραβεύτηκε) μύρια έπονται...

Νέες εκδόσεις από νέους

Τέσσερις νέους τίτλος βιβλίων νέων συγγραφέων παρουσίασε, χτες, ο "Κέδρος".Πρόκειται για τα μυθιστορήματα: "Μπλε μεταλλικό" του Σάββα Χουλιαρά,"Ο χορευτής στον ελαιώνα" του Θεόδωρου Γρηγοριάδη,"Ανατολικόν τέλος" του Γιώργου Ζαρκαδάκη και "Konitsa, my love" του Αντώνη Ρουσοχατζάκη.

Ενας φοιτητής, ένας ταχυδρόμος, ένας θαυμαστής του Μπόγκαρντ, ένας έφηβος που ονειρεύεται, ένας μοναχικός τύπος, δύο φαντάροι, δύο δίδυμοι, σε συναντήσεις και περιστατικά που τους σημαδεύουν "συναντιούνται" στο βιβλίο του Αντώνη Ρουσοχατζάκη.

Ενας Ελληνας φοιτητής στο Λονδίνο, που ονειρεύεται να παίξει μπουζούκι στο μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα του κόσμου, αναζητά τα χαμένα ίχνη της τελευταίας πριγκίπισσας του Βυζαντίου, αλλά και μια αγαπημένη. Η συνέχεια στο"Ανατολικόν τέλος" του Γιώργου Ζαρκαδάκη.

Στην αρχή όλα φαίνονταν απλά και συνηθισμένα για την Αγγελική, μια νεαρή χορεύτρια, ώσπου δέχεται την πρόταση του χορευτή Μύρωνα για μια σύντομη εμφάνιση στη Βόρεια Ελλάδα. Το μυστικό των ηρώων υπάρχει στο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη "Ο χορευτής στον Ελαιώνα".

Στο "Μπλε Μεταλλικό" του Σάββα Χουλιαρά,οι ήρωες εμπλέκονται με διαφορετικά οράματα και κίνητρα, σ' έναν κόσμο, όπου η επιτυχία έχει μεγάλο τίμημα, ενώ η αποτυχία καραδοκεί και ανατρέπει τα πάντα.

Λόγω ασθένειας του συγγραφέα Μιλτιάδη Χριστοδούλου, αναβάλεται η

Λόγω ασθένειας του συγγραφέα Μιλτιάδη Χριστοδούλου, αναβάλλεται η αυριανή, όπως είχε προγραμματιστεί, παρουσίαση του βιβλίου του "Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Κύπρος", στο "Σπίτι της Κύπρου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ