ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΓΙΑΞ - ΠΑΟ
Με αισιοδοξία για το θαύμα

Οι πράσινοι δηλώνουν έτοιμοι για το σημερινό ραντεβού με την ιστορία απέναντι στην κορυφαία ομάδα του κόσμου

Πράξη πρώτη στη μεγάλη μάχη του Παναθηναϊκού κόντρα στον Αγιαξ σήμερα στο Αμστερνταμ. Στις 9.30μμ (απευθείας μετάδοση από το ΜΕΓΚΑ) η ελληνική ομάδα θα βρεθεί στο ραντεβού με την ιστορία της, αφού μετά από 25 χρόνια θα βρει και πάλι στο διάβα της την πρωταθλήτρια Ολλανδίας. Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας του τριφυλλιού Χουάν Ραμόν Ρότσα, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την έκβαση του αγώνα: "Είμαστε απέναντι σε ένα θαύμα. Πιστεύω στις δυνατότητες των παιδιών και με λίγη τύχη θα αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αναμφίβολα ο Αγιαξ είναι το φαβορί και δίκαια θεωρείται η καλύτερη ομάδα του κόσμου. Τα τρόπαια που έχει κατακτήσει τα λένε όλα". Σε ερώτηση πώς θα σταματήσει τους επιθετικούς των Ολλανδών, ο Ρότσα απάντησε αντίστροφα: "Δεν είναι μόνο η επίθεση που αξίζει στον Αγιαξ. Είναι ομάδα συνόλου και όλες οι γραμμές είναι επικίνδυνες. Πάντως δεν είναι στις προθέσεις μας να παίξουμε καταστροφικό ποδόσφαιρο". Οσον αφορά τη σύνθεση που θα παρατάξει ο κόουτς του ΠΑΟ, δυο θέσεις είναι ανοιχτές. Αν παίξει περισσότερο επιθετικά, θα παίξουν ο Δώνης και ο Καπουράνης, σε αντίθετη περίπτωση οι Μάρκος, Κολιτσιδάκης. Ο "κορμός" είναι σταθερός και αποτελείται από τους: Βάντσικ, Αποστολάκη, Ουζουνίδη, Γ. Χ. Γεωργιάδη, Καλιτζάκη, Μπορέλι, Βαζέχα, Μαραγκό και Γ. Σ. Γεωργιάδη.

Στο μεγάλο αγώνα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός θα έχει τη συμπαράσταση 5.000 ομογενών που θα βρεθούν στο Ολυμπιακό στάδιο του Αμστερνταμ όχι μόνο από την Ολλανδία αλλά και από τις γειτονικές χώρες Γερμανία και Βέλγιο.

Σνομπ οι Ολλανδοί

Στο στρατόπεδο του Αγιαξ υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι όχι μόνο θα πάρουν τη νίκη, αλλά θα πετύχουν και αρκετά γκολ. Ο Λουί Φαν Γκαλ χθες το πρωί έστησε τους Ελληνες δημοσιογράφους, που διάνυσαν 100χλμ ώστε να επισκεφθούν το ξενοδοχείο όπου διαμένει η αποστολή του Αγιαξ. Από την πλευρά του Αγιαξ ζητήθηκε συγγνώμη και όλα αποδόθηκαν σε λάθος συνεννόηση. Πάντως σε δηλώσεις του στον Τύπο της πατρίδας του ο Φαν Γκαλ τόνισε: "Καλύτερα θα είναι να καθαρίσουμε τον αγώνα από σήμερα. Ο ΠΑΟ έχει μερικούς παίκτες κλάσεως όπως οι Βάντσικ, Βαζέχα και Μπορέλι. Θέλουμε υπομονή στην επίθεση. Αν βάλουμε ένα γκολ, όλα θα γίνουν απλά. Γνωρίζουμε ότι ο αντίπαλός μας θα αγωνιστεί κλειστά, όμως ξέρουμε να διασπάμε τις άμυνες αυτές".

Εκτός ομάδας θα είναι οι τραυματίες Μαρκ Οβερμαρς και Μάρσιο Σάντος. Μια θέση είναι ανοιχτή αυτή του ακραίου οπισθοφύλακα που διεκδικούν επί ίσοις όροις οι Ρέιζινγκερ και Σιλόι. Οι τρεις ξένοι θα είναι οι Λιτμάνεν, Φίνιντι και Κανού.

  • Στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου θα βρίσκεται και ο προπονητής της Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ Αλεξ Φέργκιουσον που θέλει να δει από πρώτο χέρι τον Γ. Δώνη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι Αγγλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν πάνω από ένα δισ. για να τον αποκτήσουν.
ΒΟΛΕΪ
Ανοιχτός ο δρόμος για Ατλάντα

Η Εθνική ομάδα απέφυγε Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία στο προολυμπιακό. Ο Αρης νίκησε τον ΠΑΟ με 3-1 και ισοφάρισε

Ανοιχτός είναι ο δρόμος προς την Ατλάντα για την Εθνική ομάδα βόλεϊ μετά τη χτεσινή κλήρωση για το προολυμπιακό τουρνουά της Πάτρας (3-5 Μάη). Η ελληνική ομάδα κληρώθηκε με την Ισπανία, την Πολωνία και μια εκ των Ιαπωνία ή Ν. Κορέα, αποφεύγοντας τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Ο Χ. Χερέρα, που ήταν παρών στην κλήρωση, υποδέχτηκε την ετυμηγορία της με συγκρατημένη αισιοδοξία. "Ο όμιλος είναι ο δυσκολότερος αλλά η πρόκριση είναι στο χέρι μας αν παλέψουμε" δήλωσε ο Κουβανός προπονητής. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βοηθού του Γ. Δερμάτη. "Η πρόκριση είναι εφικτή και μέσα στις δυνατότητες της Ελλάδας. Ο όμιλος μας είναι ο πιο ισορροπημένος".

Η Ισπανία, όγδοη στην προηγούμενη Ολυμπιάδα κάτω από την καθοδήγηση του Χ. Χερέρα, εντυπωσίασε πέρσι στο WORLD LEAGUE, ενώ στη συνέχεια δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ. Η Πολωνία είχε κερδίσει την Εθνική ομάδα στο Ευρωβόλεϊ αν και στα φιλικά που είχαν προηγηθεί είχε χάσει τέσσερις φορές. Τέλος, Ιαπωνία ή Ν. Κορέα (θα γίνει γνωστή η αντίπαλος μετά το προολυμπιακό ασιατικό τουρνουά 14 και 19 Απρίλη) θεωρούνται στα μέτρα της Εθνικής. Το πρόγραμμα: 3/5 Πολωνία - Ελλάδα, 4/5 Ελλάδα - Ιαπωνία ή Ν. Κορέα, 5/5 Ελλάδα - Ισπανία.

Τελικός ανδρών: Ισοφάρισε ο Αρης

Σε ουδέτερο γήπεδο θα κριθεί ο τίτλος του φετινού πρωταθλήματος. Χτες ο Αρης, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση κέρδισε τον ΠΑΟ με 3-1 (15-12, 15-3, 7-15, 15-13) και ισοφάρισε σε 2-2. Οι Θεσ/νικείς έχοντας στις τάξεις τους χτες έναν σπουδαίο Παπακοσμά και με όπλο το σερβίς κατάφεραν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πράσινη υποδοχή. Οι πράσινοι αντέδρασαν μόνο στο τρίτο σετ, αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, καθώς δεν είχαν τον Φιλίποφ στην καλύτερη μέρα του, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν προβλήματα ρυθμού.

Το επόμενο παιχνίδι έχει οριστεί για την Πέμπτη και θα γίνει λόγω τιμωρίας του ΠΑΟ στη Χαλκίδα ή στο Λουτράκι.

ΑΡΗΣ: Μούχλιας 3.5+7, Αλεξανδρόπουλος 10.5+8, Ναϊντένοφ 5.5+13, Παπακοσμάς 11+13.5, Μέλκας 2+2, Μίλιτς 4+21.5 (Μητρούδης 1+0, Κουτσονίκας 0.5+1, Σ. Χατζηαντωνίου).

ΠΑΟ: Σπανός 9+11, Φιλίποφ 5.5+22, Τόνεφ 8.5+15.5, Χατζηαντωνίου 5.5+10, Ανδρεόπουλος 1+1, Τριανταφυλλίδης 3.5+6 (Ζακυνθινός, Α. Κοβάτσεφ 2+7.5, Σ. Κοβάτσεφ, Μαυράκης).

Κοντά στον τίτλο τα Βριλήσσια

Δεύτερη πράξη σήμερα στον τελικό των γυναικών με τα Βριλήσσια να έχουν το λογικό προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα των Βριλησσίων γηπεδούχος σήμερα προηγείται με 2-1 του Ιωνικού και με νίκη στέφεται πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά. Ο Ιωνικός ΝΦ όμως πάει στο Χαλάνδρι σήμερα με στόχο τη νίκη, που είχε πετύχει άλλωστε στη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 4.30μμ με διαιτητές τους Καραμπέτσο, Γεωργόπουλο.

Με απόντες Γιουβέντους - Ναντ

Ντέρμπι... απουσιών απόψε το βράδυ στο "Ντέλε Αλπι" όπου η Γιουβέντους υποδέχεται τη Ναντ στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι γηπεδούχοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες των Ντεσάμπ, Τοριτσέλι, Κόντε (τιμωρημένοι) και Τακινάρντι, Ραβανέλι (τραυματίες). Ο τεχνικός της "Μεγάλης Κυρίας" Μαρτσέλο Λίπι δήλωσε πως οι πολλές απουσίες τον αναγκάζουν να δοκιμάσει σχήματα τα οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Σε καλύτερη μοίρα, θεωρητικά, είναι η Ναντ από την οποία θα απουσιάσουν ο τιμωρημένος Πεντρός και οι τραυματίες Ν Ντοράμ, Μακελελέ.

Οι Γάλλοι στο κατάμεστο "Ντέλε Αλπι" (αναμένεται νέο ρεκόρ εισπράξεων) ευελπιστούν να διατηρήσουν ένα σημαντικότατο ρεκόρ. Τα τελευταία δέκα χρόνια σκοράρουν τουλάχιστον μια φορά στους εκτός έδρας αγώνες που δίνουν για τα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το παιχνίδι θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση από το ΜΕΓΚΑ μετά τον αγώνα Αγιαξ - ΠΑΟ.

ΑΕΚ
Εκπτωτος αλλά πρόεδρος...

Απορρίφθηκε η έφεση Τροχανά αλλά παραμένει πρόεδρος της ΑΕΚ

Εκπτωτος είναι από χτες το απόγευμα ο Μ. Τροχανάς. Η Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων (ΔΕΕ) της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ζητώντας απάλειψη της απόφασης του αθλητικού δικαστή (6μηνη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα και 1 εκατομ. δρχ. πρόστιμο).

Η ΔΕΕ απλά μείωσε την ποινή από έξι μήνες σε δύο και το πρόστιμο κατά 500 χιλ. δρχ. Αυτό όμως μόνο τυπική αξία έχει αφού και η υφιστάμενη τιμωρία καθιστά τον Μ. Τροχανά υπότροπο (η προηγούμενη ήταν για δηλώσεις μετά τον αγώνα με τον Αρη). Ετσι κηρύσσεται έκπτωτος από το προεδρικό αξίωμα και ταυτόχρονα απαγορεύεται να κατέχει κάθε εταιρικό αξίωμα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο ίδιος όταν έμαθε την απόφαση ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο που υπάρχει για την ανατροπή της και επισήμανε πως μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση δεν είναι έκπτωτος. Ο Μ. Τροχανάς (προς το παρόν) μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο ένδικα μέσα.

Το ένα είναι η αίτηση ανάκλησης στη ΔΕΕ (δεν έχει γίνει καμιά αποδεκτή) και το δεύτερο η προσφυγή στην αντίστοιχη επιτροπή της ΟΥΕΦΑ. Ομως μια τέτοια κίνηση αποτελεί μεγάλο ρίσκο αφού πιθανότερο φαντάζει να αυξηθεί η ποινή παρά να μειωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ ο Μ. Τροχανάς παραμένει πρόεδρος και θα ασκεί τα καθήκοντα του. Τυπικά θα τον αναπληροί ο Ν. Στράτος.

ΟΥΕΦΑ
Προβάδισμα η Μπαρτσελόνα

Σημαντικότατο προβάδισμα έχει από χτες το βράδυ η Μπαρτσελόνα στην... κούρσα που οδηγεί στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι Καταλανοί, στον σημαντικότερο από τους δύο ημιτελικούς, απέσπασαν ισοπαλία 2-2 μέσα στο Μόναχο από την Μπάγερν και αντιμετωπίζουν τη ρεβάνς με δικαιολογημένη αισιοδοξία.

Τα γκολ των φιλοξενουμένων πέτυχαν οι Οσκάρ Γκαρσία (15), Χάτζι (77) και των γηπεδούχων οι Βίτεσεκ (53), Σολ (57).

Ενενήντα λεπτά μάλλον χωρίζουν την Μπορντό από τον μεγάλο τελικό, αφού οι Γάλλοι κέρδισαν μέσα στην Τσεχία τη Σλάβια Πράγας με 1-0. Το γκολ που έμελλε να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα πέτυχε ο Ντουγκαρί στο 7.

Οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 16/4 σε Βαρκελώνη και Μπορντό αντίστοιχα.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Λ. Παπαδόπουλος από το Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης θα σφυρίξει στον αγώνα της Νεάπολης μεταξύ Ιωνικού και Παναθηναϊκού την ερχόμενη Κυριακή. Στο άλλοτε ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ κληρώθηκε ο Ευ. Πούφλης από την Πέλλα. Στα άλλα ματς θα σφυρίξουν οι: Πανιώνιος - Καλαμάτα (Ζαχείλας), Αθηναϊκός - Πανηλειακός (Στεφανόπουλος), Ξάνθη - Αρης (Μπέγκος), ΑΕΚ - Απόλλωνας (Ψυχομάνης), Λάρισα - Παναχαϊκή (Βοργιάς), Ηρακλής - ΟΦΗ (Αστερής), Εδεσσαϊκός - Εθνικός (Γιαννόπουλος).

Ποιος θα γελάσει τελευταίος; Ο Αγιαξ των Λιτμάνεν, Κλάιβερτ ή ο Παναθηναϊκός του Βαζέχα και της παρέας του;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ