ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με τους τραπεζοϋπαλλήλους σε θέση παρατηρητή

Σήμερα η τέταρτη συνάντηση ΟΤΟΕ - εργοδοτών για την κλαδική Σύμβαση, αλλά χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ απέφυγε να εισηγηθεί κινητοποιήσεις ενάντια στην αδιαλλαξία των τραπεζών

Με τις ελπίδες στραμμένες στην "καλή θέληση" των εργοδοτών, προσέρχεται η ΟΤΟΕ στη σημερινή, τέταρτη, διαπραγματευτική συνάντηση για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε χτες, δεν αποφάσισε καμιάς μορφής κινητοποίηση του κλάδου, αλλά αόριστα "άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα", αν δεν ικανοποιήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Στην προηγούμενη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών είχαν προτείνει για μονοετή Σύμβαση αυξήσεις 3% + 3,5% (μέση ετήσια αύξηση 5,38%), χωρίς ικανοποίηση κανενός θεσμικού αιτήματος.Για διετή σύμβαση,την οποία και επιδιώκουν, πρότειναν αυξήσεις 4% + 4% (δηλαδή 6,5%) το 1996 και 2,5% + 2,5% (δηλαδή 3,1%) το 1997, ενώ γι' αυτή την περίπτωση δέχτηκαν να συζητήσουν και την ικανοποίηση επιμέρους θεσμικών αιτημάτων.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών κατέθεσε διαφορετική πρόταση στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας,η οποία όμως απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις. Η πρότασή της είχε τα εξής σημεία:

"Απορρίπτουμε τις προτάσεις των εργοδοτών ως απαράδεκτες και προκλητικές. Οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν πλαίσιο για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κινούνται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και του δρόμου που άνοιξε η Σύμβαση ντροπής που υπέγραψε η ΠΑΣΚΕ με τον ΣΕΒ.

Η ΟΤΟΕ πρέπει να επιμείνει η Σύμβαση να είναι μονοετούς διάρκειας.

Στα οικονομικά ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και μέρος των τεράστιων απωλειών που είχαμε.

Η ΟΤΟΕ ζητάει την ικανοποίηση του συνόλου των θεσμικών αιτημάτων με αιχμή το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και την 5η βδομάδα άδεια για όλους.

Η ΟΤΟΕ δεν μπορεί να κλείσει Συλλογική Σύμβαση χωρίς οριστική ρύθμιση για τους απολυμένους των Γενικών Αποθηκών".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε επίσης να συνεδριάσει ξανά η Εκτελεστική Γραμματεία, μετά τη σημερινή συνάντηση και να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που θα γίνει στις 9 Απρίλη, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τα αποτελέσματά της. Η πρόταση της παράταξης απορρίφθηκε από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αγωνιστική Συνεργασία" ("ΣΥΝ") και "Συσπείρωση".

"Οσο πλησιάζει η κρίσιμη ώρα του τέλους των διαπραγματεύσεων, οι παρατάξεις αυτές ανακαλύπτουν τις συγκλίσεις τους. Οι παραπάνω παρατάξεις ψήφισαν από κοινού μια πρόταση που κινείται στα πλαίσια της ΠΑΣΚΕ, που εξαντλείται σε ευχές", καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.

"Μεσαιωνικό" τούνελ!

Σε κρυφή στοά, κάτω από το εργοστάσιο, κρύβει κάθε φορά ό,τι έχει να κρύψει η καλτσοποιία "Κορακίδης"!

  • Μαύρη εργασία και σε βιοτεχνία ιματισμού στο Κερατσίνι
  • Τι έφεραν στην επιφάνεια έλεγχοι των συνδικάτων και των Επιθεωρήσεων Εργασίας
  • Από κρυφό υπόγειο τούνελ "περνά" ο εργασιακός Μεσαίωνας στο εργοστάσιο καλτσοποιίας "Κορακίδης" στη Νέα Ιωνία!Δεν πρόκειται για ταινία - θρίλερ, αλλά για πραγματικό γεγονός που ήρθε στην επιφάνεια μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής και η Επιθεώρηση Εργασίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

    Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, "η κατασκευή της επιχείρησης θυμίζει γκέτο και φρούριο του Μεσαίωνα. Στην προσπάθειά μας να βρούμε όλους τους εργαζόμενους, γιατί είχαμε καταγγελίες για ανασφάλιστους, διαπιστώσαμε ότι η επιχείρηση έχει μια κρυφή στοά κάτω απ' το δρόμο, απ' όπου κρύβει σε άλλο κτίριο, ό,τι θέλει κάθε φορά να κρύψει.Η επιχείρηση έχει δυο κτίρια, το ένα απέναντι στο άλλο, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειο - κρυφό τούνελ, κάτω από πολυσύχναστη οδό της Ν. Ιωνίας, τη+ Σεβαστείας". Επίσης επισημαίνει ότι ο έλεγχος απ' την Επιθεώρηση έγινε μετά από αίτημα του Συνδικάτου και διαπιστώθηκε πως ο εργοδότης δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση της πλεκτικής, πληρώνοντας κατά 1.000 δρχ. λιγότερα την ημέρα κάθε εργαζόμενο. Επίσης δε θεωρεί έγκαιρα τις καταστάσεις προσωπικού!

    Το Συνδικάτο καταγγέλλει την ασύδοτη δράση των εργοδοτών και υπογραμμίζει τις ευθύνες υπουργείου Εργασίας και των άλλων αρμοδίων που "αφήνουν ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να δρουν". Επισημαίνει πως για δεκάδες παρεμφερείς περιπτώσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχει ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας.

    Στα ίδια χνάρια και η βιοτεχνία εσωρούχων της Ε. Βασιλείου - Κυριαζή,στο Κερατσίνι. Σε έλεγχο που έγινε στην επιχείρηση από το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Πειραιά και την Επιθεώρηση Εργασίας,στις 18 Δεκέμβρη '95, αποκαλύφθηκε πως η εργοδότης απασχολούσε παράνομα 22 εργαζόμενες, χωρίς ασφάλιση. Από τις οποίες πέντε αλλοδαπές.

    Οπως αναφέρει σε έγγραφό της η Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδότρια μετά τον έλεγχο θεώρησε πίνακα προσωπικού, στον οποίο αναγράφονταν δεκατρείς εργαζόμενες, ενώ προσκόμισε δικαιολογητικά ελληνικής καταγωγής για τις τέσσερις από τις πέντε αλλοδαπές εργάτριες. Για τις υπόλοιπες εργαζόμενες η εργοδότρια δήλωσε ότι δεν εργάζονται πλέον στην επιχείρηση...

    Επειδή όμως από τον πίνακα διαπιστώθηκε διαφορά μεταξύ καταβαλλομένων και νομίμων αποδοχών, η Επιθεώρηση ζήτησε από την εργοδότρια να καταβάλλει τις διαφορές και να προσκομίσει εξοφλητικές αποδείξεις που προσκόμισε για 11 μόνο εργάτριες. Για τις υπόλοιπες παρουσίασε συμβάσεις μη πλήρους απασχόλησης, που είχαν υπογραφεί απ' τις ίδιες. Για δε τη μια αλλοδαπή εργάτρια δεν προσκόμισε δικαιολογητικά. Η Επιθεώρηση ζήτησε από τον αρμόδιο εισαγγελέα την ποινική δίωξη της εργοδότριας.

    Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει την προσπάθεια εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργαζομένων στην περιοχή του Πειραιά από "διάφορους" εργοδότες, οι οποίοι πιστεύουν πως η μείωση του κόστους εργασίας μπορεί να γίνει με τη "μαύρη εργασία" και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Το ΕΚΠ καλεί τον υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Καταγγέλλει το "πραξικόπημα"

    Η ΤΕ Πάτρας της ΕΣΑΚ καταγγέλλει την πρακτική των ΠΑΣΚΕ, ΣΕΑΜ στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

    "Το πραξικόπημα που από κοινού επιχειρούν στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της γνωστής διασπαστικής ομάδας του ΣΕΑΜ", καταγγέλλει η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ στην Πάτρα.

    Στην ανακοίνωση - καταγγελία της, η παράταξη τονίζει ότι οι δυο αυτές παρατάξεις: "Αποπειράθηκαν να κάνουν Γενική Συνέλευση με 10 συνολικά άτομα, όταν στον κλάδο δουλεύουν χιλιάδες. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στη ΓΣ παρίσταντο τα 4 από τα 9 μέλη του ΔΣ και παράλληλα, με τεχνάσματα, αρνήθηκαν την εγγραφή πάνω από 40 εργαζομένων που κατέθεσαν αίτηση".

    Η ΤΕ Πάτρας της ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η επιδίωξη των παρατάξεων αυτών ήταν η μετατροπή ενός ιστορικού σωματείου σε "σφραγίδα" και χαρακτηρίζει "αντιστροφή της αλήθειας" την "καταγγελία" περί "τραμπουκισμού" των δεκάδων εργαζομένων που απαιτούσαν την εγγραφή στο σωματείο.

    Η παράταξη δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει τον εκφυλισμό και την απομαζικοποίηση των συνδικάτων και καλεί τους εργαζόμενους να γραφτούν στο σωματείο, για να γίνει δικό τους όργανο πάλης.

    Τέλος, επισημαίνει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δε θα επιτρέψουν την απομαζικοποίηση των συνδικάτων, έστω κι αν "είναι επιδίωξη της ΠΑΣΚΕ για να περάσει ανώδυνα η κυβερνητική πολιτική και οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

    Μέτρα για την υγιεινή των τροφίμων ζητά η ΓΣΕΕ

    Με αφορμή την αναστάτωση γύρω απ' τον έλεγχο της υγιεινής των τροφίμων και τα όσα αποκαλύφθηκαν στην επιχείρηση ΒΟΚΤΑΣ,που αποδεικνύουν την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου, η ΓΣΕΕ - με ανακοίνωσή της - επαναφέρει το αίτημά της για υλοποίηση και εφαρμογή της Α/93/43 κοινοτικής οδηγίας για την υγιεινή των τροφίμων.

    Οπως σημειώνει, απ' τις αρχές του χρόνου, μετά από σχετικό έγγραφο της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, είχε ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να επισπευσθεί η υλοποίηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Υπογραμμίζει δε ότι με βάση αυτήν την οδηγία, θα έπρεπε μέχρι τέλος του '95 όλες οι βιομηχανίες τροφίμων να έχουν προσλάβει εξειδικευμένο υπάλληλο για θέματα υγιεινής τροφίμων, προκειμένου να εφαρμοστούν πρακτικοί κανόνες συστηματικής παρακολούθησης των μέτρων υγιεινής τροφίμων και ποτών και με σύγχρονο διορισμό επόπτη υγείας για την τήρηση των προδιαγραφών της οδηγίας.

    Επίσης, αναφερόμενη σε "όσους έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές για μη έγκαιρη καταγγελία φαινομένων παραβίασης των κανόνων υγιεινής και ειδικότερα στη ΒΟΚΤΑΣ", τονίζει πως πέρα από τις όποιες ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν για συνδικαλιστές στη συγκεκριμένη επιχείρηση, τα συνδικάτα έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι παρεμβαίνουν έγκαιρα και καθοριστικά σε ζητήματα που αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ