ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ
Δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης μέχρι 30/4

Δυνατότητα, για ένταξη στη ρύθμιση της φορολογίας κεφαλαίου περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν περιέλθει στους κατόχους από κληρονομιά και τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν είχαν δηλωθεί, παρέχεται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση τα μη δηλωθέντα αυτά περιουσιακά στοιχεία, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 30 Απρίλη 1996, συμπληρωματική δήλωση, έστω και εάν έχουν ήδη υποβάλει αρχική δήλωση ένταξης στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ειδικότερα για τη φορολογία κληρονομιών, διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή πρόσθετου φόρου, παρέχεται για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα υποβληθούν στη δήλωση, είτε είναι κινητά (καταθέσεις, μετοχές) είτε ακίνητα (εντός και εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού) εφόσον κινητά και ακίνητα αποτελούν στο σύνολό τους την κληρονομιαία περιουσία.

Στη συνέχεια, για την κατανόηση του θέματος, παρέχονται τα ακόλουθα δύο παραδείγματα:

α) Ο φορολογούμενος έχει αρχικά υποβάλει δήλωση για τα Α, Β, Γ περιουσιακά στοιχεία, ενώ σήμερα μπορεί να υποβάλει και νέα δήλωση για τα Δ, Ε, ΣΤ περιουσιακά στοιχεία. Η σημερινή δήλωση φόρου κληρονομίας θεωρείται συμπληρωματική της αρχικής δήλωσης, αλλά αρχική για τα νέα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται.

β) Ενδέχεται να έχει υποβληθεί δήλωση για ένα ακίνητο που έχει δηλωθεί ανακριβώς π.χ. ως προς την έκταση. Στην περίπτωση αυτή αν υποβληθεί σήμερα δήλωση για την επιπλέον έκταση, θα απαλλαγεί του πρόσθετου φόρου λόγω εκπροθέσμου, γιατί δε θεωρείται αδήλωτο περιουσιακό στοιχείο, αλλά ανακριβώς δηλωθέν.

Αξίζει να υπευνθυμίσουμε ότι, ενώ αρχικά η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση φορολογίας κεφαλαίου - ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στις 11/10/95 - έληγε στις 11/1/96, στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι τις 30/4/96.

mikromegala

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι έντονες πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και των εταιριών που μετέχουν στο "Καζίνο Αθηνών" κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, οδήγησαν το γενικό δείκτη στις 975,23 μονάδες, ήτοι απώλειες 1,63%. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στους δείκτες των ασφαλειών (-3,22%), των τραπεζών (-2,68%) και των κατασκευών (-2,39%). Στο μεταξύ το ΔΣ του ΧΑΑ κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "Βερνίκος Κότερα ΑΕ", προκειμένου να εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ, εκδίδοντας με δημόσια εγγραφή 286.000 κοινές ανώνυμες μετοχές με τιμή διάθεσης 1.500 δρχ. ανά μετοχή.

ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Επαφές με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου του Καναδά Αρτ Εγκλετον, που επισκέπτεται την Ελλάδα στο διήμερο 8 και 9 Απρίλη, με στόχο την ανάπτυξη των καναδικών εξαγωγών προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, στο πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Εγκλετον, θα συμπεριλαμβάνεται και η πρόσφατη έναρξη του υπερατλαντικού διαλόγου, ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα οδηγήσει σ' ένα πρόγραμμα δράσης σχετικά με όλες τις σχέσεις Καναδά και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Σε νέο ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Φίλωνος 139 και Φιλελλήνων μεταφέρθηκε το υποκατάστημα που διατηρούσε η τράπεζα στον Πειραιά. Το νέο κατάστημα παρέχει - όπως και το προηγούμενο - όλο το φάσμα των τραπεζικών υπηρεσιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Νέος γγ του υφυπουργείου Εμπορίου ανέλαβε ο Ηλίας Αποστολάκης. Στο παρελθόν διατέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος του ΤΑΠ-ΟΤΕ και αναπλ. γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και της Τράπεζας Επαγγελματικής Πίστης. Ο νέος γγ γεννήθηκε το 1953 στη Φθιώτιδα και είναι οικονομολόγος.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ: Συμφωνία ίδρυσης μεικτής ελληνορουμανικής τράπεζας υπέγραψε στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Μακεδονίας - Θράκης Α. Μπούμης. Η ελληνική συμμετοχή, που αντιπροσωπεύεται με 49,5% στο συνολικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας, αναλαμβάνει και τη διοίκησή της.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Απειλές για πλαφόν σε εταιρίες και πρατήρια

Απρόθυμη να θίξει τα κέρδη των διυλιστηρίων (κρατικών και ιδιωτικών) η κυβέρνηση

Στην καλή θέληση των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων εναποθέτει η κυβέρνηση τις ελπίδες της για συγκράτηση των τιμών των υγρών καυσίμων που αυξάνονται απανωτά τις τελευταίες εβδομάδες καλώντας τους να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους τους, και αφήνοντας απ' έξω τα διυλιστήρια.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη,ο οποίος υποστήριξε ότι οι εκάστοτε ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων δε θα πρέπει να περνούν πάντα στην κατανάλωση μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως είπε, τα περιθώρια κέρδους τους το επιτρέπουν, και συνέστησε τη διατήρηση των τιμών της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι τη Μ. Τετάρτη. Δεν κάλεσε, όμως τα διυλιστήρια να κάνουν το ίδιο, για τα οποία εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι δεν έχουν τα ίδια περιθώρια.

Ο ίδιος απείλησε με επιβολή πλαφόν τις εταιρίες και τα πρατήρια που δε θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις αυτές.

Ωστόσο, χτες, παρά τις συστάσεις και τις απειλές του υπουργείου Ανάπτυξης, για διατήρηση των τιμών στα μέχρι προχτές επίπεδα, τα πρατήρια προχώρησαν σε αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων με βάση την αύξηση που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΔΕΠ.

Επίσης, ο υπουργός εκφράζοντας φόβους ότι κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας που αυξάνεται η κατανάλωση, θα αυξηθούν και τα κρούσματα κερδοσκοπίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για τις ημέρες αυτές στις λιανικές τιμές. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο με βάση τις τιμοληψίες και τα δεδομένα που προκύπτουν από την αγορά, θα ενημερώνει τους καταναλωτές με σχετικό δελτίο κάθε εβδομάδα για τα επίπεδα στα οποίο θα πρέπει να διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές των καυσίμων στα πρατήρια.

Στο μεταξύ συγκρούσεις προκαλεί μεταξύ των πρατηριούχων η επαναφορά του ωραρίου λειτουργίας καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται να το εφαρμόσουν.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αντικειμενικές αξίες σε νέες περιοχές

Την απόφαση με την οποία θα ισχύσουν οι νέες τιμές σε 35 περιοχές της χώρας που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός των ημερών ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης. Πρόκειται για τις νέες τιμές που είχε ανακοινώσει πριν λίγες βδομάδες ο υφυπουργός Οικονομικών και οι οποίες αφορούσαν περιοχές των Νομών Καβάλας, Μαγνησίας, Κέρκυρας, Εύβοιας, Σάμου και Κυκλάδων.

Από τους αναλυτικούς πίνακες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι η ακριβότερη τιμή εμφανίζεται στη Σκιάθο του Νομού Μαγνησίας(400.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο), ενώ η πιο χαμηλή τιμή παρατηρείται στην Ερέτρια του Νομού Εύβοιας (85.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο).

Η συγκεκριμένη κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί μέρος των γενικότερων προθέσεών της για άντληση πρόσθετων εσόδων από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων. Να υπενθυμίσουμε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει ότι ανάλογη τακτική αναμένεται να εφαρμόσει το υπουργείο μέχρι τον ερχόμενο Ιούλη και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που είναι εντός σχεδίου, χωρίς να ισχύει σ' αυτές το αντικειμενικό σύστημα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Προς παράταση προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων

Ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι πίνακες από το υπουργείο Οικονομικών για τον προσδιορισμό του φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος. Μετά το Πάσχα η αποστολή των πρώτων 100.000 εκκαθαριστικών της εφορίας

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται από το υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιοποίηση των πινάκων για τον προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος, σύμφωνα με το "αντικειμενικό" σύστημα, τη στιγμή που η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των αγροτών λήγει στις 15 Απρίλη.Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων για το θέμα παραγόντων, το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε παράταση της παραπάνω προθεσμίας.

Εγκυρες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη διχογνωμία που έχει εκδηλωθεί στην επιτροπή προσδιορισμού του εισοδήματος, καθώς οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ διαφωνούν με τις προτάσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.Σημειωτέον ότι η παραπάνω κίνηση της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καθαρά αποπροσανατολιστικούς στόχους, καθώς η ίδια είχε συμφωνήσει στην επιβολή του αυθαίρετου προσδιορισμού φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή φορολογικών δηλώσεων από τις εφορίες προς το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) για εκκαθάριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων από το ΚΕΠΥΟ προς τους φορολογούμενους θα σταλεί γύρω στις 20 του Απρίλη και θα αφορά περίπου 100.000 σημειώματα.Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος ο αριθμός των φορολογούμενων που υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για εισοδήματα που απέκτησαν το 1995 ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ