Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ
Δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης μέχρι 30/4

Δυνατότητα, για ένταξη στη ρύθμιση της φορολογίας κεφαλαίου περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν περιέλθει στους κατόχους από κληρονομιά και τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν είχαν δηλωθεί, παρέχεται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση τα μη δηλωθέντα αυτά περιουσιακά στοιχεία, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν μέχρι τις 30 Απρίλη 1996, συμπληρωματική δήλωση, έστω και εάν έχουν ήδη υποβάλει αρχική δήλωση ένταξης στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ειδικότερα για τη φορολογία κληρονομιών, διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή πρόσθετου φόρου, παρέχεται για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που θα υποβληθούν στη δήλωση, είτε είναι κινητά (καταθέσεις, μετοχές) είτε ακίνητα (εντός και εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού) εφόσον κινητά και ακίνητα αποτελούν στο σύνολό τους την κληρονομιαία περιουσία.

Στη συνέχεια, για την κατανόηση του θέματος, παρέχονται τα ακόλουθα δύο παραδείγματα:

α) Ο φορολογούμενος έχει αρχικά υποβάλει δήλωση για τα Α, Β, Γ περιουσιακά στοιχεία, ενώ σήμερα μπορεί να υποβάλει και νέα δήλωση για τα Δ, Ε, ΣΤ περιουσιακά στοιχεία. Η σημερινή δήλωση φόρου κληρονομίας θεωρείται συμπληρωματική της αρχικής δήλωσης, αλλά αρχική για τα νέα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται.

β) Ενδέχεται να έχει υποβληθεί δήλωση για ένα ακίνητο που έχει δηλωθεί ανακριβώς π.χ. ως προς την έκταση. Στην περίπτωση αυτή αν υποβληθεί σήμερα δήλωση για την επιπλέον έκταση, θα απαλλαγεί του πρόσθετου φόρου λόγω εκπροθέσμου, γιατί δε θεωρείται αδήλωτο περιουσιακό στοιχείο, αλλά ανακριβώς δηλωθέν.

Αξίζει να υπευνθυμίσουμε ότι, ενώ αρχικά η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση φορολογίας κεφαλαίου - ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στις 11/10/95 - έληγε στις 11/1/96, στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση μέχρι τις 30/4/96.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ