Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δε ρυθμίζουν τις τιμές οι κρεοπώλες

- Πώς εξηγείτε την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων τις τελευταίες μέρες, που έφτασε να πωλείται στις 2.400 δρχ. το κιλό δεκαπέντε μέρες πριν από το Πάσχα; Ποιος ευθύνεται γι' αυτό και τι προοικονομεί για την εξέλιξη των τιμών τη Μ. Εβδομάδα;

- Το κακό ξεκινάει απ' το φόβο του καταναλωτή για τα μοσχάρια και τα κοτόπουλα, μετά βέβαια τον γνωστό σάλο για την επικινδυνότητά τους. Ο καταναλωτής στράφηκε στα αρνιά και στα κατσίκια. Ωστόσο η αρχή του κακού στην όλη κατάσταση, βρίσκεται στην απελευθέρωση της αγοράς και το πιο σοβαρό πρόβλημα για τοντόπο, είναι η έλλειψη ανάπτυξης της ντόπιας παραγωγής του κλάδου του κρέατος. Οχι μόνο δεν αναπτύχθηκε αλλά κατατρέχεται κιόλας και βλέπουμε την απόγνωση των κτηνοτρόφων που εκφράστηκε μέσα απ' τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ πιθανό η τιμή των αμνοεριφίων να ανέβει πολύ περισσότερο, οι κρεοπώλες θα είναι σε ετοιμότητα και θα προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές όσο περνάει απ' το χέρι μας. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι ο κρεοπώλης δεν είναι ο ρυθμιστής των τιμών, ρυθμιστές είναι τα κυκλώματα κρέατος στον χώρο της χονδρικής πώλησης.

- Πώς σχολιάζετε τις χτεσινές "απειλές" του υφυπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, για επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις διαμόρφωσης της λιανικής τιμής των αμνοεριφίων πάνω από 2.000 δρχ. το κιλό; Είναι δικαιολογημένες; - Ο κ. Χρυσοχοϊδης εάν έκανε τέτοια δήλωση - διότι δεν την άκουσα - είναι έξω απ' τα νερά. Κατ' αρχήν ισχύει ο νόμος της αγοράς, που οι ίδιοι απελευθέρωσαν και το γνωρίζει πολύ καλά. Γιατί ο νόμος της αγοράς δεν έχει κανόνα παιχνιδιού, είναι με λίγα λόγια ο νόμος του δυνατού που επιβάλλει τις τιμές που θέλει. Ο κ. Χρυσοχοϊδης και οι προκαθήμενοί του προσπαθούνε πάντα πριν απ' τις γιορτές με συμφωνίες κυρίων να διαμορφώσουν την αγορά. Ομως η πείρα έχει δείξει ότι απ' όλες τις συμφωνίες αυτές όχι μόνο δε λύθηκε το πρόβλημα της αγοράς αλλά απεναντίας κάποιοι κερδοσκοπούνε εις βάρος του καταναλωτή.

- Πώς περιμένετε να κινηθεί η αγορά τη Μ. Εβδομάδα; Ποιοι παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο;

- Τον καθοριστικό ρόλο θα τον παίξει το εισόδημα του καταναλωτή, που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί σε απελπιστική κατάσταση. Από το γεγονός όμως, ότι το Πάσχα είναι παραδοσιακή γιορτή χαράς της χριστιανοσύνης, όλοι θα βάλουν τα δυνατά τους να κάνουν ένα ανθρώπινο τραπέζι.

- Αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ποια είναι με δυο λόγια τα αιτήματά σας;

- Τα αιτήματά μας σχετίζονται κυρίως με τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε με τα βοοειδή και τα κοτόπουλα, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα έχουμε πιθανά τις μέρες του Πάσχα, απ' τις ενδεχόμενες αυξήσεις που θα επιβάλουν οι χονδρέμποροι. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του καταναλωτή, τις μέρες που έρχονται, στην παραπληροφόρηση και στις τιμές -παγίδες. Πρέπει να ελέγχει πολύ καλά τι παίρνει.

Χ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επάρκεια και οι τιμές στο ...ύψος τους (2000-04-28 00:00:00.0)
Το Δώρο "ζέστανε" την αγορά (1999-04-08 00:00:00.0)
Οι τιμές "τσίμπησαν" και την τελευταία στιγμή (1998-04-18 00:00:00.0)
Αρχισε να ...καταναλώνεται το δώρο του Πάσχα (1998-04-16 00:00:00.0)
Χορός της ακρίβειας στην αγορά (1996-04-11 00:00:00.0)
Ακριβή και...παραπλανητική η αγορά του Πάσχα (1995-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ