Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ" ΤΩΝ ΔΕΚΟ
Το κρύβουν σαν "κρατικό απόρρητο"

Η ΑΣΚΕ - ΔΕΗ δε συζήτησε στη χτεσινή της συνεδρίαση για το επίμαχο νομοσχέδιο, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, γιατί η κυβέρνηση δεν το έδωσε, με το επιχείρημα ότι είναι... απόρρητο

Σαν εφτασφράγιστο μυστικό κρατά η κυβέρνηση το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους. Η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου ήταν στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής συνεδρίασης της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου (ΑΣΚΕ) της ΔΕΗ - θεσμό που η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καθιερώσει για τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΔΕΚΟ ως δείγμα γραφής των κοινωνικών της ευαισθησιών - αλλά δε συζητήθηκε ποτέ. Ο λόγος; Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το δώσει στους εκπροσώπους της ΑΣΚΕ, με τη δικαιολογία του κρατικού απορρήτου!! Ετσι η χτεσινή συνεδρίαση της ΑΣΚΕ εκ των πραγμάτων περιορίστηκε στον "έλεγχο" και τη "διαφάνεια" των ήδη ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, ενώ συζήτησε και το ασφαλιστικό θέμα των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των εκπροσώπων της ΑΣΚΕ ενέκρινε στη χτεσινή συνεδρίαση το νέο τιμολόγιο για την οικιακή κατανάλωση, που, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, κινείται στην ίδια ακριβώς λογική με το προηγούμενο, δηλαδή της λογικής οι "μικροί" καταναλωτές να πληρώνουν τους "μεγάλους". Τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, ότι κινείται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατάγγειλε μόνο ο εκπρόσωπος της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης της ΔΕΗ (ΕΣΚ - ΔΕΗ).

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, έχει διαψεύσει ήδη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελάφρυνση των καταναλωτών με το νέο τιμολόγιο οικιακής κατανάλωσης ρεύματος. Συγκεκριμένα, με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές του δεύτερου κλιμακίου (801-1.600 κιλοβατώρες) θα επιβαρυνθούν με 10%, του τρίτου κλιμακίου (1.601-2.000 κιλοβατώρες) με 12% και του τέταρτου κλιμακίου (από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω) με αύξηση 47%. Επιπλέον, έχει επισημάνει ότι η τιμολογιακή πολιτική εξακολουθεί να είναι υπέρ των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, τονίζοντας ότι απ' το 1995 στους οικιακούς καταναλωτές η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε πέντε φορές περισσότερο απ' ό,τι στους βιομηχανικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ