ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Συναινετικοί" διάλογοι

Σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση ΟΤΟΕ - διοικήσεων τραπεζών, για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Το "σκηνικό", όμως, και αυτών των διαπραγματεύσεων είναι μέχρι σήμερα καταθλιπτικά μονότονο. Καθώς οι τράπεζες "αναπαύονται" πάνω στα αμύθητα κέρδη τους, οι εργοδότες βγάζουν λόγους στους εκπροσώπους των εργαζομένων, εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να πάρουν αυξήσεις, αφού αυτό επιβάλλει το καλό της ...οικονομίας και του τόπου.

Φαίνεται, πάντως, ότι τα καταγέλαστα "επιχειρήματα" των τραπεζιτών "πιάνουν τόπο" στους περισσότερους από τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων. Αλλωστε, η αρχή έγινε με την υπογραφή της άθλιας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από την ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ. Ετσι, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δεν κινητοποιεί τους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Παρά τις προκλητικές προτάσεις των εργοδοτών, επιμένει να προσέρχεται σ' ένα διάλογο, που δεν κουβαλά μαζί του τίποτα από τη δυναμική του κλάδου. Εκτός και, απλώς, περιμένουν πότε θα υπογράψουν και αυτοί την από τα πριν δεδομένη σύμβαση...

Ας τους "θυμούνται"

Τόσο πολύ έχουν εμπεδώσει τη φιλοσοφία και το πνεύμα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ώστε έχουν καταντήσει θεματοφύλακές της. Χαρακτηριστική η στάση των τριών βουλευτών (Μπενετάτος, Γεωργακόπουλος, Κεδίκογλου) οι οποίοι κατήγγειλαν την υπέρβαση της εισοδηματικής πολιτικής του... 2,5% + 2,5% στους δημόσιους υπάλληλους, μέσω της πολιτικής των επιδομάτων. Με λίγα λόγια, οι τρεις αυτοί αντιπρόσωποι του λαού επιζητούν την εξομοίωση των δημοσίων υπαλλήλων προς τα κάτω, χάρη των κριτηρίων σύγκλισης του Μάαστριχτ.

Εξάλλου, η πολιτική των επιδομάτων είναι δική τους πολιτική, ακριβώς για να διχάζουν και να διαιρούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Ακριβώς γιατί δε θέλουν να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο "στοιχίζει" και υπερβαίνει τα προϋπολογισθέντα από τις Βρυξέλλες.

Πάντως, καλό είναι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να συγκρατήσουν τα ονόματα των τριών βουλευτών, για τις επόμενες εκλογές.

Συντάξεις

Σύνταξη

τους ζητούσαμε

20 ημερομίσθια

και οι ταγοί

γι' "απάντηση"

μας δείχναν

τα ...οπίσθια!

Χρόνια

έτσι γινότανε,

μα τώρα

όλ' αλλάζουν,

ήδη "μπροστάντζες"

άρχισαν

σε ...λόγια

να μοιράζουν!

Κατόπιν

τούτου υπομονή,

είναι νομίζω

αλήθεια,

ότι θα γίνει

η σύνταξη

20 ημερομίσθια,

όταν περίπου

όλοι μας

θα... πνέουμε

τα λοίσθια!

Ο οίστρος

Πριν είναι αργά...

Εκεί στο ΙΚΑ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες, που είναι οργανωμένοι σε συλλόγους και σε δύο Ομοσπονδίες.

Εδώ και μέρες τώρα αποκαλύπτεται ότι ετοιμάζεται μια βόμβα για τα θεμέλια του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας και γενικότερα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Οτι δηλαδή η κυβέρνηση, κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ετοιμάζει τροπολογία με την οποία θα καταργεί την απόδοση στο ΙΚΑ των εισφορών των καταρτιζόμενων στα κοινοτικά προγράμματα, που προβλέπει ο νόμος 2335/95, που ισχύει απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πριν δηλαδή "δουλέψει" ο νόμος αυτός για να φέρει έσοδα στο ΙΚΑ, τον καταργούν.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Μήπως και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ έχουν λόγο για αυτή την εξέλιξη, που πρέπει να εκφραστεί και διά των συνδικάτων τους; Γιατί αν ανοίξει αυτή η κερκόπορτα, θα βρουν κι άλλοι φορείς τον τρόπο να εξαιρεθούν απ' την υποχρεωτική καταβολή των εισφορών στο ΙΚΑ.

Και ας μην κοροϊδευόμαστε. Αν συνεχιστεί έτσι η μεταχείριση του ΙΚΑ απ' την κυβέρνηση, θα 'ρθει και η ώρα - πέραν των άλλων επιπτώσεων - που δε θα υπάρχουν ούτε λεφτά για τους μισθούς των εργαζομένων. Γι' αυτό χρειάζεται αντίδραση πριν είναι αργά.

Ο σύγχρονος Μεσαίωνας

Υπόγειο σκοτεινό τούνελ και άνθρωποι φοβισμένοι να τρέχουν να κρυφτούν! Εικόνα Μεσαίωνα! Ομως, ενός "σύγχρονου" εργασιακού μεσαίωνα, που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο και δικαιώματα. Η επιχείρηση καλτσοποιίας Κορακίδη στη Ν. Ιωνία, λοιπόν - όπως αποκαλύφθηκε σε έλεγχο συνδικάτου και Επιθεώρησης Εργασίας - πρωτοπορεί στην εφαρμογή της μεσαιωνικής "Λευκής Βίβλου". Πληρώνει μισθούς κάτω των συλλογικών συμβάσεων, δε θεωρεί καταστάσεις προσωπικού και επιπλέον διαθέτει και υπόγειο κρυφό τούνελ, μέσα από το οποίο φυγαδεύει ό,τι κάθε φορά θέλει να κρύψει! Ανεξέλεγκτοι οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν. Το κράτος ανέχεται, αν δεν τροφοδοτεί, την ασυδοσία τους. Ο Μεσαίωνας επανεμφανίζεται όλο και περισσότερο. Μέχρι και σύγχρονες κατακόμβες κάνουν την εμφάνισή τους!

Περί κλονισμών...

Τον "ισχυρό οικονομικό κλονισμό", που, δήθεν, θα υποστούν οι επιχειρήσεις "φασόν", επικαλέστηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να δικαιολογήσει την προχτεσινή του απόφαση να παγώσει για άλλη μια χρονιά τους μισθούς των εργαζόμενων στο "φασόν" και να μην εφαρμόζεται γι' αυτό το τμήμα των εργαζομένων η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας! Επί πέντε χρόνια επαναλαμβάνει την ίδια δικαιολογία, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των εργοδοτών! Επί πέντε χρόνια εκδίδει τις ίδιες και απαράλλακτες αποφάσεις: Δεν εφαρμόζεται η κλαδική σας σύμβαση, δε θα πάρετε αυξήσεις!

Αλήθεια, έχει σκεφτεί κανένας εκ των μελών του ΣτΕ, αν οι εργαζόμενοι μπορούν ν' αντέξουν πέντε αλλεπάλληλους "ισχυρούς κλονισμούς"!

Αδικα κοπιάζουν

Ναι, βέβαια, τα μαχαίρια έχουν βγει στο Περισσό. Αστράφτουν οι λεπίδες στον ανοιξιάτικο ήλιο και οι μάχες δίνουν και παίρνουν. Σώμα με σώμα. Κι όσο πλησιάζει το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τόσο οι διαμάχες θα εντείνονται, ενώ οι νεκροί θα γεμίζουν τους γύρω δρόμους...

Για όσους παραξενεύεστε, σας πληροφορούμε ότι αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που δίνουν καθημερινά οι περισσότερες εφημερίδες, για τον προσυνεδριακό διάλογο και την πορεία γενικότερα του Κόμματος προς το Συνέδριο, εξασκούμενες συστηματικά πλέον στη διαστρέβλωση και την παραχάραξη άρθρων, δηλώσεων, συνεντεύξεων, κλπ. Μια εικόνα που δεν έχει, βέβαια, την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, αλλ' αυτοί το χαβά τους. Οπως ακριβώς, τόσα χρόνια έγραφαν: άκρα του τάφου σιωπή βασιλεύει στον Περισσό ή αυτοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου...

Να υποθέσουμε, απ' όλ' αυτά, ότι δεν ξέρουν από απλά ελληνικά; Η ότι δε γνωρίζουν τις αρχές λειτουργίας του ΚΚΕ και ιδιαίτερα το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Την ουσιαστική και πραγματική δηλαδή εσωκομματική δημοκρατία και την ομόθυμη και συνειδητή εφαρμογή των αποφάσεων ή τον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο και το πραγματικό δικαίωμα του κάθε συντρόφου, να πάρει μέρος σ' αυτόν; Οχι, βέβαια. Τη "δουλιά" τους κάνουν, όπως την έκαναν και μέχρι σήμερα. Και πρέπει, να τους αναγνωρίσουμε ότι την κάνουν με ιδιαίτερη συνέπεια και ζήλο...

Ας γνωρίζουν πάντως, ότι άδικα κοπιάζουν. Αν νομίζουν ότι με τα διάφορα, εξωφρενικά δημοσιεύματά τους, θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των κομμουνιστών στην ιδεολογία και τις αρχές του Κόμματος, είναι πολύ γελασμένοι.

Στοιχειώδης ευαισθησία υπάρχει;

Ακόμη και καθημερινή χρήση ναρκωτικών ουσιών κάνουν οι φυλακισμένοι τοξικομανείς. Το τραγικό αυτό στοιχείο και μαζί του, το λογικό και συγκλονιστικό συνάμα συμπέρασμα, πως η ηρωίνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες, κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στις φυλακές, επιβεβαιώθηκαν από πενταετή έρευνα επιστημόνων, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν προχτές, στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής.

Να υποθέσουμε ότι μετά και απ' αυτά τα δραματικά στοιχεία, θα υπάρξει κάποια ελάχιστη ευαισθησία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού και επόμενα, τα ανάλογα μέτρα, για μια ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Οπως για παράδειγμα η ανάλογη αντιμετώπιση των φυλακισμένων τοξικομανών και η ουσιαστική βοήθεια, για την απεξάρτησή τους; Η το αποφασιστικό χτύπημα των μηχανισμών διακίνησης των ναρκωτικών στις φυλακές;

Περιμένουμε...

Μοναδική ελπίδα

"Μόνο στην Ελλάδα η Αριστερά θεωρείται ελπίδα του μέλλοντος", είπε με εμφανή πίκρα ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού, Α. Ανδριανόπουλος, που ενέσκηψε στα εγχώρια, μετά από περιπλάνηση "εις τας Ευρώπας", όπου είδε το "φως το αληθινό" για τον μέλλον της ανθρωπότητας. Ενα μέλλον στο οποίο - όπως το οραματίζεται ο ίδιος - η ανεργία, η φτώχεια και η εκμετάλλευση θα αυξάνουν, γιατί αυτά έχει η στρατηγική ανάκαμψης των κερδών και η εξάπλωση των τεχνολογιών, ενώ το πρότυπό του για τις εργασιακές σχέσεις είναι η Απω Ανατολή των μεσαιωνικών και δουλεμπορικών εργασιακών σχέσεων.

Μόνο που κάτι ξεχνά ο Α. Ανδριανόπουλος. Οτι αυτό το μέλλον δεν έχει καμιά σχέση με τα οράματα, τα όνειρα και τις ελπίδες των εργαζομένων. Γεγονός που κάνει την Αριστερά τη μοναδική ελπίδα του μέλλοντος και στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο.

Δημοψηφίσματα εδώ και αλλού

Ακόμα και οι Βρετανοί, οι οποίοι δε φημίζονται για τη δημοκρατικότητά τους, αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για το αν θα συμμετέχει η χώρα τους στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νόμισμα. Οι λόγοι που υπαγόρευσαν την απόφαση αυτή έχουν μικρή σημασία.

Το θέμα είναι ότι για ένα επιμέρους, αλλά καθοριστικό ζήτημα για το μέλλον της χώρας επιζητούν τη λαϊκή ετυμηγορία και "νομιμοποίηση", παρόλο που ο "ευρωσκεπτικισμός" στη Βρετανία είναι ισχυρός.

Εδώ, οι εγχώριοι θιασώτες του Μάαστριχτ, παρόλο που ισχυρίζονται ότι η πολιτική της υποταγής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών είναι συντριπτική πλειοψηφία στο λαό, δεν τολμούν να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πολύ περισσότερο για τη συμμετοχή στο "Εύρω".

Αυτή είναι η δημοκρατία τους.

Δημαγωγία και στρουθοκαμηλισμός

Η εσωκομματική δημαγωγία, είπε προχτες ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, "φωτογραφίζοντας" τον Γερ. Αρσένη, σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, είναι περισσότερο επικίνδυνη από τη δημαγωγία μεταξύ των κομμάτων. Την ίδια περίπου στιγμή, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιχειρηματολογούσε, προσπαθώντας να αποδείξει πως δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης και πως ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, υποστηρίζει ό,τι ακριβώς και ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης.

Προφανώς, η "εσωκομματική δημαγωγία" από τη μια, και ο "πολιτικός στρουθοκαμηλισμός" από την άλλη, τείνουν να μετατραπούν σε βασικές παραμέτρους για τη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας απέναντι στην Τουρκία. Μήπως πρέπει να προετοιμαζόμαστε, για ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις;

Μεσοβέζικες λύσεις

Στις 28.3.1996 η στήλη είχε επισημάνει τον κίνδυνο να μην εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής των 33 επιστημόνων που προσλήφθηκαν τον περασμένο Γενάρη στη Μονάδα Απεξάρτησης "18 Ανω" του Ψυχιατρείου Αττικής.

Το πρόβλημα αυτό ταλανίζει τους θεραπευτές και τους νέους που επιχειρούν το άλμα της απεξάρτησης απ' το Μάρτη του 1995. Τελικά και ύστερα από ομόφωνη έγκριση των κομμάτων της Βουλής ψηφίστηκε η νομική φόρμουλα που επέτρεπε την απασχόληση των επιστημόνων και έτσι μπήκε σε λειτουργία μια ακόμα μονάδα που ήταν κλειστή για χρόνια.

Ομως ο πάρεδρος... επιβεβαίωσε, δυστυχώς τους φόβους και δεν ενέκρινε τα εντάλματα. Αντε, δηλαδή, φτου κι απ' την αρχή. Αντί δηλαδή οι θεραπευτές να αφοσιωθούν στο έργο τους, αγωνιούν μαζί με τους νέους που προσπαθούν για τον απεγκλωβισμό απ' τα ναρκωτικά, αν θα παραμείνει ανοιχτή - η μοναδική εντός ΕΣΥ - Μονάδα Απεξάρτησης.

Ετσι, όμως, καταλήγουν οι μεσοβέζικες λύσεις. Ας το πάρουν αυτό όλοι υπόψη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ