ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Στα νύχια των πολυεθνικών;
  • Συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου "για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων"
  • Στρατής Κόρακας: Το πρόβλημα δε βρίσκεται στην ανάπτυξη των τεχνολογιών αλλά στο ποιος ιδιοποιείται τα αποτελέσματά τους

Στο πνεύμα της Συμφωνίας Σένγκεν για την οποία πριν λίγο καιρό ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι η χώρα μας δε θα τηνεπικυρώσει, κινείται το σχέδιο νόμου "για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων", το οποίο συζητήθηκε χτες στο Υουργικό Συμβούλιο, μαζί με άλλα δύο νομοσχέδια που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα και την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Το νομοθέτημα αυτό με το οποίο θεσπίζονται διατάξεις για την προστασία του ατόμου από την ανάπτυξη της πληροφορικής καθυστερεί εδώ και 14 χρόνια και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια εναρμόνισης του Συντάγματός μας με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από το 1983 μέχρι σήμερα συζητείται αυτό το θέμα και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με την Ιταλία που δε διαθέτει παρόμοιο νόμο.

Με το νόμο για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των στοιχείων των ηλεκτρονικών υπολογιστών προωθούνται σοβαρότατες ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων είναι:

* Οσοι κατέχουν αρχεία πληροφοριών είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν την ύπαρξή τους σε αρμόδια διοικητική αρχή, στην οποία επικεφαλής θα είναι δικαστικός λειτουργός, με συμμετοχή νομικών και ειδικών επιστημόνων.

* Σε περιπτώσεις που τα αρχεία έχουν ως αντικείμενό τους τα λεγόμενα "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα" είναι απαραίτητη η χορήγηση σχετικής άδειας από την ειδική αρχή.

* Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου απαγορεύεται η καταχώριση και η διασταύρωση πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν φιλοσοφικές, πολιτικές, θρησκευτικές απόψεις, με τα προσωπικά ενδιαφέροντα, την προσωπική ζωή και κάθε είδους "ευαίσθητες" πληροφορίες.

* Θεσπίζεται ειδική διαδικασία για την προσωρινή δικαστική προστασία του θιγόμενου από την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, όταν αυτά αφορούν την υπηρεσιακή ή επαγγελματική του κατάσταση, είτε γίνεται από δημόσια αρχή, είτε από ιδιώτες.

* Επιτρέπεται να γίνεται η διακίνηση πληροφοριών προς άλλες χώρες, μετά από σχετική άδεια της ειδικής επιτροπής, από την Αστυνομία ή την ΕΥΠ για υποθέσεις ναρκωτικών, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

* Απαγορεύεται η τήρηση αρχείου από στοιχεία που προκύπτουν από πιστωτικές κάρτες, σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού, επειδή η χρήση τους μπορεί να παραβιάσει το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής.

Ωστόσο, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας πριν λίγες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή, το πρόβλημα δε βρίσκεται τόσο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών, αλλά το ποιος ιδιοποιείται τα αποτελέσματά τους. Είναι γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα τα ιδιοποιούνται οι πολυεθνικές, αυταρχικές κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες για να αποκομίσουν κέρδη, αξιοποιούν αυτά τα αρχεία.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι μια κατηγορία πληροφοριών που ανάγονται στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της προσωπικότητας, όπως οι φιλοσοφικές και πολιτικές πεποιθήσεις, η δράση και η συμμετοχή σε σωματεία και ενώσεις και γενικά η κοινωνική δράση του ατόμου πρέπει να προστατεύονται.

Για τις ενώσεις και τα σωματεία υποστήριξε ότι μόνο τα ίδια θα έπρεπε να είχαν το δικαίωμα συγκρότησης και χρήσης παρόμοιων αρχείων με τα στοιχεία των μελών τους, μετά από συναίνεση των τελευταίων.

Παράλληλα, για ορισμένες πληροφορίες θα πρέπει να υπάρχει αδυναμία συγκρότησης τέτοιων αρχείων από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα πρόσβασης στην τήρηση αρχείου που περιέχει ατομικά του στοιχεία, χωρίς αποκλεισμούς και όρους που θα καθιστούν ανενεργό αυτό το δικαίωμα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή για μία ακόμα φορά του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προτίμησε "ταξίδι για προσωπικούς λόγους στην Ευρώπη". Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη συνεδρίαση αναμένεται να ασκηθεί κριτική στην τακτική της ηγεσίας του κόμματος, κυρίως από την πλευρά των προσκείμενων στον επίτιμο πρόεδρο βουλευτών, οι οποίοι καταλογίζουν στον Μ. Εβερτ παράτυπες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών. Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσει - εάν φυσικά τεθεί - και το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθούν οι αντιτιθέμενες απόψεις που ξεκινάνε από τη θέση για αποδοχή σύνθετης ονομασίας και φτάνουν μέχρι την αδιάλλακτη στάση των "μακεδονομάχων", που ζητάνε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

ΑΘΗΝΑ - ΣΟΦΙΑ
Σχέσεις συνεργασίας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκ. Πιρίνσκι, χτες στην Αθήνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, κατά την επίσκεψή του χτες στην Αθήνα και μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Θ. Πάγκαλο, υπογράμμισε πως οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Για την εδραίωση αυτού του κλίματος Αθήνα και Σόφια αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό η βουλγαρική κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, την οποία στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, για την αναβίωση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Οι προσπάθειες αυτές, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξουν στην πραγματοποίηση της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών μέσα στο χρόνο. Ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, πιθανότατα το Σεπτέμβρη, μεταξύ των υπουργών Αμυνας των βαλκανικών χωρών. Στη συνάντηση αυτή, που δε θα υπάρχει αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας, όπως έγινε προχτές στη συνάντηση που οργάνωσαν τα Τίρανα, θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το άριστο κλίμα που εμφανίζεται στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως Αθήνα και Σόφια δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν και να προωθήσουν την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί στρατηγικό στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

"ΣΥΝ"
Αμφισβητούνται οι συσχετισμοί

Προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να αμβλυνθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον αποκλεισμό γνωστών στελεχών του "ΣΥΝ" από την ΠΓ επιχειρεί το "αριστερό ρεύμα". Σε χτεσινή δήλωσή του ο Αλ. Φλαμπουράρης σημειώνει πως "τα στελέχη του "αριστερού ρεύματος" στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα τονίσουν την ανάγκη να προχωρήσει η ΚΠΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα στη διεύρυνση ή τη συμπλήρωση ή την ανασύνθεση της ΠΓ, έτσι ώστε να συμμετάσχουν σημαντικά στελέχη που δεν εκλέχτηκαν για να ενισχυθεί η ενωτική και συνθετική πορεία του ΣΥΝ".

Η προσπάθεια αυτή έρχεται να αντιπαρατεθεί στις "ενωτικές" κι "αμβλυντικές" συναντήσεις του προέδρου του "ΣΥΝ" με τα στελέχη της προηγούμενης πολιτικής Γραμματείας που δεν επανεκλέχτηκαν και να του αφαιρέσει έτσι το μονοπώλιο της διάθεσης για ενότητα. Ταυτόχρονα όμως - έμμεσα πλην σαφώς - αμφισβητούν τους διαμορφωμένους συσχετισμούς στη νέα Γραμματεία.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Μετά το Πάσχα η κατάθεσή του

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών, με το οποίο θα αντικατασταθεί το χουντικό νομοθέτημα 802/71.

Με το νέο νομοσχέδιο μεταξύ των τροποποιήσεων που επέρχονται είναι και οι εξής:

  • Διατηρείται μεν η ειδική πλειοψηφία της Βουλής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπομπή υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά απαιτείται συναίνεση ενός μικρού αριθμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, ίσο με το 1/10 του συνολικού αριθμού τους. Για να γίνει δηλαδή παραπομπή στη σημερινή Βουλή απαιτούνται οι 170 ψήφοι της αντιπολίτευσης συν 13 βουλευτές της αντιπολίτευσης, σύνολο 183 βουλευτές.
  • Προκειμένου να συσταθεί προανακριτική επιτροπή αρκεί η πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή 151 βουλευτές. Παράλληλα, η μειοψηφία της Βουλής θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί ανακριτικές πράξεις.
  • Συντομεύεται η παραγραφή των αξιόποινων πράξεων των υπουργών, η οποία ορίζεται στα τέσσερα χρόνια από την ημέρα που τελέστηκε η πράξη, με δυνατότητα αναστολής της παραγραφής με την άσκηση της δίωξης. Πάντως, δεν παραγράφεται ένα αδίκημα το οποίο τελέστηκε στην αρχή μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, επειδή η κρατούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απρόθυμη να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής.
  • Οι υπουργοί θα δικάζονται για τα αδικήματα, όπως αυτά προβλέπονται και για τους υπόλοιπους πολίτες και καταργούνται τα ειδικά υπουργικά αδικήματα του χουντικού νομοθετήματος 802/71.

Τέλος, καταργείται το προανακριτικό στάδιο ενώπιον αρεοπαγίτη και ο υπουργός θα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, αμέσως μετά την απόφαση της Βουλής. Επίσης, διατηρούνται οι κατήγοροι βουλευτές, αφού για την κατάργησή τους απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα.

ΠΑΣΟΚ
Δυστοκία στο Εκτελεστικό Γραφείο

Αγωνιώδεις προσπάθειες κατέβαλαν μέχρι αργά χτες το βράδυ τα μέλη του ΕΓ, για να διαμορφώσουν την εισήγηση για το αυριανό Εθνικό Συμβούλιο

Αγωνιώδεις και πολύωρες προσπάθειες, ενδεικτικές της κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, κατέβαλαν τα μέλη του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ μέχρι αργά χτες το βράδυ, προκειμένου να συμφωνήσουν στο κείμενο της εισήγησης το οποίο θα παρουσιάσουν στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Αν και δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη χτεσινή συνεδρίαση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι σε αυτή επαναδιατυπώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του ΕΓ. Ετσι οι Α. Τσοχατζόπουλος, Γερ. Αρσένης και Ε. Βενιζέλος τάσσονται υπέρ μιας οικονομικής πολιτικής με "κοινωνική ευαισθησία". Βέβαια την ίδια ώρα ορκίζονται ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα "σύγκλισης". Τα ίδια στελέχη εμφανίζονται με κοινές απόψεις και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της "πατριωτικής φυσιογνωμίας" του κινήματος, ενώ για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας απορρίπτουν το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και τάσσονται υπέρ της αποτρεπτικής τακτικής, μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας ερωτηθείς χτες για τη διαμάχη μεταξύ των Πάγκαλου - Αρσένη, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση αλλά απλά "οι υπουργοί εκθέτουν τις απόψεις τους".

Στην εσωκομματική αντιπαράθεση παρενέβη ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου ο οποίος πρότεινε στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου να επανεξεταστεί το θέμα της πορείας προς το συνέδριο, ώστε να μην εκλεγεί σε αυτό αντιπρόεδρος ή αναπληρωτής πρόεδρος. Στο συνέδριο, τόνισε, έπρεπε να πάμε μόνο και μόνο για να συζητήσουμε τα ουσιαστικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής και τακτικής του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ