ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολλαπλά μέτωπα
  • Εαρινή επιχείρηση του στρατού κατά των Κούρδων, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων
  • Αντιδράσεις Συρίας για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι εαρινές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ), οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε άνοιξη τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, εντάθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιλμάζ, Ναχίτ Μεντεσέ, περισσότεροι από 64 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στην τελευταία επιχείρηση του στρατού (άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό σε 82), ενώ οι μάχες συνεχίζονται, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων.

Οι μάχες διεξάγονται σε μια ορεινή περιοχή, μεταξύ των επαρχιών Τουντσελί και Μπιγκόλ, στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Συμμετέχουν 5.000 στρατιώτες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Στην αεροπορική δύναμη, μάλιστα, περιλαμβάνονται και επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Κόμπρα", από την πρόσφατη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια...

Η επίθεση πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος της μονομερούς εκεχειρίας του ΡΚΚ, που είχε κηρύξει ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το Δεκέμβρη. Και κατά συνέπεια, εκτός απροόπτου, την εκ νέου ανάφλεξη της σύγκρουσης...

Αντιδράσεις για τη συμφωνία με Ισραήλ

Οι πληροφορίες που φέρουν Τουρκία και Ισραήλ να έχουν συμφωνήσει για την αμοιβαία ελεύθερη προσπέλαση των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών στον εναέριο χώρο τους και τα αεροδρόμιά τους προκαλεί, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του αραβικού κόσμου, προεξαρχούσης της Συρίας.

Η συριακή εφημερίδα "Τεσρίν", η οποία απηχεί κυβερνητικές θέσεις, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως κίνηση εναντίον της Συρίας.

"Εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς εναντίον ποιας χώρας θα κατευθυνθούν τα ισραηλινά μαχητικά από την Τουρκία. Ο ισραηλινός Τύπος δεν το απέκρυψε, τονίζοντας ότι ένας από τους στόχους της συμφωνίας είναι να ανησυχήσει η Συρία", γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα.

Η συμφωνία, την οποία φέρεται να υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στο Ισραήλ, αφορά κατ' αρχάς εκπαιδευτικές πτήσεις. Αλλά κατά τους Σύρους "αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Συρίας και στρέφεται κατά των συμφερόντων του αραβικού έθνους, καθώς και των χωρών που πρόσκεινται εχθρικά προς το Ισραήλ, κυρίως του Ιράν".

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας καταλήγει διατυπώνοντας την προειδοποίηση στην Τουρκία "να μην αναμειχθεί στην αραβοϊσραηλινή διένεξη", καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα έχει "αρνητικές συνέπειες στις συρο-τουρκικές σχέσεις".

Πάντως, η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Ολτάν Σουνγκουρλού, με την οποία διαψεύδεται ότι θα επιτραπεί η χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη...

Ο Τούρκος αξιωματούχος ουσιαστικά διαψεύδει τον... εαυτό του, αφού παλιότερα είχε πει στην εφημερίδα "Tούρκις Ντέιλι Nιους" τα αντίθετα...

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της συμφωνίας, "αδειάζοντας" τον Σουνγκουρλού...

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, δήλωσε κατηγορηματικά χτες ότι το Κάιρο παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς και ότι "δε θα επιτρέψει την ανατροπή της ισορροπίας ασφαλείας προς όφελος οποιασδήποτε πλευράς".

Ο αραβικός σύνδεσμος, επίσης, διατείνεται ότι η συμφωνία συνιστά "απειλή" και καλεί "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, να λάβει υπόψη του τη νέα απειλή".

ΒΟΡΕΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Επικίνδυνη όξυνση στα σύνορα

ΣΕΟΥΛ.-

Με επικίνδυνα "υπερφορτωμένο" ηλεκτρικό πεδίο μοιάζει η ουδέτερη αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα σύνορα της Νότιας με τη ΛΔ Κορέας. Μετά τις συνεχείς διεισδύσεις δεκάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών στην ουδέτερη ζώνη της κοινότητας Πανμουτζόμ, μέσα στο τελευταίο τριήμερο, το Νοτιοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χτες ότι ο στρατός της Ν. Κορέας θα πυροβολεί, από σήμερα, αμέσως, όσους Βορειοκορεάτες στρατιώτες διασχίζουν την απαγορευμένη ζώνη της μεθοριακής περιοχής. Οι δυο πλευρές, που διαθέτουν από τους μεγαλύτερους και πιο βαριά οπλισμένους στρατούς του κόσμου, παρουσιάζονται να είναι σε φάση ύψιστης πολεμικής ετοιμότητας...

Η θερμοκρασία στην Κορεατική Χερσόνησο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα από την περασμένη βδομάδα, οπότε η Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας ανακοίνωσε πως οι ανακατατάξεις των νοτιοκορεατικών στρατευμάτων στις περιοχές πλησίον της αποστρατικοποιημένης ζώνης (πλάτους έξι χλμ που χωρίζει τα σύνορα με των δύο χωρών) την αναγκάζουν να μην ανταποκρίνεται στο καθήκον τήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας, που υπογράφτηκε ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιον Γιανγκ με το τέλος του κορεατικού πολέμου το 1953. Μάλιστα σε κυριακάτικο άρθρο της εφημερίδας "Ροντόνγκ Σινμούν", οργάνου του ΚΚ ΛΔ Κορέας, τονίζεται εμφατικά ότι η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες οφείλεται στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα: "Τα ανδρείκελα της Ν. Κορέας θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν αντικρύζουν τις προειδοποιήσεις του Βορρά ως κούφια λόγια και επιδείξουν πολεμική υστερία, τότε θα αντιμετωπίσουν μία αμετάκλητη καταστροφή. Η μετάνοια έρχεται πάντοτε πολύ αργά... Φυσικά, είναι περιττό να τονιστεί ότι οι απερίσκεπτες πολεμικές προπαρασκευές τους ποδηγετούνται από τις πολεμοχαρείς αίθουσες των ΗΠΑ".

Μετά από τις εξελίξεις αυτές, η Ν. Κορέα έθεσε τους στρατιώτες της σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και ύψιστης επαγρύπνησης, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο Βορειοκορεάτες στρατιώτες άρχισαν να διεισδύουν στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη. Το πρωί της Κυριακής ανακοίνωση της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, που διατηρούν στη Νότια Κορέα περίπου 37.000 στρατιώτες, έθεσαν τις δυνάμεις τους στην πιο σοβαρή κατάσταση ετοιμότητας των τελευταίων 15 χρόνων. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του Προέδρου της Ν. Κορέας, Κιμ Γιανγκ Σαμ, ανακοίνωσε ότι η Σεούλ και η Ουάσιγκτον εξετάζουν από κοινού το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέσων επιτήρησης των δυνάμεων της ΛΔ Κορέας, πιθανότατα με την αποστολή αεροπλάνων τύπου AWACS - γνωστά ως ιπτάμενα ραντάρ. Αργά χτες βράδυ, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανακοινώνοντας ότι η Ουάσιγκτον "δε βλέπει τίποτα που να προϊδεάζει για την επανέναρξη των εχθροπραξιών στην Κορεατική Χερσόνησο"...

ΙΣΠΑΝΙΑ
"Ανίερος" σχηματισμός κυβέρνησης;

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Σε αποφασιστική φάση εισέρχονται αυτή τη βδομάδα οι διαπραγματεύσεις του Λαϊκού Κόμματος με τον καταλανικό συνασπισμό "Σύγκλιση και Ενωση", μιας και μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν τις εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της "Σύγκλισης και Ενωσης" και προσωπικά εναντίον του ηγέτη της, Ζόρντι Πουζόλ. Χαρακτηριστικό είναι πως το βράδυ των εκλογών, οι υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος, που βρίσκονταν κάτω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός τους, φώναζαν: "Πουζόλ - Νάνε, μίλησε στα ισπανικά!". Τώρα όμως, προσπαθούν με κάθε μέσο, ακόμα προσφέροντάς του μεγαλύτερη αυτονομία για την Καταλωνία, να κερδίσουν την υποστήριξή του, ώστε να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν "μέχρι τέλους" και είναι "ανοιχτές", είπε χτες ο Ζοζέπ Λόπες ντε Λέρμα, ηγετικό στέλεχος του κόμματος των εθνικιστών καταλανών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η "Σύγκλιση και Ενωση" του Ζόρντι Πουζόλ δεν πρόκειται σήμερα, μετά τη συνάντησή τους με το βασιλιά Χουάν Κάρλος, να διακηρύξουν δημόσια την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη προς το Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

"Το ισπανικό κράτος συγκροτήθηκε καταστρέφοντας τη δική μας συγκρότηση, και παραλίγο να καταφέρει να διαλύσει την καταλανική ταυτότητα", δήλωσε ο Πουζόλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε ότι "τώρα ήρθε η ώρα που μπορούμε να επιδράσουμε θετικά".

Εκτός από τον καταλανικό συνασπισμό, ο βασιλιάς θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις και με το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα. Ο κύκλος των διαβουλεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε και θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με το έθιμο της Ισπανίας, η εντολή θα πρέπει να δοθεί στον ηγέτη του κόμματος, που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα.

Η "Σύγκλιση και Ενωση" διεκδικεί τη βελτίωση του συστήματος χρηματοδότησης των αυτόνομων περιοχών από την κεντρική εξουσία, καθώς και την αναγνώριση του χαρακτήρα της Καταλωνίας ως έθνους, στο πλαίσιο του "πολυεθνικού κράτους" της Ισπανίας.

Από τη μεριά τους, οι Βάσκοι ζητούν κι αυτοί να αναγνωριστεί η χώρα των Βάσκων ως έθνος.

"Είμαστε ένα έθνος και αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει αντιληπτό", τόνισε την Κυριακή ο ηγέτης του κόμματος, Χαβιέρ Αρθαλούθ.

Τουρίστες και μαθητές του σχολείου απο την πλευρά της Νότιας Κορέας

Τουρίστες και μαθητές του σχολείου από την πλευρά της Νότιας Κορέας παρακολουθούν με τα κιάλια την περιοχή της ουδέτερης στρατιωτικής ζώνης στα σύνορα

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ανειρήνευτα πάθη

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Προτεστάντες διαδηλωτές, που υποστηρίζουν τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις χτες, όταν προσπάθησαν να περάσουν σε περιοχή όπου κατοικούν καθολικοί.

Η αστυνομία είχε νωρίτερα απαγορεύσει στους διαδηλωτές των "Απρέντις Μπόις" να διασχίσουν την καθολική περιοχή του Μπέλφαστ "Ορμό Ρόουντ". Ομως, οι διαδηλωτές, που οι περισσότεροι φορούσαν ημίψηλα καπέλα και κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Δεν παραδινόμαστε", έφτασαν μέχρι τους αστυνομικούς και αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, περίπου 200 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, πετώντας μολότοφ, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα.

Οι "Απρέντις Μπόις" ονομάστηκαν έτσι στη μνήμη του 13χρονου μαθητή, ο οποίος έκλεισε τις πύλες της πόλης του Λοντοντέρι ενάντια στο στρατό των καθολικών το 1689.

Στο μεταξύ, κατηγορίες εναντίον του Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του Σιν Φέιν, που είναι η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), διατύπωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον.

Σε ανακοινωθέν του ο Μπρούτον ζήτησε από τον Ανταμς "να μην αντεγκαλεί για ζητήματα του παρελθόντος και να αρχίσει να εκθέτει λεπτομερώς τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που ο ίδιος επιθυμεί να απορρεύσουν από τις διαπραγματεύσεις της στρογγυλής τραπέζης, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 10 Ιουνίου".

Μιλώντας την Κυριακή στο Λοντοντέρι, με την ευκαιρία της 80ής επετείου της εθνικής εξέγερσης των Ιρλανδών το Πάσχα του 1916, ο Ανταμς κατηγόρησε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, επειδή "δεν αντέδρασε στη διπροσωπία και την κακοπιστία των Βρετανών" στη διαδικασία για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συμπληρωματικές εκλογές

ΚΙΕΒΟ.-

Συμπληρωματικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ουκρανία, όπου μόνο 6 έδρες από τις 32 συμπληρώθηκαν εξαιτίας της μεγάλης αποχής των ψηφοφόρων.

Από τους 6 βουλευτές που εκλέχθηκαν, οι δύο είναι υποψήφιοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε ο Ιγκορ Τσελούκο, πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας. Οι υπόλοιποι αποκαλούνται "ανεξάρτητοι".

Συγκεκριμένα, σε 24 περιφέρειες, η αποχή έφθασε πάνω από το 50% και έτσι η ψηφοφορία θεωρήθηκε άκυρη. Σε άλλες δύο περιφέρειες, δεν κατάφερε κανένας υποψήφιος να συγκεντρώσει το 50% που χρειαζόταν για να λάβουν τις κενές έδρες. Σε αυτές τις περιφέρειες οι εκλογές θα επαναληφθούν σε δύο εβδομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ