Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολλαπλά μέτωπα
  • Εαρινή επιχείρηση του στρατού κατά των Κούρδων, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων
  • Αντιδράσεις Συρίας για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι εαρινές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ), οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε άνοιξη τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, εντάθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιλμάζ, Ναχίτ Μεντεσέ, περισσότεροι από 64 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στην τελευταία επιχείρηση του στρατού (άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό σε 82), ενώ οι μάχες συνεχίζονται, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων.

Οι μάχες διεξάγονται σε μια ορεινή περιοχή, μεταξύ των επαρχιών Τουντσελί και Μπιγκόλ, στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Συμμετέχουν 5.000 στρατιώτες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Στην αεροπορική δύναμη, μάλιστα, περιλαμβάνονται και επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Κόμπρα", από την πρόσφατη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια...

Η επίθεση πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος της μονομερούς εκεχειρίας του ΡΚΚ, που είχε κηρύξει ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το Δεκέμβρη. Και κατά συνέπεια, εκτός απροόπτου, την εκ νέου ανάφλεξη της σύγκρουσης...

Αντιδράσεις για τη συμφωνία με Ισραήλ

Οι πληροφορίες που φέρουν Τουρκία και Ισραήλ να έχουν συμφωνήσει για την αμοιβαία ελεύθερη προσπέλαση των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών στον εναέριο χώρο τους και τα αεροδρόμιά τους προκαλεί, όπως αναμενόταν, έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του αραβικού κόσμου, προεξαρχούσης της Συρίας.

Η συριακή εφημερίδα "Τεσρίν", η οποία απηχεί κυβερνητικές θέσεις, χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως κίνηση εναντίον της Συρίας.

"Εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς εναντίον ποιας χώρας θα κατευθυνθούν τα ισραηλινά μαχητικά από την Τουρκία. Ο ισραηλινός Τύπος δεν το απέκρυψε, τονίζοντας ότι ένας από τους στόχους της συμφωνίας είναι να ανησυχήσει η Συρία", γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα.

Η συμφωνία, την οποία φέρεται να υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο μήνα στο Ισραήλ, αφορά κατ' αρχάς εκπαιδευτικές πτήσεις. Αλλά κατά τους Σύρους "αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Συρίας και στρέφεται κατά των συμφερόντων του αραβικού έθνους, καθώς και των χωρών που πρόσκεινται εχθρικά προς το Ισραήλ, κυρίως του Ιράν".

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας καταλήγει διατυπώνοντας την προειδοποίηση στην Τουρκία "να μην αναμειχθεί στην αραβοϊσραηλινή διένεξη", καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα έχει "αρνητικές συνέπειες στις συρο-τουρκικές σχέσεις".

Πάντως, η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Ολτάν Σουνγκουρλού, με την οποία διαψεύδεται ότι θα επιτραπεί η χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη...

Ο Τούρκος αξιωματούχος ουσιαστικά διαψεύδει τον... εαυτό του, αφού παλιότερα είχε πει στην εφημερίδα "Tούρκις Ντέιλι Nιους" τα αντίθετα...

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της συμφωνίας, "αδειάζοντας" τον Σουνγκουρλού...

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, δήλωσε κατηγορηματικά χτες ότι το Κάιρο παρακολουθεί τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς και ότι "δε θα επιτρέψει την ανατροπή της ισορροπίας ασφαλείας προς όφελος οποιασδήποτε πλευράς".

Ο αραβικός σύνδεσμος, επίσης, διατείνεται ότι η συμφωνία συνιστά "απειλή" και καλεί "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, να λάβει υπόψη του τη νέα απειλή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ