ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
"Λυπητερή" για τους παραγωγούς

Ούτε δραχμή δε θα πάρουν πίσω από επιστροφή συνυπευθυνότητας, αφού η παραγωγή έφτασε τους 1.350.000 τόνους

Ούτε δραχμή από επιστροφή συνυπευθυνότητας δεν πρόκειται να πάρουν πίσω οι βαμβακοπαραγωγοί, αφού η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού έφτασε τους 1.350.000 τόνους, ενώ επίσης ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να ζητήσει η Κομισιόν να επιστρέψουν και χρήματα από πάνω.

Ετσι, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μείνουν με τη μειωμένη τιμή που εισέπραξαν αρχικά για την παραγωγή τους (εμπορική τιμή συν προκαταβολή της ενίσχυσης) και η περιβόητη εξόφληση με επιστροφή συνυπευθυνότητας μετά το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου πάει περίπατο... Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού φτάνει τους 1.350.000 και με την αναπροσαρμογή των ποιοτικών χαρακτηριστικών (ξένες ύλες, υγρασία κλπ.) και απόδοσης σε ίνες (33%), εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 1.370.000 τόνους. Από την άλλη, η Ισπανία δήλωσε παραγωγή 101.000 τόνους, πράγμα που δείχνει ότι το σύνολο της κοινοτικής παραγωγής (Ελλάδα και Ισπανία) είναι 1.471.000 τόνοι.

Το νούμερο αυτό σημαίνει 341.000 τόνους υπέρβαση και ποσοστό συνυπευθυνότητας 20,6%,δηλαδή 66,5 δραχμές το κιλό (όσες επέβαλε αρχικά η Κομισιόν) με βάση το πλαφόν του 1.130.000 τόνων (850.000 η Ελλάδα και 270.000 η Ισπανία) που φαίνεται ότι θα "χρησιμοποιήσει" η Κομισιόν. Η περίπτωση να οριστεί το "μικρό" πλαφόν του 1.031.000 τόνων (782.000 Ελλάδα και 249.000 η Ισπανία) φαίνεται κάπως απίθανο, αφού με βάση τη διακύμανση της διεθνούς τιμής στο βαμβάκι "περισσεύουν" χρήματα από τα 770 εκατ. ECY που έχουν οριστεί για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Αν τελικά ισχύσει το δεύτερο, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα, αφού η συνυπευθυνότητα θα είναι 25%, δηλαδή 85 δραχμές το κιλό.

Πάντως, εξαιτίας της επιβολής της συνυπευθυνότητας, οι βαμβακοπαραγωγοί αναμένεται να χάσουν γύρω στα 90 δισ. δραχμές, ενώ η ελάχιστη τιμή αντιπροσωπευτικού τύπου διαμορφώνεται στις 247,8 δραχμές ανά κιλό, από 257 που ήταν πέρσι. Επιπλέον, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν τουλάχιστον 30 δραχμές το κιλό λιγότερο σε σχέση με πέρσι, όταν η μέση τιμή παραγωγού ήταν 288 δρχ. και έφτασε τις 293 με την επιστροφή συνυπευθυνότητας. Με βάση τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους παραγωγής, η απώλεια εισοδήματός τους θα είναι φέτος ακόμα μεγαλύτερη. Το χειρότερο όμως είναι ότι για την περίοδο 1996/97 τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τους βαμβακοπαραγωγούς, αφού στην Ισπανία έβρεξε και εκτιμάται ότι η παραγωγή της θα αγγίξει τους 300.000 τόνους, ενώ για τη χώρα μας εκτιμάται ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα φτάσουν τα 5.500.000 (4.400.000 καλλιεργήθηκαν το 1995) και έστι η συνυπευθυνότητα θα φτάσει σε "τρελά" ύψη και θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ελάχιστη τιμή για τους παραγωγούς.

Τα παραπάνω έρχονται να ξεσκεπάσουν πλήρως την πολιτική εμπαιγμού της κυβέρνησης, των εκάστοτε υπουργών Γεωργίας, καθώς και των ξεπουλημένων κυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, που από πέρσι το καλοκαίρι, με την ψήφιση του νέου καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι, διαλαλούσαν πως το νέο σύστημα είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο και πως οι παραγωγοί θα εισπράξουν 310 το κιλό (όπως είχε πει ο πρώην υπουργός Γ. Μωραϊτης). Επίσης, διαψεύδουν και τις περιβόητες δηλώσεις του μετέπειτα υπουργού Γεωργίας, Θ. Στάθη, για επιπρόσθετο "μποναμά" στους αγρότες με επιστροφή συνυπευθυνότητας γύρω στις 25 - 30 δραχμές το κιλό. Τέλος, διαψεύδονται και οι εκτιμήσεις της διοίκησης του Οργανισμού Βάμβακος ότι η παραγωγή του 1995 δε θα ξεπεράσει τους 1.250.000 τόνους και το είχαν για "καραμέλα" οι υπουργοί Γεωργίας για να καθησυχάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς.

"ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ"
Κακή διαχείριση και αυθαιρεσίες...

Καταγγέλλονται η πλειοψηφία του ΔΣ και ο πρόεδρος της κοινοπραξίας για ρουσφετολογική και ζημιογόνα λειτουργία. Περίεργη, τουλάχιστον, η στάση αρμοδίων της ΑΤΕ, που παρ' όλα αυτά δανειοδοτούν την οργάνωση

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην οικονομική χρεοκοπία η "Μελισσοκομική", εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της αδιαφάνειας στη λειτουργία, της ρουσφετολογικής και, τελικά, ζημιογόνας δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης και του προέδρου της οργάνωσης, Θ. Καραπάνου,επισημαίνουν παράγοντες της διοίκησης και άλλοι συνεταιριστικοί παράγοντες, επιβεβαιώνοντας και παλιότερο σχετικό δημοσίευμα του "Ρ".

Καθώς η πλειοψηφία της διοίκησης της "Μελισσοκομικής" - λειτουργώντας αντίθετα με τα πραγματικά συμφέροντα των μελισσοκόμων - αρνείται να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την προοπτική της κορυφαίας οργάνωσης των μελισσοκόμων, το μέλος του ΔΣ της, Νίκος Μπακανδρίτσος,που είναι και πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Αταλάντης, με επιστολή του στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας εφιστά την προσοχή των αρμοδίων της τράπεζας προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα... Κι αυτό γιατί η ΑΤΕ φαίνεται να μελετά την έγκριση δανείου 70 - 100 εκατομμυρίων δραχμών, όπως ζητά η πλειοψηφία της διοίκησης, για να "μπαλώσει τις τρύπες" που άνοιξε η κακοδιαχείριση και η ρουσφετολογική πρακτική της. Οπως επισημαίνει ο σύμβουλος της "Μελισσοκομικής", η ΑΤΕ χορηγεί το δάνειο χωρίς προηγούμενα να έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος και έλεγχος σκοπιμότητας... Μάλιστα, κάνει εντύπωση ότι ο υπάλληλος της ΑΤΕ, Κ. Σφουντούρης,σε απάντησή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα, αναλαμβάνει την ευθύνη να δικαιολογήσει (;) τη χορήγηση του δανείου, λέγοντας πως πρόκειται για κάλυψη κεφαλαίου κίνησης της εταιρίας, αντί να απαντήσει με ποιες διασφαλίσεις δίνεται το συγκεκριμένο δάνειο και ποιους μακροπρόθεσμους στόχους μπορεί να υπηρετεί όταν καταγγέλλονται όλα τα παραπάνω. Η πλειοψηφία της διοίκησης της "Μελισσοκομικής" καταγγέλλεται με συγκεκριμένα στοιχεία για κακοδιαχείριση, ενώ είναι γνωστό ότι, πέρσι, είχε καταψηφιστεί και ο απολογισμός της - και ουσιαστικά - και ο ισολογισμός...

Αρνούνται να δώσουν τα πρακτικά

Από το μέλος του ΔΣ της "Μελισσοκομικής" επισημαίνεται το πρωτοφανές: Οτι η πλειοψηφία των συμβούλων και ο πρόεδρος, Θ. Καραπάνος, αρνούνται να του δώσουν αντίγραφα των πρακτικών του ΔΣ και τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία της κοινοπραξίας! Αποκαλύπτεται, επιπρόσθετα, ότι ένας υπάλληλος διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια "εν λευκώ" χωρίς έγκριση του ΔΣ. Επίσης, καταγγέλλεται ότι γίνονται επιλεγμένα με ρουσφετολογικά κριτήρια αγορές μελιού από μελισσοκόμους και αποκλείονται άλλοι μη αρεστοί. Συνάμα γίνονται αγορές υλικών και εφοδίων από "ακριβότερες πηγές". Κι αυτά, ενώ η κοινοπραξία παίρνει το μέλι από τους παραγωγούς με τιμές της προηγούμενης τριετίας και πληρώνει με καθυστέρηση. Επίσης, το προσωπικό που εργάζεται στην κοινοπραξία δεν έχει εισπράξει μισθούς δύο μηνών.

Παρόλο που η "Μελισσοκομική" δεν ευημερεί, η συγκεκριμένη πλειοψηφία του ΔΣ και ο πρόεδρος, Θ. Καραπάνος, έδωσαν διπλάσια αποζημίωση απ' όσο δικαιούνταν σε δύο υπαλλήλους που αποχώρησαν. Να σημειωθεί ακόμα ότι "ελέω" Θ. Καραπάνου και της συγκεκριμένης πλειοψηφίας, καθήκοντα γενικού διευθυντή ασκεί παράνομα - και κατά τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ - ο Στ. Παφίλας, με μοναδικό προσόν... το απολυτήριο λυκείου! Την ίδια στιγμή στην κοινοπραξία εργάζονται και πτυχιούχοι υπάλληλοι. Προφανώς, για τα προσόντα του ο Στ. Παφίλας εισέπραξε αμοιβή 11.108.000 δραχμές σε ένα χρόνο!

Κι όμως, δε φαίνεται να "ιδρώνει το αυτί" των αρμόδιων της ΑΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφώνημά μας ο κ. Πέπας αρνήθηκε να μας ενημερώσει αν έχει χορηγηθεί το δάνειο στη "Μελισσοκομική" και με ποια κριτήρια έχει εγκριθεί. Υποστήριξε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει (ούτε τον Τύπο) σε ποιον δίνει δάνεια η τράπεζα! Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, παρουσιάζονται οι αρμόδιοι της ΑΤΕ να μην ενδιαφέρονται για την κακοδιαχείριση της "Μελισσοκομικής", ούτε αν η κοινοπραξία θα μπορεί αργότερα να ξεπληρώσει τα δανεικά και θα χρεοκοπήσει. Γιατί, πέραν της διαγραφής πλέον του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, για την εξόφληση των υπόλοιπων χρεών που ρυθμίστηκαν στην ΑΤΕ - και σήμερα φαίνεται να ξεπερνούν ξανά το δισεκατομμύριο - η κοινοπραξία, από το 1998 οπότε λήγει η περίοδος χάριτος, θα πρέπει να πληρώνει στην ΑΤΕ, μόνο για την εξόφληση των παλιών χρεών, πάνω από 115 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Ολα αυτά, που δικαιολογημένα δημιουργούν ανησυχίες στους μελισσοκόμους, δεν ενδιαφέρουν τους αρμόδιους της ΑΤΕ;

4"Κορυφαίοι" στα ατυχήματα

Την κορυφαία θέση στον τομέα των ατυχημάτων κατέχει η χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο καθηγητής της Ιατρικής Γιάννης Παπαδόπουλος, η Ελλάδα έρχεται πρώτη όσον αφορά τα τροχαία στις χώρες της ΕΕ. Στη δεκαετία 1985 - 1994, σκοτώθηκαν 16.962 άνθρωποι.

Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται παγκόσμια στις πρώτες θέσεις θνησιμότητας από δηλητηριάσεις (0,81/100.000 κάτοικοι για το 1989), με δεύτερη την Πορτογαλία και τρίτη την Αργεντινή. Στα εργατικά ατυχήματα, μόνο στο ΙΚΑ κάθε χρόνο καταγράφονται 25.000 ατυχήματα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας.Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το βιβλίο - άτλαντας του Γ. Παπαδόπουλου. Στόχος του συγγραφέα είναι να αναπτύξει στον αναγνώστη του νοοτροπία πρόληψης των ατυχημάτων.

Κάθε τέσσερα χρόνια χάνονται όσες ανθρώπινες ζωές (νεκροί και βαριά τραυματίες) χάθηκαν σε όλη την περίοδο του έτους 1940 - 1941 της Κατοχής, τονίστηκε στη συνέντευξη.

Ο Γ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προγράμματα πρόληψης δεν υφίστανται και τα λίγα που υπάρχουν εξουδετερώνονται με διάφορες προφάσεις. "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αυξάνει νεκρούς και τραυματίες και δεν μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο", είπε.

Τα επιδόματα του ΟΓΑ

Από αύριο, Μ. Πέμπτη, μέχρι και τις 19 του Απρίλη θα πληρώνονται οι δικαιούχοι τα οικογενειακά επιδόματα, που αφορούν: 34.000 δραχμές το μήνα για το τρίτο παιδί, πολυτεκνικό επίδομα και τις ισόβιες συντάξεις του Μάρτη - Απρίλη. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ, ήδη στάλθηκαν οι καταστάσεις πληρωμής και οι επιταγές των δικαιούχων στα κατά τόπους Ταχυδρομικά Γραφεία. Το συνολικό ποσό φθάνει τα 19.827 εκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ