ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξύπνημα, παιχνίδι και καμπή

Ευτυχώς υπάρχουν σήμερα ταινίες. Και πολλές και καλές. Και ξεκινάμε από το MEGA, που θα παρουσιάσει τα "Ξυπνήματα" της Πένι Μάρσαλ στις 21.00. Πρόκειται για μια συγκινητική δραματουργική ταινία, που, ευτυχώς, κατόρθωσε να περάσει το σκόπελο και να μη γίνει μελό. Ενας συνεσταλμένος νευρολόγος αναλαμβάνει να κουράρει μια ομάδα ασθενών που έχουν πέσει από καιρό σε κώμα... Το σενάριο και η ερμηνεία του Ντε Νίρο ήταν και οι δύο υποψήφιες για Οσκαρ.

Από την ΕΤ-2 στις 23.30 "Απαγορευμένα παιχνίδια" του Ρενέ Κλεμόν. Θα γυρίσουμε στα 1940 και θα δούμε ακόμη μια φορά την εισβολή των Γερμανών στη Γαλλία. Μια κοπελίτσα, η Πολέτ, θα χάσει τους γονείς τους, καθώς γίνεται η μετακίνηση του πληθυσμού και ο νεαρός Μισέλ τη βρίσκει και την παίρνει σπίτι του. Ανάμεσα στα δυο αυτά παιδιά, θα αναπτυχθεί μια τρυφερή σχέση, μια σχέση, που, όμως, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα ...διότι τα παιδιά αντιδρούν με το δικό τους τρόπο στη θέα του πολέμου και επιδίδονται σε απαγορευμένα και επικίνδυνα παιχνίδια. Ενα έργο ευαίσθητο, τρυφερό, πικρό, ένα έργο εξαιρετικό, που εμφανίζεται λίγο πριν από το "νέο κύμα" της Γαλλίας. Με ύφος ρεαλιστικό, αλλά με γλώσσα λυρική, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να δώσει μια εξαιρετική ταινία. Η ταινία απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας στα 1952 και το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.15 "Κρίσιμη καμπή" του Χέμπερτ Ρος.

Δυο στενές φίλες, η μια μπαλαρίνα καριέρας και η άλλη απλή δασκάλα του χορού, χώρισαν τους δρόμους τους. Κάποτε θα ξανασυναντηθούν, μετά από πολλά χρόνια. Η παλιά φιλία να αναθερμανθεί, αλλά και η πίκρα που νιώθει η μια για την άλλη θα ξαναβγεί στην επιφάνεια. Η δασκάλα έχει μια κόρη, που έχει μεγάλες φιλοδοξίες και θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό και δείχνει το θαυμασμό για τη φίλη της μητέρας της. Και τότε σπάει το απόστημα. Η δασκάλα λέει στη φίλη της όλα όσα έχει κρυμμένα βαθιά τόσα χρόνια. Με τους: Σίρλεϊ Μακ Λέι, Αν Μπάνκφορντ, Λέσλι Μπάουν και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ.

Τετάρτη

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο - νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του 902, με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη

10.00 - 10.30 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Ελένη Κατροδαύλη και ο Ηλίας Λέγγερης απαντούν σε ερωτήματα ακροατών πάνω στα προσυνεδριακά ντοκουμέντα του Κόμματος: το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού και την Εκθεση Δράσης του Κόμματος από το 14ο στο 15ο Συνέδριο.

10.30 - 11.00 "ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ"

Ζούλα σ' ένα STUDIO μπήκα!

Περισσότερες λεπτομέρειες περί της ημερησίας διατάξεως καθημερινά στις 10.30 "Απ' το "Ραδίκι" Τζένη Κωστοπούλου και τον 902".

11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του 902 στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη

16.00 - 17.00 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Μια διαδρομή στο χώρο της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ιστορίας, του Πολιτισμού. Μια απόπειρα γνωριμίας με τους δημιουργούς και το έργο τους. Επιμέλεια - παρουσίαση Κάλλια Παπαδοπούλου

17.00 - 18.00 ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εκπομπή με ελληνικό και ξένο μουσικόχρωμα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μπάμπης Αντωνίου

18.00 - 19.00 ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕΙΣ

Η κλασική μουσική στον 902 από την Αντέλα Μέρμηγκα.

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με τη Σοφία Πορετσάνου.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ (επανάληψη)

21.00 - 22.00 ΨΗΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Τραγούδια - σχόλια - συνεντεύξεις με θέμα πάντα το ελληνικό τραγούδι. Με τον Στάθη Ευτυχίδη

22.00 - 23.30 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Ονειρεύομαι σημαίνει ελπίζω. Ονειρεύομαι σημαίνει αντιστέκομαι. Ονειρεύομαι σημαίνει αγωνίζομαι. Μια εκπομπή του Γιάννη Κούβαρη και του Λευτέρη Κρανιδιώτη.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 ΡΟΚ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η ROCK μουσική στο χώρο και στο χρόνο εμφάνισης, ανάπτυξης και παρακμής της. Με τον Στέλιο Γραφάκο.

02.00 - 03.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

03.00 - 04.00 ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Ενας δραπέτης

H μίνι σειρά "Ο δραπέτης" άρχισε να προβάλλεται από το MEGA. Είναι μια ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου,που αναφέρεται στην ιστορία του καραγκιοζοπαίχτη Αντώνη Μπάκα. Ο καραγκιοζοπαίχτης ζει πια τη δύση της τέχνης του και προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα κινηματογραφικά δεδομένα. Προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί από αξίες και συνήθειες που στη νέα εποχή έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Στο σημερινό τρίτο επεισόδιο, στο Θέατρο Σκιών του Αντώνη Μπάρκα, τίποτα δεν είναι όπως πρώτα. Ο καραγκιοζοπαίχτης, όμως, επιμένει να αγαπά με πάθος την τέχνη του, πιστεύοντας ότι ο κινηματογράφος δεν μπορεί να τη νικήσει. Το ρόλο του Αντώνη Μπάρκα ερμηνεύει ο Κώστας Καζάκος.Μαζί του παίζουν οι Στράτος Τζώρτζογλου, Γιώργος Νινιός, Δώρα Μασκλαβάνου, Χρύσα Ρώπα, Βλάσης Μπονάτσος κ.ά. Τη μουσική έγραψε ο Νίκος Κυπουργός και τα τραγούδια είναι σε στίχους του ποιητή Μιχάλη Γκανά. Η σειρά ολοκληρώνεται τη Μ. Παρασκευή (MEGA 23.15).

Η Νόρα του Φασμπίντερ

Μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, ένα κλασικό δράμα με την υπογραφή του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, βασισμένο στο κορυφαίο θεατρικό αριστούργημα του Ερρίκου Ιψεν, παρουσιάζει η ΕΤ - 1 στις 00.40 στην εκπομπή "Θεατρική παράσταση". Η Νόρα ζει προστατευμένη από τον δυνατό σύζυγό της, αλλά, δυστυχώς, κάποια στιγμή ένας ασυνείδητος και αδίστακτος δανειστής θα την εκβιάσει. Ο άνδρας της, άτεγκτος και απροσπέλαστος, θα αντιμετωπίσει με ακαμψία την ελαφρότητα και την επιπολαιότητα της γυναίκας του. Και ξαφνικά, η Νόρα, μην έχοντας άλλη επιλογή, αποφασίζει να αναλάβει τις ευθύνες της, να μπει μπροστά στο πρόβλημα και να το λύσει μονάχη της. Με λίγα λόγια, να χειραφετηθεί...

Ο Φασμπίντερ ονόμασε το έργο "Νόρα Χέλμερ" και αφαίρεσε τις ηθικές κρίσεις, τις κοινωνιολογικές προεκτάσεις και την καταδίκη του αστισμού. Εκανε το δικό του κόσμο. Κόσμο κλειστό, κόσμο "δωματίου", που τα πρόσωπα που ζουν μέσα του είναι περιτριγυρισμένα από κρύσταλλα και καθρέφτες για να βλέπουν οι ήρωες τα βάθη της ψυχής τους. Εριξε ένα δυνατό φως στη συνείδηση της Νόρας, που, επιτέλους, θα αφυπνιστεί και θα απελευθερωθεί.

Σκηνή από την ταινία του Χέρμπερτ Ρος "Κρίσιμη καμπή" που προβάλλει το

Σκηνή από την ταινία του Χέρμπερτ Ρος "Κρίσιμη καμπή", που προβάλλει το MEGA στις 1.15



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ