ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπογράφω κι εγώ

Κάθε πρωί, γιατρέ, / κάθε πρωί,

η καρδιά μου στην Ελλάδα / τουφεκίζεται

Ναζίμ Χικμέτ

Λόγια αξέχαστα, σε πολυτάραχους καιρούς, στα δίσεκτα χρόνια του Εμφύλιου Πολέμου, που άναψαν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές, κι άνοιξαν αγιάτρευτες πληγές στο κατατσακισμένο κορμί της πατρίδας μας, απ' τους πολέμους και την κατοχή.

Πόνος του μεγάλου ποιητή, αγωνιστή, κομμουνιστή, διεθνιστή και αγνού πατριώτη, του Ναζίμ Χικμέτ, για το δράμα της Ελλάδας, είναι και πόνος του λαού του, του απλού Τούρκου πολίτη... Οποιος έζησε με τους απλούς Τούρκους πολίτες, θα συμφωνήσει απόλυτα γι' αυτό με τον υπογράφοντα.

Αν κι έζησα λίγα - απ' τα παιδικά μου χρόνια - στη Μικρά Ασία, στη γενέτειρά μου - το Λιβίσι, έχω ατράνταχτες αποδείξεις: τα βιώματά μου.

Ελληνες και Τούρκοι συμβίωναν για πολλούς αιώνες μονοιασμένοι. Τους ένωνε ο "Ενας και μοναδικός, κοινός Θεός. Η κοινή μοίρα, απ' τις αναβροχές, τις πλημμύρες, τις λύπες για τα ανθρώπινα, αλλά και τις χαρές, με τα ραμαζάνια και τις απόκριες. Ζούσαν με σεβασμό ο ένας τη θρησκεία του άλλου. Κι αυτό γενιές και γενιές. Δε θα ξεχάσω αυτό που η γιαγιά μού είχε πει, καθώς περνούσαμε την εξώπορτα του Μπεκίρ Αγά: Σε τούτο το σπίτι, παιδί μου, μ' έφερνε κι ο πάππος μου...

... Κι όμως ήλθαν οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές και μας έσπρωξαν σε μια αλληλοσφαγή, για τα πετρέλαια της Μουσούλης - έτσι κοντολογίς - ξεριζώθηκαν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες απ' τις πανάρχαιες εστίες τους... και σήμερα οι ίδιοι ιμπεριαλιστές, και όχι μόνο, με πρώτους και καλύτερους τους "γιάνκηδες" ακονίζουν τα σπαθιά του πολέμου...

Ομως, ο πόλεμος, δεν πρόκειται να λύσει κανένα απ' τα προβλήματα, που μαστίζουν την περιοχή. Ο πόλεμος σίγουρα θα τα περιπλέξει και θα τα οξύνει, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Κι αυτό το κατανοούν οι απλοί άνθρωποι της Τουρκίας - τα εκατομμύριά της και αντιδρούν με την επανασύσταση της Επιτροπής Ειρήνης. Στο μήνυμά της προς την ΕΕΔΥΕ, που διαβάστηκε στο Α Βαλκανικό Συνέδριο Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στ' άλλα ακούστηκαν και τούτα τα λόγια: "Ας αφήσουμε τα τραγούδια της ειρήνης να ηχήσουν και στις δυο πλευρές του Αιγαίου και όχι τις ιαχές του πολέμου".

Η ειλικρίνεια των λόγων αυτών αποδείχτηκε και απ' την υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Τσεσμέ στην σ. Αλέκα Παπαρήγα στην τελετή της αδελφοποίησης της πόλης αυτής με τη Χίο.

Πίσω από την Ιμια ή όποιαν άλλη βραχονησίδα, όποιος θέλει να κοιτάξει προσεκτικά θα δει, το αιμοχαρές πρόσωπο των "συμμάχων" και "φίλων" μας. Τόσο"φίλων", που άμα τους έχεις δε χρειάζεσαι εχθρούς... Δεν είναι η παλιότερη και πρόσφατη ιστορία που το επιβεβαιώνουν. Κι ούτε μόνο ο Αττίλας Ι και ΙΙ με το κυπριακό δράμα. Και των τελευταίων ημερών τα δρώμενα γύρω απ' τη βραχονησίδα προσυπογράφουν για τον ανθελληνισμό τους. Αμερικανοί και Γερμανοί μας ζήτησαν να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να σιγοντάρουν την επιλογή της Αγκυρας, "για συζήτηση εφ' όλης της ύλης". Να αγνοήσει, δηλαδή, η χώρα μας τη Συνθήκη της Λωζάνης, τις συνθήκεςύστερα απ' το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Ομως οι "Ιππότες" της Νέας Τάξης Πραγμάτων, τις αμφισβητούν, όπως άλλωστε αμφισβήτησαν την Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας κι έσπευσαν να τη διαλύσουν με τη φωτιά και το σίδερο.

Ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος που άναψε στη Βοσνία, και προς τα κάτω, στο Αιγαίο, και σε κάθε κατεύθυνση είναι υπαρκτός, όσο και σοβαρός. Εξίσου σοβαρές είναι, ωστόσο, και οι δυνατότητες να βάλουμε φραγμό, στα τεκταινόμενα απάνθρωπα σχέδια των πολεμοκάπηλων. Το πρώτο Βαλκανικό Συνέδριο των κινημάτων ειρήνης με τις αποφάσεις που πήρε, αποτελεί την πιο χειροπιαστή απόδειξη των δυνατοτήτων, προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενάντια στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, ακούστηκαν στεντόρειες φωνές, και μπήκαν υπογραφές κάτω από ανάλογα κείμενα, Ελλήνων και Τούρκων διανοουμένων. Πλάι σ' αυτές τις υπογραφές και τα εκατομμύρια άτομα που εκφράζουν στις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο βάζω κι εγώ τη δική μου, την πολυδοκιμασμένη απ' την προσφυγιά, τους πολέμους και την αντίσταση, στη φασιστική κατοχή και τη χούντα, υπογραφή.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

Βίβα Ασπασία - Βίβα Ειρήνη

Ενα απόγευμα του Οκτώβρη πέντε - έξι νέοι από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να παντρέψουν την πάλη τους για την παγκόσμια ειρήνη με την αγάπη τους για την τέχνη και το θέατρο. Ετσι ξεκίνησε η δική τους ΙΘΑΚΗ, μια πολύμηνη πορεία με πολλά προβλήματα, γέλια και δάκρυα, μα πάνω απ' όλα με πολύ μεράκι και αγάπη. Το περασμένο Σάββατο, έξι μήνες μετά, η Θεατρική Ομάδα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", πλαισιωμένη με περισσότερους νέους, έκανε την πρεμιέρα της. Το έργο "Βίβα Ασπασία" του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάστηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων νέων, που με το χειροκρότημά τους επιβράβευσαν την επίπονη προσπάθεια των παιδιών.

Το θεατράκι του Δήμου Αμπελοκήπων γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου απ' όλους αυτούς που προσέτρεξαν να δουν τους ήρωες του "Βίβα Ασπασία" να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από την ψυχή των νέων αγωνιστών της ειρήνης. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της πολιτιστικής παρέμβασης της ΕΔΥΕΘ.

Καλωσορίζοντας τους θεατές, το μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Μιχάλης Γκιόσης είπε: "Ας γίνει αυτό το έργο ένα μικρό σκαλοπάτι για να διατρανώσουμε όλοι μαζί ότι ο εθνικισμός και ο πόλεμος δεν ανήκουν και δε χωράνε στο μέλλον μας, τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Ολοι οι λαοί του κόσμου και ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πληρώσει το τίμημα του πολέμου και ξέρουν τι θα πει καταστροφή, χωρισμός και θάνατος. Στη Βοσνία, λαοί που ζούσαν 50 χρόνια αγαπημένοι, όπου Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι έφτιαχναν μαζί χωριά, παρέες και οικογένειες, αλληλοσπαράσσονται υπό την ειρηνευτική δήθεν εποπτεία των μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ". Τέλος ο Μ. Γκιόσης σημείωσε: "Πρέπει να πιστέψουν όλοι αυτό που ήταν πίστη στην καρδιά και το μυαλό αυτών που ξεκίνησαν τη ΝΔΕ και αυτών που την πλαισιώνουν καθημερινά. Πως ό,τι και να κάνουν οι στρατοκράτες και οι πολεμοκάπηλοι, όσο και να προσπαθήσουν να σπείρουν το μίσος στους λαούς, στο τέλος είναι σίγουρο πως θ' ανθρωπέψει ο άνθρωπος".

Μιλώντας για τη δουλιά της Θεατρικής Ομάδας και τους στόχους της, ο Ορέστης Χαρισιάδης, απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έπαιζε τον Εβαλντ, το Γερμανό αξιωματικό των SS, ανέφερε: "Δουλέψαμε σκληρά και αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όμως τα ξεπεράσαμε. Θέλουμε να προσεγγίσουμε νέο κόσμο, να τον φέρουμε κοντά στην Κίνηση, γιατί ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες, η Ειρήνη πρέπει να μας αφορά όλους. Γι' αυτό άλλωστε επιλέξαμε και το συγκεκριμένο έργο, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας σατιρίζει καταστάσεις και δείχνει τις συνέπειες του πολέμου τόσο στην κοινωνία όσο και στους ανθρώπους".

Η Δήμητρα Ταξείδου λέει πως "όλοι ξέρουμε ποιοι θέλουν και προωθούν τον πόλεμο. Είμαστε σίγουροι πως οι νέοι αγαπάνε την ειρήνη και θα παλέψουν για να την προστατέψουν". Η πρωταγωνίστρια Ασπασία, κατά κόσμον Γιάννα Γκοτσίδου, σπουδάστρια, σημείωσε: "Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση διατρανώσαμε τη θέλησή μας για παγκόσμια ειρήνη. Οι δεκάδες νέοι που ήρθαν ελπίζουμε ότι θα συσπειρωθούν γύρω από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και όλοι μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές - πολεμοκάπηλους που θέλουν τους λαούς και τη νεολαία υποταγμένη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Η ΤΟΝΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ λογοτεχνών 10.000 δρχ.
  • Η ΚΑΤΙΝΑ ΚΟΡΕΛΗ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ λογοτεχνών 10.000 δρχ.
  • Ο ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ από τα Παραδείσια Αρκαδίας προσφέρει 30.000 δρχ. ως πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Δάφνης στη μνήμη των ηρωικών νεκρών αγωνιστών επώνυμων και ανώνυμων του Νομού Αρκαδίας.
  • Ο ΝΩΝΤΑΣ και η ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ προσφέρουν 100.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών Τάκη Παπαϊωάννου,Νίκου Τριανταφύλλου,Νίκου και Θανάση Παπέλη.
  • Ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ προσφέρει 2.000 δρχ. στη μνήμη του παλιού καλού φίλου του Βασίλη Ρώτα.
  • Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΛΟΥΜΗΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Μαρίνας" 5.000 δρχ.
  • Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΥΔΟΚΙΜΙΔΗΣ προσφέρει 50.000 δρχ. στη μνήμη του Ταύρου Τριγίδη και των νεκρών - μελών του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ προσφέρει 5.000 δρχ.
  • Η οικογένεια του ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ προσφέρει, μέσω της Αχτίδας Δημ. Υπαλλήλων 50.000 δρχ. στη μνήμη της Ανθής Λαμπρακάκη και της Ασημούλας Ραχιώτη που σκοτώθηκε μαζί με άλλους λαϊκούς αγωνιστές από τη φονική νάρκη στο Γοργοπόταμο το 1964 και εύχεται επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
  • Η ΛΟΥΚΙΑ ΓΑΪΤΑΝΙΔΟΥ από την Παναγιά Θάσου προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Παναγιάς 5.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Γαϊτανίδη,που πέθανε το 1990 πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.
  • Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αλσους Ν. Σμύρνης, 30.000 δρχ. στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών
  • Η ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ προσφέρει στην ΚΟΒ Νεάπολης Ν. Ιωνίας 5.000 δρχ.
  • Τα μέλη της ΚΟΒ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ Πτολεμαϊδας προσφέρουν 10.000 δρχ. στη μνήμη της Δήμητρας Βλάχου μέλους του ΚΚΕ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος ΖΑΚΥΝΘΟΥ της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 30.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Ζακύνθου, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών του νησιού.
  • Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ (Μιτζάρος) προσφέρει, μέσω ΝΕ Ζακύνθου, 20.000 δρχ.
  • Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΚΟΥΛΙΤΣΑ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης, 5.000 δρχ.
  • Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΛΙΒΑΚΗ προσφέρει στην ΚΟΒ Ροτόντας 20.000 δρχ.
  • Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΙΟΣ, ανάπηρος οικοδόμος, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Ιερόθεου", 5.000 δρχ. στη μνήμη του πατέρα του Γιώργη
  • Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΣΙΡΙΓΚΟΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καματερού, 10.000 δρχ.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ προσφέρει, μέσω Δυτικής ΚΟΒ Ρεθύμνου, 5.000 δρχ. στη μνήμη των Σωτήρη και Λιλής Παπαπολυχρονίου.
  • Ο ΑΛΕΚΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Μαδύτου - "Αγ. Μαρίνας", 5.000 δρχ.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΖΑΤΣΑΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, 20.000 δρχ. ως δεύτερη δόση
  • Η παλαίμαχη αγωνίστρια Ε. Α. προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας
  • Η οικογένεια ΜΗΛΙΑΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισας Ελένης Τσίρου, προσφέρει 20.000 δρχ.
Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12 - 15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).

  • Ο σ. ΘΟΔΩΡΟΣ Γ. ΝΑΣΤΟΣ πρόσφερε στο ΚΜΕ 100.000 δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ