ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας

Με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) ασχολήθηκε στην τελευταία συνεδρίασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Στην ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξε το ΝΣ για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων περιλαμβάνεται και η πρόταση του συμβούλου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Χρήστου Λαζαρίδη,που ζήτησε να ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις και το ΚΕΠΕΚ με το αναγκαίο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή για να λειτουργήσουν σωστά.

Μιλώντας στο ΝΣ ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής,αναφέρθηκε στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με το υπουργείο Εργασίας για το σε ποιον πρέπει να ανήκουν οι Επιθεωρήσεις. Αφού υπενθύμισε τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι χώροι εργασίας είναι ένα καθημερινό σφαγείο για την εργατική τάξη, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν, τόσο οι Επιθεωρήσεις, όσο και το ΚΕΠΕΚ. "Το κύριο για μας, συνέχισε, δεν είναι να ερίζουμε για το αν η αρμοδιότητα αυτή θα παραμείνει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή θα επανέλθει στο υπουργείο Εργασίας. Το κύριο είναι να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσουν δημιουργικά οι υπηρεσίες αυτές και από την άλλη να φροντίσουμε να περιοριστούν τα ατυχήματα, για να πάψει ο "Μινώταυρος" της ασυδοσίας να δολοφονεί εργαζόμενους. Πρέπει με κάθε τρόπο να εμποδιστεί κάθε δραστηριότητα ασυνείδητων εργοδοτών, οι οποίοι δε λειτουργούν με τρόπο τέτοιο που να ελαχιστοποιεί αυτή τη δραματική κατάσταση".

Στην ίδια συνεδρίαση το ΝΣ συζήτησε και το θέμα της επέκτασης της γραμμής 2 του ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Περιστερίου Κ. Δημητρακόπουλος,δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό", Κ. Κύκηρας.Ολοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος του ΔΣ Περιστερίου για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στην περιοχή. Μάλιστα, το ΝΣ αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει την επέκταση του ΜΕΤΡΟ σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας και να οργανώσει τις μορφές διεκδίκησης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τέλος, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ανατεθούν σε ιδιωτικό γραφείο οι εργασίες καθαριότητας των κτιρίων της νομαρχίας. Κατά της απόφασης αυτής τάχθηκαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα με τις καθαρίστριες δεν πρέπει να λυθεί μέσα από ιδιωτικά γραφεία, αλλά να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι από τη νομαρχία.

ΖΕΦΥΡΙ
Αποφεύχθηκε το κλείσιμο

Η αποφασιστική άρνηση της δημοτικής αρχής να γίνει φορομπήχτης εις βάρος του λαού έδωσε ένα πρώτο αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο δήμος επιβάλλεται να ενισχυθεί οικονομικά από το κρατικό ταμείο

Μια πρώτη κατάκτηση, κόντρα στη μέχρι τώρα κυβερνητική επιδίωξη, πέτυχε η δημοτική αρχή Ζεφυρίου, αρνούμενη να γίνει φορομπήχτης όπως αξίωνε εκβιαστικά η κυβέρνηση. Η επίμονη, μαχητική και διεκδικητική στάση του δημάρχου Ζεφυρίου, που παρά τις κλειστές πόρτες που έβρισκε μπροστά δε σταμάτησε να πιέζει για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος και που μπορούσαν να τον οδηγήσουν στο "λουκέτο", έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα. Μετά και την προχτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών, χτες εγκρίθηκε τελικά η καταβολή μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο δήμο ύψους 30 εκατομμυρίων δρχ. Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δίνει όμως μια προσωρινή διέξοδο στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, καθώς οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι και η υπηρεσία καθαριότητας δε λειτουργούσε επί μία βδομάδα.

Χτες ο δήμαρχος Κώστας Λιάρος πήγε ξανά στο υπουργείο Εσωτερικών, σε μια ακόμα προσπάθεια να συναντήσει τον υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο,προκειμένου να του εξηγήσει το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει - αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των οικονομικών του δήμου από την προηγούμενη, προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, δημοτική αρχή - και να πιέσει για την εξεύρεση λύσεων.

Ο υπουργός, προσπαθώντας για άλλη μία φορά να τον αποφύγει, είπε στον δήμαρχο - σε μια σύντομη συνάντηση στο διάδρομο του υπουργείου - ότι δεν μπορούσε να τον δεχτεί επειδή είχε σύσκεψη με τους υφυπουργούς. Το πρόσχημα δεν έκαμψε τον αγωνιστή δήμαρχο και τελικά η συνάντηση έγινε. Ο υπουργός δέχτηκε να δώσει 30 εκατομμύρια στο δήμο, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Και αυτό για να καλυφθούν οι μισθοδοσίες και το δώρο των εργαζομένων του δήμου.

Παράλληλα, ο υπουργός δεν αμφισβήτησε την έκθεση που παρουσίασε ο δήμαρχος για την άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου και τη χειροτέρευση που θα επιφέρουν οι ληστρικές διαθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ό,τι αφορά το δάνειο που δίνει στο δήμο. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα συμβάλει στο να ικανοποιηθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής να δοθούν 250 εκατομμύρια από τη ΣΑΤΑ και άλλα 250 ως αντισταθμιστικά οφέλη για την παρακείμενη στο δήμο χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ακόμα υποσχέθηκε ότι από κοινού με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας θα κινηθούν για την αύξηση της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης που παίρνει ο δήμος και αυτός να αντιμετωπίζεται πλέον ως δήμος με ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα.

Μιλώντας στο "Ρ", ο Κ. Λιάρος δήλωσε εν μέρει ικανοποιημένος από τις χτεσινές εξελίξεις. Τόνισε ότι δεν εφησυχάζει από τη νέα στάση της κυβέρνησης και ότι μετά το Πάσχα θα επιδιώξει και νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με στόχο να υλοποιηθούν στην πράξη οι χτεσινές δεσμεύσεις.

Αξιοι!

Αυτό μάλιστα, είναι ένα πρότυπο δημοκρατίας, το οποίο οφείλουν πάραυτα να υιοθετήσουν άπαντες οι λοιποί καθυστερημένοι, περί τη δημοκρατία, δημοτικοί άρχοντες. Είναι το πρότυπο της Νίκαιας. Οπου πλέον οι διάφορες δημοτικές επιτροπές δε θα έχουν διαπαραταξιακή σύνθεση, αλλά θα συμμετάσχουν σ' αυτές εκπρόσωποι μόνο της πλειοψηφίας. Για το εγχείρημα υπάρχει και επιχείρημα: "Από τη στιγμή που ήδη ξέρουμε τη διαφορετική άποψη της μείζονος μειοψηφίας δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής της στις επιτροπές. Ετσι ώστε να... ασκηθεί, επιτέλους, και διοίκηση"!

***

Το διακήρυξαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κάθε σοβαρότητα σύμβουλοι της ΠΑΣΟΚικης πλειοψηφίας. Προσπερνώντας οι μωροί το γεγονός ότι μιλούσαν στην ιστορική Κοκκινιά. Πιστεύοντας, ίσως, ότι η πρόσκαιρη αναρρίχησή τους - και είναι γνωστό πώς - στη δημοτική εξουσία θα είναι ισόβια. Εχουν, βέβαια, αποστολή οι άνθρωποι. Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν στην ουρά, για να εξυπηρετηθούν από μια τέτοια πλειοψηφία. Σε πρώτη φάση, όπως δείχνουν τα πράγματα, μέσα από τέτοιες διαδικασίες, θα αποχαρακτηριστούν τα ακίνητα που ο αγώνας του κοκκινιώτικου λαού επέβαλε να δεσμευτούν από το δήμο, για να γίνουν πράσινο, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι. Η επιχείρηση είναι ήδη στα σκαριά. Μετά τη μετατροπή του χώρου που προοριζόταν για τον αθλητισμό σε πολυκατάστημα παιχνιδιών και τον αποχαρακτηρισμό κάποιων οικοπέδων στη Νεάπολη, σειρά έχει ο χώρος που λειτουργούσε άλλοτε ο κινηματογράφος "ΑΣΤΥ". Ο αποχαρακτηρισμός αποτράπηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η πρόθεση έχει ήδη εκφραστεί...

***

Κι αν κάποιοι νομίζουν πως τα παιχνίδια δημοκρατίας σταματούν εδώ, κάνουν λάθος. Σειρά έχει ο χώρος του πολιτισμού. Το 1993, οι γνωστές εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος στο Κατράκειο, δεν κόστισαν δραχμή στα δημοτικά ταμεία και το '94 κόστισαν 12 εκατομμύρια. Το '95, όμως, το κόστος εκτινάχτηκε στα 30 εκατομμύρια και για το '96 υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια. Το φάρμακο για το πρόβλημα που σηματοδοτούν αυτά τα νούμερα βρέθηκε: Αποκλείονται οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων πλην της πλειοψηφίας, από την επιτροπή για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και προωθείται η επιβολή ενός ακόμα ανταποδοτικού τέλους.

***

Μετά απ' όλα αυτά, νομίζουμε πως ο δήμαρχος Νικαίας Β. Τράπαλης, επάξια μπορεί να διεκδικεί μία θέση πλάι στον δήμαρχο Πειραιά Στ. Λογοθέτη, τον δήμαρχο Κερατσινίου Γ. Χάσκα, και τον δήμαρχο Κορυδαλλού, Στ. Χρήστου, με τους οποίους, εξάλλου, ήδη συνδέεται "ιδεολογικά".

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

ΚΗΔΕΙΑ

Την προσφιλή μας αδελφή και θεία

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΕΒΑΝΤΑ - ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

κηδεύουμε σήμερα Μ. Πέμπτη 11.4.96 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς. Η ταφή θα γίνει στο Νεκροταφείο Αναστάσεως Πειραιώς.

Τα αδέλφια: Ανδριάνα Ιωαννίδου, Νικόλαος Ανδρέου, Μαρία Εμμανουήλ, Αντώνιος και Πηνελόπη Ανδρέου, Ιωάννης και Λίτσα Ανδρέου, Ελένη Κώμη.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εξέδιδαν ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου

Δυο ιδιώτες γιατροί, ένας νεκροτόμος του Νοσοκομείου Λάρισας κι ένας εργολάβος κηδειών κινδυνεύουν να καθίσουν στο σκαμνί, κατηγορούμενοι για έκδοση ψευδών πιστοποιητικών θανάτου και παράβαση καθήκοντος. Πόρισμα που συντάχθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου - ύστερα από σχετικές καταγγελίες συγγενών νεκρών - αναφέρεται σε δυο περιπτώσεις θανάτου ασθενών που είχαν διακομιστεί στην καρδιολογική κλινική, τα πιστοποιητικά θανάτου των οποίων εξέδωσαν ιδιώτες γιατροί, χωρίς καν να τους εξετάσουν. Και στις δυο περιπτώσεις, ενώ δεν είχαν υπάρξει γνωματεύσεις των αρμοδίων γιατρών του νοσοκομείου για τα αίτια του θανάτου, μετά από μεσολάβηση εργολάβου κηδειών, εκδόθηκε το αναγκαίο πιστοποιητικό από δυο ιδιώτες γιατρούς - τα ονόματά τους αναφέρονται στο πόρισμα - με αιτιολογία διάφορη απ' αυτή την οποία προήλθε ο θάνατος των ασθενών. Στη μία περίπτωση, μάλιστα, υπάρχει καταγγελία ότι ο γιατρός έλαβε και χρήματα για την έκδοση του πιστοποιητικού.

Πειθαρχικές ευθύνες αποδίδονται στο νεκροτόμο, επειδή δεν ενημέρωσε την επιτροπή του νοσοκομείου ότι είχε διαταχθεί νεκροτομή για τους δυο νεκρούς.

Κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας - σχετικά έγραψε και ο "Ρ" - καταγγελίες πως από το Νοσοκομείο Λάρισας "φυγαδεύονταν" νεκροί, ύστερα από διαμεσολαβήσεις γραφείων κηδειών, τα οποία αναλάμβαναν τις κηδείες.

Οικογενειακή τραγωδία

Οικογενειακή τραγωδία, χτες τα ξημερώματα, στο χωριό Πλατύκαμπος της Λάρισας. Ο Χρ. Παπαγεωργίου,49 ετών, γεωργός, τραυμάτισε πάνω σε καυγά, σοβαρά με μαχαίρι, το γιο του Κώστα,24 ετών, ιδιωτικό υπάλληλο. Ο πατέρας που ήταν μεθυσμένος φιλονίκησε με το γιο του και κάποια στιγμή πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και τον έπληξε στο αριστερό μέρος του στήθους κοντά στην καρδιά, μ' αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Ο Κώστας Παπαγεωργίου χειρουργήθηκε στο Νοσοκομείο Λάρισας και η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη, ενώ ο δράστης πατέρας του παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ διοργανώνουν την Κυριακή 21 - 4 - 96 στις 11.30 π.μ. εκδήλωση για την επέτειο της μεγάλης και ιστορικής μάχης της ΓΛΟΓΟΒΑΣ (Δρακοβούνι Γορτυνίας), που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών. Δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. την ίδια μέρα. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ