ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσουμε τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 του Απρίλη, στα πλαίσια της προσυνεδριακής δουλιάς, η Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Η προσυνεδριακή δουλιά, συνδυασμένη με την παρέμβαση των κομμουνιστών για την ανάπτυξη του κινήματος στην περιοχή αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για την ολόπλευρη ισχυροποίηση των ΚΟΒ, το δυνάμωμα των δεσμών με τους εργαζόμενους, την ανάπτυξη αγώνων για τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής.

Ο προβληματισμός των αντιπροσώπων άγγιξε βασικά ζητήματα των τριών ντοκουμέντων, όπως ο χαρακτήρας της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την αλλαγή του υποκειμενικού παράγοντα, η αναγκαιότητα της δημιουργίας του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού μετώπου, ο χαρακτήρας της επανάστασης στην Ελλάδα, η ανάγκη να δυναμώσουν τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά των ΚΟΒ για την παραπέρα ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Τόσο στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις ΚΟΒ της Αχτίδας, όσο και στη Συνδιάσκεψη εκφράστηκε η υποστήριξη των προσυνεδριακών ντοκουμέντων με την υπερψήφισή τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κόμματος.

Συζητήθηκαν ταυτόχρονα τα βασικά καθήκοντα των ΚΟΒ μέχρι το Συνέδριο, τα οποία είναι:

- Η αναγκαιότητα να γίνουν τα ντοκουμέντα υπόθεση των οπαδών και φίλων του Κόμματος, των εργαζομένων της περιοχής, μέσα από συσκέψεις και συγκεντρώσεις το επόμενο διάστημα.

- Η υπερκάλυψη του πλάνου της οικονομικής εξόρμησης.

- Η προετοιμασία για τον ταξικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και στους τρεις δήμους της Αχτίδας.

- Η δουλιά για την επιτυχία του δεκαημέρου ειρήνης και η συμμετοχή των εργαζόμενων, του λαού της περιοχής στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

- Η παραπέρα βοήθεια στην ΚΝΕ της περιοχής για να γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβασή της στη νεολαία, για να κάνει κτήμα της τα ντοκουμέντα.

- Η ισχυροποίηση του Κόμματος στην περιοχή με τη στρατολογία των πιο δραστήριων οπαδών του Κόμματος.

Τέλος, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι το 15ο Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει σταθμό για την παραπέρα ανάπτυξη του ΚΚΕ.

Πλαγιοκόπημα των Ταμείων

Ερχεται ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και, ως νέος Ιερεμίας, θρηνεί προκαταβολικά: "Σε 5 - 10 χρόνια το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να το αντιμετωπίσουμε... ". "Οταν η κυβέρνηση θελήσει να ανοίξει το ασφαλιστικό, τότε θα έχει θέσεις", συμπληρώνει με... εκσυγχρονιστικό ρεαλισμό, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τ. Γιαννίτσης.

Μπορεί η κυβέρνηση - χωρίς να είναι τίποτε σίγουρο - να μην ανοίξει το ασφαλιστικό στο σύνολό του, φοβούμενη το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών. Πλην όμως υπάρχουν οι πιέσεις του ΣΕΒ με τα οράματα ενός ασφαλιστικού συστήματος τύπου Χιλής, τα "χατίρια" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει το "πάνω χέρι" - κατά τον Ε. Γιαννόπουλο, αλλά και ορισμένες ανάγκες, που χρήζουν άμεσης ρύθμισης.

Αναμένεται λοιπόν ένα νομοσχέδιο "σκούπα", για ζητήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Κι ενώ υπήρχε η δυνατότητα - και έχουν κατατεθεί προτάσεις για αυτό - να ρυθμιστούν ζητήματα που θα ενίσχυαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τους συνταξιούχους, εκεί, σ' αυτό το νομοσχέδιο, οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί ευθύνης μεταφράζονται σε ωρολογιακές βόμβες για την Κοινωνική Ασφάλιση, και πρωτίστως για το ΙΚΑ. Προωθείται, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" και επιβεβαίωσε ο Ε. Γιαννόπουλος, ρύθμιση που θα καταργεί την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ των καταρτιζόμενων στα Κοινοτικά προγράμματα. Πέρα απ' την τεράστια διαφυγή εσόδων για το ΙΚΑ, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για εξαίρεση και άλλων φορέων απ' τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κι εκτός αυτού ανοίγει κι άλλο πεδίο δράσης, για τα περιβόητα "τρωκτικά".

Εκτός απ' τα άμεσα χτυπήματα, ετοιμάζεται και άλλο ένα πλαγιοκόπημα των ασφαλιστικών ταμείων, με την αύξηση των νοσηλίων για την κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων και την εξεύρεση πόρων, για κάποια επιδόματα, που έταξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στην υγεία και στην πρόνοια. Κι ακόμα: Κάποια ενίσχυση, που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και αυτή θα τη φορτωθεί το ΙΚΑ, προς εξωραϊσμό του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα κι ενώ τα χρέη προς το ΙΚΑ έχουν εκτιναχτεί - μαζί με τα πρόσθετα τέλη - στα 650 δισ., ετοιμάζεται και ρύθμιση των χρεών, προς δόξαν, κατά τον Ε. Γιαννόπουλο, της ηθικοποίησης της νομοθεσίας. Κι ύστερα ομφαλοσκοπούν, πού θα βρουν τα 116 δισ. που χρειάζονται για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Κι ενώ βρίσκονται επί θύραις τέτοιες ρυθμίσεις, τα συνδικάτα - με εξαίρεση ελάχιστα - σιωπούν λες και οι ηγεσίες τους δε γνωρίζουν τίποτε για τα επερχόμενα. Η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα στο ΙΚΑ, είναι σαν να μην άκουσαν τίποτε για την "Ευρω - βόμβα" στα θεμέλια του Ιδρύματος, ενώ τα άλλοτε λαλίστατα συνδικάτα των υγειονομικών δεν είδαν και δεν ξέρουν τίποτε, για την αύξηση των νοσηλίων. Συνειδητοποιούν, άραγε, οι διάφορες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα ΔΣ, τις τεράστιες ευθύνες, που χρεώνονται; Η απάντηση θα δοθεί τελικά - έτσι ή αλλιώς - από την ίδια τη ζωή. Οι εργαζόμενοι, όμως, πρέπει να αντιδράσουν τώρα, άμεσα, πριν προχωρήσουν και υλοποιηθούν οι αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις.

Και με την ευκαιρία, υπάρχει ένα ερώτημα, για τα συνδικάτα που εκτελούν Κοινοτικά προγράμματα: Πού ασφαλίζουν τους απασχολούμενους σ' αυτά;

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Γιορτή για τα παιδιά

Πρωτοβουλία για τους... λιλιπούτειους φίλους της Ειρήνης παίρνει η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, διοργανώνοντας, την Πέμπτη 18 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, γιορτή για τα παιδιά. Η γιορτή θα γίνει στην αίθουσα επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Σμύρνης (Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ιστορίες, απαγγελίες, παιχνίδι, μουσική και τραγούδια με τη χορωδία φίλων της Μουσικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιοδεία στην αγορά

Ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επικεφαλής κλιμακίου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο.Η περιοδεία του κλιμακίου θα καταλήξει περί τις 1.30 μ.μ. στα ανθοπωλεία (Βασιλέως Ηρακλείου) όπου θα γίνουν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα τη Κυριακή του Πάσχα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή του Πάσχα θα επισκεφθεί στις 11.30 π.μ. την Ακαδημία της Αστυνομίας (Μεσογείων 96) και μετά στις 1 μ.μ. το στρατόπεδο Αλεξιπτωτιστών "ΚΑΙΣΑΡ ΣΕΕΜΑΝ" στον Ασπρόπυργο.

Συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα ζητήματα της οργάνωσης των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του Κόμματος. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ελληνική αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη

Τετραμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις εργασίες της 95ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην αντιπροσωπεία συμμετέχει ο βουλευτής Στράτης Κόρακας. Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Ι. Ανθόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) και Κ. Χατζηδημητρίου (ΠΟΛ.ΑΝ.).

Αντικείμενο της διάσκεψης που θα γίνει από τις 15 έως τις 20 του Απρίλη στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι η διεθνής πολιτική, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως παγκόσμιο ζήτημα, η προστασία των αποθεμάτων αλιείας καθώς και άλλα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ
Αμεσο καθήκον η συγκρότηση του μετώπου

Στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η Συνδιάσκεψη της Βόρειας Αχτίδας της ΚΟΑ.

Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν στη Συνδιάσκεψη τον προβληματισμό και τις προτάσεις των μελών των ΚΟΒ, συζήτησαν διεξοδικά τα ντοκουμέντα της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο, τα οποία υπερψηφίστηκαν όπως, άλλωστε, είχαν υπερψηφιστεί και στις ΓΣ των ΚΟΒ.

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, ως άμεσο πολιτικό καθήκον όλου του Κόμματος.

Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος του Κόμματος, η ανάγκη ισχυροποίησής του και ο προσανατολισμός της δουλιάς της οργάνωσης:

  • Για την άνοδο της επιρροής του Κόμματος στην εργατική τάξη και το λαό.
  • Για την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας για τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ.
  • Για την ανάπτυξη ενός μαζικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης.
  • Για τον αγωνιστικό ταξικό διεθνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ